2006-03-16

Skatter

Idag besökte jag Skattebetalarnas förening som var på besök i stan för att presentera en rapport om hur mycket Norrköping kan sänka skatten genom att vara lika effektiva som andra jämförbara kommuner och mindre ambitiösa på kultur- och fritidsområdet. Enligt Skattebetalarna kan skatten sänkas med drygt tre kronor per intjänad hundring utan att välfärden försämras. Eller cirka 5 500 kr per år för en normalinkomsttagare.

En fråga jag ställer mig är hur stor skattesänkarviljan är inom Allians för Norrköping. Moderaterna marscherar mot mitten med rask takt och var de kommer stanna vet ingen. Finns viljan att sänka skatten nästa mandatperiod om vi vinner valet? I vår gemensamma budget i Alliansen så finns en skrivning om att vi vill sänka skatten om ekonomin ger utrymme. Det är visserligen en bra skrivning, men jag tänker ändå ta upp frågan i kommande förhandlingar om vi ska sätta en summa på hur stor skattesänkning vi siktar på.

7 kommentarer:

Jörgen Nord sa...

Man blir ju lätt generad när både (en del) folkpartister och moderater går med i S-drevet och skriver i NT hur viktig symfoniorkestern (SON) är för Norrköping. Att SON kostar skattebetalarna miljontals kronor varje år spelar tydligen ingen roll eftersom klassisk musik är "bra för staden", "man mår bra av klassisk musik" mm.

Ska vi köra med sånt här resonemang inom alliansen vill jag att Norrköping satsar på att köpa in stjärnor till ett riktigt bra rugbylag eftersom rugby råkar vara världens tredje största sport. Vi skulle kunna köpa in de absolut bästa spelarna, vinna SM-guld och guld i proffsligor...Ett Rugbylag är ju, precis som klassisk musik "bra för staden" alla mår ju dessutom bra av idrott- Kommunen kunder driva ett par fotbolls- och Curlinglag också.

Sjukt resonemang tycker jag, sänk kommunalskatten och låt folk själva välja vad de vill lägga pengarna på.

Hans U sa...

Skattesänkningar är positivt. Vi ska inte ha höga skatter "bara för att"- vi ligger redan oerhört högt när man jämför med andra länder. Går detta ske med en effektivisering i den kommunala verksamheten är det ju jättebra.

Samtidigt har folkpartiet en tradition av att vilja satsa på kulturpolitiken. På riksplanet vill man bla satsa på muséer, bibliotek och folkbildning. Att Norrköping har en guldgruva i SON, ser jag som en självklarhet som folkpartist. Kultur är inte alltid så enkelt att det kan finansieras av sig självt. Det finns andra exempel på verksamheter i samhället som just behöver stöd för att fungera. Underskatta inte den kraft som kulturlivet i Norrköping har för människor som flyttar hit.

Passa på att gå på en konsert, Jörgen, så får du se vad SON kan erbjuda- det är värt ett besök.

Mathias Sundin sa...

Kul med debatt och diskussion! Fortsätt! =)

Jörgen sa...

Tack, jag har redan vari på konsert. Det var skitbra, men det är ju inte det frågan gäller - eller hur?

Hasse U sa...

Jörgen:
Ditt resonemang är trist och känns tyvärr igen. Jag vet att det gång på gång kommer upp snack om att "det är bättre att lägga SON:s pengar på vård och skola istället" och liknande resonemang.

Jag menar att det finns värden- som du så kategoriskt avfärdar, som kan och bör stödjas av det offentliga. det handlar bla om att Norrköping befinner sig i en fas där det gamla industrisamhället ersätts av annan verksamhet. Folk flyttar faktiskt hit- har du nånsin tänkt på varför? Är det för att kommunen, med sitt sossestyre har fixat så många arbetestillfällen? Tror du att kommunen skulle dra till sig en mindre skara människor om man slår bort finansieringen av dylika kulturutbud?

Återigen: skattesänkningar är jättebra, men man behöver inte överdriva och vara orealistisk- eller hur?

Inflyttad sa...

Jag kan bara instämma i vad Hans U säger. Visst kan man tycka att finansiering av fritidsnöjen borde vara helt och hållet gjord av medborgare själva - men det finns onekligen för vissa städer, t.ex. Norrköping, ett behov av en katalysator för denna typ av verksamhet.

Man ska komma ihåg att för en utomstående kan Norrköping te sig som en jantelagens fullständiga bakåtsträvarstad med gnäll och dåligt självförtroende. Då är det vitkigt med attraktion för att locka in nya människor.

Det är ingen vetenskap att det fungerar så, men själv hade jag nog aldrig flyttat hit om det inte vore för ett påkostat kulturliv och mina skattekronor räcker till långt mer än några konsertbiljetter!!

Jörgen sa...

OK jag förstår, ni är villiga att toppstyra så länge det gynnar Norrköping.

Säg nu att vi vill locka hit rugbyspelare (eller annan idrott) och detta verkligen skulle ha potential. Skall vi då satsa på ett jättedyrt skattefinansierat rugbylag? Kanske skall vi satsa på ett rejät hårdrocksband med det största stjärnorna som kostar massor med stålar - hårdrock är väl inte mindre kultur än en symfoniorkester? Ponera att 10 000 förmögna hårdrockare skulle flytta till Norrköping...

Vi kan således konstatera att när det gäller finkultur går det alltså bra för Er att lägga liberala värden åt sidan och ägna Er åt toppstyrning, precis som S.

Observera gärna att frågam om vad som är bra för Norrköping är en annan sak, vilken jag inte sagt någonting om. Allt jag menar är att principen med en skattefinansierad symfoniorkester kan smaka illa i mun för en liberal.

För övrigt en god debatt inom ett parti på frammarch./Jörgen