2007-11-18

Hot mot demokratin

I Corren läser jag att en sverigedemokrat i Motala lämnar sina uppdrag eftersom han blivit så allvarligt hotad. Dessa hot mot sverigedemokrater som vi ser över hela landet är också ett hot mot demokratin. Jag delar inga åsikter med denna sverigedemokrat eller någon annan, men jag försvarar hans rätt att ha dom.

I går hade folkpartiet i Östergötland ett mycket intressant seminarium. Vi diskuterade och lärde oss mer om Sverigedemokraterna och andra främlingsfientliga partier. På plats fanns Fredrik Malm, riksdagsledamot (fp), och tidigare medarbetare på tidningen Expo, som granskar rasism och främlingsfientlighet i Sverige. Också på plats var Kent Lewén, kommunalråd (fp) i Karlskrona, där de länge haft problem först med nazister och numera med starka sverigedemokrater som hamnade på runt 10 procent förra valet.

Båda menade att stänga ute SD inte är rätt metod, vare sig moraliskt eller om vill begränsa deras politiska inflytande. Malm pekade på exemplet med Carina Hägg, riksdagsledamot (s), som på alla tänkbara sätt motarbetat ett dansställe utanför Värnamo eftersom ägaren var sverigedemokrat. Han gjorde inte reklam för SD på sitt dansställe, det hade inte på något sätt koppling till SD, men ändå ville hon i praktiken belägga honom med näringsförbud. Eftersom han var sverigedemokrat skulle han inte få bedriva företag. Den typen av metoder är djupt förkastliga och om vi bara tänker ett par steg framåt mot vad sådant skulle leda till blir man mörkrädd.

Kampen mot SD och andra främlingsfientliga element förs inte genom att försöka förbjuda dem. Den förs i ärlig och hård debatt. Ja, det ger dem utrymme i debatten, men så fungerar demokrati och yttrandefrihet. Det kräver naturligtvis också att SD ställer upp på debatten. I Norrköping har inte Petter Carlsson (sd) synts till i kommunfullmäktige sedan mars. Han är vald dit för att representera de väljare som röstat på SD, det är dags att han börjar ta den uppgiften på allvar.

10 kommentarer:

Jorma sa...

Även om jag ej delar din politiska uppfattning i sin helhet, så måste jag ändå säga att jag ser en äkta demokrat i dig. Heder åt dig Mathias!

mvh Jorma

Erik Hellsborn sa...

Kan inte påstå att jag blir så glad när folk kallar mitt parti för främlingsfientligt. Men å andra sidan är det skönt att se att du ser allvarligt på de hot som riktats mot en av våra företrädare.

Anonym sa...

Det som pågår i Sverige kan liknas vid VitRyssland. Brotten mot Grundlagen och Folkviljan under lagarna är enorma.
Aktiva Sverigedemokrater förföljs inte enbart utav privatpersoner utan av statliga myndigheter och tjänstemän i statlig och kommunal förvaltning. Förföljelsen av aktiva Sverigedemokrater och de valsabotage som har förekommit mot partiet har uppmärksammats stort i Norge och Danmark. Tom i engelsk press som kallar det " en likande kommunistisk förföljelse från staten" Det har tagits upp i bla Nordiska rådet där representanter från Danmark ville har försäkringar från Sverige där man kunde garantera Sverigedemokraternas medborgliga rättigheter enligt Svensk GRUNDLAG, EU-rätt och FN-kriterier för en demokratisk stat. FD Justisieministern Tomas Bodström
försäkrade då att man skulle göra allt för att rätta till de "DEMOKRATISKA PROBLEMEN"
Ingenting har hänt och förföljelsen mot aktiva fortsätter med full kraft, både från myndigheter och extrema organisationer.
Folk får yrkesförbud,blir misshandlandlade, rena attentat genomförs mot möten och infomation stryps av offentliga distrubetörer. Ägda av folket enligt grundlagen. Förföljelsen och sabotagen är enorma och ingen blir åtalad eller ställd inför rätta för brott mot Grundlagen.'
Den VitRyska diktaturen finns här idag! den är systematisk och finns på alla områden. Från den enksilda politiska företrädaren till partiet som helhet.
En författiningsdomstol behövs akut i Sverige som är opolitisk med polisiära befogenheter. precis som det är i nastan alla andra demokratier och som endast har Folket och grundlagen som sin uppdragsgivare. Vi behöver valobservatörer från FN nästa val!
Det finns ingen yttrandefrihet i Sverige!

http://www.expressen.se/nyheter/1.791220/var-tredje-ur-sd-i-skane-har-hotats
Var tredje ur sd i Skåne har hotats
De skånska sverigedemokraterna lever i en utsatt situation. Nästan var tredje kommunpolitiker har blivit hotad, visar en undersökning som Sydsvenskan gjort i nio kommuner.
Det är 30 av sverigedemokraternas kommunpolitiker som svarat på undersökningen. Av dessa uppger nio att de någon gång blivit hotade, skriver Sydsvenskan. Fem av de nio säger att de hotats någon gång det senaste året. Rädslan har gjort att politikerna i vissa fall inte lämnar ut sina telefonnummer och adress på kommunernas hemsidor.
Hoten är tydligt kopplade till det politiska engagemanget. Hot och våld har skett i samband med offentliga partiaktiviteter, skriver tidningen.
Endast i tre fall har hoten lett till polisanmälan.

FÖRFÖLJELSEN SKER PÅ RGERINGSNIVÅ AV HÖGA STATSTJÄNSTEMÄN! SOM ENDAST HAR ETT UPPDRAG! ATT FÖLJA SITT MANDAT GIVNA AV SVENSKA FOLKET OCH FOLKVILJAN UNDER LAGARNA ENLIGT GRUNLAGEN!

Publicerat 31 oktober 2006 05:30

Sverigedemokrat uppsagd
En praktikant på svenska ambassaden i Tel Aviv tvingades i går lämna sin tjänst med omedelbar verkan. Orsak: Han är aktiv sverigedemokrat. - Ett mycket anmärkningsvärt beslut, säger statsvetaren Göran Bostedt.Kent Ekeroth, 25, har packat ihop sina saker och lämnat ambassaden i Israel för gott. Ambassadör Robert Rydberg meddelade honom själv beslutet.

- Det var ett självklart beslut, säger Robert Rydberg till SvD.
Kent Ekeroth är utbildad ekonom. Han började praktisera på ambassaden i början av september och har bland annat gjort marknadsundersökningar för ambassadens räkning.
Man ambassaden kände inte till att Kent Ekeroth är en aktiv sverige- demokrat som öppet framför sina åsikter på internet.

Ambassadör Robert Rydberg blev informerad om Kent Ekeroths politiska åsikter i söndags.

- Jag kunde konstatera två saker. För det första att Kent var mycket aktiv i sverigedemokratiska sammanhang, och att det var en bakgrund han inte hade tagit upp i sin ansökan om praktikplats. Den andra slutsatsen jag drog var att ett aktivt engagemang i ett parti som samtliga svenska riksdagspartier anser vara odemokratiskt och främlingsfientligt inte är förenligt med att arbeta på en svensk utlandsmyndighet, säger han.


Men ambassadörens argument håller inte, anser statsvetaren Göran Bostedt vid Mittuniversitetet i Sundsvall.
- Aldrig. Det är helt främmande för svensk statstjänstemannakultur. Konsekvensen blir ju en form av yrkesförbud, så som Tyskland hade för flera år sedan. Om man innehar vissa politiska uppfattningar får man inte ha vissa jobb. Det är helt fel, säger Göran Bostedt.
Sverigedemokraternas presssekreterare Mattias Karlsson tycker att ambassadens agerande är häpnadsväckande.
- Det är mycket märkligt att ambassaden baserar sitt omdöme om sverigedemokraterna på vad de politiska motståndarna tycker om partiet, säger han.

VAD ÄR BROTTEN?
Det är mot bla dessa!

Trosuppfattning-Åsiktsförföljelse och olovlig diskriminering.

Politisk eller religiös/ateistisk trosuppfattning är skyddat i vår Grundlag och är ett av fundamenteten i denna.

Även i EU-rätten och FN mänskliga rättigheter.

Utrikesdepartementet och Ambassadör Robert Rydberg i Tel a Viv har ägnat sig åt grova brott mot Grundlagen och regeringsformen.

Brott mot fundamentet i vår författning rätten till åsiktsfrihet, yttrandefrihet, fri opinonsbildning och föreningsfrihet.

Brott mot EU- rätt och FN mänskliga rättigheter.

Åsiktsförföljelse och olovlig diskriminering.

Brott mot instruktionerna för staliga departement som lyder under Grundlagen och folkviljan under lagarna.

Robert Rydberg har förbrukat sitt förtroende som folkets representant i utlandet och skulle omedelbart avskedas om vi ej hade levt i en slags diktatur där Grundlagarna är helt satt ur spel.

Att använda partipolitiska motståndares retoriska "epitet" i sina skäl till avsked är otroligt häpnadsväckande och för tankarna till Sovjet och Vit-Ryssland. Det är också en skymf och avtalsbrott enligt Grundlagen mot alla Sverigedemokaternas väljare på ca. 3% i riksdagsvalet och deras folkvalda ledamöter som sitter på över 200 mandat i hälften av Sveriges kommuner.

Detta är en skandal utan dess like vilket smutskastar hela det svenska demokratiska systemet.

Skriverierna i det "nära ulandet" fortätter och man är chockat och förbryllad över utvecklingen i Sverige.

Vän av Grundlagen
Erik Eriksson

Anonym sa...

Tack för ditt tyckande .det behövs mera av din person bland riksdags partier å även inom organisationer utanför politiken.Tyvärr är många personer i dom andra partierna bredvid sd fega så dom vågar inte säga att dom tycker att det som görs mot sd är dåligt. Snälla jag mår dåligt att höra att sd är fientligt.Men det kanske blir bättre av den varan när sd sitter i riksdagen för då kan man inte hålla på med dom här barnsligheterna utan då måste man börja tala politik och vad man vill med vårat land.kasta ilska å svordomar till andra går inte att göra i en demokrati .Det var bara att höra lars oly i en debatt tidigare i tv å hands ilska å svordomar .bara för att man inte har något att ge till en debatt så ska man ej ersätta det med sådana omogna saker.Kanske skulle dom andra partierna våga prova å se hur sd har det med hot ifrån extremister från mest vänster sidan med dess största parti där vänsterpartiet.För mig är fientlighet när man vill kasta ut alla människor som ej är etnisk rätta såsom i det här fallet riktiga svenskar som då ska vara kvar.Och det är så elakt så jag skulle inte ha ord för det.Det här är nasism å dom är extremister.vi i sd vill ju bara sätta krav på folk som vill hit med identifikation mm såsom tillämpas nu också men ej i lika stor utsträckning såsom sd vill.vi vill ju bara göra det här landet till att vara ett bra land att leva i utan extremism å våld och att svenskar å invandrare ska kunna leva sida vid sida men alla ska kunna välja vad dom vill bo såklart något ej alla i riksdagen tycker tyvärr. Men jag tror no att tiden talar för sd och att vi kommer att behandlas som vilket annat parti som helst och kunna arbeta för sverige å dom som bor här

Anonym sa...

De som komme att skriva historien om behandlingen av Sverigedemokraterna kommer inte vara nådiga mot dagens journalister, politiska partier och myndigheter. Jag håller visserligen inte på Sverigedemokraternas åsikter men stödjer dem stenhårt i deras kamp mot förföljelsen av dem. Det ironiska är att behandlingen av SD liknar den behandling som Socialdemokraterna fick utstå i början av 1900-talet.

Anonym sa...

du har sant i det anonym såsom jag fick höra på ett möte med sd här i kommunen och då från en man som kunde mycket historia å även dom andra partiernas historia.sd är som då tidens socialdemokraterna vilken ej mona vill höra talas om.Jag tror om min farmor hadde levat idag så hadde hon gillat sd i stora drag .Hon var socialdemokrat i hela sitt liv.på den tiden var det mera om man var mera fattig så kunde vad ej vara moderal till exempel utan då var det bara socialdemokraterna som fanns om man ej var en kommunist(vpk) eller bonde eller kristen

M sa...

Det är lite magstarkt av Mathias att påstå att:

"Jag delar inga åsikter med denna sverigedemokrat eller någon annan, men jag försvarar hans rätt att ha dom."

När samme person uttalat sig i lokalpressen där han jämfört stadsdelen Hageby med förorterna i Paris, kräver språktester för medborgarskap m.m.

I Folkbladet kunde man läsa i december 2005:

Hageby går mot att bli ett framtida Parisinferno, hävdar folkpartisten Mathias Sundin.
Eldsjälar i Hageby uppskattar inte utspelet.
- Det är en provokation som heter duga, säger Bernt Schneider på Ditt Nya Hageby.

- Det kommer alltid argument om att man svartmålar. Jag tycker många skönmålar och det gynnar ingen. Det händer bra grejer i Hageby, det är inget att diskutera.
Ditt Nya Hageby och andra tar tag i situationen.
- Men är man politisk korrekt och inte vågar säga någonting leder det till den situation vi har. I början av 90-talet fanns tre utanförskapsområden. Idag finns 150. Vi går med stormsteg mot en fransk situation.


http://www.folkbladet.se/GEN_Utmatning.asp?ArticleID=1040521&CategoryID=127&ArticleOutputTemplateID=23&ArticleStateID=2&ParentID=


Att sen påstå att "Jag delar inga åsikter med denna sverigedemokrat eller någon annan" ser jag inte som något annat än rent hyckleri. Där är det snarare Mathias som är politiskt korrekt.

Vi vet ju alla att Folkpartiet brukar komma med lite skrämselskott lagom innan valet med val-"löften" av "främlingsfientlig" karaktär.
Vem minns inte de stora vallöpsedlarna inför valet 2006 med "Framtidens nyheter: Språkkrav för medborgarskap infört".
Hur mycket det löftet var värt valet vet vi nog alla.


Och enligt SvD så är även Folkpartiet främlingsfientliga:
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_396913.svd

M sa...

Nu blev det enbart negativ kritisk i min senaste kommentar kändes det som.
Lite oförtjänt, för jag vill ge dig stort beröm för dina uttalanden i media om hoten mot Sverigedemokratiska politiker och avståndstagande från desamma.

Även om jag ogillar ett parti rent ideologiskt så skulle jag aldrig acceptera att dess demokratiskt valda representanter hotas till tystnad.
Då är demokratin satt ur spel.

Nu talas det ju om lagändringar efter attentatet mot åklagaren som haft mål mot kriminella MC-gäng.
Detsamma borde även gälla andra särskilt utsatta, såsom politiker, journalister och liknande, som tystas med hot.

Mathias Sundin sa...

M: Min utgångspunkt när jag pratar om Hageby är att de som bor där ska få det bättre. Att utanförskapet och segregationen inte ökar, utan istället bryts. Jag tycker i grunden att det är något bra när folk flyttar till Sverige och jag vill att fler gör det. Det är inte sverigedemokraternas åsikter. Därför kommer jag bekämpa partiet så mycket jag bara orkar och kan, men enbart genom öppen och tuff debatt. Och sverigedemokraterna ska ha samma rättighet att bekämpa mig på samma sätt, om de nu känner för det.

Anonym sa...

"Dessa hot mot sverigedemokrater som vi ser över hela landet är också ett hot mot demokratin."