2007-12-03

Minst ett fel, Widar

På Widar Anderssons utmärkta blogg listar han tio saker som sett annorlunda ut om socialdemokraterna vunnit valet i höstas. Första punkten får mig smått att rysa. Tänk om Persson fortfarande varit statsminister. De flesta av punkter ligger nog hyfsat nära vad som faktiskt hade hänt, men Widar har ett par fel, varav ett ganska stort sådant. Först listan:

1 Erik Fichtelius hade inte fått pris som årets mest förnyande journalist. Hans TV – film skulle nämligen inte ännu ha visats. Göran Persson hade suttit kvar som partiledare och statsminister i vart fall till en extrakongress nästa vår.
2 På extrakongressen skulle inte Mona Sahlin ha valts till partiledare för socialdemokraterna.
3 Tillväxten av nya jobb skulle ha varit ungefär lika stor som vad den är idag.
4 Folkpartiet skulle ha haft kvar sin profilfråga om mer betyg och fler nationella prov i skolan.
5 Djurskyddsmyndigheten skulle ha varit kvar.
6 Ersättningen från a-kassan skulle vara 80 procent.
7 Anders Borg skulle ha varit chefekonom på någon internationell storbank.
8 Ulrika Schenström kunde ha pussats och druckit vin med vem hon ville utan att hamna på helbild i Aftonbladet.
9 Thomas Östros hade varit socialminister
10 Mikael Odenberg skulle gå och fundera på om han skulle ställa upp som ordförandekandidat i moderaterna.

Först det lilla felet. Folkpartiet har även nu kvar tidigare betyg som en av våra profilfrågor, naturligtvis med skillnaden att vi nu genomför det. Trots socialdemokratiskt motstånd (där är allt precis som vanligt). Det riktigt grova felet i Widars lista är jobben. Tillväxten av nya jobb hade varit "ungefär lika stor" skriver Widar. Well, 55 000 jobb är inte ungefär lika stort. Det är nämligen så många jobb som ekonomer bedömer att nya regeringens politik skapat. Konjukturen gör en del, men 55 000 människor hade fortfarande varit kvar i utanförskap oavsett om Göran Persson eller Mona Sahlin hade varit statsminister.

2 kommentarer:

Niklas Frykman sa...

Om inte om fanns...

Mona Sahlin skulle inte bli vald till partiledare. Huvudkandidat? Arbetsmarknadsminister Wanja Lundby-Wedin skulle jag tippa.

Anders Borg skulle inte jobba på storbank. Hans karriär har gått i rakt motsatt riktning. Mer troligt är att han skulle visa grafer för eleverna på Handels.

Fredrik Reinfeldt skulle inte fått sparken som m-ledare, men 'de nya' som företeelse skulle vara svårt stukad och återtåget till kavalleriöverstarnas paradis inlett. Micke Odenberg skulle sitta på sitt riksdagsrum och svära över att han satsat på fel häst.

...det är tur att om finns!

Mathias Sundin sa...

Hehe ja!