2006-09-02

Var nionde jobb hotat

Förra veckan kom beskedet om pappersföretaget Rottneros lägger ner och flyttar utomlands på grund av för höga energikostnader. Igår rapporterades att fackföreningen Pappers är mycket oroade och förutspår fortsatta nedläggningar av pappersindustri i Sverige. I veckan så rapporterade Radio Östergötland att Norrköpingsföretaget Braviken har ökat sina kostnader för el med 150 miljoner sedan 2004, med en total årlig kostnad på en halv miljard kr. Idag skriver Holmen Papers vd i NT och varnar var den mycket allvarliga situationen. Holmen förbrukar varje år lika mycket el som Norrköping och Linköping tillsammans. Varje höjning av elpriset på ett öre kostar Holmen 17 miljoner kr. Och då ska vi ändå betänka att dom har bra avtal. Det finns andra mindre företag i Norrköping som drabbas ännu hårdare.

Pappersföretagen och företag som på något sätt är kopplade och beroende av branschen står för var nionde jobb i Norrköping! Var nionde jobb!

Och plågorna för företagen kommer inte att bli mindre. En socialdemokratisk regering tänker höja energiskatter med 13 miljarder kr nästa mandatperiod - och huvuddelen kommer drabba industrin, eftersom hushållen redan håller på att göra uppror.

Det är lätt att bli överdramatisk i en valrörelse, men dessa höjda skatter är ett mycket starkt hot mot Norrköping. Inte bara hotar det de jobb som finns här, det försvårar också kraftigt för att få hit nya.

Inga kommentarer: