2007-10-02

Vem är förvånad?

Sida får svidande kritik av Riksrevisionen för mycket undermålig hantering av biståndprojekt i Afrika. Från Riksrevisionen hemsida:

Riksrevisionen har granskat 15 projekt i Namibia, Sydafrika, Tanzania och Kenya. Inget av de granskade projekten går fritt från kritik. I merparten av projekten är räkenskaperna i oordning och flera av felen är väsentliga. Granskningen visar att det förekommit oegentligheter i 5 av 15 projekt och att det finns allvarliga indikationer på oegentligheter i ytterligare två projekt.

I 10 fall av 15 fanns väsentliga fel i projektens räkenskaper. I 75 % av de granskade projekten saknas tillräckliga underlag för att det ska vara möjligt att tillfredsställande bedöma vilken verksamhet som bedrivits. Bristerna är i hälften av fallen stora.

Det är så här biståndspengar hanteras över hela världen. Det fanns naturligtvis undantag och projekt som utförs på ett utmärkt sätt. Men med tanke på att västvärlden pumpat in 2,3 biljoner dollar (2300 miljarder) de senaste 50 åren i bistånd och så lite har hänt som kopplats till biståndet krävs det bara lite sunt förnuft för att förstå att mycket slösas bort.

På torsdag ska Erik Svansbo och jag besöka Swedfund, ett svenskt statligt riskkapitalföretag som under 27 år har investerat pengar i utvecklingsländer. Ska bli oerhört spännande. Bistånd är en av de absolut mest intressanta och viktigaste frågorna tycker jag.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Vem är ansvarig för detta :
Carin Jämtin !!!!!!!!!!!!!!!!!

Janne Olsson sa...

Åtala dom ansvariga på SIDA, använd lagen till fullest. Publicera bilder och namn på de ansvariga så vi enkelt vet vilka människor som stjäl pengar för deras kärlek till sadister, diktatorer, palestinska sataniser mm.

Anonym sa...

Eventuella oegentligheter ska sjävklart granskas kontinuerligt, men vem med lite distans är särskilt förvånad över att biståndet kritiseras just nu - när högerregeringen behöver opinion för sina nedskärningarna och 'mot' bistånd?

Mathias Sundin sa...

Anonym: Kan du specificera vilka nedskärningar du pratar om? För det finns inga nämligen. Och det är väl en ganska grov anklagelse att mena att Riksrevisionen utför uppdrag åt regeringen. Menar du dessutom att deras granskning är falsk? För annars måste det väl vara bra att det kommer fram, oavsett anledning?

Sofia sa...

Moderaterna har som förslag att lägga mindre pengar på bistånd, om jag inte minns fel så vill de gå ner 0.3%. Är detta något du helt missat? De vill även räkna in bla militära insatser som bistånd vilket enligt lag inte gäller, men i Sverige gör vi detta, sedan det borgerliga blocket infört det, eller har jag fel?
Vi tar även med så kallade kreditskulder i vårt bistånd idag, tycker du att detta är rätt också? Med tanke på hur höga vissa av dessa krediter är så sjunker biståndet ganska rejält...

Anonym sa...

Egentligen är det inte så konstigt att det förekommer ett visst svinn. De som hanterar dessa pengar i de lokala projekten är där för att hjälpa till. Då är de mer intresserade av att få ett acceptabelt resultat än att föra bok. Tyvärr så spär detta beteende på de värsta problemet, korruption.

Mathias Sundin sa...

Sofia: Har "högerregeringen" som anonym skriver skurit ner biståndet? Nej. Lars Ohly vill förstatliga massa företag, innebär det att socialdemokratisk regeringen kommer göra det? Nej. Basera din argumentation på fakta.

Ja, du har fel. Det är OECD som avgör den saken. Det är väl fullt rimligt att räkna med avskrivning av skulder i biståndet (om det är så) eftersom det faktiskt är ett bistånd.

Du verkar inte för en sekund reflektera över vad biståndet används till. När det kommer en rapport om extrem vanskötsel så är din reaktion att hitta på saker om den borgerliga regeringen. Vore det inte på sin plats att ifrågasätta hur biståndet hanteras? Den flathet som du uppvisar gör ju att människor inte får den hjälp de annars skulle få.

Illwill sa...

Men för fan...ska folk låtsas vara förvånade över det här nu? Vem har inte vetat om att det fungerat på det här sättet i årtionden?

Sverige är ett politiskt korrekt träsk där man aldrig får ifrågasätta folk med mörkare hudfärg hur befogat det än är.

Om man sular ner stålar till ett skitland i Afrika där samtliga politiker är anställda och sen likt i Sverige inte ställer några krav eller kollar upp nåt...vem fan (förutom vänstern) tror att pengarna kommer gå till dem som behöver dem?

Sverige har lagt många miljarder varje år på att köpa nya bilar och gyllene kranar till diktatorer, alla har vetat om det. Om nån påstår att de inte visste om det så antingen ljuger de eller så är de så jävla korkade att de lika gärna kan gå till kyrkan.

Lägg av, vi vet vad felet är och vi vet hur man fixar det. Samma som i Sverige. Men ingen kommer göra ett skit åt det för det innebär jobb och alla åtgärder är inte politiskt korrekta. De kommer fila lite på ytan, tillsätta ett 20-tal utredningar och sen vänta på att media hittar nåt annat att rapportera om och återgå till att inte göra ett skit...precis som vanligt.

Illwill sa...

anställda = korrumperade...

(fråga inte, döhungrig och satt och gjorde annat...)

Per Hagwall sa...

Nu är Carin Jämtin och Jan O Karlsson KU-anmälda.