2006-09-05

Björklund i Norrköping

Igår besökte jag, Jan Björklund och Linnea Darell Norrköpingsföretaget Freudenberg som har slagit larm över de kraftigt stigande energipriserna. På ett år har deras energikostnader ökat med 100 procent! Företaget går nu med förlust på grund av detta.

Jan Björklund lovade stopp för fortsatta skattehöjningar och att den så kallat gröna skatteväxlingen avbryts, alltså att de planer som finns på att höja miljö- och energiskatter med ytterligare 13 miljarder kr de kommande fyra åren inte blir av. Dessutom att effekten i svenska kärnkraftverk ökas så att priserna kan sjunka och på sikt en utbyggnad av svensk kärnkraft. Utbudet måste bli större, då går priserna ner.

Det alla som jobbar på företag som Freudenberg, Holmen Paper, Braviken osv måste inse är att en röst på socialdemokraterna innebär en ökad risk att de ska bli av med jobbet. Var nionde jobb i Norrköping finns inom basindustrin. Jag blir kallsvettig av tanken på att dom ska börja nedmonteras.

NT rapporterar om besöket.

2 kommentarer:

Bulten i Bo sa...

På ett år har deras energikostnader ökat med 100 procent! Företaget går nu med förlust på grund av detta.

Hm, då inställer ju sig frågan hur mycket av de prishöjningar som inträffat sen avregleringen av elmarknaden som beror på skattehöjningar.

Bulten i Bo sa...

på sikt en utbyggnad av svensk kärnkraft

Vad tycker du, ska denna utbyggnad (så som den förra kärnkraftbyggnaden gjordes) finansieras genom statliga lånegarantier? Eller ska marknaden få ta hand om det själva och få betala med de i framtiden sänkta vinstmarginalerna som du utlovar dom i ditt inlägg?