2006-04-02

Sänk elskatten

dagens DN Debatt slår två ekonomer hål på myten om att det är själva avregleringen av elmarknaden som gett högre elpriser. Den största anledningen är skatten som sossarna höjt tillsammans med vänsterpartiet och miljöpartiet. En annan anledning är bristen på el i Sverige, vi måste importera dyrare el utifrån. Smart alltså att lägga 18,4 miljarder på att lägga ner kärnkraftverket i Barsebäck.

Lars Leijonborg sa redan igår i ett anförande detta:

"Höjningarna av elpriserna slår hårt mot vissa hushåll. Men det är hyckleri när socialdemokratiska statsråd ojar sig över att det är avregleringens fel att priserna stiger. Att de höjs är utslag av en medveten politik. En orsak att de stiger är att de skatter som drabbar elpriset höjdes så sent som i höstas. En annan orsak är att den svenska kärnkraften avvecklas. Att återreglera elmarknaden vore helt fel väg att gå."

1 kommentar:

Mathias Sundin sa...

Ja, speciellt tankeförbudet runt kärnkraften har varit mycket negativt för landet. Vi låg tidigare i framkant vad käller den typen av forskning, om vi hade fortsatt det hade det säkert kunnat inneburit en hel del jobb.