2006-02-20

Kapitel ett – En ny värld

I helgen läste jag ut Lars Leijonborgs bok Global utmaning – så blir också Sverige vinnare. Jag är naturligtvis inte den mest opartiska recensent som funnits (och inte heller den minst opartiska), men jag måste faktiskt säga att detta är en bra bok. Den är skriven av en partiledare ett valår, då är det inte lätt våga ta ut svängarna, och visst det är inte den mest djärva eller utmanade bok jag läst – men Leijonborg diskuterar till exempel platt skatt på flera sidor.

Jag tänkte ge er inblick i boken genom att varje dag denna vecka publicera ett sammandrag och lite egna tankar från ett kapitel, som lägligt råkar vara just sju stycken.

Sammanfattning
I Kina byggs det motorvägar sex gånger längden på Sverige från norr till söder – varje år. I Kina och Indien utexamineras sammanlagt 650 000 ingenjörer – varje år. När Kina vaknar kommer världen att darra, sa redan Napoleon. Kina har vaknat och välrenommerade tidskriften The Economist menar att inträdet av den enorma kinesiska arbetskraften i den globala ekonomin är den största förändringen på hundra år.

Vad har vi för alternativ här i det lilla landet i norra Europa? Hur ska vi klara utmaningen från turboglobaliseringen? Sänka lönerna för en ingenjör i Kista till 5 000 kr, eller till 1 000 kr för metallarbetare i Gnosjö? Nej, självklart inte menar Lars Leijonborg. Precis som flera hundra miljoner människor redan blivit vinnare på globaliseringen så kan nio miljoner svenskar bli det. Det är vad boken handlar om. Hur Sverige kan bli en vinnare.

Klas Eklund, välkänd chefekonom på SEB, menar att ingen svensk politiker har förstått vilken enorm utmaning gamla Europa står inför. Lars Leijonborg hoppas med denna bok visa honom att han har fel om i alla fall en politiker.

Egen kommentar
Jag skulle vilja påstå att Klas Eklund även har fel om denna lilla folkpartiförening i Norrköping. Tittar man på Norrköpings historia, vilket vi har gjort, ser man hur Norrköping gång på gång rest sig ur askan och klarat varje utmaning. Det har varit ryska härjningar, bränder och annat elände. Nu står vi återigen inför en utmaning. Under nästan 400 år har Norrköping varit en industristad, men nu måste vi kliva in i ett nytt samhälle, som vi ännu inte vet vad vi ska kalla. Kunskapssamhälle? Informationssamhälle? Arbetslösheten är hög, rejält högre än rikssnittet, klyftorna mellan olika områden är stor och konkurrensen från 2,5 miljarder kineser och indier kommer uppenbarligen inte minska.

Så hur klarar vi oss då? Well, fortsättning följer imorgon.

Inga kommentarer: