2007-10-19

Vänsterkoalitionen tömmer ladorna

I förrgår fick jag vänsterkoalitionens budget i handen. Har inte hunnit lusläsa den och jag ska låta bli att kommentera detaljer eftersom det är en hel som jag finner mycket märkligt. Dessa utlåtanden får vänta till jag på måndag hunnit få svar på en del frågor på KS.

De övergripande dragen är dock lätta att se, och de är inte lika illa som i våras - de är värre!

En budget ska byggas på gammalt hederligt bondförnuft; när tiderna är goda sparar man i ladorna så man har när tiderna blir sämre. Vänsterkoalitionen tömmer i stället ladorna och då kommer det bli fattigt och snålt när tiderna blir sämre.

Det planerade resultatet, som bör ligga på lite över 100 miljoner, ligger på noll. Ja just det, noll. Noll kronor i en budget på snart sex miljarder kronor. Det är den buffert de har att använda om något går snett. Det finns också pengar utanstoppade i något som heter "Ofördelat, kommunstyrelsen". Men där ska både kraftiga löneökningar, kostnaden för flygplatsen och Idrottsparken rymmas.

De har också en investeringsnivå som är otroligt hög. Det låter ju kanske inte som ett problem, att investera mycket tyder på utveckling av kommunen. Jo, men inte om det samtidigt tömmer kassakistan. Vi har råd att investera lite drygt 920 miljoner kr under de kommande fyra åren. Allt utöver det måste vi antingen ta från det egna kassakistan eller låna. Vänsterkoalitionen vill investera totalt 1973 miljoner kr. Lite drygt en miljard kr mer än vi kan. Det innebär att denna miljard måste tas från den egna kassakistan som uppgår till drygt 900 miljoner. Då återstår ändå ca 150 miljoner som måste lånas. De egna pengar vi har idag generar naturligtvis ränteintäkter som går in i verksamheten, till exempel för att betala lönen för förskollärare. När egna pengar ersätts med lånade ersätts naturligvis också ränteintäkter med räntekostnader. Dessa måste tas någonstans, till exempel genom att sparka en förskollärare.

Så här kan man inte sköta en ekonomi. Det är inte bondförnuft, det är oförnuft.

Inga kommentarer: