2006-11-14

Tavlor istället för barn

S, v, mp har idag lagt sin budget för de kommande fyra åren och det är ingen rolig läsning. Jag har efter snabb genomläsning tre huvudpunkter jag är kritisk mot:

1) Nedskärningen på grundskolan med 163 miljoner kr de kommande fyra åren. Detta kommer innebära sparkade lärare, nedlagda skolor och fortsatt turbulens, istället för lugn och ro och en möjlighet för skola och elever att koncentrera sig på att lära sig något.

2) Tavelköp för flera miljoner. Redan idag lägger kommunen miljonbelopp på att köpa offentliga konst, tavlor mm, men det tänker man öka med ytterligare miljoner. Samtidigt säger man nej till vårat förslag om en satsning på ideell ungdomsverksamhet med 55 mkr de kommande tio åren.

3) Ingen som helst buffert. I en budget på över fem miljarder svenska kronor, så är bufferten, kassakistan, marginalen - kalla det vad du vill - NOLL kronor. Om prognoserna slår fel en enda decimal, en promille, så måste akutbesparingar sättas in under året. Så går det när tre socialistiska partier alla ska sitta vid köttgrytorna. Jag bävar inför en lågkonjunktur. Det är nu vi ska spara i ladorna.

UPPDATERING: Jag kommenterar budgeten i 24NT som kommer rulla i rutan under kvällen.

Inga kommentarer: