2007-03-17

Gräv inte skyttegravar mellan liberaler!

Idag publiceras en artikel av mig och Niklas Frykman, gruppledare för fp i Eskilstuna, via Liberala Nyhetsbyrån. Vi bemöter där Erik Ullenhags artikel på DN Debatt i måndags:

Gräv inte skyttegravar mellan liberaler

I en mycket uppmärksammad och hårt kritiserad debattartikel på DN Debatt 12/3 angrep folkpartiets partisekreterare Erik Ullenhag centerpartiet. Måltavlan var underligt nog den liberalisering som centerpartiet genomgått under de senaste åren. De liberala idéer som vunnit insteg i centerpartiet och välkomnats av många liberaler inom folkpartiet utmålades som en nyliberal fara i kontrast mot folkpartistisk socialliberalism.

Gränsen mot den farliga nyliberalismen har dragits snävt. Vår uppfattning är att frågor som plattskatt, marknadshyror, grundtrygghet och reformering av arbetsrätten är saker som inte bara kan, utan också bör, diskuteras inom ett liberalt parti på samma sätt som vi diskuterar mer vänsterliberala förslag. Om socialliberalism ska tolkas som en gren av liberalism som betonar det allmännas ansvar för de sämst ställda, så passar detta även in i en socialliberal kontext.


Det är inte bara i centerpartiet och dess ungdomsförbund som dessa tankar frodas. De är inte heller ovanliga i folkpartiet och vårt eget ungdomsförbund. Så vem är udden egentligen riktad emot?


Centerpartiet har utvecklats idémässigt. Vi välkomnar den utvecklingen och vill gratulera centerpartiet till att de hittat till ett rikt idéarv. För oss är dock folkpartiet fortfarande det parti som står närmast liberalismens budskap. Men centerpartiets förnyelse och framgång i valet är en välkommen väckarklocka för oss som vill att folkpartiet ska hitta ett positivt frihetsbudskap.

Vår vision är att folkpartiet ska vara partiet för alla Sveriges liberaler. Erik Ullenhag har tidigare delat den analysen. 1999 skrev han i Sydsvenska Dagbladet tillsammans med den nyliberale författaren Johan Norberg:


"Det behövs en liberal kraftsamling som ständigt står upp för individens värde. Men för att så skall ske måste socialliberaler och nyliberaler sluta gräva skyttegravar mellan varandra och, utan att sopa meningsskiljaktigheter under mattan, förenas i ett kompromisslöst försvar av liberalismens kärnvärderingar."


Det var klokt då och det är klokt nu. Varför gräva upp skyttegravarna och dessutom göra det på ett sätt som skadar Alliansen och inte minst folkpartiet?

Som en direkt följd av Ullenhags utspel valde Johnny Munkhammar, en av Sveriges ledande liberala debattörer att lämna folkpartiet. Det var tragiskt. Ett parti behöver sina radikala frifräsare som kan driva debatten framåt och bilda opinion internt. Andra känner att takhöjden har sänkts i partiet. Vi har dock ingen avsikt att lämna partiet på grund av detta, utan blir tvärtom mer motiverade att stanna och kämpa för att öppna partiet för alla liberala inriktningar.


Vi vill ha vad de amerikanska republikanerna kallar ett stort tält, med högt i tak och långt till dörren. Liberalismen har stor spännvidd och den ene liberalen är inte sämre än den andre. Vi har stor respekt för Erik Ullenhags åsikter och han är varmt välkommen att vara med i vårt parti. Frågan är om vi är välkomna i hans?


Niklas Frykman

Gruppledare folkpartiet i Eskilstuna


Mathias Sundin

Gruppledare folkpartiet i Norrköping

11 kommentarer:

Johan Malmros sa...

Väldigt bra skrivet. Jag har förstått att Erik Ullenhag är väldigt ångerfull efter artikeln. Låt oss hoppas att det bara var ett tillfälligt hjärnsläpp. En positiv effekt av detta kan bli att vi får en välbehövlig diskussion om ideologi i partiet.

Mathias Sundin sa...

Tack. Jag hoppas att han är det. Tyckte dock inte det verkade så i nyhetsbrevet. Ja, precis, det kan nog komma mer gott ur det är än ont.

Joakim sa...

Fast vi är nog rätt många som tycker det var bra och modigt skrivet. Även om vi inte är lika högröstade (eller populära hos liberala ledarskribenter) som nyliberala debattörer/bloggare. Erik Ullenhag har inget att skämmas för.

Mathias Sundin sa...

Rätt många vet jag inte. Du är den första som jag har sett försvarar det Ullenhag gjorde.

sakine sa...

Bra skrivet!

Ni måste ha stort tålamod, själv är jag glad över att vara ute i frihet.

marcus sa...

Till försvar för liberal samhörighet

Thomas sa...

Jag håller helt med Ullenhag, det är skillnad på liberalism och liberalism. För mig innebär socialliberalism att man inser betydelsen av samhällets och marknadens påverkan på den fria individen och att man tar ansvar för att minimera båda dessa. Centern (och fp?) verkar gå mer mot en politik där man blundar för dessa krafter. Det är inte den typen av liberalism jag vill ha...

Thomas sa...

Jag håller helt med Ullenhag, det är skillnad på liberalism och liberalism. För mig innebär socialliberalism att man inser betydelsen av samhällets och marknadens påverkan på den fria individen och att man tar ansvar för att minimera båda dessa. Centern (och fp?) verkar gå mer mot en politik där man blundar för dessa krafter. Det är inte den typen av liberalism jag vill ha.

Saga Rosén sa...

Hej! Mkt bra skrivet, fortsätt så!

Mathias Sundin sa...

Thomas: Tycker du att man ska attackera andra allianspartier på det sätt han gjorde? Och att den typen av åsikter är något man ska skämmas för och helst inte diskutera alls?

Det du skriver tycker jag nämligen inte har med sakfrågan att göra. Sakfrågan är inte åsikter i sig, utan det sätt Erik Ullenhag skriver på DN Debatt och vilka signaler det sänder i partiet.

Niklas Frykman sa...

Så mycket kärlek. Så lite tid. :)