2006-04-06

Skamligt Eliasson! Bra Birgitta!

Det kommer inte hända ofta att jag publicerar pressmeddelanden rätt av från folkpartiet, det skulle bli en särdeles tråkig blogg isåfall, men här är ett som är så viktigt att det måste spridas snabbt (mina kursiveringar):

Skamligt, Jan Eliasson!
- Det är skamligt att Jan Eliasson, som ordförande för FN:s generalförsamling och tillträdande svensk utrikesminister, i Sveriges Radio P1 på torsdagen förnekar att händelserna i Darfur är ett folkmord. Det är ett hån mot Darfurs plågade befolkning där uppemot 300 000 människor mördats och två miljoner är på flykt. Ett sådant uttalande spelar Sudans diktatoriska regim rakt i händerna - en regim som understött folkmordet och som stoppat både biståndsminister Carin Jämtin och FN:s katastrofsamordnare Hans Egeland från att komma in i landet.


Det säger folkpartiets biståndstalesman Birgitta Ohlsson som hittills är
den enda svenska riksdagsledamot som besökt flyktinglägren i Darfur sedan
folkmordet bröt ut 2003.


- Istället för att förminska det lidande som sker i Darfur borde Jan Eliasson ägna sin tid åt att förmå FN att sända internationell trupp till regionen. Det har tagit FN tre år att vakna inför folkmordet i Darfur. Men trots att FN: s säkerhetsråd tagit små steg mot fredsbevarande styrkor händer inget. Det är dags för handling och inte bara diplomatiskt prat som inte leder någonvart.

- Ända sedan jag besökte flyktinglägren i Darfur i augusti 2004 har jag krävt internationell trupp med svensk medverkan till Darfur. Detta stöds också av den borgerliga alliansen. Darfur har blivit den utdragna dödens Rwanda. Dalta inte med Darfurs mördare. Gör genast en humanitär intervention till Darfur, säger Birgitta Ohlsson (fp).

Inga kommentarer: