2007-03-10

Rätt och fel

Statsminister Fredrik Reinfeldt har idag talat för 1800 samlade moderater i Örebro och miljöminister Andreas Carlgren för x antal radiolyssnare i Ekots lördagsintervju. Båda pratade de om miljön. Reinfeldt föreslog en bränsleskatt iställt för fordonsskatt:

"Det är utsläppen vi ska bekämpa – inte bilarna."

Alldeles riktigt. Skatten ska ligga på koldioxid. Andreas Carlgren var inne på samma spår och pratade om just skatt på koldioxid. Men så säger han att elpriserna inte kommer sjunka och att till och med skatter på el kan komma att höjas. Det är dumt av (minst) två anledningar:

1) El i sig är inget som är dåligt och ska inte bestraffas. Det är hur elen produceras som är problemet. Kärnkraftsel och vattenkraftsel är helt miljövänlig. Den ska gynnas. Kolkraft missgynnas.

2) Höjer vi el- och energiskatter ytterligare så får vi en basindustri ännu mer på defensiven. Det finns ingen miljömässig motsättning i att ha kvar basindustrin, bara de använder miljövänligt producerat el och energi.

2 kommentarer:

Bertil Nilsson sa...

Möjligen kan det vara helt tokigt men helt i linje med den allmänna uppfattningen att lägga skatt på koldioxid. Det börjar poppa upp en hel del information som talar i denna riktning, se t.ex. bifogade länk:
http://video.google.com/videoplay?docid=9005566792811497638

Mathias Sundin sa...

Ja som sagt, jag är inte mot att man har skatt på koldioxid. Men att lägga skatter på miljövänlig energi är helgalet.