2007-10-05

Mer av det som ledde till utanförskap

Debatten och kritiken mot regeringens budget har varit stor och hård. Den borde nu bli skoningslös mot socialdemokraterna.

Alliansen vann valet på att vi presenterade andra idéer för hur man kommer tillrätta med arbetslösheten. Det är den politiken vi nu har genomfört vilket lett till att 400 personer per dag går från utanförskap till jobb. Ungefär hälften beror på konjunkturen och hälften på den nya politiken.

Socialdemokraterna omprövade inte sin politik före valet utan föreslog mer av detsamma. De förlorade. Nu i deras första tunga budget efter valet är fortfarande receptet mer av detsamma och lite kryddat med skattehöjningar för de med allra lägst inkomster. En handelsanställd kommer få höjd skatt med ca 250 kr i månaden.

Det välbekanta receptet innehåller höjda bidrag, mer pengar till AMS-åtgärder och pengar till folk som inte jobbar. Allt det som nu gör att svenskar kommer i arbete vill man bryta med och återgå till det gamla. Är det var Pär Nuder kallar rättvis politik? Att människor åter ska hamna i utanförskap.

I stället för lägre arbetslöshet - högre.
I stället för starkare statsfinanser - svagare.
I stället för lägre skatt för låginkomsttagare - högre.
I stället för mindre utanförskap - mer.

Är detta rättvisa?

Att socialdemokraterna inte vill föra samma politik som regeringen förstår jag, det vore ju lite dumt att som opposition erkänna den politik man kritiserar. Men att man inte tänker något nytt alls utan kör precis det som ledde ner i skiten, det är för mig obegripligt och inte minst oansvarigt.

Dessutom blir jag väldigt konfunderad när först Mona Sahlin är mycket kritisk för regeringens sparplaner på försvaret och sedan föreslår betydligt större besparingar själva. Sahlin ville ha partiledareöverläggningar om försvaret. Oppositionen måste väl ändå kunna vara konsekvent mer än en vecka i streck?

Och en sista fråga: Vad är egentligen oppositionen? Det är tre oppositionspartier men inte någon gemensam opposition. Lars Ohly (v) har talat om att det inte blir något djupare samarbete och han kritiserar idag socialdemokraterna. Det finns i dag bara ett samlat block, och sen tre partier som spretar åt olika håll. Till valet måste de formera sig, annars är de lika oansvariga i den frågan som vänsterpartiet är i budgeten.

17 kommentarer:

Anonym sa...

Mycket bra kommentar Mathias!
Klockrent! MVH Simon i Finland

Anonym sa...

Om ändå tidningarna kunde skriva inlägg av sådanhär kvalité... Artikeln du har pingat på SvD är för en vanlig människa totalt intetsägande, medan du går rakt på sak. Tack.

Mathias Sundin sa...

Tackar båda två!

Anonym sa...

Det handlar inte om att höja bidrag. Det handlar om att människor ska kunna ha ha en värdig försäkring i ett välmående land den dagen de råkar förlora jobbet eller bli sjuka.Inget annat.

Grottolle sa...

Hur kan du påstå att dom med lägsta inkomsterna får en skattehöjning när dom får en skattesänkning med 2000 kr per år?

Hur kan arbetslösheten öka??

Och hur kan utanförskapet öka av att dom med lägsta inkomsterna får det bättre?

Mathias Sundin sa...

Om det lönar sig sämre att arbete kommer färre arbete. Fakta. Den bästa försäkringen är att få ett nytt jobb, inte leva på a-kassa.

Dom med lägst inkomster får höjd skatt. Och när arbetslösheten går upp kommer pensionsökningarna att minska vilket i praktiken blir en sänkning. Detta eftersom systemet är beroende av hur många som arbetar. Nu ökar de istället mer än någonsin.

Det är rätt märkligt att höra personer predika den politik som vi verkligen har sett, mitt framför våra ögon, lett till ett enormt utanförskap. Varför skulle då mer av detsamma bli annorlunda denna gång? Kom åtminstonde med nya idéer om ni inte gillar våra, men att ta samma, det är ju ärligt talat ganska dumt.

Grottolle sa...

Nu finns det ju ingen vetenskaplig bevisning för att arbetslösheten går upp för att man har bättre A-kassa. Danmark har ju betydligt bättre A-kassa än vi.
Tror du på att folk är lata och inte vill jobba? Har du den synen på folk? Men du svarar inte på varför du anser att dom med lägsta inkomsterna ska få en skattehöjning med Alliansens förslag..

Mathias Sundin sa...

Dom med lägst inkomst får INTE en skattehöjning utan en SÄNKNING så varför ska jag svara på motsatsen? Det är (s) som höjer skatten för låginkomsttagare.

Jo, det finns vetenskapliga bevis för det. Nej, jag anser inte att folk i allmänhet är lata. Jag anses däremot att vi är hyfsat rationella och därmed påverkas av omständigheter. Rent generellt ökar exempelvis vår lust att jobba över en kväll om vi får extra betalt för det, eller om det ökar chansen till en löneökning framöver. Vi kan också göra det av andra anledningar, men lönen påverkar mycket.

På precis samma sätt är det med jobb. Om vi tjänar nästan lika mycket - eller i bland till och med mer - på att inte jobba så kommer vår motivation för att jobba minska. Det finns återigen andra anledningar till att jobba, men vad vi tjänar rent pengamässigt påverkar mycket.

Lägger vi dessutom till en i mitt tycke allmänt svagare moral i samhället där det handlar mycket om att kräva sin rätt, men inte lika mycket om att göra sin plikt - ja, då har vi ännu fler anledningar att inte jobba, eller jobba mindre.

Sett över en hel befolkning så påverkar detta. Därför påverkar regeringen nu människors vilja att jobba. Det ska löna sig bättre att jobba. Precis som folkhemmets skapare på 30-talet också insåg (exempel Richard Sandler). Därför sänks skatten på arbete och bidragen minskar något.

Grottolle sa...

Dom med lägst inkomst får INTE en skattehöjning utan en SÄNKNING så varför ska jag svara på motsatsen? Det är (s) som höjer skatten för låginkomsttagare
------------------------------
Med S förslag får dom en skattesänkning med 165 kr i månaden. Har du inte läst S skuggbudget?

Kan du säga vart den utredningen finns som är gjord på ett vetenskapligt sätt att folk får lättare jobb om man sänker A-kassan. Det är ju bara en myt. Ungefär som att hungriga hundar jagar bättre. Det trodde man på för 100 år sedan.

Det stora problemet med moral i samhället hittar du inte bland sjuka och arbetslösa. Utan den hittar du bland alla som använder svart arbetskraft och dom som smiter från Tv-avgift och sånt. Såg att det rör sig om ca 200 miljarder. Titta bara på regeringen. ja även förra regeringen vad dom fuskar med sånt. Där skulle det behövas ta i med hårdhandskarna.

Mathias Sundin sa...

Suck, (s) säger nej till delar av jobbskatteavdraget och hela det nya. Det ger 250-500 kr i skattehöjning för en låginkomsttagare. Du pratar om pensionärer vilka får sänkt skatt med (s) men eftersom deras politik också leder till högre arbetslöshet kommer pengarna inte räcka till, och pensionerna minska.

Öppna vilken bok som helst om ekonomi eller ekonomisk forskning.

Så du menar att det inte finns NÅGRA SOM HELST incitament i hur mycket pengar man får? Folk skulle jobba även om det fick en miljon för att inte jobba, och noll kronor för att jobba? Det är hårddraget faktiskt vad du säger. Det tycker jag du ska ta och förklara - och du får gärna hänvisa till ekonomisk forskning.

Grottolle sa...

Så du vill påstå att pensionärer
inte är låginkomsttagare då?
Tycker det är nästan oförskämt av dej att påstå.

Inte ens konjunkturinstitutet påstår att Alliansens politik har gett fler jobb utan att det är konjunkturen som gjort det..
Men 2006 blev det 92000 nya jobb med S vid makten. Men även det var det nog konjunkturens förtjänst..Och då var A-kassan
bättre och billigare..
Men ni har ju lyckas att sänka skatterna för dom rika så något har ni lyckas med..Men jag är glad att Svenska folket verkar ha insett vad ni håller på med.

Mathias Sundin sa...

Tror du att alla pensionärer är låginkomsttagare? Det är dom inte. En del ja, alla nej.

Du svarar inte på min fråga och framför inte på något sätt något resonemang som talar mot mitt. För du har väl ett?

Nu hittar du på, eller vinklar iaf, vad Konjunkturinstituet säger. Jobben 2006 kom naturligtvis inte tack vare Alliansen, eftersom vi inte hade makten då. Det KI säger är att ungefär en tredjedel av jobben som kommer fram till 2010 är pga ny politik. Det andra är pga konjunkturen. Hade den gamla regeringen gjort samma saker som nya regeringen så hade alltså det vuxit till långt många fler jobb 2006.

Jobben kommer i en högkonjunktur, men det kan komma många fler jobb och man bedriver rätt politik. Den gamla bedrev fel politik under en lång tid. Därför är utanförskapet så stort.

Men återigen, lägg nu fram ditt resonemang om varför jag har fel. Byt inte bara spår och prata om något annat. Och du får som sagt gärna hänvisa till ekonomisk forskning.

Grottolle sa...

Du har ju fel i att du påstår något som varken du heller jag eller någon annan vet hur många jobb som Alliansens politik ger.
KI säger på sin hemsida att än kan man inte säga något om Alliansens politik ger flera jobb.
Men dom säger inget om att det ger flera jobb för att dom med lägsta inkomsterna får skattehöjningar och att det skulle ge flera jobb eller att man sänker sjukförsäkringen skulle ge flera jobb. Här i Skellefteå så gick Folkpartiet ut före valet och sa att någon sänkt Sjukförsäkring det skulle inte ske. Men det gick inte mera än ett år så bröts det löftet.
Men vi kommer nog ingen vart med det här. Jag tror på ett solidarist samhälle och det verkar som stora flertalet av befolkningen har fått upp ögonen för det oxå..Så det är bara se fram mot år 2010.

Mathias Sundin sa...

Från KI:s hemsida:

"På sikt höjer regeringens arbetsutbudsstimulerande politik varaktigt sysselsättningen med drygt 70 000 personer från 2006 till 2010."

70 000 fler jobb med regeringens politik. Fler än så jobb skapas tackvare konjunkturen, men regeringens politik skapar ytterligare 70 000 jobb. Det är KI:s besked.

Och återigen, för tredje gången:

Lägg fram ditt eget resonemang om hur saker och ting hänger ihop. Jag har fel säger du, men du har hittills inte ens presterat ett komma i förklaring av varför eller hur du själv resonerar. Gör det nu!

Grottolle sa...

KI gör ju bara ett antagande.
Det är ju inget vetenskapligt dom har kommit fram till. En grov gissning kan man säga. Jag har nog läst deras hemsida..

Men jag har ju sagt att det gäller att förenkla för små företag. Kan tänka mej att sänka arbetsgivaravgiften och sånt. Nu höjde ju Alliansen arbetsgivaravgiften för små företag i stället. Sen bör vi bygga ut järnvägsnätet både för naturens skull och att utvinna alla stora naturtillgångar vi har. Det skulle skapa mycket jobb och stora inkomster för landet.
Höja A-kassan så folk blir rörligare på arbetsmarknaden.
Återinföra förmögenhetskatten och fastighetsskatten. För att få ett mera rättvist skatteuttag.

Mathias Sundin sa...

Men du sa att mitt resonemang var fel och berör nu inte det. Du pratar lite allmänt om den politik du vill föra. Vi diskutera drivkrafter hos människor. Det är det du ska resonera om, inte vädret. Nu är det fjärde (och sista) gången jag uppmanar dig. Klarar du inte att svara nu så får vi anse att du inte har något eget resonemang.

Grottolle sa...

Det är ju du som inte kommer med något bevis att folk jobbar mera om du sänker A-kassan eller sjukförsäkringen. Jag tror inte på sånt trams utan bevis.

Min farfar sa att när han var ung trodde folk att hungriga hundar jagade bättre. Men nu lever vi på 2000 talet och då vet vi att en mätt och nöjd hund jagar bäst.
Så är det med folk oxå. Har vi trygghet och kan äta oss mätta så jobbar vi bättre.