2007-03-13

Ja du, Ullenhag

Det visar sig mer och mer nu att herr Ullenhag minsann har "skadat Alliansen", för att använda hans egen retorik, betydligt mycket mer än centern verkar göra just nu. Läs detta från Sydsvenskan 1999:

"Det behövs en liberal kraftsamling som ständigt står upp för individens värde. Men för att så skall ske måste socialliberaler och nyliberaler sluta gräva skyttegravar mellan varandra och, utan att sopa meningsskiljaktigheter under mattan, förenas i ett kompromisslöst försvar av liberalismens kärnvärderingar."

Vilka har undertecknat? Ja, Erik Ullenhag och ingen mindre än den klassiskt liberale, EJ socialliberale, Johan Norberg.

Jag skulle kunna ha skrivit under också. Mycket vettiga tankar. Därför extra tragiskt att se Erik Ullenhag gräva skyttegravarna så mycket djupare och samtidigt sänka takhöjden.

3 kommentarer:

TOMMY RYDFELDT sa...

Jag håller helt med dig. Även om det är underligt hur personer som Fredrik Federley kan samsas med de traditionella centerpartisterna så är det inget som fp:s partisekreterare har med att göra eller behöver bry sig om.

Varför skrevs artikeln?

Låt centerpartiet föra den debatten själv. Läs Hallands Nyheter idag. Man gör det så bra själva.

Såhär skriver f.d CUF ordföranden Yngve Sunesson i denna tidning idag:
" I sak har han (Ullenhag) rätt i att det finns några centerpartister som drar åt det nyliberala hållet och har övergivit centerpartiets grundläggande värderingar. Men att ta enstaka röster inom partiet som utgångspunkt för att definiera partiets politiska linje är felaktigt. Det finns inget gehör vare sig i centerpartiets medlemskår eller i den högsta ledningen för Fredrik Federleys och den s k Stureplanscenterns ytterkantspolitik.

Som liberal borde Ullenhag välkomna en öppen politisk debatt inom ett parti. Möjligen kan man tycka att debatten inom centerpartiet om ytterkantsåsikterna borde vara livligare. Alltför många har sett partiets grundvärderingar som självklara och glömt bort att försvara dem mot Federley och hans hejaklack.

Förhoppningsvis kommer riksstämman i höst att klargöra att centerpartiet inte lämnat grunderna för centerpolitiken. Risken är att debatten kommer att hämmas av Ullenhags angrepp och att därför den nyliberala falangens extrema linje uppmuntras. Kan det vara Ullenhags förhoppning?"

Mathias Sundin sa...

Jo precis. Om nu tanken är att värna Alliansen så gör man knappast det med en sån här artikel. Jag kan tänka mig att Federleys idéer inte är helt okontroversiella i centern. Ingen av de centerpartister som jag känner verkar dela hans inriktning. Men det är faktiskt deras grej. Det vi borde vara ledsna för är att Federley inte är med i folkpartiet. Inte för åsikter i sig, utan för partiet som kallar sig liberalerna borde iaf rymma alla liberaler.

Bertil Nilsson sa...

Jag kan inte annat än ge hela partiledningen delansvar för Ullenhags sanslösa påhopp på centern, det är så min värld ser ut. Dystert. Strategi utan ryggrad. Populism.

Mitt förtroende för Leijonborg har fått sig en rejäl knäck genom Ullenhags artikel, så är det.