2006-05-09

Snällfällan II

Så i söndags var det dags för Snällfällan från SVTs Dokument inifrån. Tonen var väldigt konspiratorisk men egentligen är det en mycket enkel logik de beskriver i programmet.

Ett parti blir mindre och mindre och risken att ramla ur riksdagen och helt försvinna börjar synas vid horisonten. Då börjar partiet fundera på vad de ska göra för att vända den trenden och kommer fram till att de driver frågor som inte så många bryr sig om. Visserligen är frågorna viktiga, och många i partiet brinner för dem, men befolkningen är mer intresserade av skola än av handikappreformer. Så partiet bestämmer sig för att börja prata mer om dessa frågor och väljer också att göra upp med den så kallade snällismen, vilket innebär att man lyfter fram människors egna ansvar som är grundläggande inom liberalismen men har glömts bort i folkpartiet.

Partiet tittar också på andra framgångsrika liberala partier, som danska Venstre. De har gått från ett litet liberalt parti, till största borgerliga parti och till och med störst av alla partier. Venstre har också lyft fram krav som en profilfråga. Att ställa krav är att bry sig. Men hos Venstre går det för långt, man vill börja begränsa invandringen vilket folkpartiet tar tydligt avstånd från och samarbetet upphör nästan helt.

Som sagt, en enkel logik med en tråkig konspiratorisk underton. Ändå en intressant granskning och man tänker bort den mystiska musiken och taskiga ljussättningen. Jag trivs mycket bra i detta folkparti som både bryr sig om handikappreformer men också tydligt vågar säga att människor har ett eget ansvar. Den som är vuxen och kan försörja sig själva, ska också göra det.

Programmet går att se här på webben.

Inga kommentarer: