2006-11-06

Felaktighet i kommunfullmäktige

Jag har spenderat senaste timmen i Washington DC med att via internet lyssna på radioutsändningen från kommunfullmäktiges öppnande. Där föreslog Alliansen och SPI en egen kandidat till kommunfullmäktiges ordförande och vice ordförande, Gunnar Bredin (m) och Karin Augustsson (fp). Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet gjorde samma sak i riksdagen i frågan om talman.

Men såklart fick Mattias Ottosson det till att vi nu bröt mot den överenskommelse vi ingick före valet. Det är inte sant. Där stod att inget parti skulle bilda majoritet med stöd av ett främlingsfientligt parti. Det innebär att få ordförandeposten i kommunstyrelsen, majoriteten i kommunstyrelsen, nämnder och kommunalråd. Där utmanar vi inte heller, utan låter s, v och mp besätta dessa platser. Däremot så har KF:s ordförande inget med majoritetsförhållandena att göra.

I omröstningen vann s, v och mp:s förslag med 42 röster mot 41, jag förmodar att sverigedemokraterna la ner sina röster, eller röst rättare sagt, eftersom de bara hade en av två personer på plats. Någon av de andra två som själva skrivit sina namn på listan kommer att komma in, men dessa vet inget om sd:s politik. Ett skämt, om det inte vore så allvarligt.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Nu ska Sd styra fp:s politik. fp införliva sd:s politik med sin egen. Jag finner inte ord för att beskriva hur frånstötande det är. Ni äcklar mig.

Politikerförakt är bara berättigat, hade fp som avsikt att införliva sd i sin och KF:s politik borde detta klargjorts INNAN valet. Väljarna har rätt att få veta INNAN valet ert usla syfte att samarbeta med sd. Ni säger att ni inte lovade nått innan valet, men ni lät det framstå som det, och ni var högst medvetna om vad ni gjorde. Hur kan man INTE förakta er, politiker, efter detta? Invandrare och alla som anser att invandrare är lika mkt värda som svenskar VET nu att rösta på fp ÄR att rösta och ge stöd till sd. Fy fan.

Mathias Sundin sa...

Ursäkta mig, men pratar du om?

Vem har sagt att vi inte lovat något? Det vi har kommit överens om håller vi. Du får nog förklara dig eller läsa lite bättre vad jag skriver.

sidekick sa...

Alliansen har ingått uppgörelse om att låta styrkemajoriteten styra och inte ge sd vågmästarrollen utan lägga ner sina röster för att ta inte ge sd makten som vågmästarrollen ger.

Men, på kommunfullmäktiges öppnande igår så gör istället alliansen klart att man tänker rösta som vanligt, dvs inte följa styrkemajoriteten, och i och med detta ge sd makt som vågmästare.

Källa: http://www.nt.se/GEN_Sok.asp?ArticleID=1298293&ArticleOutputTemplateID=47&mode=SEARCH&BoolFlag=AND&PubDate=1900-01-01&FreeText=vü/a>?gmästarroll&Category=

Alltså, igår hade sd makten att få lottning istället, men avstod från detta.

Det var alltså INTE alliansen eller folkpartiet som avstod från att rösta i enlighet med den uppgörelse, som både NT och vänstersidan uppfattat gjorts innan kf:s öppnande. Talade då fp och alliansen sanning när de ingick uppgörelsen?

Eller ljuger NT och Ottosson och hela vänstersidan om detta?

Anonym sa...

Ja va bra. KF är där SD kan göra mest skada. Du vet svensk(arisk)kultur.

Mathias Sundin sa...

Du har fel fakta sidekick. Läs på innan du kommer med så grova anklagelser! Vi har INTE kommit överens om att lägga ner röster etc. Du skriver om "styrkemajoritet", det är ett nytt ord för mig. Vi har ingått en överenskommelse som säger att inget parti ska bilda majoritet med stöd, direkt eller indirekt, av ett främlingsfientligt parti.

Det betyder att poster som KS-ordförande, kommunalråd, ordförande och majoritet i nämnder mm ska få tillsättas av de som fick flest röster i valet - nu alltså s, v och mp.

KF-ordförande har inget med majoriteten att göra, inte heller enskilda frågor i kommunfullmäktige. Precis som den förra socialdemokratiska regeringen kunde bli nerröstad i enskilda frågor så kan den här lokala sosseregeringen bli det.

Ta tillbaka dina anklagelser nu, och läs på lite bättre nästa gång.

sidekick sa...

Jag har rätt att anse att alliansen varit missledande. Sluta med dina censurfasoner.

Du får gärna förklara varför NT uppfattat det som jag beskriver? Är det för att alliansen varit så tydlig med sin information?

sidekick sa...

Varför skriver NT såhär?

"Eftersom Sd kan få en vågmästarroll har man också bestämt sig för att inte låta partiet få utnyttja densamma. Om socialdemokraterna sitter kvar vid makten kommer de borgerliga att lägga ned röster vid behov (vänsterblocket få annars ingen majoritet)." Ljuger NT frågar jag.

Mathias Sundin sa...

Exakt HUR har Alliansen varit missledande? Förklara dig!

NT har fel och varför de har det vet jag inte. Det är inte ovanligt att media inte skriver exakt som det är, jag har aldrig sett det hittills iaf.

Lägg av med det där om censurfasoner. Jag vill att du förklarar och bevisar dina rejält grova anklagelser. Det är inte censur.

Det är inte Alliansen som pratat med media, det är framförallt Lars Stjernkvist.

Det du citerar gäller majoriteten. Vi la inte ner våra röster, men föreslog ingen motkandidat vilket är samma sak och exakt det vi kom överens om.

Återigen, bevisa dina anklagelser!

sidekick sa...

Jag har redan förklarat hur jag har uppfattat att alliansen varit missledande.

Vadå föreslog ingen motkandidat? Jag var där, ni presenterade en moderatman som alt. Som alla röstade om. Sd lade själva ner sin röst, och skryter nu i media om att det var ett politiskt ställningstagande i sig, på så sätt fick de makt genom sin vågmästarroll.

Men, om ni hade lagt ner era röster, hade sdaren inte nu kunnat sitta och skryta i media över den makt han fått. Jag ser fortfarande inte tillstymmelse till att ni genom ert agerande agerat motkraft. Och om ni agerar motkraft så att sd:aren känner sig så styrkt att han kan sitta och skryta över sd:s makt över kf-politiken, ser du inte det som ett misslyckande?
Som väljare förväntade jag mig av alla partier att ni inte skulle ge sd det uttrymmet, det var den bilden media gav och något allianspartierna inte dementerade.

Mathias Sundin sa...

Om du var där så vet du att vi inte föreslog någon motkandidat vad gäller KS-ordf, kommunalråd osv. Exakt som överenskommelsen säger. Du verkar lite okunnig i dels var överenskommelsen verkligen säger och hur detta med majoritet funkar. Varför ska vi lägga ner våra röster när vi röstar på Mattias Ottosson osv? Vi föreslog ingen motkandidat, det är samma sak som att lägga ner rösterna.

Du har inte förklarat hur vi "missleder" och inte heller dina grövre anklagelser om lögner.

Att sd kommer få en vågmästarroll blev klart när mp valde s och v, annars hade det blivit en stark majoritet utan något som helst inflytande för sd.

Motkraft mot SD har vi redan börjat vara, jag är hittills den enda politiker i Norrköping som efter valet bemött deras politik. När det blir politik i KF (nästa möte) så kommer vi också börja bemöta sd.

Ta tillbaka dina grova anklagelser eller bevisa dom.