2006-03-01

Finansminister Ohly

Lars Ohly siktar på att bli finansminister efter valet, precis som vänsterpartiet i Norge som innehar den posten. En röst på socialdemokraterna är en röst på Ohly som finansminister. Här är några punkter ur vänsterpartiets förslag som deras kongress klubbade:

-Ta bort utgiftstaket i statens budget

-Ta bort oberoendet för riksbanken

-Anställa 200 000 personer i offentlig sektor

-Förstatliga stora delar av näringslivet, däribland bankerna

-Bygga 100 000 lägenheter varje år

-Lagstifta om rätt till heltidsarbete

-Lagstifta om rätt till deltidsarbete

-Lagstifta om sex timmars arbetsdag (med bibehållen lön)

-Höja de lägsta lönerna

-Sänka de högsta lönerna

-Återta och återreglera (företag och branscher)

-Höja skatterna

3 kommentarer:

Stefan sa...

Det är lätt att skratta åt eländet. Men skrattet fastnar snabbt i halsen när man inser att i runda slängar 5-6 procent av befolkningen röstar på dessa totalt verklighetsfrämmande idéer. Bara hälften av de saker som är listade skulle försätta ekonomin i chocktillstånd. Kapital och människor skulle fly landet fortare än kvickt, så fort det finns misstanke om att de skulle kunna förverkligas. Och att sedan höja skatterna, ovanpå detta, vore verkligen pricken över i: som att försöka släcka eld med bensin.

Vänsterpartiet i regeringsställning vore en katastrof för Sverige, för välfärden, för individerna. I synnerhet vore det en katastrof för de individer som är beroende av staten för sin överlevnad.

Lundensis sa...

Jag förstår hur de tänker. De ser ju alla de misslyckandena i kapitalismen som egentligen beror på socialistiska/korporativistiska blandinslag. Men det är ju svårt att genomskåda utan en solid ekonomisk tankegrund.

Andreas Danielsson sa...

stefan: De flesta har ingen koll på att v står för det där ens. Det brukar vara många, många som bestämmer sig först sista veckan eller dagnen.

"Hm, vänsterpartiet står för att hjälpa de svaga i samhället och vill inte sänka ersättningen för sjuka ensamstående mammor. Moderaterna vill sänka bidrag för sjuka och sänka skatten för direktörer. Klart V måste få min röst".
Är nog ingen ovanlig tankegång hos den som inte bryr sig det minsta...

Men jag mår fysiskt illa av att tänka sig en kommunist som finnansminster... :/

Dock så tror jag det är extremt liten chans att han får den platsen. Göran P har ju faktiskt inte så mycket till övers för kommunister själv. Och S skulle aldrig ge upp finansministerposten i regeringsställning...