2007-12-23

Alf har fel

Alf Svensson säger i Gomorron Världen att det lätt att säga till en 20-25-åring att flytta för ett jobb, men inte lika enkelt att säga så till en 55-60-åring. För det första så är det inte enkelt att säga så till någon, oavsett ålder. Visst är ungdomar mer lättrörliga, men så fort man skaffat familj, vänner och rotat sig på ett ställe kan det vara väldigt jobbigt att behöva flytta.

Men vad är alternativet?

Är det ändå inte en rimlig moral i vårat samhälle att du inte har rätt att leva på andra bara för att du inte vill? Bara för att något är jobbigt ska andra betala för dig?
Är det inte så att vårat samhälle slutar funkar och vår ekonomi förstörs om vi inte arbetar?

Det är lätt att säga som Alf Svensson säger, men vilket samhälle ska vi då ha i stället? Vi har nu sett hur 12 år av socialdemokratiskt styre ledde oss mer och mer in på den vägen. Det skapade stor arbetslöshet, ett massivt utanförskap för både svenskar och människor med utländsk bakgrund. Det skapade ett samhälle där folk förtidspensionerades trots att de kunde jobba. Det skapade ett samhälle där vi kan säga att "jag ska sjukskriva mig", trots att vi inte är sjuka.

Det samhälle som Alf Svensson och Lars Stjernkvist drömmer om finns bara i drömmarna. I verkligheten är det en mardröm.

4 kommentarer:

Milton sa...

Detta är naturligtvis alldeles fel. För oss liberaler är det oerhört lätt att säga exakt samma saker till en 55-åring som till en 25-åring. Anledningen till att vi liberaler inte har några som helst betänkligheter att göra detta, är, att vi till skillnad från vänstern inte förblindas av abstrakta - och i förlängningen: totalitära - begrepp som "socialt patos" eller "empati". Alla framgångsrika liberala ekonomier bygger på förutsättningen att de lägre befolkningsskikten är beredda att ta sig dit jobben finns, istället för att rulla tummarna på bekostnad av oss höginkomsttagare.

nicklas eriksson sa...

Alf har givetvis helt rätt och det syns i opinionen att vanligt folk håller med honom också.

Niklas Frykman sa...

Vilken bra idé. Vi beslutar bara sånt som är behagligt för Alf Svensson att berätta för 'folk'. Det borde ju vara en bra tumregel för vad som behöver göras och vad som är bra för Sverige...

Mathias Sundin sa...

Jag gör inte skillnad på folk och folk, som du verkar göra Milton. Jag tycker alla som kan ska försörja sig själva.