2006-09-22

Krångligt läge

Om läget i kommunen direkt efter valet var oklart så är det nu ganska krångligt. Jag ska försöka bena upp det för er.

I den slutgiltiga räkningen så tappade socialdemokraterna ett mandat till moderaterna vilket gör att Alliansen tillsammans har 39 mandat och (s) och (v) har 37. Miljöpartiet har fem och om de går med s och v får de totalt 42 mandat. Går SPI med oss - vilket är troligt - så hamnar Alliansen + SPI på 41 mandat. Återstår då Sverigedemokraternas två mandat som alltså skulle kunna avgöra. Men nu kanske (sd) bara får en person i kommunfullmäktige eftersom tvåan på deras lista tänker hoppa av (dom har bara två personer på listan, vilka muppar).

Vi har innan valet kommit överens om att sd inte ska få bli vågmästare, alltså skulle vi i ett läge som detta tvingas lägga ner våra röster och makten hamna hos s, v och mp. Det har jag inget problem med men läget blir ändå väldigt skakigt och konstigt i framtiden. Om en enda person från s, v eller mp skulle rösta med oss i en framtida omröstning så vinner vi en sådan. Ska vi då iallafall lägga ner rösterna, trots att vi inte vet om vi vinner för att Sverigedemokraterna inte ska få avgöra. Som sagt kan det bli ganska komplicerat framöver.

Om miljöpartiet istället skulle gå med Alliansen så får vi tillsammans med SPI 46 mandat och sd kan inte få något inflytande.

Miljöpartiet tänker nu förhandla med båda sidor så framtiden är oviss och komplicerad.

Inga kommentarer: