2007-11-08

IKSE

Är fortkortningen för Interkulturella Språkenheten. Den ligger under barn- och ungdomsnämnden och sysslar med modersmålsundervisning och studiehandledning på elevens modersmål. En mycket intressant verksamhet med en engagerad chef i form av Gert Skärlina, som jag träffade i dag.

De har 46 anställda lärare som undervisar på 28 olika språk, allt från de stora arabiska, spanska och BKS (bosniska, kroatiska och serbiska) till lilla romani. Modersmålsundervisning är frivillig för eleven men obligatorisk för kommunen om det finns fem elever som kräver det och om det finns möjlighet att få tag i en lärare. Det är inte alltid det lättaste för de mindre språken. Högst andel som vill ha modersmålsundervisning är greker, trots att de ofta funnits i landet länge och integrerat sig väl. Där är språket en viktig del i att behålla en del av sina grekiska kultur samt att öka möjligheten för jobb i Grekland eller i svenska företag som finns där.

En mycket viktig del i IKSE:s arbete är studiehandledningen för nyanlända barn. Om de först måste lära sig tillräckligt bra svenska för att kunna läsa matte, SO osv tappar de ett par år i utbildningen som blir jobbiga att ta igen.

Dessa besök är oerhört fascinerande och gör mig till en mycket bättre kommunpolitiker. Roligast är som sagt att se det stora engagemang jag möter överallt.

Inga kommentarer: