2007-11-09

Det hettar till om Idrottsparken

I går kom vänsterkoalitionen, trots interna stridigheter, överens om att bygga om Idrottsparken för 290 miljoner kr. Trots att projektet är bantat och att exempelvis de på ståplats får fortsätta stå i regnet så är det 65 miljoner kr dyrare än vad som sades i våras. Skulle hela Parken byggas om skulle det kosta 350 miljoner kr, nästan tre gånger så mycket som det sades för ett och ett halvt år sedan.


Karin Jonsson (c) kallade i går i radio ombyggnaden för ett gubbprojekt vilket fick genomslag i dag i både NT och Folkbladet. Åke Bjurhamn (fp) som i förrgår även han kallade det ett gubbprojekt i Folkbladet har i dag en debattartikel i NT på samma tema. Han ställer en intressant fråga till Kerstin Hildebrand (v) och Stefan Arrelid (mp):
"Är ni för att vi ska satsa på ett ojämlikt gubbprojekt samtidigt som vi inte har råd med utbyggnaden av spårvägen till Navestad eller har råd att ge våra åldringar en värdig vård?"

Förutom ett projekt för gubbar är det också ett för rika gubbar:

"Det är också ett projekt där rika direktörer kommer före de mindre bemedlade som idag går in på ståplatsläktaren på Berget. För att få budgeten att gå ihop föreslår "arbetarledaren" Mattias Ottosson (s) att man ska bygga VIP-loger i stället för tak över ståplatsläktaren. Mitt förslag är att den enda ombyggnad som kommunen ska bekosta är att bygga tak över de läktare som i dag saknar det. "

Widar Andersson ger sig på ledarplats i Folkbladet in i debatten. Det är ärligt talat en mycket märklig argumentation han för. Han menar att det är fel av Alliansen att vilja sälja en tillgång på 30 mnkr till IFK Norrköping - men han har inga problem med att kostnaderna för ombyggnaden skenat i höjden. Inte heller nämner han att det är skattebetalarna som tar all risk. Om IFK åker ner i Superettan igen - gud förbjude - ökar kommunens kostnad från 15 till 22 miljoner medans IFK:s sjunker från 15 till 8. Skulle dessutom hela Parken byggas om, vilket det är tänkt så småningom, ökar kommunens kostnad med ytterligare 3,5 mnkr. Lägg därtill att avskrivningstiden borde vara 33 år som på alla andra saker vi bygger, i stället för nu föreslagna 50 år - då ökar kostnaden också med ungefär 3 miljoner kr.

Vi står då alltså i läget där kommunen kan tvingas betala 28,5 miljoner kr per år, en ökning med 17,5 miljoner mot i dag. Detta resonerar Widar inte någontings alls över. Är det inte relevant? Var ska Widar och vänsterkoalitionen ta dessa pengar? Vi vet ju dessutom att vänsterkoalitionens budget tömmer kommunens kassakista - var ska vi då få pengar till ett nytt resecentrum? Det blir ett gigantiskt lån.

Widar avslutar med att kalla oss nej-sägare. När det kommer till att säga nej till slöseri med skattebetalarnas pengar, då är jag gärna nej-sägare. Dessutom råkar det ju också vara fel i sak. Vi i Alliansen har ett annat förslag än Widar och vänsterkoalitionen. Är man nej-sägare om man har egna idéer? Trist debattstil, kallar jag det.

2 kommentarer:

Haralampos sa...

Vänstersidan har en ganska lustig logik när de försöker försvara sig

Så här resonerar Mattias Ottosson (s):

" Dessutom är alliansens förslag att sälja Idrottsparken till IFK eller en privat ägare ekonomiskt vansinne, eftersom Parken är värd över 30 miljoner kronor som vi vid en billig försäljning bara skulle skänka bort."

Om 30 miljoner är vansinnne, vad är då inte Ottosons förslag att sätta sprätt på över 300 miljoner kronor på Parken?

Lustig logik var det som sagt.

Mathias Sundin sa...

Ja precis, och om man betänker att med hans förslag ska snart kommunen punga ut med 60 miljoner ytterligare när hela arenan ska byggas om.

Förutom riskerna i den årliga kostnaden.