2006-11-30

Barn istället för tavlor!

Idag presenterade Allians för Norrköping budgeten för 2007 och en preliminär budget för 2008-2010. Vi fokuserade på pressträffen på några huvudpunkter:

* För att åter få Norrköping på fötter och människor i arbete så behövs många saker göras, inte minst det som regeringen gör nu när gör det billigare att anställa och mer lönsamt att arbeta. Vi drar vårt strå till stacken genom en skattesänkning 2008 och 2009 på totalt 50 öre. Det innebär ca 2000 kr extra i plånboken för en familj med normalinkomst.

* Vi satsar på barn istället för tavlor. Nej till s, v och mp:s förslag till miljoninköp av tavlor till kommunen, istället satsar vi 55 mkr över tio år på ungdomsverksamhet, som idrottsföreningar och 163 mkr mer än s, v och mp i grundskolan.

* Satsning på ett så kallat mellanboende, en boendeform för de som inte är så sjuka men ändå kan behöva hjälp och stöd. Dessutom ökad valfrihet i äldreomsorgen och en total satsning som är större än s, v och mp.

Och mycket, mycket mer.

UPPDATERING:
NT skriver på nyhetssidorna, på sportsidorna och på ledarplats. Folkbladet har en artikel på nyhetsplats. Radio Östergötland hade igår en kort notis och 24NT körde också en notis hela dagen och kvällen.

2006-11-29

Varför förlorade vi väljare i valet?

Jag har ännu inte hunnit läsa folkpartiets valanalysgrupps rapport så jag återkommer i ärendet, men en sak vill jag slå fast som få tyckare i media tycks fatta:

I denna valrörelse drev vi vad många slarvigt kallar socialliberala frågor. I Gränsö där mediaintresset var som störst för folkpartiet i valrörelsen (med undantag för vissa dataintrång) så gick man inte fram med ett nytt integrationsförslag, inget Språktest 2.0. Istället fokus på en "socialliberal" fråga psykiatri. Det följdes upp med vård, hemlöshet osv. Skolpolitiken var det tänkt att vi skulle fokusera på de sista två veckorna men fick ju prata om datorer istället.

Folkpartiet var förutom moderaterna det borgerliga parti som tog flest väljare från socialdemokraterna i valrörelsen.

Fokus var på smalare frågor som var direkt fokuserade på tydliga väljargrupper inom socialdemokraterna, inte på mer kontroversiella frågor som integration.

Nationella prov i trean

Jan Björklund fortsätter sitt arbete i expressfart. Han var känd som en oppositionspolitiker som var mycket aktiv och fick mycket gjort, det är underbart att se han fortsätter samma stil när han nu verkligen har möjlighet att påverka.

Nationella prov i trean är en viktig del i en ny skolpolitik. Inte för att prov i sig gör någon större skillnad men för att eleverna som inte klarar sig uppmärksammas tidigt - och här kommer det viktiga - också får hjälp tidigt.

Satsar vi på läsa, skriva och räkna i lågstadiet slipper fler elever misslyckas hela grundskolan, hamna på gymnasiets individuella program och där ofta hoppa av skolan ut i arbetslöshet.

UPPDATERING:
Sossarna verkar ha lite svårt att bestämma sig för hur deras kritik ska se ut, de säger nämligen att det är ett slag i luften och samtidigt att det leder till en sorteringsskola. Slag i luften brukar väl inte ha så stor verkan, hur kan det då leda till att elever sorteras ut?

Men för att svara på det där om sorteringsskola. Det är den synen som är så fruktansvärt farlig. Om ett barn inte har lärt sig läsa så får vi inte låtsas om det, då blir allt bra. Kan man inte läsa så måste man få mer hjälp, nya metoder eller vad som nu kan krävas. Inte att man bara får gå vidare till nästa klass utan insatser. Suck.

2006-11-28

Falsk insändare i Folkbladet

Igår skrev "Erik Svansbo, folkpartist, Norrköping" i Folkbladet, såg det ut som iallafall. Någon hade reggat en falsk hotmail-adress och skickat in insändaren. Idag publicerade Folkbladet en rättelse och en ursäkt, som jag dock inte hittar på nätet.

2006-11-27

Första debatten med (sd)

Idag var mitt första kommunfullmäktige som ordinarie ledamot och i det första ärendet jag gick upp i tog jag direkt debatt med sverigedemokraten. Det var under en redovisning av några tidigare program där bland annat integrationsfrågan fanns med som jag tog upp sd:s invandringspolitik. Att man ser invandrare som ett problem, att man ser invandring som ett problem och hur man vill assimilera människor i Sverige, alltså tvinga dem att leva på ett visst sätt.

Jag frågade Petter Carlsson (sd) vad som händer med de människor som inte anpassar sig. Han svarade inte men jag fick i en replik möjlighet att uppmana honom igen och då gick han upp och svarade något som var ett slags avståndstagande kombinerat med en fråga om vad jag menat. Det verkar som han varken delar eller är speciellt uppdatera på deras partiprogram.

Vi fick iallafall ett meningsutbyte om saken och jag fick inget svar på vad som händer med människorna som inte anpassar sig. Men det kommer fler tillfällen. Petter Carlsson gick också med på att debattera offentligt med mig någon gång under våren. Jag återkommer i ärendet.

UPPDATERING dagen därpå: NT skriver "Sd debuterade i talarstolen" efter att jag nästan tvingat upp honom, Folkbladet om att jag var den första som tog debatten med Sd.

2006-11-26

Svansbo i SVT!

Trean på folkpartiets riksdagslista, Norrköpingsbon och liberala bloggaren Erik Svansbo ska på tisdag kl. 22 debattera "Buy nothing day" i SVT:s Argument.

På Eriks blogg länkar han till en annan TV-grej som också har folkpartikoppling, om än inte lika tydlig. Jonathan Liberman är redaktör för nya programmet Åsiktsmaskinen på nystartade TV-kanalen Axess. Innan Liberman övergav oss var han aktiv liberal i Norrköping. Åsiktsmaskinen startade med ett mycket intressant program om klimatfrågan, om den kampanj som drivs av SVT och inte minst de två kvällstidningarna (som tidigare i år kampanjade för sänkt bensinskatt...). Gå till Axess hemsida och klicka på webb-tv så kan ni kolla där.

2006-11-23

Widar gillar inte Jämtin

Folkbladets socialdemokratiske ledarskribent Widar Andersson tillhör inte vänsterkanten inom socialdemokraterna, därför gillar han heller inte tanken på att Carin Jämtin kan bli partiledare och skriver bland annat så här i sin blogg:

"Fakta är att Jämtin är en mycket oerfaren politiker. Det tråkigaste med henne är dock att hon i hög grad styrs av sossarnas lilla vänsterfalang ledd av Anders Ygeman i Stockholm och Morgan Johansson i Skåne."

Om det stämmer att Ygeman och Johansson leder hennes kampanj så gör de hittills det mycket skickligt. Fler och fler sluter upp runt hennes sida, senast bland annat Aftonbladets ledarsida och Göteborgs kommunalpamp Göran Johansson. Ingen annan kandidat har fått sån fart, sånt momentum, som Jämtin. Jag hoppas hon vinner för med en vänstersosse i ledningen blir det lättare att vinna nästa val.

Debatt, diskussion, näringslivsprogram

Debatten mot Stefan Arrelid (mp) och Kerstin Hildebrand (v) tyckte jag var givande. Jag hade tre huvudpunkter som jag lyckades få med alla tre:

1) Tavlor istället för barn. Man skär ner grundskolan med 163 miljoner kr, säger nej till vår satsning på ungdomsidrott- och kultur men lägger flera miljoner på att köpa in fler tavlor. Kerstin Hildebrand sa till mig efteråt att konst är viktigt när arbetslösheten är hög. Jag skulle ju tippa att folk hellre hade ett jobb att gå till än fina tavlor att titta på när man har alldeles för mycket fritid.

2) Den höga arbetslösheten och att Norrköping inte hänger med nu när den sjunker i övriga länet och landet.

3) Att i en budget på över fem miljarder kr har man noll komma noll kr i buffert.

Kul debatt, den rullar veckan ut på Kanal Lokal ett par-tre gånger per dag.

Igår var det så dags att träffa s, v och mp för en första budgetdiskussion. De har sagt i media att de vill ha breda lösningar, men inte till oss. Därför tog vi initiativet och bjöd in dom. Mötet igår var väl inte speciellt givande, om det verkligen finns någon vilja hos dom att hitta breda lösningar återstår att se. Vi ska träffas igen nästa vecka.

Innan mötet med vänsterblocket så hade kommunstyrelsen workshop om ett nytt näringslivsprogram. Det som är irriterande är hur man från näringslivskontoret inte ger fullständiga fakta. De målar en väldigt ljus bild av Norrköping. När de visar en bild över befolkningsutvecklingen som ser positiv ut, talar de inte om att andra lika stora städer växer snabbare. Ska man verkligen få bukt med arbetslöshet och klättra på näringslivsrankingen måste vi utgå från verkligheten.

Vi ombads att fundera på vad som var viktigt för kommunen för att förbättra näringslivsklimatet. Det finns tusentals detaljer men jag koncentrerade mig på det grundläggande: En bra grundskola, en bra gymnasieutbildning, en bra universitetsutbildning, att skattepengarna används till rätt saker och en låg kommunalskatt så det blir attraktivt att bo i Norrköping.

2006-11-20

Livedebatt om budgeten

Imorgon kväll kl 19-20 i Kanal Lokal så debatterar jag live med Stefan Arrelid (mp) och Kerstin Hildebrand (v) om deras förslag till budget för Norrköpings kommun. Debatten sänds flera gånger ytterligare under veckan om ni skulle missa den imorgon, kolla deras tablå, LokalForum heter programmet.

För övrigt har jag spenderat förmiddagen med att läsa igenom sent inkomna handlingar till kommunstyrelsen. Det handlar om investeringar i kök för nästan 150 miljoner kr! En ny livsmedelslag gör att 30 kommunala mindre kök måste byggas om och dessutom vill s, v och mp bygga om storköket för över 80 miljoner kr, så att kyld mat kan produceras. De mindre köken måste då också kunna byggas om för att kunna hantera kyld mat.

Vi på den borgerliga sidan har väl inte bestämt oss helt ännu men förespråkar mindre lokala lösningar, inte enorma centralkök där mat produceras i östlig anda. Men helt enkelt är det inte, kostnader, hur hårt ska de nya lagarna tolkas, kyld mat kan ge ökad flexibilitet osv.

Idag har KS ett så kallat informationsmöte, alltså tar vi inte beslut fören nästa gång och sen ska det till kommunfullmäktige.

2006-11-17

Dagens dåliga förlorare

Sven-Erik Österberg, förre kommunminstern, skyller sossarnas valförlust på medierna. Jo, för det var inte så att de borgerliga partierna presenterade sin politik över ett år innan valet och sedan stod för det i hela valrörelsen. Vi vann valet på den politiken, väljarna tyckte att sossarna hade en sämre politik, vi en bättre. Men Österberg fortsätter uppvisa en skarp valanalys:

"Sven-Erik Österberg anser inte att det finns någon anledning för socialdemokraterna att ändra arbetsmarknadspolitik."

Och hans recept på arbetslösheten? Jo:

"Då är det bättre att satsa på fler plusjobb för dom länge gått utan arbete."

USA-artiklar

Jag skrev tre artiklar till Folkbladet från USA, här är de:

Att demokraterna leder betyder inte att de vinner

Bush ett sänke i USA-valet

Spännande som en film

Vad pratar de om?

I ett svar till vår artikel där vi bjöd in till breda överenskommelser i frågor som är viktiga för Norrköpings kommun så börjar vänsterblockets företrädare med ett märkligt påstående som jag sett de säga vid andra tillfällen också:

"Under förra mandatperioden togs nästan alla större beslut, inte minst budgetbesluten, med bred majoritet."

Det stämmer att en del viktiga beslut togs över blockgränserna, men några gemensamma budgetar har vi inte sett.

"Det borde vara möjligt att också i fortsättningen samla brett stöd. Om bara viljan finns."

Ja, precis, "om bara viljan finns". Jag ifrågasätter om viljan finns på vänsterkanten. Det är en sak att prata i media om samarbetsvilja, en annan att göra något i praktiken. Och i praktiken har vänsterblocket inte gjort någonting alls. Däremot har vi bjudit in dem till en budgetdiskussion.

Märkliga protester om a-kassan

NT och Folkbladet rapporterar om de protester som var igår i Norrköping mot förändringarna i A-kassan. Det låter som världens undergång men egentligen handlar denna reform från regeringen om att alla som jobbar får mer pengar kvar. Är det något att protestera mot?

Avgifterna i a-kassan höjs och skatteavdraget försvinner, men samtidigt sänks skatten. I talen igår så pratade bland andra Eva Andersson (s) om "de ensamstående mammorna", och om kvinnor som jobbar i dåligt betalda jobb och dessutom deltid. En städerska som jobbar halvtid får 450 kr mer i månaden efter skatt, det täcker gott och väl höjningarna i a-kassan och fackföreningsavgiften (och om facket tycker att detta ändå är jordens undergång SÄNK DÅ FACKAVGIFTEN!).

I NT beskriver en socialsekreterare hur hon blev av med jobbet för 15 år sedan:

"Skulle det hända idag skulle jag förmodligen tvingas att söka jobb inom ett yrke jag inte vill jobba med."

Ja, fy! Tänk att bli tvingad att jobba med något man inte vill jobba med! Jag har haft flera jobb som jag verkligen inte velat jobba med. Jag diskade och städade på en krog, värdelösa arbetstider, dålig lön, dålig arbetsmiljö och jobbigt som fasen.

Vad man nu gör med a-kassan är att göra det mer till en omställningsförsäkring. Alltså inte något bidrag man kan leva på hur länge som helst utan som en livlina när man blir av med jobbet så man hinner skaffa ett nytt. Har man inte fått ett nytt jobb inom ett år så kommer man förmodligen inte heller få något, utan måste utbilda sig till något annat.

Widar Andersson är som vanligt mer sansad än de som protesterade igår:

"En del av de åtgärder som regeringen nu genomför borde (s)-regeringen själva gjort för länge sedan. A-kassan skall ge ett hyggligt skydd mot arbetslösheten som sådan, inte mot arbetslöshet i specifika yrken. Det vore ju t ex helt orimligt om jag - ifall jag förlorade mitt arbete på Folkbladets ledarsida - skulle kunna lyfta a-kassa ända tills den dag jag hittade ett nytt jobb som politisk redaktör på en fritänkande (s)-tidning.

Självfallet skulle jag till en början göra allt vad jag kunde för att hitta ett skrivande arbete. Men skulle inte det gå måste jag förstås försöka hoppa på vad som helst för att få in några kulor. Så måste det vara i varje försäkring som säger sig understödja arbetslinjen."

2006-11-16

Widar bloggar

Folkbladets socialdemokratiske ledarskribent Widar Andersson har nu startat en blogg. Eller han lägger upp lite texter på nätet kanske man mer korrekt ska skriva, för i övrigt är det inte mycket till blogg. Inte ens några direktlänkar till inläggen, men det kanske kommer. Hur som helst, välkommen till bloggosfären Widar!

Spel för galleriet?

Mattias Ottosson (s) har när han presenterat budgeten pratat om att han vill komma överens om budgeten med oss borgerliga. Det verkar dock mest vara ett spel för galleriet eftersom han inte vid något tillfälle pratat med oss, och då träffade jag honom ändå i förrgår efter att budgeten presenterats.

Vi tycker dock att det är skadligt för Norrköping med den skakiga situation som uppkommit i kommunfullmäktige där s, v och mp aldrig vet vad de får igenom och inte får igenom. Därför tar vi nu på oss ansvaret att försöka hitta breda överenskommelser i viktiga frågor. Vi bjöd därför idag in majoriteten på en budgetdiskussion nästa vecka. Det verkade som att de tackade ja.

2006-11-14

"Vi strök ingenting"

Mattias Ottosson (s) säger i 24NT i inslaget innan min kritik, att man inte strök någonting. Alltså inget parti fick göra avkall på något utan alla fick igenom sina krav. Sånt brukar bli dyrt för skattebetalarna. Spenderbyxorna är på. I en budget på 5 miljarder lägger man undan noll kronor i buffert, NOLL! Oansvarigt.

Tavlor istället för barn

S, v, mp har idag lagt sin budget för de kommande fyra åren och det är ingen rolig läsning. Jag har efter snabb genomläsning tre huvudpunkter jag är kritisk mot:

1) Nedskärningen på grundskolan med 163 miljoner kr de kommande fyra åren. Detta kommer innebära sparkade lärare, nedlagda skolor och fortsatt turbulens, istället för lugn och ro och en möjlighet för skola och elever att koncentrera sig på att lära sig något.

2) Tavelköp för flera miljoner. Redan idag lägger kommunen miljonbelopp på att köpa offentliga konst, tavlor mm, men det tänker man öka med ytterligare miljoner. Samtidigt säger man nej till vårat förslag om en satsning på ideell ungdomsverksamhet med 55 mkr de kommande tio åren.

3) Ingen som helst buffert. I en budget på över fem miljarder svenska kronor, så är bufferten, kassakistan, marginalen - kalla det vad du vill - NOLL kronor. Om prognoserna slår fel en enda decimal, en promille, så måste akutbesparingar sättas in under året. Så går det när tre socialistiska partier alla ska sitta vid köttgrytorna. Jag bävar inför en lågkonjunktur. Det är nu vi ska spara i ladorna.

UPPDATERING: Jag kommenterar budgeten i 24NT som kommer rulla i rutan under kvällen.

2006-11-07

Äntligen!

Färre politiker, eller rättare sagt politiskt tillsatta, i universitetsstyrelserna. Ska en politiker bli vald måste det vara på meriter att vara duktig snarare än att ha rätt partibok, eller huvudtaget ha en partibok.

En sosse är kritisk:

"Jag tror att det var fel att avdemokratisera högskolestyrelserna."

Avdemokratisera? Finns det ingen demokrati om inte politiker finns med? Håkan Jacobsson skriver:

"Jag undrar i mitt stilla sinne hur han ska få en sådan demokratisyn att gå ihop med, säg, idéer om elevdemokrati eller interndemokrati i frivilligorganisationer."

Håller överenskommelsen?

Jag ser på NT.se att Mattias Ottosson försöker spinna gårdagens omröstning till att överenskommelsen mellan partierna som ingicks före valet om att inte bilda majoritet med stöd av främlingsfientliga partier inte länge gäller. Det är som jag påpekade igår helt fel. Den håller! Även om jag tycker, så här i efterhand, att det var fel eftersom det skickar helt fel signal och var en del i att ge sd framgång i lokalvalet. KF-ordförande har inget majoritetsbildningen att göra.

Dessutom försöker Ottosson hota med att han avgår om inte hans budget går igenom i december. Då får han se till att den gör det då. Vi är beredda till breda överenskommelser, men då kan inte Ottosson sitta för sig själv och tjura.

2006-11-06

Felaktighet i kommunfullmäktige

Jag har spenderat senaste timmen i Washington DC med att via internet lyssna på radioutsändningen från kommunfullmäktiges öppnande. Där föreslog Alliansen och SPI en egen kandidat till kommunfullmäktiges ordförande och vice ordförande, Gunnar Bredin (m) och Karin Augustsson (fp). Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet gjorde samma sak i riksdagen i frågan om talman.

Men såklart fick Mattias Ottosson det till att vi nu bröt mot den överenskommelse vi ingick före valet. Det är inte sant. Där stod att inget parti skulle bilda majoritet med stöd av ett främlingsfientligt parti. Det innebär att få ordförandeposten i kommunstyrelsen, majoriteten i kommunstyrelsen, nämnder och kommunalråd. Där utmanar vi inte heller, utan låter s, v och mp besätta dessa platser. Däremot så har KF:s ordförande inget med majoritetsförhållandena att göra.

I omröstningen vann s, v och mp:s förslag med 42 röster mot 41, jag förmodar att sverigedemokraterna la ner sina röster, eller röst rättare sagt, eftersom de bara hade en av två personer på plats. Någon av de andra två som själva skrivit sina namn på listan kommer att komma in, men dessa vet inget om sd:s politik. Ett skämt, om det inte vore så allvarligt.

I DN om Sverigedemokraterna

Idag är det premiär för det nyvalda kommunfullmäktige och Sverigedemokraterna är vågmästare med sina två mandat. DN intervjuade mig förra veckan och skriver idag om situationen i Norrköping. Jag menar bland annat att vi nu måste börja att verkligen ta tag i frågan om integration och sluta upp med uppgörelser mellan de etablerade partierna i syfte att stänga ute sd. Det ger bara en bild av etablissemanget som försöker stänga ute, något sd tjänar på.

Den här biten är väldigt viktig under den kommande mandatperioden:

"Vi måste våga diskutera deras politik. Kan inte politikerna diskutera det folk talar om på arbetsplatser och vid sina middagsbord uppstår resonemanget om etablissemanget mot folket."

Lars Stjernkvist säger också i samma intervju att de vill göra upp med olika allianspartier, och han nämner folkpartiet. Jag vet inte varför han skiljer ut oss, vill de göra upp får det bli med hela alliansen. Och det räcker inte med att bara prata om det i tidningen.

2006-11-05

I USA

Jag befinner mig på resande fot, närmare bestämt i Washington DC, där jag följer valet, de så kallade midterms. Ni kan följa det på min andra blogg www.chydenius.se.