2006-02-15

Vad får lärare göra?

I ett svar till Falkenbergs kommun har Skolverket redogjort för rättsläget gällande vad lärare får och inte får göra mot elever. Är det till exempel okej att leda ut en störande elev ur klassrummet? Får man ta tag och sära på två elever som slåss? Får läraren beslagta en mobiltelefon som ringer i ett klassrum? Och så vidare.

Summa sumarum är det inte mycket en lärare får göra. Man får sära på elever som slåss, men inte utifrån skollagen utan från nödvärnsrätten. Men man får inte leda ut en elev ur ett klassrum, även om denna sitter där och skriker för full hals. Du får "uppmana eleven att ändra sitt beteende" och om inte det hjälper får du uppmana eleven att lämna undervisningslokalen, men bara under resten av tiden för undervisningspasset. Om uppmaningen inte hjälper? Tjaa, gå hem själv?

Men om en mobiltelefon ringer på lektionen och eleven vägrar stänga av, eller sitter och leker med den, då måste man få beslagta den? Nepp.

Inte heller får man flytta en elev från en skola till en annan, eller stänga av, även om denne mobbar, slåss, förstör och slår sönder saker.

Kontentan av det här är att lärare ibland måste bryta mot lagen för att kunna upprätthålla lugn och ro i skolan. Vänsterkartellen har nu lagt ner förhandlingarna om en ny skollag efter sju års tjafsande. Det blir ingen ny skollag innan valet, och om vänsterkartellen har makten efter valet, vad är det då som talar för att det blir en ny skollag då?

4 kommentarer:

Niklas Frykman sa...

Är det inte dags att ta upp diskussionen om tjänstevapen för högstadielärare nu? ;)

Mathias Sundin sa...

I alla fall batong =)

Anonym sa...

i vilket kappitel i skollagen står allt det du har skrivit ? Så jag vet att det du har skrivit verkligen finns i skollagen.

Anonym sa...

Får lärare tvinga upp elever på scen även fast eleven har scenskräck och helt enkelt vägrar att tex redovisa ett arbete muntligt. Jag har letat runt på nätet men det går inte att hitta nåt svar, hoppas ni har ett svar på min fråga.