2007-11-11

Dagen mot diskriminering

Efter lunch i fredags knallade Lampan och jag ner till Arbetets museum och för att bevittna årets upplaga av Dagen mot diskriminering, arrangerad av Byrån mot diskriminering. Inledde gjorde folkpartiets riksdagsledamot Birgitta Ohlsson tillsammans med Swedbanks Lotta Snickare som skrivit en bok om jämställdhet tillsammans med Liza Marklund. Titeln på boken är ett citat av USA:s förra utrikesminister Madeleine Albright, "Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra". De två pratade om makt. Hur kvinnor kan uppnå makt, möjligheter, hinder och strukturer. De två hade inte föreläst tillsammans förut, faktiskt inte ens träffat varandra men borde definitivt göra det oftare. Det blev en mycket intressant och stundtals konkret diskussion om jämställdhet. Inte massa moralkakor och pekpinnar utan praktiskt, slagfärdigt och väldigt bra.

Dessa två damer följdes av en dam och två herrar i form av Bettan Andersson, ordförande för Svenska Boxningsförbundet, Luciano Astudillo, riksdagsledamot (s) och Lennart Rhodin (fp), sakkunnig på integrationsdepartementet. De diskuterade homosexualitet inom idrotten. Bettan Andersson, som är öppet bisexuell driver HBT-frågor inom idrottsvärlden och menade på att det var en tämligen fruktlös kamp. Idrotten ligger i bakvattnet när det gäller HBT-frågor, både kyrkan och militären ligger före, menade hon. Värst av alla är fotbollen. I bland låter de som Irans president, sa Andersson, när de säger att vi har inga homosexuella inom vår idrott.


Alla tre var negativa till Byråns förslag att införa en speciell lagstiftning för diskriminering inom idrotten. Däremot kunde de tänka sig mer tydliga krav som följer med pengarna från stat och kommun.

Frågan förtjänar att fortsätta diskuteras. Idrotten gör inte mycket för underlätta för de som är homosexuella och idrottar. Jag tycker inte man ska lägga ett ansvar på idrotten att verka för HBT-frågor rent allmänt i samhället utan just fokusera på sin egen verksamhet. Det finns många homosexuella som inte vågar säga ett knyst inom idrottsrörelsen och som naturligtvis mår väldigt dåligt över det.

Inga kommentarer: