2007-03-24

Grattis EU

Idag fyller EU 50 år. Stort grattis!

Jag är stark anhängare till den grundläggande idén bakom unionen. Fri handel och fri rörlighet är det bästa motmedlet mot krig och fortfarande den starkaste anledningen till en union och fortfarande unionens starkaste prestation. Ett Europa som härjats av krig så länge vi kan komma ihåg består numera av nästan enbart demokratier, det svarta fåret är Vitryssland. Att kunna röra sig fritt är en grundläggande rättighet som vi kommit långt med i Europa.

Men EU får inte glömma de här grundläggande tankarna in sin iver att fixa diverse problem. Idag har vi en organisation som medborgarna har för lite inflytande över. Det betyder inte att vi ska politisera mera, utan mindre. Medborgarna ska få större inflytande genom att EU-byråkratin får mindre. Exemplet med nya arbetstidslagar som infördes vid nyår är klåfingrighet som EU inte har något med att göra.

Detta är krav vi måste ställa på våra EU-parlamentariker och på vår regering. Men i den kritik vi har måste även vi komma ihåg de grundläggande idéerna bakom unionen. De är fantastiska och måste få leva vidare till våra barn och barnbarn - och de måste fortsätta spridas till fler länder.

Nu ska jag ta mig en promenad ner till Rådhuset för att jobba lite.

Inga kommentarer: