2006-04-25

Besök på Borgsmoskolan

Bilder blev det inga eftersom jag glömde minneskortet till kameran, men deras informatör Erik Lundström tog några kort som kommer på deras proffsiga hemsida, www.borgsmoskolan.se.

Det var ett mycket intressant besök. Jag gick en sväng runt på skolan och det är fruktansvärt nedslitet. Helt otroligt egentligen att man ska behöva vistas i sådana lokaler. Stämningen var positiv och man menade att det dåliga ryktet var oförtjänt, även om betygsresultaten är väldigt dåliga. Den händelse som ledde fram till att skolan stängdes nyligen var en engångshändelse och att det var lugnare nu än på länge. Tidigare hade det varit en hel del slagsmål i korridorerna, bland annat. Det som inträffade då var två elever som bråkade och en käke som slogs av, med rejält blodflöde som följd. Stängningen av skolan var en markering för att visa att så här får det inte gå till. Det är sanslöst att hela skolor ska behöva stänga för att lärarna inte har ordentliga befogenheter att ta tag i ordningsproblem.

Jag diskuterade betyg och betyg i ordning och uppförande med eleverna och det var mest positiva tongångar. Betyg vill de ha tidigare, senast i sjuan och betyg i ordning och uppförande trodde de skulle lugna ner lite.

Jag tror att om skolor med duktiga lärare och skolledare ska kunna utvecklas så måste de få konkurrera på lika villkor som friskolorna. Vi borde införa fritt sök i hela kommunen, så eleverna kan välja skola i hela kommunen, inte bara inom sitt område. Sen måste skolorna själva få bestämma hur de ska få profilera sig. Det kan inte bestämmas uppifrån, och ingen politiker ska sitta och godkänna eller avslå olika idéer från skolorna. I skolan ska lärarna bestämma, inte politikerna.

Extra kul var att den klass jag besökte innehöll de två elever som skrivit ett medborgarförslag om datacafé i Klockaretorpets centrum som debatterades igår i kommunfullmäktige. Tjejerna var uppe i talarstolen i KF och fick en rungande applåd. Otroligt starkt jobbat!

2 kommentarer:

Mikael sa...

Hej Mathias och alla som läser
Här är en kommentar från rektorn Mikael.
Kul att det kommer besökare till skolan. Det är bra att se med egna ögon, känna på stämningen och bilda sig en egen uppfattning. Det är ju oslagbart jämfört med rykten och andras uppfattning. Vi har en bra skola och vi kommer att arbeta hårt för att leva upp till vår nya devis: Borgsmo - en bättre skola!
Jag håller med om att det är starkt av tjejerna i 8a att delta i fullmäktige med ett medborgarförslag. Vi hade två tjejer till i en annan klass som också var med i en annan fråga. Bra SO-lärare har vi på skolan - de inspirerar till att delta i den lokala politiken. Visst behöver vi det!
Fritt sök inom hela kommunen för högstadiet är en bra idé - den gillas av oss. Betyg i åk 7 - ja, en god idé, men inte tidigare - det ger fel fokus.
Välkommen tillbaka Mathias
Mikael Hultberg, rektor

Mats Turesson sa...

Mycket bra att Mikael visar sin klara sakuppfattning om bl a betyg och sökmöjligheter.
Som politiker blir man glad att notera den positiva respons som vårt engagemang får.