2006-11-27

Första debatten med (sd)

Idag var mitt första kommunfullmäktige som ordinarie ledamot och i det första ärendet jag gick upp i tog jag direkt debatt med sverigedemokraten. Det var under en redovisning av några tidigare program där bland annat integrationsfrågan fanns med som jag tog upp sd:s invandringspolitik. Att man ser invandrare som ett problem, att man ser invandring som ett problem och hur man vill assimilera människor i Sverige, alltså tvinga dem att leva på ett visst sätt.

Jag frågade Petter Carlsson (sd) vad som händer med de människor som inte anpassar sig. Han svarade inte men jag fick i en replik möjlighet att uppmana honom igen och då gick han upp och svarade något som var ett slags avståndstagande kombinerat med en fråga om vad jag menat. Det verkar som han varken delar eller är speciellt uppdatera på deras partiprogram.

Vi fick iallafall ett meningsutbyte om saken och jag fick inget svar på vad som händer med människorna som inte anpassar sig. Men det kommer fler tillfällen. Petter Carlsson gick också med på att debattera offentligt med mig någon gång under våren. Jag återkommer i ärendet.

UPPDATERING dagen därpå: NT skriver "Sd debuterade i talarstolen" efter att jag nästan tvingat upp honom, Folkbladet om att jag var den första som tog debatten med Sd.

20 kommentarer:

Robsten sa...

Invandrare i sig är naturligtvis inte ett problem, i de flesta fall, däremot är invandringspolitiken ett problem med alldeles för hög invandring av människor som varken är flyktingar eller arbetskraftsinvandringar. T.o.m. den nye migrationsministern Billström har medgett detta, så du behöver inte ens debattera med SD i den frågan utan kan börja med Billström i Alliansen.
I den mån man bryter mot svensk lagstiftning kan man utvisas om man inte är svensk medborgare, bryter man inte mot svensk lagstiftning kan man inte utvisas bara för att man vägrar godta svenska normer, däremot så borde det påverka immigrationspolitiken om vi märker att en folkgrupp inte godtar de regler och normer vi har i landet.
i övrigt så vinner ju alltid en FPare över en SDare i en debatt, det kan man läsa på bildtexten här:
http://www.denforbannade.blogspot.com/

Anonym sa...

Lite konstigt skriven artikel i FÖ:
'Oppositionsrådet Mathias Sundin ville då tydligen passa på att "ta debatten" med sverigedemokraterna.'
'Och med det var då denna "debatt med sverigedemokraterna" avslutad.'

Jag har rätt svårt att se vad Jan Nordströms syfte med att sätta citationstecken i dessa två meningar är. Märkligt.

En annan reflektion:
Nu väntar jag på vad vänsterfolket ska säga, de som anklagade om samarbete med (sd) sist. Ska de bara ta fasta på att snubben röstade med Alliansen, eller kommer de notera vad du gjorde? Kan bli lite humor att se hur det kommer att spinnas - om alls.

sidekick sa...

Ja, eller så är detta sd:s strategi, att i alla debatter försöka framställa sig själva som såå snälla och vänliga. Då måste du åstadkomma bättre än det här mattias.

"När Sundin försökte precisera med att sverigedemokraterna vill helt anpassa invandrarna till den svenska kulturen undrade Petter Carlsson, vem som bestämmer vad som är svenskt."

1-0 sd -fp

Struntsamma, så länge sd och alliansen röstar på samma linje, eller?

Mathias Sundin sa...

Ja Robert, fattar inte heller Jan Nordströms citationstecken, det var en riktig debatt, Petter Carlsson försökte svara på min fråga som handlar om kärnan i deras politik. Ska faktiskt ringa honom och höra vad han menar.
Och som svar på din sista fråga Robert så är det ju bara att läsa vänster-sidekicks kommentar efter din...

sidekick sa...

Du menar att du är nöjd med din insats?

Jag undrar också vad fp-nkpng anser vara svensk kultur?

Det är ju bra om du vet vad du ska svara på frågan om vad som är svenskt om du ska debattera med sd, tydligen.

Anonym sa...

Ja frågan om vad som är svenskt är något som (sd) haft svårt att svara på - fast det är deras krav. Inte vårt.

Glöm inte bort det när du försöker vända, vrida och bända vad som sagts här, sidekick.

Mathias Sundin sa...

Det är SD som säger sig ha någon defenition av svenskt och svensk kultur. För övrigt tar jag inga råd av dig sidekick. Ta istället debatten själv med Sd, hittills begränsar dig din insats till noll och intet.

sidekick sa...

Det vet du ju faktiskt inget om lille mattias, om mina insatser.

Du har skattefinansierad lön för att driva politik, därför tycker jag det går att kräva att du kan bemöta sd:aren mer effektivt.

Robert Nordman: ifrågasatte mattias sd:aren om detta då, att det var sd som hade svenskhetskrav..?

Mathias Sundin sa...

Sidekick: Det var ju just det som saken handlade om! Herregud. Kom in i matchen. Vad händer med den människor som inte "blir svenskar" och vad är Sverigedemokraternas defintion av vad en svensk är isåfall.

Du är en person som ägnar stor tid åt att angripa folkpartiet och alliansen på olika bloggar. Nu råkar Sd passa dina syften, för när Sd röstar med s, v, mp så höjer du inga röster mot dom. Det kallas hyckleri. Nu har du dessutom lierat dig med Sd.

Åstadkom något i kampen mot Sd, sen kan du sätta dig på läktaren och kritisera igen.

sidekick sa...

"Den integration som folkpartiet vill ha bygger på att människor kommer in i det svenska samhället, blir svenskar, lär sig svenska och tar del av och blir en del av vår svenska kultur."

Vad menar fp att svensk kultur och att vara svensk är?

Mathias Sundin sa...

Jaha, nu bytte vi ämne lite passande.

Fp har ingen defintion av vad svenskt och svensk kultur är. Det är någon som ständigt måste diskuteras i en samhällsdebatt.

Men som sagt, återkom när du åstadkommit något själv. Och var är din kritik mot alla andra 84 ledamöter i KF som INTE tog debatten.

Först tjatar du om att vi ska ta debatten, sen när jag gör det via tidningarna är det fel. Sen via KF är det fel. Men aldrig ett ord kritik mot alla andra som är tysta.

Återigen sidekick. Ditt gnällande får ha ett slut nu. Du får gärna ha åsikter och gärna på min blogg, men ditt syfte bör vara att åstadkomma något, inte bara attackera folkpartiet. Du attackerar inte ens Sd, bara folkpartiet.

sidekick sa...

Det blir rätt flummigt när ni använder såna ord utan att ha en definition, hur ska man veta vad ni menar?

Ja ja tycker det är fel när du förstärker bilden av att "vi" har "vår svenska" kultur, det är samma sak som sd gör, försöker skapa bilden av en heterogen svensk kultur..

Att du ska debattera MED sd har jag aldrig skrivit att du bör göra, men om du gör det på eget initiativ tycker jag inte man ska låta sd komma undan med att ställa frågan som du borde ställt, nämligen vem bestämmer vad som är svenskt, samtidigt som du själv får det att låta som att det finns något som går att kalla "den svenska kulturen", om vi ska lita på folkbladets version.

Dina insändare har varit mediokra. Fast jag tycker det är bra att du tagit åt dig av kritiken och ändå markerar starkt att det inte är invandrare det är fel på. Men skippa att snacka om "den svenska kulturen" om du inte ens vill förklara vad du och ni i fp menar med detta begrepp som du återkommer till gång på gång.

sidekick sa...

försöker skapa bilden av en _homogen_ svensk kultur ska det stå

Anonym sa...

Om du nödvändigtvis måste, sidekick:
Det finns två grundläggande syner på vad som är en kultur.

Den ena är att det är ett givet arv som ska bevaras, och som konserverar sig själv när man definierar dess gränser (och för all del bestämmer vilka kulturyttringar som ska få ekonomiskt stöd...).

Den andra är att det är en ständigt föränderlig, dynamisk, företeelse som vid varje enskilt nedslag i historien huvudsakligen har någon form av sammanhängande helhet (att någon enskild del av en subkultur går igen i flera andra, och därmed skapar ett samband). Den utvecklas genom att nya impulser kommer in, förändrar och förändras. Att historien/arvet spelar roll även här utesluts inte, men tyngdpunkten läggs inte där utan på just föränderligheten.

Den senare är den liberala grundhållningen, och den förra är den som konservativa element på båda sidor spektrat intar (däribland sd).

Nu väntar jag med spänning på att du, sidekick, i vanlig ordning enbart ska fokusera på att hitta hål i denna extremt förenklade definition så att du även fortsättningsvis slipper redogöra alternativ.

Lycka till!

sidekick sa...

Tack Robert N för att du redogör för din personliga tolkning av vad kultur är. Men nu frågade jag om fp:iets syn på vad svensk kultur är, inte en allmän diskussion om hur kultur ska definieras utan just den definition som fp använder sig av. Eller är detta den officiella versionen för fp också?

Mathias Sundin sa...

Folkpartiet har ingen definition av svensk kultur, eftersom vi inte behöver någon. Det behöver däremot Sd.

sidekick sa...

Då kanske fp skulle sluta prata om "den svenska kulturen", om de inte behöver "den svenska kulturen" lika mkt som sd i sin politik dvs.

Anonym sa...

Kan ju alltid spåna såhär sent på kvällen:
"Den integration som folkpartiet vill ha bygger på
att människor kommer in i det svenska samhället"

Rent fysiskt får plats (någonstans att bo), täcks av det sociala skyddsnätet och rättssamhället.

"blir svenskar,"
Får möjlighet att rent juridiskt blir svenskar, via medborgarskap.

"lär sig svenska"
För att de övriga beror mycket på det; se även läsa-räkna-skriva-garantin i grundskolan som korrelerar rätt bra med tanken att man i Sverige behöver kunna svenska för att ha så stora möjligheter i livet som tänkas kan.

"och tar del av och blir en del av vår svenska kultur."
Tar del av, kommer in i, förnyar och förbättrar den sociala kontext som äger rum inom landets gränser.

Inte så långsökt skulle jag säga.

Mathias Sundin sa...

Nej, det borde vi inte eftersom vi behöver en diskussion om vad som är svensk kultur, men inget parti ska stå för vad den exakta defintionen är.

Sidekick: Hur gör man för att stoppa Sd:s framfart så de inte kommer in i riksdagen 2010? Och vad tänker du bidra med? Du ställer väldigt mycket frågor, men hittills har jag inte sett att du kommer med något konstruktivt.

www.arbetarklass.se sa...

Jag har skrivit om Petter Carlsson (SD) kommande motioner som han ska lägga i kommunfullmäktige.

www.arbetarklass.se