2006-07-02

Hur tänker vänsterblocket göra?

Lars Leijonborg och de andra partiledarna i Alliansen ställer idag ett antal mycket relevanta frågor till vänsterkartellen, s, v och mp. Hittills har Alliansens politik granskats mycket ingående och frågor kommer ständigt om de är överens, och frågorna man inte är överens om har vevats tusentals gånger. Det är helt rätt och så journalisterna ska jobba, men granskningen av vänsterkartellen har till stor del uteblivit.

Vad är deras alternativ? Tänker de regera tillsammans och hur då isåfall? Det blir lite märkligt när det alternativ som tydligt talar om att de tänker regera tillsammans blir hårdare granskade bara för att de säger det, och de som tiger still inte blir lika hårt granskade. S kommer inte kunna samarbeta med ett borgerligt parti efter valet, alltså kommer v och mp få stort inflytande, om vänsterkartellen vinner.

Riksdagens utredningstjänst har räknat på vad vänsterkartellens olika valmanifest skulle kosta att genomföra. Vänsterpartiets kostar 160 miljarder kr och miljöpartiets 75 miljarder och om hur detta ska betalas vet vi lite. Men det är naturligtvis inte troligt att de två får igenom alla de kräver, utan mer i förhållande till sitt antal röster (vilket troligen är lågt räknat). Då blir det 7 miljarder för mp och 20 miljarder för v, plus socialdemokraternas på 40-50 mdr. Hur detta ska finansieras vet vi inte, kanske genom en skattehöjning, annars måste pengarna tas någon annanstans. Väljer man skattehöjning blir det ungefär 8-9000 kr per år för en metallarbetare och runt 10 000 kr per år för en sjuksköterska.

2 kommentarer:

Emma sa...

En lite väl trångsynt artikel som visar mer av desperation och hätsk valrörelse än av verklig analys.

Jag skrev förresten själv om samma artikel igår.

Mathias Sundin sa...

Men tycker inte du att man från s, v och mp tydligare behöver tala om hur man ska samarbete efter en ev. valvinst? Vilken deras gemensamma ställning är i olika frågor?