2006-01-16

Nu har det gått för långt

Denna debattartikel publicerades idag på NT Debatt med anledning av händelserna på Ektorpsskolan:

"När en skola måste stängas i två dagar och övervakningskameror måste sättas upp för att komma tillrätta med problemen - då har det banne mig gått för långt! Personalen på Ektorpsskolan har vårt fulla stöd, men det har inte de högst ansvariga - socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet. Enligt en internationell studie så har Sverige sämst klassrumsklimat i hela västvärlden; mest skadegörelse, mest svordomar, mest skolk och flest sena ankomster. Uppenbarligen är Norrköping inget undantag.

Detta tror vi bland annat beror på tre saker och vi vill därför peka på tre åtgärder på kort och på lång sikt. För det första är den grundläggande orsaken att föräldrar inte uppfostrar sina barn tillräckligt bra. Skolan har sin del i ansvaret, men huvudansvaret vilar tungt på barnens föräldrar. I Sverige saknar vi en moraldebatt, en debatt om värderingar. Den behövs och vi i folkpartiet tänker ta vårt ansvar för att föra den. En moraldebatt ger en tankeställare till föräldrar som uppfostrar sina barn för dåligt trots att de kan bättre, och ett stöd till föräldrar som inte riktigt orkar men kan finna stöd i samhällets moraliska värderingar. För det andra måste skolpersonalens befogenheter att ingripa öka. Idag får de tricksa och ta stöd i arbetsmiljölagen eftersom skollagen är så tandlös och till råga på allt bröt förhandlingar mellan s, v och mp om en ny skollag samman. En rektor måste få stänga av en elev från skolan, och en lärare måste få skicka hem en elev som inte sköter sig. Detta tillåts inte av dagens skollag. För det tredje behövs ett bättre förebyggande arbete så att situationer likt den på Ektorpsskolan inte behöver uppkomma. Kuratorer, psykologer, skolsköterskor med mera måste finnas tillgängliga för att kunna jobba tillsammans med övrig skolpersonal. Naturligtvis behövs också ett bra samarbete med polis och sociala myndigheter.

En tandlös skola som dagens drabbar de som redan från början har det svårast. Det rimmar mycket illa med den socialdemokratiska retoriken som alltid säger sig värna om de svagaste. Skolan ska vara en hävstång till något bättre och det har vi alla ett ansvar för att se till så att den blir.

Mathias Sundin (fp)
Karin Augustsson (fp)
Bertil Nilsson (fp)
Mats Turesson (fp)"

1 kommentar:

Mathias Sundin sa...

Har du bott i Norrköping?

De har byggt om skolan för 65 mkr nu, den är väldigt stilig nu för tiden. Hur det är i övrigt på skolan vet jag inte så mkt om, förutom detta med rakterna de skjuter på varandra. Personalen verkade bra, men det var ett kort besök.