2006-02-04

Satirteckningarna i Norrköpingsdebatten

Imamen i Norrköping Yosuf Abdel Ghani och Omar Nur, ordförande för islamiska kulturcentret i Norrköping är idag intervjuade i Folkbladet och jag måste säga att det är djupt oroväckande det framförallt Nur säger. Men, det är en tidningsintervju och alla nyanser och allt de säger står inte med, därför kan det vara mer nyanserat och bättre än vad det ser ut. Jag kommer kontakta Ghani och Nur och diskutera deras åsikter.

För det första vill jag säga att jag inte tycker att satirteckningarna är bra och de representerer inte min bild av Mohammed eller islam - men det är viktigt att kunna hålla isär saker. Dels själva teckningarna och dels rätten att rita och publicera dom. Många känner sig uppenbarligen kränkta, det är inte bra, men samtidigt är väl det själva poängen med satir, att utmana och på kuppen så kränker man faktiskt någon.

Hur som helst, Ghani uppmanar till bojkott av danska varor. Jag personligen tycker att det är att gå för långt, men är ändå ett bra och fredligt sätt att visa sitt missnöje. (Jag har flera vänner som bojkottar franska viner efter deras motstånd mot Irakkriget.) Jag saknar dock ett mycket tydligt avståndstagande mot de våldstendenser och hot som kommit från en del muslimer. Kanske har Ghani sagt det, men att det inte kommit med i Folkbladet.

Det som är det riktigt allvarliga är följande (om det stämmer), från Omar Nur:

"han [vägrar] att acceptera att sådant här skulle behöva tolereras i press- och yttrandefrihetens namn. - Frihet ska vara till för människornas bästa, men det här är inte frihet."

Vad menar Omar Nur egentligen? Ska någon förbjuda tidningar att publicera vissa saker? Vem ska göra det? Har Nur verkjligen sagt så här så är det otroligt allvarligt.

4 kommentarer:

BGAN sa...

Det är en stor skillnad på vad en regering gör i landets namn och vad enskilda medborgare och företag gör.

Om Frankrikes regering agerar på ett visst sätt så kan jag anse det i viss mån logiskt att införa handelsbojkotter mot Frankrike.

Men om en enskild person eller företag gör något, då är ju en bojkott mot landet helt vansinnigt.

Det politiska i fallet Jyllandsposten är ju att danska regeringen helt riktigt säger att dom inte kan be om ursäkt för vad en tidining har gjort. Om man bojkottar Danmrk, så gör man det för att man är emot tryckfriheten i Danmark. På annat sätt kan det inte tolkas.

Och: har dom inte större problem i Palestina än att man ägnar energi åt Jyllandspostyen? Konflikten med Israel kanske inte är så farlig, trots allt. Eller?

Mathias Sundin sa...

Ja, du har helt rätt, bgan, därför tycker jag att en bojkott mot danska varor i det här fallet känns lite konstigt. Däremot håller jag inte med om att man bojkottar tryckfriheten bara för det, men jag förstår din tolkning. Jag kan tänka mig den frustration en del muslimer känner och de vill göra något. En bojkott i det här fallet är inte klockrent, men bättre än våld.

Det absolut bästa är ju naturligtvis att de använder sin egen yttrandefrihet och för fram kritik och argument mot satitteckningarna.

Anonym sa...

Personligen får jag viss lust att bojkotta arabisk olja för att visa mitt stöd för yttrandefriheten och för Danmark. Är det möjligt, tro? Jag upplever också att det idag finns skäl att särskilt titta efter danska produkter i livsmedelsbutiken och prioritera sådana inköp för att kanske något motverka vad jag upplever som en orättfärdig muslimsk bojkott.

Mathias Sundin sa...

Det finns fler som du