2006-08-16

Vilken skillnad!

Jag lyssnade under stigande frustration till Ekots utfrågning av Lars Leijonborg. Det ställdes inte EN ENDA fråga om sjukvård, integration, skola eller arbetslöshet, bara massa teknikaliteter kring vad andra borgerliga partier har sagt och inte sagt. Inte EN ENDA fråga om socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet. Jag tycker det är skandalöst dåligt. Det handlar inte om att journalister inte ska ställa tuffa frågor eller gräva efter skillnader mellan partier.

Skillnaden blir nämligen enorm när man sedan lyssnar på svenskarnas frågor till Leijonborg i Ring P1 timmen efteråt. Där kommer tuffa, raka frågor som handlar om viktiga områden som familjepolitik, skola, integration, högskoleutbildning, folkbildning mm. Inte några enkla frågor, tvärtom, men frågor som är intressanta, som ger information om vad partierna faktiskt tycker.

Dessutom blir det ännu mer sjukt när Ekot rapporterar som en stor nyhet att Alliansen inte lovat att ta bort fastighetsskatten. Men HERREGUD. Det som har sagts från början är att fastighetsskatten ska tas bort OM det finns en finansering för det, vilket man nu jobbar med. Det står klart och tydligt och lyftes fram under Almedalsveckan. Journalistik när den är som mest pinsam.

Leijonborgs resonemang i en diskussion rycks ur sitt sammanhang, precis som man gjorde med Reinfeldt igår. Jag vill ha politiker som kan resonera, det kan man inte göra i dagens mediesamhälle. Samma sak har ofta drabbat Göran Persson, när han tänkt högt.

Inga kommentarer: