2006-03-10

Svansbo och prostitutionen

Erik Svansbo blev igår intervjuad av Folkbladet som hade läst en del citat på hans blogg om prostitution. Erik hälsar att det tyvärr har blivt lite fel i bland annat ingresser och i Widar Anderssons ledarartikel. Där står att Erik varit för legalisering av prostitution, vilket inte stämmer. Däremot har han fört ett principiellt resonemang om man kan välja frivillig att vara prostituterad och där har han haft utgångspunkten att man faktiskt måste lyssna på dom som säger sig ha valt det.

Folkbladet intervjuade mig nyss och frågade om det var skadligt för folkpartiet att han ändrat sig. Jag sa att det är lite lustigt eftersom man alltid efterfrågar politiker som kan lyssna, lära sig och också ändra sig, men när de gör det, då blir det ett herrans liv.

En del av citaten på Eriks blogg är okänsliga och dom tar han också avstånd från.

Folkpartiet vill att sexköpslagen utvärderas eftersom det kan vara så att den gör det svårare att nå de utsatta kvinnorna. Precis det perspektiv Svansbo också har.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Om folkpartiet inte vore en samling socialistiska moralkärringar så skulle naturligtvis de vara för legalisering av prostitution. I ett liberalt samhälle måste vuxna människor få ha vilka frivilliga sexuella relationer de vill.

Robert Nordman sa...

I ett liberalt samhälle skulle vi också veta att det inte fanns något tvång inblandat i prostitution. Vi har inte ett liberalt samhälle idag. Vi kan heller inte svära på att det inte finns ett stort mått av tvång, utnyttjande och skadande av någon annan individ inom prostitution.
Alltså kan en liberal inte förenkla saken genom att säga att allt skulle lösa sig genom legalisering rakt av.

I den bästa av världar skulle prostitution vara jämförbar med den typ av sexuella tjänster som en del vill tillåta vid vård av handikappade, exempelvis (jfr "debatt" för några år sedan, då en del personliga assisstenter tyckte att det vore oproblematiskt). Den bästa av världar föreligger inte.

Därmed inte sagt att alla prostituerade nödvändigtvis upplever att de far illa, eller för den delen de facto far illa. Men en liberal måse se till frågan om någons frihet och självbestämmande kränks, i första hand.

e2npau sa...

Ur ett rent teoretiskt perspektiv, givet ett idealsamhälle, så är sexköpslagen fel. Staten och lagstiftare har inte att göra med vad vuxna mäniskor säljer och köper för tjänster.

I ett pragmatiskt perspektiv givet vårt icke ideala samhälle så har sexköpslagen bara förvärrat en redan dålig situation.

Men visst är det skönt för lagstiftarna att de har gjort det politiskt korrekta och fått ett rent samvete - och prostitutionen har ju försvunnit från gatorna. Bra!!!!

Att vi däremot sparkar in öppna dörrar för organiserad brottslighet med både vår narkotikapolitik och sexköpslagar spelar ingen roll - välkomna bovar, banditer och gangsters från hela världen! Kom och lev rövare i sverige! Varken äkta liberala ideal eller människors lidande spelar någon roll i jakten på det politiskt korrekta.

Snälla någon - skjut mig - fort!

Robert Nordman sa...

Jag tror ändå inte att en omedelbar legalisering är det rätta första steget att ta, om det var vad du på något sätt sökte komma åt e2npau.
Precis som en legalisering av droger inte skulle betyda att alla narkomaner plötsligt blir icke-kriminella. Många skulle fortfarande behöva begå brott för att få råd med drogerna, precis som en mängd alkoholister gjort genom åren.

Det finns många steg som måste tas.

e2npau sa...

Aftonbladet är sällan en källa till trovärdig samhällsrapportering, men jag kan inte låta bli att posta den här länken:
http://www.aftonbladet.se/vss/debatt/story/0,2789,791975,00.html

Robert Nordman sa...

Den artikeln, menar jag, stärker vad jag säger.
Och vad folkpartiet säger.

Jag kan inte läsa den som det slutgiltiga argumentet att legalisering löser alla problem. Snarare, som sagt, att nuvarande lag kan ha/toligen har förvärrat situationen för många.

Den som skrev artikeln säger:
1) Det är dumt att blanda ihop de som är frivilliga med de som tvingas och
2) Det finns en stark skillnad mellan dessa två grupper

Men där står inget om hur man skulle kunna hantera en separering av de två, i lagstiftningsform. Artikeln bevisar problemet, inget annat.

e2npau sa...

Legalisering av allt ,omdelbart är en väg som kanske inte alltid är den mest framgångsrika.

Men vad som bör vara klarlagt bortom alla rimliga tvivel vid det här laget är att den sexköpslag som infördes i sverige har lagt sten till börda och förvärrat situationen för samtliga.

Mer av något som hittils har gjort situationen värre - eller mindre? Välj du?