2006-07-06

Språket är nyckeln till integration

Idag har jag en debattartikel i NT, denna gång en egen satt egen rubrik, "Språket är nyckeln till integration".

Den handlar om varför vi bör ha ett språktest vid medborgarskap i Sverige och varför svenska språket är så viktigt för integrationen. Några utdrag:

"För mig är det självklart att vissa krav ska ställas om man vill bli medborgare i ett land. Blir man medborgare innebär det en del extra rättigheter, som rätten att rösta i riksdagsval. Då ska man såklart också ställa vissa motkrav, som att man ska kunna svenska."

"Språktestet är ett utmärkt exempel på ett sådant krav. Vill du bli svensk medborgare förväntar vi oss att du kan svenska."

"Att människor kommer hit är en stor tillgång för vårat land och folkpartiet vill att fler ska kunna komma, det är därför vi kämpar så hårt för att integrationen ska fungera bättre."

"Språktestet är, förutom en viktig pusselbit i en mycket större heltäckande integrationspolitik, också en bra utgångspunkt för debatten."

2 kommentarer:

Anonym sa...

Mathias,
"Att människor kommer hit är en stor tillgång för vårat land och folkpartiet vill att fler ska kunna komma, det är därför vi kämpar så hårt för att integrationen ska fungera bättre."

Integration eller assimilation? Läs gärna den här artikel av Mikael Trolin: http://expressen.se/index.jsp?a=627453
Ger en bra bild av verkligheten.

Mathias Sundin sa...

Integration. Både infödda svenskar och invandrade svenskar har ett ansvar, båda grupper har krav och rättigheter så att vi kan alla kan bli svenskar.

Jag har läst den artikeln och den är full av rappakalja. Mikael Trolin är en som en stor bebis som är bitter över att partiet inte uppskattar honom. Han gjorde bort sig brutalt när han var i Norrköping i en turnékampanj i invandrartäta områden, som han nu kritiserar fp för att inte satsa på. Han har kort minne.

För övrigt satsar folkpartiet hårt i Hageby, på kort sikt, men framförallt på lång sikt.