2007-02-08

Många miljoner för hallar

NT-sporten har idag ett par artiklar om idrottshallar. Den första handlar om multisporthallen som ska byggas på Himmelstalund. I den ena säger en kommunal tjänsteman att folkpartiets förslag är dyrare och innebär större risk. Jag tycker det är ganska häpnadsväckande att säga så, för det första för att en kommunal tjänsteman lägger sig i politiken, för det andra för att det är helt fel.

Om kommunen inte lånar ut pengarna till bygget så blir det lite dyrare per år, det stämmer och det har vi sagt hela tiden. Dessa pengar är vi beredda att skjuta till för att minska risken. Risken är nämligen att vi förlorar de 110 miljoner kronorna vi lånar ut. Går fastighetsbolaget omkull försvinner dessa pengar. Om vi inte lånar ut och fastighetsbolaget går omkull får kommunen ökade kostnader för att vi måste ta över hallen, men förlorar inga utlånade pengar. De ökade kostnaderna skulle tillkomma även om vi lånade ut pengarna, eftersom vi även då skulle behöva ta över driften.

I den andra artikeln har de ringt runt till andra stora idrottshallar och arenor i Sverige och hört sig för om deras kostnader. Jämförelsen med en eventuellt ombyggnad av Idrottsparken är intressant. Borås Arena som är det klarast lysande exemplet i Sverige (eftersom Elfsborg vann Allsvenskan) kostade bara 117 miljoner att bygga och 9 miljoner kr i årlig driftkostnad. Jämför det med Idrottsparken vars ombyggnad kommer att kosta ca 225 miljoner kr och 25 miljoner i årlig kostnad. Borås Arenas 9 mkr är mindre än vad Idrottsparken kostar idag!

Folkpartiet har ännu inte satt ner foten i Idrottsparksfrågan men ska göra det innan vi ska lämna besked den 13 februari.

Inga kommentarer: