2006-08-04

Skoldebatt i Folkbladet

På ledarplats har Folkbladet nu under sommaren blivit rena reklambladet för de lokala socialdemokraterna, igår var det Eva Edgren Vikmång som angrep folkpartiets skolpolitik. Jag svarade i dagens tidning och får också en kort replik av Eva.

Eva vände sig bland annat mot ett ordningsomdöme i betyget, som jag i dagens tidning förklarar bland annat ska bedöma hur en elev uppträder mot sina kamrater, tar hand om sin skolmiljö osv, och att det är ett utmärkt sätt till kommunikation med hemmet. Eva missförstår mig - troligen med flit - och skriver att det är bättre att prata med föräldrarna än att stämpla eleverna i pannan. Ja, självklart! Ett betyg som står på ett papper blir lättare att prata om, ibland kan det vara mycket obekvämt att diskutera ett barns uppförande med föräldrar, nu blir det enklare och ett måste när ett omdöme ska sättas.

Sen kommer det riktiga flummet loss. Lösningen är delaktighet, menar Eva. Nej, lösningen är en fokusering på att eleverna ska lära sig något. Verkligt inflytande får man genom att kunna välja skola, genom att kunna lära sig något, genom att barn med taskigt utgångsläge får en språngbräda till något bättre. Det är riktig delaktighet, det andra är politiskt flum som låter fint, men innebär att elever slås ut. Verkligheten är att elever till föräldrar med låg utbildning går det sämre och sämre för! Eva svarar inte heller på hur fler ska klara sig när socialdemokraterna vill skära ner grundskolan med 163 miljoner kr. Jag undrar varför...

1 kommentar:

STURE E sa...

En rad fakta som behövs i skoldebatten finns på: "Sture Erikssons hemsida"