2007-03-29

Ett puckoparti på högerkanten

Så skriver Widar Andersson om Sverigedemokraterna. Han vet dock lika väl som jag att 80 procent av Sverigedemokraternas väljare utgörs av gamla socialdemokrater.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Sen när definieras ett partis politiska hemvist av vilka personer de lyckas lura till att rösta på dem? Sverigedemokraterna är xenofoba, nationalromantiska och värdekonservativa.

Magnus Andersson sa...

Det där med 80 procent gamla sosseväljare, har du några belägg för det. Annars blir jag besviken på dig, Trots att jag mycket väl kan tänka mig att det var så tills för några år sen.

I dag misstänker jag att många nya sympatisörer är borgerliga. Det är det intryck jag får och en undersökning i Malmä visade visst att det faktiskt var en överrepresentation av akademiker och de med borgerlig bakgrund bland dem som röstat -- eller jag tror snarare för första gången röstat -- på Sverigedemokraterna.

Så visa din fakta; jag blir iofs inte förvånad om du har någon fem år gammal rapport som visar 80 %.

Mathias Sundin sa...

Anonym: Vilka som röstar på ett parti har väl betydelse för hur partiet definieras. Om alla som röstar på ett parti har vänsteråsikter så kan det ju tyckas märkligt att kalla dom höger, och tvärtom.

Ingen undersökning, det får man fram om man räknar väljarströmmar mellan partierna.

Jorma sa...

Jag är Sd sympatisör och likaså är min familj och dom flesta i vänskapskretsen...och det är många! Vi är även i huvudsak fd Socialdemokrater. Så tesen är inte bevisligen fel.

Mvh Jorma

Magnus Andersson sa...

Ja Mathias Sundin. Det var undersökning om väljarströmmar som jag efterlyste samt hänvisade till en som mostäger det du skrev.

Vad menar du förresten med att du räknar på du "räknat väljarströmmar"? Jag hoppas att du inte gissar dig till strömmar utifrån hur olika partier ökar och minskar. (En undersökning om väljarströmmar naturligtvis direkt vid handen vilka partier som SD-anhängare tidigare tillhört och kräver ingen egen räkning.)

Det du påstår är även svårt att få ihop med uppgiften i SVT:s Existens, att den största överrepresentationen av de som går till SD var kristdemokrater.

Det finns således flera seriösa uppgifter om motsatsen till det du säger, men jag har inte sett en enda seriös uppgift som styrker det du säger.

Nå, var är undersökningen om väljarströmmar?

Magnus Andersson sa...

ValU verkar vara den undersökning som hänvisas till och SD-bloggs redaktion skriver 13 februari i år:

"Ser man till ValUs undersökning om hur respektive partis väljare placerar sig på en höger-vänster skala, så befinner sig våra väljare i mitten respektive till höger. Endast 12 procent ansåg sig luta mer åt vänster. Samtidigt tyder det mesta på att våra väljare är LO-anslutna i förhållandevis hög grad."

I Örebro är de flesta politiker f d KD:are och moderater enligt SD:are n David Kronlid i programmet Existens och ValU tydde nog på att unga kristna i hög grad var SD-väljare. Det motsäger inte att de är sossar, men jag ser inget skäl att tro på dig om du inte ger stöd för ditt påstående. Tills du presenterat ett konkret stöd för de väljarström du hävdar kan du inte räkna med att jag tror på dig. Det finns alltför mycket som talar emot det! (Och några säkra uppgifter har jag inte ens sett ska existera!)

Mathias Sundin sa...

Ja, ValU, SCB och SOM. Sen finns det ytterligare ett par som inte är offentliga. Stämmer att kd var det parti som tappade mest till SD i valet 2006, men det innebär ju inte att SD:are är gamla kd:are. Kd är ett litet parti, så om (s) tappar en procent och kd två så är det långt många fler socialdemokrater som gått till partiet.

Själv har du inte hänvisat till en enda undersökning. Men tro vad du vill.