2006-05-29

Ingen läsa-skriva-räkna-garanti

Klockan är halv elva och jag sitter på Rådhuset och väntar på en spårvagn hem. Kommunfullmäktige är nyss avslutat efter en lång mangling. Längst debatt var det runt folkpartiets motion om en läsa-skriva-räkna-garanti. Alltså att det ska göras tydligt vad föräldrar och elever ska kunna kräva av skolan om eleven har kunskapsluckor i till exempel svenska.

Socialdemokraterna sa blankt nej, trots att de har sagt ja till servicegarantier i kommunen som tydligt ska visa för medborgarna vad de kan kräva av kommunen.

"Alla ska med i tidig ålder", säger kommunalrådet Li Teske, ändå är det så att 1999 var det 20,5 procent av alla barn till lågutbildade föräldrar som inte klarade behörighet till gymnasiet. Efter sex ytterligare år av socialdemokratiskt styre är siffran uppe i 36 procent. Det är ingen liten skillnad, var är vi om ytterligare sex år?

Med betyg i tidigare ålder, nationella och lokala prov och skriftliga omdömen från ettan, som får likna betyg, så kommer kunskapsluckor upptäckas tidigare och föräldrarna får svart på vitt se hur deras barn klarar sig. Då kan de också se vad för rätt till extra stöd de kan få, ja faktiskt kan kräva. Men (s) säger nej. Det är mycket tragiskt.

I s-retoriken låter det så fint. I praktiken betyder det inte ett skit.

1 kommentar:

Mats Turesson sa...

Socialdemokraternas ställning i denna och många andra frågor som rör skolan är mycket beklagliga. Här tänker jag bl a på deras inställning till ordning och reda i skolan och synen på betyg och omdömen. Det är ju hemskt att säga det, men jag börjar tro att socialdemokratin är nöjd med en "lagom dåligt" utbildad population. De är väl rädda att människor som verkligen lär sig någonting också kommer att förstå bristerna i den socialdemokratiska ideologin/politiken och därmed sluta lägga sin röst på dem.