2006-07-06

"Persson har hört fel"

I söndags pösmagade sig Göran Persson och sa att Lars Ohly minsann inte skulle fälla en socialdemokratisk regering. Nu säger Lars Ohly att Persson isåfall har hört fel och att:

"Jag kan mycket väl tänka mig att vi kommer att fälla en socialdemokratisk minoritetsregering."

Att inte vara överens i varenda sakfråga är en sak, även om vänsterkartellen är oeniga om lite väl mycket, men att gå ut och tala om att man kan komma att fälla en socialdemokratisk regering, det är något helt annat.

Inom Alliansen är vi inte överens om allting, men vi är väldigt överens om att vi kommer regera ihop. Vi har visat att vi kan komma överens, även i enormt svåra frågor som kärnkraften. Men om Lars Ohly inte får som han vill så kommer han att fälla Göran Persson när riksdagen öppnar efter valet, om vänsterblocket vinner.

Om vänsterblocket är större än Alliansen i valet så kommer de fyra allianspartierna rikta en gemensam misstroendeförklaring mot socialdemokraterna. Det är alltså då Lars Ohly kan tänka sig att rösta med de borgerliga och därmed fälla en tilltänkt socialdemokratisk regering. Får inte Lars Ohly tillräckligt mycket i förhandlingarna efter valet så fäller han. Får inte miljöpartiet plats i regeringen gör man samma sak. Även om det skulle bli majoritet för vänsterblocket så kan det alltså bli en alliansregering, eftersom de inte kan hålla ihop.

Röstar man borgerligt vet man vad man får - röstar man vänster vet man inte om det blir en regeringen, vilka partier som är i den och man har ingen aning om vad politiken kommer bli, för allt kommer avgöras i förhandlingar efter valet, inte före som Alliansen har gjort.

1 kommentar:

Emma sa...

Det naturliga är väl att man förhandlar utifrån det väljarstöd som man har fått och vilken position som det har gett partiet. Ta ett exempel: Om fp av ngn anledning skulle sno alla centerröster samt några fler, bli största parti, medan centern kanske hamnar på 4 % - skulle då fp nöja sig med att inte bygga ut kärnkraften (som alliansuppgörelsen innebär) eller skulle man driva igenom den linje som det egna partiet faktiskt har och som partimedlemmarna har röstat fram?