2007-01-03

Svenska i klassrummen

Igår blev det rejäl uppmärksamhet i media över folkpartiet i Malmös förslag att skriva in i skolplanen att det är svenska som ska pratas i klassrummen. Vad tycker jag om förslaget?

För det första ser jag det som en fullständig självklarhet att det är svenska som ska pratas i svenska klassrum. Och jag häpnar som vanligt över alla förståsigpåare som ojar sig över det hemska förslaget. Den typen av reaktioner visar tydligen på uppdelningen etablissemang kontra folk med vanligt sunt förnuft. I Aftonbladet.ses undersökning stödjer cirka 75 procent tanken, samma sak på Svd.se.

Men jag är tveksam att skriva in det i skolplanen, iallafall på det sätt som förslaget har framställts i media. Jag har ännu inte läst själva motionen. Jag tycker gott det kan skrivas in att läraren har rätt att kräva att bara svenska ska pratas i klassrummet, inte att det alltid ska vara så. Jag tror inte heller det är så folkpartiklarna i Malmö har menat eller ens har skrivit i sin motion. Barn som nyligen flyttat hit kan inte alltid prata svenska självklart utan måste använda sitt ursprungsspråk för att lära sig, till exempel.

Poängen i förslaget är dock som sagt helt riktigt, frågan är bara hur mycket som ska detaljstyras från politiskt håll. Stöd till läraren att bestämma vilket språk som ska talas, ja. Politiska direktiv som styr undervisningen i detalj, nej.

11 kommentarer:

sidekick sa...

din rasism är inte ens längre "maskerad". ni är ju helt ur vettet.

Mathias Sundin sa...

HUR kan det vara rasism att man ska prata svenska i klassrummen. DET får du förklara, eller helt enkelt lägga ner. Är en lärare som kräver att man ska prata svenska under lektionstid plötsligt rasist? Du svänger dig med begepp som du uppenbarligen inte har den minsta aning om vad de betyder.

Mathias Sundin sa...

Förklara tex utifrån denna defintion från NE:

rasism, i strikt (europeisk) bemärkelse en ideologi som grundas på kombinationen av följande fem förutsättningar: 1) uppfattningen att det är rimligt att indela människosläktet i ett antal distinkta raser utifrån fenotypiska skillnader (yttre kännemärken); 2) antagandet att det finns ett samband mellan å ena sidan sådana fenotypiska skillnader och å andra sidan nedärvda mentala och intellektuella anlag, beteendemönster samt lynne och moralisk karaktär; 3) antagandet att dessa nedärvda drag är gemensamma för alla medlemmar av resp. raser; 4) övertygelsen att raserna låter sig klassificeras i en hierarki, beroende på kvaliteten av de nedärvda dragen; 5) föreställningen att denna hierarkiska klassifikation berättigar medlemmar av förment överlägsna raser att dominera, exploatera och t.o.m. förinta medlemmar av förment underlägsna raser.

Anonym sa...

75 % av svenska befolkningen är alltså rasister. Intressant anklagelse.

Olaus Petri sa...

Sidekick är Sverigedemokraternas bästa vän, tyvärr.

Mathias Sundin sa...

Japp, tackvare sådana som henne som gör att de slipper prata om sin politik och bara kan göra "det är vi mot etablissemanget".

Är det något som sett sidekick på deras bloggar för att argumentera mot dom?

sidekick sa...

vettefan om jag skrev det där första inlägget eller om ni förfalskat det, den 4:e jan kl 20.30 var jag med min farbror hos hans familj där det inte finns någon dator om jag inte minns fel och vi kom inte hem till huset med datorn förrän kl 20.50 då han skulle kolla på nyheterna kl 21 och jag gjorde honom sällskap då och loggade inte in någonstans... jaja.. dumt förslag är det hursomhelst där ni gör skillnad på elever utifrån etnicitet, inte utifrån om det är störande eller inte.

Mathias Sundin sa...

Förfalskad? Isåfall har du någon som loggar in på ditt konto.

Men nu kom det lite ny felaktigheter, att förslaget bygger på etnicitet. Det är SPRÅK det gäller, inte om man är grek, amerikan eller turk. Det är inte spanjorer som ska prata svenska, det är ALLA.

Olaus Petri sa...

Det låter i alla fall som dig sidekick. Precis så där klarsynt som du alltid är: Öhhhhh... hata!

sidekick sa...

Ja det är ju inte så svårt att skriva i nån annans namn som ni ser...

HEJ HOPP

Mathias Sundin sa...

Kan du inte förklara din ständigt märkliga uttalanden? Du häver ur dig saker, det ena värre än det andra, men du står för noll och intet. Var i ligger etniciteten?