2007-02-04

Ingen större överraskning, men ändå

En rejäl majoritet av svenska folket stödjer folkpartiets skolpolitik visar en ny Sifo-undersökning. Det är inte ett dugg förvånande, ger man sig ut i verkligheten i fem minuter så vet man det. Mest positiva är folkpartister och moderater, och man får säga att det är märkligt att moderaterna är de som hindrar ett genomförande av ordningsomdömen. Deras väljare håller inte med partiet.

Hela tiden haglar det kritik mot Jan Björklund från vänster, men nästan hälften av vänsterpartiets och miljöpartiets väljare tycker politiken är bra. 71% av socialdemokraternas väljare stödjer också politiken. Även LO:s medlemmar är mycket positiva. Socialdemokraternas talesman i skolfrågor säger om det:

"Självklart måste vi socialdemokrater respektera den uppfattningen och ta åt oss av kritiken. Däremot tror vi inte på de lösningar som Jan Björklund föreslår, säger Marie Granlund."

Vän av ordning undrar varför de inte kunde ta till sig av det under 12 års regeringsinnehav och inte minst - vad är deras alternativ nu då?

Frågan som Sifo ställer är dock mycket märkligt, man frågar om "hårdare regler". Jag ser inte det hårda i att få lugn och ro i skolan och Jan Björklund pekar i GP på det på ett bra sätt:

"... bland de tillfrågade under 30 år finns klara skillnader mellan könen. 61 procent av tjejerna efterlyser ordning och reda, men bara 48 procent av killarna.

- Resultatet stämmer med mina erfarenheter. I dag är det framförallt unga flickor som far illa i skolor där det saknas trygghet och arbetsro. Och de välkomnar att vi föreslår åtgärder för att öka tryggheten, säger skolminister Jan Björklund (fp)."

Inga kommentarer: