2006-07-31

Därför buade vi

Erik Svansbo och jag skriver idag i Folkbladet om Israel-Hizbollah-konflikten och varför vi buade på demonstrationen i onsdags.

2006-07-30

Lokal bloggdebatt

Bloggen Kulturella fåror skriver spaltmeter om mitt och Eriks agerande vid anti-Israeldemonstrationen. Han är visserligen mycket kritisk till mig och Erik men det är hur som helst kul med en lokal bloggdebatt.

2006-07-28

Civilkurage, korkat och olagligt

Idag skriver NT på ledarplats att det visar på civilkurage att göra som Svansbo och jag gjorde i förrgår, Folkbladet i form av Göran Färm tycker att det var korkat och Folkbladet lyfter på nyhetsplats fram att folkpartiets partisekreterare stödjer mig.

Det Folkbladet inte skriver, vilket är bra, är att de försökte få det hela till att vara olagligt. De intervjuade både mig och partisekreterare Johan Jakobsson och läste upp lagen, men när reportern tillslut förstod att vi inte alls hade avbrutit eller stört, utan buat när det var paus i talet och alla andra applåderade så la hon ner den vinklingen. Jag påtalade också för henne att det stod poliser tio meter bort, och om det gjordes något olagligt skulle dom ha ingripit.

Det är inte bara min rättighet att uttrycka min åsikt, utan också en skyldighet när sådana vidrigheter sägs som det gjorde på denna och på många andra demonstrationer Sverige runt.

Angående min debattartikel i gårdagens NT så kom det idag ett svar i form av en insändare från signaturen "Hellre snäll än korkat kaxig".

2006-07-27

Svansbo får beröm

Den lokala internetmagazinet Fanzinet.nu vaknar ur sommarvilan och berömmer Erik Svansbos agerande igår vid anti-Israeldemonstrationen:

"Många är kallade men få utvalda, heter det i skriften. ... så känner Fanzinet att här har vi att göra med en riksdagskandidat av rätta virket. ... Tacka vet jag Svansbo. Han är där det blåser orkan."

Det är dags för en ny Mathias

Idag publicerar NT en debattartikel där jag beskriver problemen runt kommunstyrelsens ordförande Mattias Ottossons svaga ledarskap. Han klarar inte av att stå upp för Norrköping mot pampar som landstingets Palle Håkansson, mannen som har Vrinnevisjukhusets nedrustning på sitt samvete.

Jag avslutar med:

"Med risk för att låta kaxig, så tror jag det är dags för en ny Mathias, och för fyra nya partier att leda Norrköping."

Citat av Nasrallah

Sayyed Hassan Nasrallah heter Hizbollahs ledare och i oktober 2002 sa han följande till libanesiska tidningen Daily Star:

“if they [the Jews] all gather in Israel, it will save us the trouble of going after them world wide.”

Ska ni läsa hela artikeln måste ni tyvärr registrera er och köpa artikeln för två dollar. Jag gjorde det för att kolla om det stämde och det gör det. För att kunna kontrollera utan att behöva betala kan ni till exempel på Daily Star söka på "all gather in Israel", så kommer den här artikeln fram.

Det som var mest förvånande på demonstrationen igår är att folk inte tror att Hizbollah vill utrota judarna, trots att Hizbollah är helt öppna med sina avsikter.

Nasrallah sa också följande vid en träff med 1000 anhängare i Beirut 1999 (enligt AP):

"There is no solution to the conflict in this region except with the disappearance of Israel". "Peace settlements will not change reality, which is that Israel is the enemy and that it will never be a neighbor or a nation."

Ur artikeln i Daily Star:

Hizbullah leader Sayyed Hassan Nasrallah said Tuesday that Arabs were not "red Indians" and will not be liquidated or driven into exile by Israel and the United States.

Speaking at a graduation ceremony in Haret Hreik, Nasrallah said that "Christian Zionists" were gaining strength and had a powerful impact on US foreign policy.

Nasrallah alleged that oil companies and weapons firms that have financed the "Christian Zionists," the Arabic term for the right-wing Christian supporters of Israel, were in alliance in the United States.

"Their aim is to redraw the world's political map," he said. "It is said that several US presidents are affiliated with the Christian Zionists."

Nasrallah said their aim was to return the Jews to Israel and rebuild their temple, destroyed by the Romans in 70AD, over the Al-Aqsa Mosque.

However, Nasrallah added, "if they (Jews) all gather in Israel, it will save us the trouble of going after them worldwide."

UPPDATERING KL 08.34:
Bloggaren Copyriot rapporterar från en annan demonstration där man bland annat skrek på arabiska "döda judarna".

2006-07-26

Vilket hat

Jag och Erik Svansbo gick idag förbi en anti-krigsdemonstration - eller rättare sagt en anti-Israeldemonstration - i Hörsalsparken i Norrköping. Ung vänster, Kommunistiska partiet, Svensk-Kubanska föreningen med flera var där och var mestadels riktigt otäcka.

Jag har full respekt och medlidande med dom som har släkt och vänner nere i Libanon och Palestina, men att uttrycka ett sådant hat mot staten Israel är otäckt. Att det är Hizbollah och Hamas som är roten till det onda ser ingen och ingen nämnde med ett enda ord något negativt om Hizbollah eller Hamas. ALLT är Israel och judarnas fel.

Jag blev så upprörd att jag buade när en kille från Ung vänster fick applåder, Erik stämde in och snart blev det väldigt upprörda känslor. Dom bad oss fara och flyga, och en man talade om för mig vad som skulle hända om jag buade igen. Det var inget snällt.

Erik gick mycket modigt upp och sa att Hizbollah vill utrota judarna, att Israel har rätt att försvara sig och att konflikten skulle sluta den sekund Hizbollah lägger ner vapnen. Han buades ut rejält, "gå och sätt dig din jävla sionist", vrålade en man. Trots att det var dom själv som uppmanade oss att gå upp och tala. En annan pekade på oss och skrek upprepade gånger att "ni kommer inte få någon fred".

Stort cred till mötesarrangörerna som lät Erik tala göra det.

Det är otäckt vilket hat som väcks i Mellanöstern, så att människor flera hundra mil därifrån blir svarta i blicken av hat och hotar människor med andra åsikter.

Ni kan säkert läsa om det imorgon i NT och Folkbladet.

UPPDATERING MORGONEN DÄRPÅ:
Både Folkbladet och NT rapporterar. Folkbladet skriver att vi avbröt med våra bu-rop. Det gjorde vi inte, vi buade när det blev paus i talet för applåder. Talaren fick alltså tala i fred.

Framtidens Nyheter



En nyhetssändning från framtiden, nu direkt på bloggen!

2006-07-25

Hur stoppar vi hederskulturen?

Nyamko Sabuni, riksdagsledamot för folkpartiet, skrev förra veckan ett kontroversiellt inlägg på Expressens debattsida om hur man ska komma tillrätta med den hederskultur som ibland tom leder till mord på unga tjejer för att de råkar välja något som familjen inte gillar. Ett problem är könsstympning, ett annat tvångsgifte.

Nyamko diskuterar i skriften "Flickorna vi sviker" dessa och andra problem inom hederskulturen. Ett par av förslagen är att införa obligatoriska gynkontroller på unga tjejer för att motverka och kunna agera mot könsstympning och slöjförbud för tjejer under 15 år.

Dessa förslag är från Nyamko personligen och inget som folkpartiet tagit fram vilket partiledare Lars Leijonborg tydligt talat om (pdf). Idag svarar Mauricio Rojas i Expressen på Nyamkos artikel, där han delvis stödjer förslaget om gynundersökningar, men bara för flickor från länder där hederskultur förekommer.

Debatten går het inte minst på internet i bloggvärlden, via knuff.se kan man se vilka bloggare som skriver om vad. Här kan ni hitta kommentarer till Mauricos inlägg och här om Nyamkos.

Reklamfilm från framtiden

Folkpartiet lanserar idag sin reklamfilm som handlar om framtidens skola, där lugn och ro råder, till skillnad mot dagens stök och flum.

Filmen finns att beskåda här (45 sek).

Den kommer sändas i TV4+, TV400 och TV4 Fakta och senare också på bio och internet.

2006-07-22

Här arbetslös, där företagare

Anderas Nilsson skriver om somalier i Sverige och Minnesota:

"I Minnesota bor 25 000 somalier och i Sverige bor 20 000 somalier. ... Det finns totalt 800 företag i Minnesota som drivs av somalier. Motsvarande i Sverige är 40. Sysselsättningen bland somalier i Minnesota är ungefär dubbelt så hög som i Sverige."

Bort från debatten, myndigheter!

Tobias Krantz (fp) och Henrik von Sydow (m) skriver idag i Svenska Dagbladet om de allt mer opinionsbildande myndigheterna. Det är numera inte ovanligt att se generaldirektörer på DN Debatt och inte sällan argumentera ur ett socialdemokratiskt perspektiv, och ibland tillsammans med socialdemokratiska politiker.

Opinionsbildning är för politiker och andra samhällsdebattörer, inte myndigheter och generaldirektörer. Enligt en undersökning från förra året lägger myndigheterna, enligt egen uppgift, över två miljarder kr årligen på opinionsbildning.

Anställ fler i socialtjänsten

Det var Lars Leijonborgs uppmaning idag vid det traditionella sommartalet i Marsstrand, och skickade med 250 miljoner kr i en satsning som blir verklig om Alliansen vinner valet.

Efter de många fallen på senare tid med barn som far illa, med Bobby som en tragisk bottenkänning, så behövs det verkligen lite nytänkande och mer resurser inom området.

Ett av förslagen kan vara något kontroversiellt och inte helt okomplicerat. Att tillåta att socialtjänsten utreder barns situation utan föräldrarnas medgivande. BRIS vittnar om att barn idag inte vågar ta kontakt med barn- och ungdomspsyk för att de är rädda att föräldarna ska få reda på det.

Förslaget är ett intrång i det som är föräldrarnas rätt, men inbland måste det göras undantag för att kunna förhindra och stoppa misshandel, tvångsgifte, könsstympning och sexuellt utnyttjande.

Kort beskrivning av förslagen finns här och hela rapporten finns att läsa här.

2006-07-21

Miljöpartiet de Ensamma

Förra veckan ställde vi i Alliansen det lokala vänsterblocket, socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet mot väggen och krävde besked om deras politik och deras eventuella samarbete.

Idag svara miljöpartiets gruppledare Stefan Arrelid mycket klargörande i NT:

"Vi är inget vänsterparti och ingår inte heller i en vänsterkartell. Vi går till val på ett eget kommunalt handlingsprogram och valmanifest."

Han ska ha all heder av sitt raka och ärliga svar, inga krumbukter för att försöka komma undan. Miljöpartiet går till val själva och utesluter inte samarbete med Alliansen efter valet.

Det som vi redan visste står nu också klart - det finns ett enda regeringsalternativ i Norrköping, de fyra borgerliga partierna i Alliansen.

2006-07-12

Besök i Auschwitz

Idag har jag besökt Auschwitz och Birkenau, koncentrationslägren där runt 1,5 miljoner människor mördades mellan 1940 och 1945. Ni kan läsa om besökt i min andra blogg.

2006-07-10

Semester

Idag åker jag på semester och är åter nästa vecka, tisdag 18 juli.

Ha det bra så länge!

2006-07-08

Laddad Leijonborg i Almedalen

Roligt att se Lars Leijonborg så laddad som han var igår i Almedalen. Det var samma Leijonborg som vi såg i valrörelsen 2002, full av energi och övertygelse. Ett riktigt bra tal tycker jag, helt opartiskt såklart, men jag får medhåll av DNs retorikexpert som ger Lars klart högst betyg av alla partiledare hittills.

Talet finns att lyssna på hos SR.

Lars pratade bland annat om pluggskolan, om fortsatt kamp för de handikappade, om en enig Allians som vann slaget om Almedalen och om hur vi ska klara oss i en globaliserad värld, där vi behöver mer och inte mindre handel.

"Vi levererar - dom havererar."
"Handel är inte utsugning - handel är utveckling."
"Vi står för att den som är frisk ska försörja sig själv. Det är ingen mänsklig rättighet att bli försörjd av andra om man kan försörja sig själv."

2006-07-07

Moral är bra, dubbelmoral är inte dubbelt så bra

Det skriver Jan Björklund i ett uttalande om att Lars Ohlys dotter ska gå in en friskola.

Naturligtvis ska hon få göra det, och naturligtvis ska vi fortsätta få välja, men det blir nästan patetiskt när Sveriges störste friskolehatare väljer en friskola åt sin egen dotter. I kommunistländer förbjöd härskarna alltid folket allt bra, men ville gärna ha det åt sig själva och sina barn.

Den här typen av dubbelmoral står mig upp i halsen. Hur kan man sätta sig över människor på det sättet Lars Ohly och vänstern vill göra. De vill att politikerna ska bestämma mer över människors liv. Lars Ohly ska bestämma mer över dig, och mig. Fy fan!

Leve pluggskolan!

Idag är det folkpartiets dag i Almedalen och vi satsar hårt på valets viktigaste fråga - skolan. På DN Debatt presenterar Lars Leijonborg och Jan Björklund delar ur en skolrapport som läggs fram idag på en pressträff kl 11. I den kan vi läsa att svenska elever pluggar minst jämfört med andra industriländer, vi har också mest skolk, flest sena ankomster, vi har minst prov och minst läxor och börjar med betyg senast av alla. Vänsterpartiet och socialdemokraterna vill fortsätta på den inslagna vägen och bland annat ta bort betygen och läxorna.

"Siffrorna visar att svenska elever ägnar mindre tid åt skolarbete än elever i något annat industriland. Den sammanlagda tiden för lektioner, eget studiearbete och läxläsning är för en 15-åring i Sverige knappt 28 timmar per vecka. Genomsnittet i industrivärlden ligger på 34 timmar. Irland har 39 och Sydkorea 48.

Avståndet till OECD:s genomsnitt är alltså sex timmar per vecka – det är, om man så vill, en skoldag mindre varje vecka."

UPPDATERING kl 14.49:
Rapporten finns här.

2006-07-06

"Persson har hört fel"

I söndags pösmagade sig Göran Persson och sa att Lars Ohly minsann inte skulle fälla en socialdemokratisk regering. Nu säger Lars Ohly att Persson isåfall har hört fel och att:

"Jag kan mycket väl tänka mig att vi kommer att fälla en socialdemokratisk minoritetsregering."

Att inte vara överens i varenda sakfråga är en sak, även om vänsterkartellen är oeniga om lite väl mycket, men att gå ut och tala om att man kan komma att fälla en socialdemokratisk regering, det är något helt annat.

Inom Alliansen är vi inte överens om allting, men vi är väldigt överens om att vi kommer regera ihop. Vi har visat att vi kan komma överens, även i enormt svåra frågor som kärnkraften. Men om Lars Ohly inte får som han vill så kommer han att fälla Göran Persson när riksdagen öppnar efter valet, om vänsterblocket vinner.

Om vänsterblocket är större än Alliansen i valet så kommer de fyra allianspartierna rikta en gemensam misstroendeförklaring mot socialdemokraterna. Det är alltså då Lars Ohly kan tänka sig att rösta med de borgerliga och därmed fälla en tilltänkt socialdemokratisk regering. Får inte Lars Ohly tillräckligt mycket i förhandlingarna efter valet så fäller han. Får inte miljöpartiet plats i regeringen gör man samma sak. Även om det skulle bli majoritet för vänsterblocket så kan det alltså bli en alliansregering, eftersom de inte kan hålla ihop.

Röstar man borgerligt vet man vad man får - röstar man vänster vet man inte om det blir en regeringen, vilka partier som är i den och man har ingen aning om vad politiken kommer bli, för allt kommer avgöras i förhandlingar efter valet, inte före som Alliansen har gjort.

Språket är nyckeln till integration

Idag har jag en debattartikel i NT, denna gång en egen satt egen rubrik, "Språket är nyckeln till integration".

Den handlar om varför vi bör ha ett språktest vid medborgarskap i Sverige och varför svenska språket är så viktigt för integrationen. Några utdrag:

"För mig är det självklart att vissa krav ska ställas om man vill bli medborgare i ett land. Blir man medborgare innebär det en del extra rättigheter, som rätten att rösta i riksdagsval. Då ska man såklart också ställa vissa motkrav, som att man ska kunna svenska."

"Språktestet är ett utmärkt exempel på ett sådant krav. Vill du bli svensk medborgare förväntar vi oss att du kan svenska."

"Att människor kommer hit är en stor tillgång för vårat land och folkpartiet vill att fler ska kunna komma, det är därför vi kämpar så hårt för att integrationen ska fungera bättre."

"Språktestet är, förutom en viktig pusselbit i en mycket större heltäckande integrationspolitik, också en bra utgångspunkt för debatten."

2006-07-05

Fastighetsskatten ingen skadlig skatt?

Några ekonomer menar att det är viktigare att sänka skatten på arbete än på fastigheter. Det har de säkert rätt i ur en ren nationalekonomisk aspekt. Det ska inte fnysas åt naturligtvis men politiken har också människors vardag att ta hänsyn till. Man skulle kunna säga så här att fastighetsskatten drabbar många oskyldiga. De som har skött sig hela livet, jobbat och slitit kan belönas genom att tvingas från hus och hem.

Du kanske köpte ett hus vid vattnet för 40 år sedan och jobbat hela livet med att betala av på det. Nu när det är klart så byggs det fler och fler hus runt omkring och taxeringsvärdet på huset stiger, vilket gör att du får betala mer och mer i skatt, trots att du kanske har en låg inkomst.

Anledningen att nationalekonomer tycker att skatten är bra, är för att den inte kan flytta ur landet. Är skatten för hög på arbete kan man dra till ett annat land, eller man kan placera sina pengar någon annanstans. Ett hus är det lite svårare att frakta utomlands.

Nationalekonomerna är viktiga att lyssna på, det gör ofta politiker för lite, men verkligheten måste också vägas in. Den typen av otroliga orättvisa skatter som fastighetsskatten urholkar också den allmänna viljan att betala skatt. Ska vi kunna sänka skatterna måste de som arbetar också betala skatt. Annars får man inte mindre skatt och pengarna räcker inte för att sänka.

Så jo, fastighetsskatten är en skadlig skatt, men kanske inte på nationalekonomvis.

UPPDATERING 6/7 kl 8.50: Bloggen Spookhead skriver om fastighetsskatten på en liknande sätt som jag.

Ja - vinstdrivande företag är bra för välfärden

Bengt Westerberg, tidigare fp-ledare och numera bla ordförande för Röda korset i Sverige och Kjell Olof Feldt, tidigare finansminister (s) skriver idag en mycket bra och ännu mer ängelägen debattartikel i Dagens Nyheter.

De två förklarar på ett enkelt sätt fördelarna med privata alternativ och konkurrens inom välfärdssektorn. Grundtesen är briljant och enkel:

Kraven på mer välfärd ökar, vilket kostar mer men Sverige har redan världens högsta skattetryck och kan inte höja mer. Så vad göra? Jo, vård, skola, omsorg - och så vidare - behöver organiseras bättre och bli mer effektiv. Vad är det bästa sättet att göra det? Genom konkurrens.

Konkurrens är utan tvekan det allra mest effektiva sätt vi har kommit på för att bästa utveckla och effektivsera, vad det än är för verksamhet. Det finns otaliga exempel, inte minst inom näringslivet.

Men detta med vinst då? Ska man få tjäna pengar på vård eller skola? Ja, och det är inget nödvändigt ont - det är helt nödvändigt. En verksamhet, till exempel äldreomsorg, behöver gå med överskott så investeringar kan göras. Westerberg och Feldt tar ett exempel från en kommun som "investerade" i fler sjukgymnaster, vilket snart gjorde att andra kostnader sjönk. Kommunen gick med ännu mer "vinst". Har man inga pengar att investera, kan inte heller kostnaderna sjunka lika mycket.

Även icke vinstdrivande företag, så kallade non profit, behöver också gå med överskott, för att kunna investera för framtiden och för att klara svakor.

Den största vinnaren är alltid brukarna, kunderna som får en bättre vård, eller en bättre produkt om man så vill.

Men tar inte vinsten pengar från brukarna, som annars kunde gå in i verksamheten? Kommer inte företag snåla på kostnader för att tjäna mer pengar. Jo, om det råder monopol eller dålig konkurrens. Om kunderna inte har något annat att välja på. Annars är alltid de mest framgångsrika företagen de som erbjuder kunderna bäst produkter. Ett vårdföretag måste erbjuda bäst äldreboende för pengarna, annars kommer man inte välja det.

Dessutom är det ju såklart bra för de som väljer skola eller äldreboende, att de kan välja ett som passar dem bäst. Och vårdpersonalen är inte heller låst till bara en arbetsgivare. Och ytterligare ett och - de personer som har idéer och en brinnande lust att utveckla till äldreomsorgen blir inte hänvisade till att påverka en ibland mycket trög kommunal byråkrati, de kan starta eget.

Därmed inte sagt att privat alltid är bättre än kommunalt. Det finns dåliga privata företag inom välfärdssektorn och dålig kommunal verksamhet - och tvärtom. Men konkurrens utvecklar maximalt, vi får högre kvalité och mer att välja på. Alla vinner.

2006-07-04

Sten i glashus, Nuder

Pär Nuder har panik över att Alliansen är överens om fastighetsskatten och sluggar friskt. Bland annat menar han att avskaffandet inte är finansierat, vilket Alliansen har sagt att man ska presentera i sitt valmanifest, alltså i god tid innan valet.

Nuder blir patetisk med tanke på att Göran Persson igår lovade ut 600 miljoner kr, utan att tala om var pengarna ska tas och dessutom lovade införa en ändring i pensionssystemet som kommer att kosta åtskilliga miljarder - återigen utan att tala om var pengarna ska tas.

Tramsigt Nuder, eller som PJ Anders Linder på SvD kommenterade det hela:

"'Panik', säger Pär Nuder. Kanske det. Men gissa hos vem."

Som sagt

Jag har skrivit ett antal gånger här på bloggen om hur regeringen inte räknar med alla grupper när de mäter arbetslöshet, vilket gör att siffrorna ser bättre ut än när till exempel EU:s statistikorgan Eurostat mäter.

Nu presenterar också SCB siffror på samma sätt som man mäter i Europa, och det bekräftar såklart det jag skrivit tidigare: Ungdomsarbetslösheten är den tredje högsta i hela EU, otroliga 27,5 procent.

Alliansen överens om fastighetsskatten!

Ytterligare ett stort steg mot regeringsmakten, alliansen är överens inte bara om att fastighetsskatten ska bort, det har man varit överens om länge, utan också hur. Klockan 11 har man pressträff, då får vi veta mer.

UPPDATERING kl 12.42: Mer info om hur uppgörelsen ser ut. Skatten avskaffas helt 2008 och ska ersättas med en låg kommunal avgift, men exakt hur den avgiften ska se ut och hur den kommer fungera ska utredas direkt efter ett maktskifte.

2006-07-03

Bra av Hägglund

Jag gillade att kd:s partiledare pratade en del om idrottsrörelsen i kvällens tal i Almedalen. Han sa bland annat:

"Av 1,5 miljarder som idrotten får sammanlagt så är det 70 miljoner man kan använda fritt. De andra pengarna är detaljreglerande."

Hägglunds inställning rimmar väl med vad vi i Alliansen har föreslagit här i Norrköping, en satsning på 55 miljoner kr till ungdomsverksamhet inom kultur och fritid. Istället för att bara bygga stora anläggningar som knyter upp pengar i årtioenden borde mer satsas på alla de ideella krafter som finns inte minst inom idrottsrörelsen. Och jag håller med Hägglund om att pengarna borde detaljstyras mycket mindre, inte alls helst.

Socialbidragstagandet fortsätter öka

Första kvartalet 2006 så ökade socialbidragstagandet med fyra procent i Norrköping jämfört med samma kvartal 2005, enligt Socialstyrelsens senaste siffror. Kostnad? Drygt 43 miljoner kr. Jämför det med med Linköpings 39 miljoner kr, och då har de ändå över 10 000 fler invånare.

Vi kan sedan 2003 se en ständigt pågående ökning av antalet hushåll, antalet personer och total summa som betalas ut i socialbidrag i Norrköping. År 2005 var andelen av befolkningen 6,4 procent som fick socialbidrag, det är näst högst i länet, en tiondelsprocentenhet lägre än Ödeshög som ligger högst och nästan två procentenheter högre än Linköping.

Jag tror stenhårt på den så kallade Skärholmsmodellen som vi vill införa. Den har gjort att socialbidragstagandet minskat rejält där den används. Många har kommit i jobb eller annan sysselsättning och de som jobbade svart men också tog emot bidrag har slutat ta emot bidragen.

2006-07-02

Skolminister Björklund

Företaget Agent 25 undersöker mediabevakning inför valet och har matchat potentiella borgerliga ministrar mot de socialdemokratiska nuvarande. Agent 25 mäter antalet artiklar om olika personer. Den som bäst har positionerat sig inom ett sakområde är enligt min mening folkpartiets Jan Björklund i skolfrågor. Det syns också i undersökningen där han får nästan lika många artiklar som skolminister Ibrahim Baylan. Förutom partiledarna är det bara Björklund som lyckas matcha sin socialdemokratiska motståndare. Kd:s Maria Larsson ligger också ganska hyfsat till mot socialminister Berit Andnor.

Skolminister: Ibrahim Baylan (222) - Jan Björklund, fp (216)

Hur tänker vänsterblocket göra?

Lars Leijonborg och de andra partiledarna i Alliansen ställer idag ett antal mycket relevanta frågor till vänsterkartellen, s, v och mp. Hittills har Alliansens politik granskats mycket ingående och frågor kommer ständigt om de är överens, och frågorna man inte är överens om har vevats tusentals gånger. Det är helt rätt och så journalisterna ska jobba, men granskningen av vänsterkartellen har till stor del uteblivit.

Vad är deras alternativ? Tänker de regera tillsammans och hur då isåfall? Det blir lite märkligt när det alternativ som tydligt talar om att de tänker regera tillsammans blir hårdare granskade bara för att de säger det, och de som tiger still inte blir lika hårt granskade. S kommer inte kunna samarbeta med ett borgerligt parti efter valet, alltså kommer v och mp få stort inflytande, om vänsterkartellen vinner.

Riksdagens utredningstjänst har räknat på vad vänsterkartellens olika valmanifest skulle kosta att genomföra. Vänsterpartiets kostar 160 miljarder kr och miljöpartiets 75 miljarder och om hur detta ska betalas vet vi lite. Men det är naturligtvis inte troligt att de två får igenom alla de kräver, utan mer i förhållande till sitt antal röster (vilket troligen är lågt räknat). Då blir det 7 miljarder för mp och 20 miljarder för v, plus socialdemokraternas på 40-50 mdr. Hur detta ska finansieras vet vi inte, kanske genom en skattehöjning, annars måste pengarna tas någon annanstans. Väljer man skattehöjning blir det ungefär 8-9000 kr per år för en metallarbetare och runt 10 000 kr per år för en sjuksköterska.