2006-12-01

Idrottshallen?

Turerna kring en friidrottshall har varit många och funnits med under mycket längre tid än vad jag varit politisk aktiv. Nu har dock hallen gått från friidrott till att också inkludera handboll, basket och innebandy. Och kostnaden har därmed skjutit i höjden, från 52 miljoner kr till minst 110 miljoner kr, på bara ett halvår.

Folkpartiet är positiv till idén om en ny hall och vi är positiva till en lösning där man samarbetar med föreningslivet (i det här fallet Dolphins som ska äga hallen). Vi har också med pengar i vår alliansbudget för hallen.

Det som skrämmer mig är finansieringen. Från början var det tänkt att kommunen skulle betala en årlig hyra till företaget som äger hallen, nu är det också tänkt att kommunen ska låna ut minst 100 miljoner kr - och därmed ta hela risken. Idag går man till pressträff utan att ens ha några kalkyler helt färdiga. Det känns mycket oansvarigt!

Vi måste hanteras mycket mer varsamt med skattebetalarnas pengar, vi måste också få en hall som verkligen, så att säga, byggs på en fast och stabil grund utan ekonomiska glädjekalkyler och som inte går omkull om några år. Engagemanget från föreningslivet är underbart att se, men ingen tjänar på drömmar.

Förhoppningsvis kommer verkligen kalkylerna att hålla, men hittills har inte utvecklingen varit positiv.

Och så en grundläggande fråga, kunde det inte vara bättre att satsa pengarna på ungdomsidrott och grundskolan istället? Där satsas intet och i grundskolan skär man ner 163 miljoner kr.

UPPDATERING kl 12.42:
Nu är det klart, utropar NT. Och Mattias Ottosson (s) håller med, utan att ens ha sett några kalkyler.

2 kommentarer:

Anonym sa...

I vilken utsträckning ses projektet som ett arbetsmarknadspolitiskt projekt med byggfacket som ivrig påhejare? Det vore intressant att få veta hur diskussionen ser ut bakom lyckta dörrar.

Vi behöver en ny hall. Vi behöver en god prioritering. Vi behöver vara sparsamma, med världens högsta skattetryck.

Mathias Sundin sa...

Arbetslösheten inom byggområdet är väl inte speciellt hög, det byggs ju en hel del runt om i landet just nu. Och hur diskussionen ser ut bakom lyckta dörrar får du nog fråga någon annan om, jag är nog inte den person Byggnads först skulle vänta sig till =)