2007-04-30

En kompetens som (s) saknar

Gudmundson har en mycket rolig kommentar till dagens DN-debattare av Mona Sahlin.

Nu väntar jag...

...på att Anders Borg, Sven Otto Littorin, Fredrik Reinfeldt, Fredrik Reinfeldts mamma eller vem fan som helst ska säga något om Sahlins ofinasierade bidragspolitik! Gå till motattack!

Artikeln publicerades på nätet inatt, för ganska prick tolv timmar sedan. Jag ser Sven Otto i en TT-artikel men ingenstans annars. Det duger inte!

Sahlin: Bidrag istället för jobb

Mona Sahlin och Wanja Lundby-Wedin laddar upp inför 1 maj. Artikeln på DN Debatt är ganska otrevlig och innehåller en del lögner, som att budgeten och skattesänkningarna för låg- och medelinkomsttagare inte skulle vara fullt finansierade. Läs det här och tänk på vad det innebär om det blir maktskifte 2010:

"Vid årsskiftet sänktes skatterna med hela 65 miljarder kronor - pengar som kunde ha använts till att förbättra välfärden, öka rättvisan och göra något åt miljöproblemen. Framför allt kunde de ha använts till satsningar på utbildning och möjligheter för fler att rusta sig för en ny tids jobb."

Dessa skattesänkningar riktade sig huvudsakligen till låg- och medelinkomstagare. Det blev för en ensamstående mamma några tusenlappar extra om året samtidigt som satsningar på vård, skola, omsorg och annan välfärd ökade! Inga pengar har tagits bort, tvärtom. Norrköpings kommun får till exempel mer pengar i statsbidrag till välfärdssatsningar i år än tidigare.

Jag förmodar att Sahlin tänker höja dessa skatter igen om hon får chansen och satsa på att "förbättra välfärden, öka rättvisan och göra något åt miljöproblemen."

I Monas och Wanjas artikel består till 90 procent av kritik av den nya regeringen och beröm av den gamla. Trots en skyhög arbetslöshet och enormt utanförskap så smyger sig inte en enda bisats in om kritik mot den tidigare politiken. Det är ganska anmärkningsvärt. Övriga tio procent ägnas åt det som kommit att bli paradgrenen för socialdemokraterna - bidrag istället för jobb. De lovar att höja a-kassan igen.

Socialdemokraterna förlorade valet på att de inte hade någon jobbpolitik. Sverige fick över en miljon människor i utanförskap eftersom socialdemokraterna inte hade någon jobbpolitik. Då lovar Mona Sahlin att ytterligare satsa på bidrag som vi vet kommer öka arbetslösheten.

Och appropå det där med fullt finanserat - hur tänkte Sahlin och Lundy-Wedin finansiera denna bidragshöjning? Om det säger de noll och intet.

Kors i taket

Expressen skriver positivt om en borgerlig politiker på ledarplats. Janne Björklund är föremål för deras beröm, vilket såklart är extra trevligt:

"Aftonbladets ledarsida rubriken 'En hysterisk major'. Där berättades att Jan Björklund 'gapar och gormar' och hänger sig åt 'hårdare tag-hysteri'. ...Men Jan Björklund 'gapar och gormar' inte alls när han talar skolpolitik.Han är den mest genomtänkta av alla skolpolitiker. Hans mål vilar på stabil socialliberal grund: en skola där alla barn, oavsett social eller etnisk bakgrund, får utnyttja och utveckla hela sin intellektuella potential."

2007-04-29

Falskhet

Det visar sig att endast sex av 108 socialdemokratiska riksdagsledamöter (som vrålar hej vilt om att kommunerna nu får lov att sälja sina egna fastighetsföretag, tidigare förbjöd staten dom) bor i allmännyttan. Visst är det hyckleri, men i grunden inget konstigt. Riksdagsledamöter tjänar hyfsat och då brukar man vilja lägga pengar på ett bra boende, vilket tyvärr kommunala fastighetsbolag sällan erbjuder. Det är absolut inget fel i det och fler borde få bo bättre bostäder. Men om det vill ingen sosse prata. Ska medel- och låginkomsttagare ha råd med det måste deras skatter sänkas, som regeringen gjorde vid nyår.

Vi måste komma bort från märkliga (och hycklade) kommentarer som denna, Carina Moberg, riksdagsledamot (s), som bor i bostadsrätt:

Hur mycket har du tjänat i värdestegring under den här tiden?

– Det vet jag inte, men det är alldeles för mycket.

2007-04-28

Efter domarna

När så klubban har fallit och domslutet i rättegången om dataintrånget är klart så ser plötsligt denna skandal inte lika stor ut längre. Tänk på scenerna i höstas. Svettiga presskonferenser, husrannsakan på folkpartiets kansli, beslagtagna datorer. Det är ganska dramtiskt för att vara ett dataintrång som en Luf:are, en SSU:are och en journalist döms till dagsböter för. Inga fängelsestraff, inga villkorliga domar, inga dödsstraff. Tre av fyra folkpartister frias. Majoriteten som fälldes var inte folkpartister.

Det råder ingen tvekan om det allvarliga i att ta sig in i ett annat partis datasystem, speciellt under en valrörelse. Det är som att sparka på demokratin. Men det skedde mer genom slump än genom en genomtänkt plan. Ingen hackade sig in i sossarnas system, ett lösenord kom på drift.

Advokaten Per E Samuelsson anklagar i dag dessutom sossarna för att ha lämnat in en falsk anmälan där de försökte dölja att en sosse också loggat in. Om det är sant vet inte jag.

Det viktiga nu är att gå vidare och samtidigt inte glömma. Igår på länsförbundets styrelsemöte pratade vi både om domarna och om jobbet med etik. Alla i styrelsen tar mycket seriöst på uppgiften och vi kommer få ett bra och regelbundet arbete med det.

2007-04-27

World of Stone

Denna maffiga tavla hänger nu på mitt rum. World of Stone av Emil Tomasson. Den är lite mer grönskimrande i verkligheten. Riktigt nöjd! Det är högt i tak i mitt rum så det som såg ut som en jättetavla är inte alls lika enorm längre.

Hängning i Rådhuset

Klockan tio kommer det hit någon från Konstmuséet för att genomföra en hängning. Av konst.

Konstmuséet har ett stort lager konst som de lånar ut för en mindre avgift till kommuala verksamheter som skolor, äldreboende och även oppositionsråd. Jag var för ett par veckor sedan och såg ut den konst jag ville ha hit. De tavlor jag helst ville ha, på gamla sjöslag, fick man inte låna. Tog därför istället en gigantisk tavla med Tintin-motiv. Är lite skräckslagen nu innan jag vet hur den ser ut på plats.

2007-04-25

Mötesdöden

Den här veckan är bisarr. Möten nästan hela tiden.

Måndag: Alliansmöte 08.30-10.30. Kommunfullmäktige från 13.30 till 22.00.
Tisdag: Kommunstyrelse från 12.30-17.00.
Onsdag: Kommunstyrelse 08.00-17.00
Torsdag: Morgonmöte 07.30-08.30. Kommunstyrelse 08.30-17.00. Fp-möte 19.00-20.30.
Fredag har jag ett möte på morgonen, sen kommer jag inte ihåg och hittar inte kalendern.

Inget möte är oviktigt, men det blir mördande segt och tråkigt med kommunstyrelse två och en halv dag på raken.

2007-04-24

Men Niklas har en poäng

Niklas Frykman menar att så många som möjligt borde kandidera till partiledarposten:

"Vi ska ha bredast möjliga underlag att hämta vår nästa partiledare ifrån. Nu när vi sitter i regeringen så behöver inte heller riksdagsplats vara begränsande. Nästa steg är att de debatterar med varandra om vilken inriktning de vill ha för partiet och politiken."

Helt riktigt. Men till det måste en medlemsval genomförs och dessa stadgar ändras först på landsmötet i höst (efter en motion till förra landsmötet av undertecknad). Därmed minskar poängen med Niklas förslag. Läs hans inlägg, han listar där många riktigt bra personer inom fp.

Cecilia tackar nej

Cecilia Malmström vidhåller sitt besked sedan tidigare, att hon inte vill bli folkpartiledare. Jag tycker det är bra, inte för att hon inte skulle bli en bra ledare, utan för att nu kan partiet snabbt enas kring Janne Björklund.

2007-04-23

Vilken dag

Min dag var när den började halv åtta på Rådhuset imorse inbokad och fullproppad varenda sekund. Jag satt och jobbade som en liten iller för att hinna med ett par saker innan lunch när telefonen ringde. "Vad säger du om Leijonborgs avgång?". Jag blev ju rätt förvånad och råkade utstöta "Oj, jävlar!" efter att jag förvissat mig om att så faktiskt var fallet. Sen brakade det löst. Telefonen ringde i ett och hela min planering kraschade fullständigt.

Nu har är jag hemma efter åtta timmar i kommunfullmäktige. Iris gjorde sin debut i talarstolen på ett lysande sätt och alla andra var uppe i olika ärenden. Riktigt bra KF-grupp folkpartiet har nu.

Men åter till partiledarfrågan. Jag tycker det är rätt av Leijonborg att gå nu. Det råder stor samsyn i partiet om att vi ska ha en ny partiledare i nästa val. Då måste bytet ske nu. Jag hoppas dock innerligt att han sitter kvar som utbildningsminister, han har en enorm erfarenhet och kunskap som behövs där.

Som tur är har Leijonborg verkligen släppt fram andra duktiga människor. Det kryllar av framstående folkpartister i partiets ledning och toppskickt. Ministrarna Janne Björklund, Cecilia Malmström och Nyamko Sabuni skulle alla tre kunna axla ledarrollen idag. Personer som Birgitta Ohlsson är redo om några år. Till skillnad från sossarna behöver vi inte välja bland andrahandssorteringen.

Min solklara favorit är Janne Björklund, inte för att Cecilia och Nyamko är dåliga, tvärtom. Utan för att Janne är så förbaskat bra. Han är Sveriges skickligaste politiker. En fullständigt lysande retoriker både i korta soundbites och i längre anförande. Han är dessutom otroligt handlingskraftigt. Skolpolitiken som han gjort till vår populäraste fråga genomförs nu i ett rasande tempo - utan att det slarvas. Det är en ledare som inte går av för hackor.

Imorgon efter kl 9 diskuterar jag i TV4 partiledarfrågan.

2007-04-22

Vård, skola, integration

I lördags fick jag en debattartikel publicerad i Örebros största tidning, Nerikes Allehanda. Där argumenterar jag varför folkpartiet borde göra sjukvården till sin tredje stora fråga efter skola och integration. Jag hittar den inte på nätet, men utan klistrar in den här:

Som gammal örebroare känner jag mig stolt att få visa min gamla hemstad för ett tusental folkpartister, inte minst eftersom det är folkpartiet som innehar ordförandeposten i kommunstyrelsen. Helgens riksmöte blir ett bra tillfälle att lägga dataintrånget och tillbakagången i valet bakom oss och istället titta framåt mot 2010. Vi är, trots opinionsläget, i en bra sits men behöver nu hårt fokusera på nästa val där vi vill att folkpartiet ska gå framåt och Alliansen vinna stöd för att regera ytterligare en mandatperiod. En nyckel till både dessa målsättningar tror jag är sjukvårdsfrågan. Men för att kunna titta framåt måste vi lite snabbt titta bakåt.

Vi vet att svenska folket tycker att folkpartiet är det parti av samtliga som har bäst skolpolitik och bäst integrationspolitik. Hela 29 procent tyckte i höstas, efter valet, att folkpartiets skolpolitik är bäst och 20 procent tyckte detsamma om integrationspolitiken. Inom både dessa områden ökade dessutom väljarnas förtroende för folkpartiet under valåret. Det var alltså varken skol- eller integrationspolitiken som gjorde att vi backade i valet. Däremot tappade vi kraftigt i stöd hos väljarna när det gällde jobbpolitik – valets klart viktigaste fråga. De andra borgerliga partierna ökade i förtroende hos väljarna i denna fråga under valåret. Där ligger grunden för vår valförlust.

2006 var jobben och arbetslösheten som sagt valets viktigaste fråga. Fyra år tidigare stod inte arbetslösheten i fokus utan snarare välfärden – vård, skola, omsorg. Mycket talar för att 2010 återigen blir ett välfärdsval. Arbetslösheten sjunker och är förhoppningsvis inte alls lika stort problem om 3,5 år. Då riktar väljarna sina blickar mot välfärdsområdena. Med folkpartiet som ansvariga för utbildnings- och integrationsfrågor i regeringen kommer vi att fortsätta ligga välpositionerade inom dessa frågor. Sverigedemokraterna är på frammarsch och integrationsfrågan lär inte bli mindre i nästa val. Dessa områden kan mycket väl lyfta folkpartiet i nästa val, men vi skulle behöva bredda oss ytterligare. Det finns en fråga som idag inget parti verkligen har tagit grepp om, som alltid ligger mycket högt i undersökningarna om valets viktigaste fråga och som dessutom är i behov av stora liberala reformer – sjukvårdsfrågan. Till det kan läggas att sjukvårdsfrågan är vår tredje bästa fråga, efter skola och integration. Väljarnas förtroende för folkpartiet i sjukvårdsfrågor har historiskt legat högre vilket gör att det borde finnas en del latent stöd hos många väljare.

De ständiga köerna och aldrig sinande behovet av vård, vilket bara ökar när befolkningen blir äldre, visar på behovet av reformer. Börjar folkpartiet fokusera på sjukvårdsfrågor samtidigt som vi håller ett lika starkt fokus på skola och integration borde vi ligga bra till för att kunna gå framåt i valet 2010 utan att på något sätt skada Alliansen. Tvärtom kan sjukvårdsfrågan locka många socialdemokratiska väljarna över blockgränsen. Vård, skola, integration i valet 2010 är ett recept för framgång.

Mathias Sundin (fp)

Hemma igen

Väl hemma igen kan jag summera en mycket givande och rolig helg. Middagen igår var skoj som attan, pratade med massa folkpartiklar från högt och lågt. Maria Möller som underhöll var lysande. Hennes imiation av Carola går inte av för hackor. Örebros KS-ordförande Staffan Werme värmde upp innan henne med sång och spex.

Idag på förmiddagen var jag på ett seminarium om landstingets utveckling i Halland, där de nu inför riktig valfrihet inom vården. Väldigt förenklat är det ett friskolesystem fast inom vården. Alla som uppfyller vissa kriterier får etablera exempelvis en vårdcentral och halläningarna får välja helt fritt. Mycket intressant och flera folkpartister från landstinget i Östergötland var på plats. Hoppas vi får se lite action i frågan.

Sen talade Nyamko Sabuni och Janne Björklund. Båda var bra men Janne fullständigt lysande. Empatisk, rolig och stentuff mot sossarna. Han rev ner några rejäla applåder. Utan tvekan den bästa retorikern i partiet och dessutom den mest handlingskraftiga ministern.

2007-04-21

Speciallärare och krig på riksmötet

Två dagar av folkpartiets riksmöte är till ända, en dag och en middag ikväll återstår. I fredags träffades gruppledare för en riktigt bra mediautbildning, samtal med Lars Leijonborg och fokus på vårkampanjen "Kunskap lyfter Sverige". Idag har övriga folkpartister anslutit, bland annat halva KF-gruppen från Norrköping.

Flera seminarier, där jag besökte ett med Karin Pilsäter och Magnus Henreksson, professor på Handelshögskolan. Han deltar som expert i en arbetsgrupp inom partiet som tittar på hur vi ska få en friare och växande medelklass i Sverige. Mycket intressant. Han har bland annat skrivit om jämställdhet som verkar spännande.

Lars Leijonborg inledde riksmötet idag med ett anförande. Inte lika bra som på landsmötet 2005 men visionärt och bra. Han levererade en nyhet, att speciallärarna kommer tillbaka. För det fick han talets största och längsta applåd. Den näst största applåden kom efter att han tydligt deklarerade att folkpartiet och regeringen tydligt försvarar Sveriges insats i Afganistan. Ett misshandlat folk som nu vänstern vill stjälpa över ända bara för att USA finns i landet. Speciallärare och krig alltså.

Nej, faktiskt var talets klart största och längsta applåd efter att det var genomfört. Lars Leijonborg fick en stående ovation som pågick så länge att han själv fick tysta ner den. Läser man Expressen, DN, SvD och andra tidningar verkar det som om Lars är hatad och bespottad i partiet (även om de är lugnare idag). Så är det definitivt inte. En del tycker att vi behöver en ny partiledare, men få ogillar Lars.

Nu ska jag pudra näsan inför middagen.

2007-04-20

NEEJ!

Gah! Sluta peta i människors liv! En arbetsgrupp i folkpartiet föreslår nu att man ska kvotera barnsjukdagarna. Idag är det framförallt kvinnor som är hemma och den obalansen är inte bra. Men det är inte statens uppgift att bestämma sånt! Jag får hjärnblödning, aaaah.

Dubbelt lärarlyft i Norrköping

DN Debatt presenterar Lars Leijonborg och Jan Björklund en jättesatsning på lärares fortbildning. Totalt 3,5 miljarder kr fram till 2010. Den största statliga lärarsatsningen sedan skolan kommunaliserades. Totalt kommer ungefär 30 000 lärare kunna gå igenom "Lärarlyftet". Därefter skjuts en miljard till per år, vilket innebär cirka 10 000 lärare årligen.

I Norrköping vill folkpartiet genomföra en unik lärarsatsning. Totalt vill vi tillföra skolan 700 miljoner kr mer än vänsterkartellen. En del i satsningen är höjda löner för grundskollärare med minst en tusenlapp i månaden. Grundskollärare i Norrköping är nämligen sämst betalda av alla lärare i jämförbara kommuner.

Skolverket bedömer att 29 500 lärare kommer behöva rekryteras till 2009. Norrköping kan inte konkurrera om de bästa om vi inte höjer lönerna rejält.

2007-04-19

Hoppas det inte blir träälit

Imorgon åker jag till Örebro för folkpartiets riksmöte. Men var lugna, man bestämmer inget på riksmöten, det gör man på landsmöten. Inga nya partiledare ska utses under helgen.

Det ska bli skoj att träffa folkpartiklar från hela landet. Många sitter nu i majoritet, så jag får lyssna ordentligen på hur de gjorde för att vinna och vad de gör med makten.

Jag ska passa på att träffa ett par gamla barndomskamrater också. Jag är ju född och uppvuxen i Närke utanför Örebro.

Får se om det blir något bloggande, tror det ska finnas tillfälle. Om inte, så hörs vi på måndag.

2007-04-16

Vad är väl en kväll på Parken?

Det kan vara trist, och tråkigt och alldeles...alldeles underbart. Solen sken, sommarvärme, ölen var kallt och immig och dags för premiär för IFK hemma mot Åtvidaberg. Och jag satt i folkpartiets lokal och hade KF-grupp...

Vi fattade några kloka beslut tror jag och gjorde världen lite, lite bättre. Inte så illa det heller. Och så vann ju IFK!

Inte oväntat direkt

Från DN.se:

"Sveriges Televisions temakväll om Kubas ledare Fidel Castro var partisk, anser Granskningsnämnden."

Nuder: Vi gjorde allt rätt

Förra finansministern står nu i riksdagen och talar om för svenska folket (s)-regeringen gjorde allt rätt. Men han glömmer att nämna de över 1 miljon människor som lever i ett utanförskap. Ja, tillväxten var hög förra året, men utanförskapet ökade. Nu minskar det. Orättvis kallar Nuder det. Jag kallar det rättvisa, att 100 000 av de människor som Pär Nuder inte ens räknande med kunde få ett jobb nu kommer få det fram till 2010.

Godbitar från vårbudgeten

Från regeringens hemsida:

I höstbudgeten förutsåg regeringen en BNP-tillväxt på 3,3 procent i år. Nu skriver vi upp tillväxtprognosen för 2007 till 3,7 procent.

Regeringens politik bidrar till en ökad sysselsättning. Den öppna arbetslösheten minskar kraftigt under 2007 och 2008.

Trots stora satsningar i denna budget blir sparandet över 2 procent av BNP både i år och nästa år.

Skattekvoten sjunker kraftigt. Från 49,8 procent av BNP 2006, till 47,7 procent av BNP i år och ytterligare något 2008. Det är det lägsta skatteuttaget sedan mitten av 1980-talet.

Statsskulden som andel av BNP beräknas minska från 43 procent vid utgången av 2006 till 23 procent vid utgången av 2010.

Ett omfattande reformpaket inom fyra områden:

1) Enklare och mer lönsamt att starta och driva företag. Det sker bl a genom att förmögenhetsskatten avskaffas för att öka mängden riskkapital.

2) Ett reformpaket för att förstärka integrationen av personer med utländsk bakgrund. Det sker bland annat genom instegsjobb där anställning kombineras med språkundervisning och handledande inslag för nyanlända invandrare.

3) Vill bekämpar ungdomsarbetslösheten, bl a genom sänkta arbetsgivareavgifter för ungdomar, en särskild jobbgaranti för unga, inklusive en snabbare avtrappning av den inkomstrelaterade ersättningen och en satsning på lärlings- och yrkesutbildning.

4) Ett särskilt jobbpaket för att underlätta för fler att komma i arbete. Nya vägar till arbete öppnas genom att långtidsarbetslösa och socialbidragstagare erbjuds en jobb och utvecklingsgaranti.

Regeringen anser att Sverige ska ha en human och generös flyktingpolitik. ... För att säkerställa ett värdigt mottagande och en så snabb handläggning av asylärenden som möjligt förstärker regeringen Migrationsverket med 550 miljoner kronor 2008. Anslaget för ersättningar och bostadskostnader ökas med 743 miljoner kronor i år. 2008 och 2009 genomförs satsningar på 900 respektive 1000 miljoner kronor. ... Den statliga ersättningen till de kommuner som tar emot ensamkommande flyktingbarn måste öka och anslår därför 15 extra miljoner för 2007 och ytterligare medel för 2008 och 2009.

Den statliga fastighetsskatten ska avskaffas från och med den 1 januari 2008.

Jämfört med 1990 års nivå ska utsläppen ner med 20 procent till år 2020. ... Regeringen fortsätter att satsa på insatser som syftar till effektivare energianvändning för att dämpa efterfrågan på energi. Från 2008 avsätts 140 miljoner kronor per år för detta ändamål. Hotet mot Östersjön och Västerhavet är också en angelägen utmaning och problemen med övergödning av haven skall tas på allvar. Redan i år avsätts 40 miljoner kronor för havsmiljösatsningar och under åren 2008-2010 beräknar regeringen satsningar på 450 miljoner kronor.

Psykiatrin förmår inte att tillgodose kraven på en väl fungerande vård för psykiskt sjuka och deras anhöriga. Därför satsade regeringen i budgetpropositionen 2007, 500 miljoner kronor extra för innevarande år på förstärkningar av den psykiatriska vården. Regeringen beräknar att motsvarande belopp bör avsättas 2008 och att det bör avsättas 250 miljoner kronor 2009.

Regeringen kommer att genomföra försöksverksamhet med gymnasial lärlingsutbildning med start läsåret 2008. ... Satsningen i den ekonomiska vårpropositionen omfattar 65 miljoner kronor 2008, 175 miljoner 2009 och 275 miljoner 2010.

Regeringen vill också ha en ökad effektivitet i offentlig sektor ... ska också visa vilka åtgärder som kan minska förvaltningskostnaderna med tre till sex procent, vilket motsvarar besparingar på mellan fem och tio miljarder kronor.

2007-04-15

Fortfarande lite sol kvar

Precis hemma igen från Motala. Solen har skinit hela dagen och jag har bara fått se den inifrån en mötessal. Bra möte. Ett par motioner som jag inte tyckte var bra avslogs, inga konstiga uttalanden om Leijonborg, en ny mycket ambitiös och bra verksamhetsplan antagen och jag blev vald till vice ordförande. Nya styrelsen känns mycket bra. Sju duktiga personer som kommer jobba tätt tillsammans. Kul resa dit och hem, fyra stora karlar i en liten Ford Ka.

Nej, ut på balkongen nu för lite sol.

Ingemar är en av våra mindre medlemmar.

Erik i baksätet, och luckan...där vi satt två.

Efter Arbetet

Det känns ganska träffande att sossarna med sin bidrag-istället-för-jobb-politik har bytt namn på tidningen Arbetet till Efter Arbetet.

Nu åker jag till Motala för länsförbundsårsmöte.

2007-04-14

Aaah härligt!

På promenaden hem noterade jag när jag traskade igenom Folkparken att ett nytt folk plötsligt hade uppstått. Grillröken låg tung och glada människor låg strödda både högt och lågt. Svenskar är inte ett tråkigt, inneslutet folk, men vem fan vill gå ut och vara glad och uppsluppen när det är svinkallt?

Väl hemma har jag hunnit ta mig en whisky och ätit lite kladdkada på balkongen, läsandes en mycket intressant bok om Tredje rikets uppgång och fall. Är framme vår våren 1939. Skrämmande att se hur Hitler så enkelt manipulerade omvärlden, inte minst Storbritannien och Frankrike. Och ännu mer skrämmande att se hur vi gör om samma misstag om och om igen, senast med Iran. Nåja, det kan inte dämpa mitt humör just nu. Jag öppnade nyss brevet från Skatteverket och såg att jag fått skatteåterbäring! Nu är det dags för soffan och LHC-Modo.

Flinten har nu rikligt med solskyddsfaktor på sig.

Mer sånt

Idag demonstrerade upp mot 300 000 turkar i Ankara mot islamism. Sånt behöver vi ser mer av i världen, inte minst i muslimska länder.

Bränner på flinten

Det hettar lite om flinten. Tog en härlig promenad i solskenet ner till Rådhuset, solbrillorna på för första gången i år. Måste nog byta, de klämmer om näsan. Ska ringa lite samtal, skriva en lång debattartikel och förbereda mig för imorgon. Det är årsmöte i länsförbundet, jag är nominerad att bli vice ordförande. Föreslagen som ordförande är Karin Granbom, riksdagsledamot från Linköping. Om vi får förtroendet så blir det en ung ledarduo, jag 29 och hon 30.

Mer av detsamma

För att vara en uppgörelse med den socialdemokratiska skolpolitiken måste det vara något av det tamaste jag läst. Ylva Johansson skriver att (s) måste lägga större värde på kunskapsinhämtning i skolan. Det är hela ansatsen i artikeln på DN Debatt. Gott så. Men hur? Inte ett ord, förutom att skolminister Jan Björklunds förslag är dåliga. Förutom denna lilla inledning utan konkreta förslag så ägnar Johansson resten av artikeln åt att skriva just om omsorg. Och trots denna lilla insikt motsätter sig socialdemokraterna fortfarande varenda punkt i den stora skolreform som genomförs nu.

Retoriken från Johansson om utslagning med en borgerliga skolpolitik är verkligen att kasta glas i stenhus. Den skolpolitik hon själv stått för under 12 år har lett till en massiv utslagning. Mer än en tredjedel av alla tonåringar hoppar antingen av eller missar slutbetyg i gymnasiet och efter det hamnar många i långtidsarbetslöshet. Om inte det är utslagning så vet jag inte.

Felciterad

Det händer nästan alltid när man är med i media att man blir lite felciterad, men inte så grovt som i dagens Folkbladet. I sak spelar det inte så stor roll men det är irriterande. Så här står det i inledningen:

"Jag tycker inte att vi ska byta ut vår partiledare Lars Leijonborg inför nästa val. Han är erfaren och rutinerad och fullt kapabel att själv kunna avgöra när han ska avgå."

Den första meningen har aldrig kommit över mina läppar. Den andra är mina ord. Hela min poäng var just att inte jag ska sätta ett datum på Lars avgång, utan att han är så rutinerad och duktig politiker så det klarar han på egen hand.

2007-04-13

Dagen i tider

08.00 - 9.30 Genomgång av investeringsbudgeten

10.00 - 11.00 Budgetmöte om gymnasienämnden

13.00 - 14.00 Budgetmöte om stadsplaneringsnämnden

14.30 - 16.00 Budgetmöte om vård- och omsorgsnämnden

Skönt med fredagkväll nu.

Björklund efter Leijonborg

Sören Boström på Folkbladet ringde mig innan lunch och frågade vad jag tyckte om Lars Leijonborgs vara eller inte vara. Jag sa att jag har fullt förtroende att Lars som Sveriges mest rutinerade partiledare, och en av de mest erfarna politikerna alla kategorier i Sverige, själv kan avgöra när det är dags för honom att lämna över stafettpinnen.

Han undrade vilka som det pratades om som ska ta över när Leijonborg går. Den som jag hört mest positivt om är Jan Björklund. Både som skolpolitiker i opposition och främst som mycket skicklig och handlingskraftig skolminister.

Rent personligen har Björklund mitt fulla stöd. Sveriges skickligaste politiker just nu enligt min mening.

(s)-löfte: Fastighetsskatten kommer tillbaka

Bra att veta. Mona Sahlin håller med andra sossar om att det är vansinnigt att avskaffa fastighetsskatten. Sven-Erik Österberg har lovat att den kommer tillbaka om (s) vinner valet 2010. Börjar luta mot att (s) kommer gå till val på kraftigt höjda skatter på flera områden 2010.

Men snälla kommunist

Lars Ohly sitter nu i P1 och kritiserar Eril Ullenhag (fp) för att han debatterade med sverigedemokraterna igår. Han tycker inte att man ska debattera med rasister och främlingsfientliga. Detta säger alltså Lars Ohly som är KOMMUNIST!

2007-04-12

Middag på slottet

Ytterligare en inbjudan kom idag. Denna gång utställd till rätt person (se nedan). Det är middag på Linköping slott med landshövdingen med anledning av att Polens ambassadör besöker Östergötland.

Extra kul att bli inbjuden just då. Min morfar kom nämligen hit från Polen under andra världskriget och jag har fortfarande släkt därnere som jag hälsade på i somras.

Sjörövarfabbe

Häromdagen kom en inbjudan från Norrköping Hamn och Stuveri som firar 100 år i år. Inbjudan var adresserad till mig men i den stod följande:

"Norrköpings Hamn och Stuveri AB har nöjet att inbjuda Sjörövarfabbe till invigningscermoni och jubileumsmiddag."

Jag antog att det var någon sorts hamnhumor som jag inte hajade, men idag så kom ytterligare en inbjudan innehållandes en ursäkt. Tryckeriet hade varit lite väl snabba med att trycka tydligen.

Ouch

Sveriges bästa marxist, Boris Benulic, sågar Al Gore vid fotknölarna, eller ännu längre ner kanske. Läs i Metro.

Jag vill också ta debatt med (sd)

Helt rätt av folkpartiet att debattera med Sverigedemokraterna ikväll i TV8. När vi såg att (sd) skulle ha sin kongress i Norrköping bestämde vi oss för att utmana dom på debatt. Tyvärr fick de inte tag i någon lokal och försöker nu på andra ställen i landet. Jag skriver tyvärr av två anledningar. För det första för att jag ville debattera med dom. För det andra för att händelser som att (sd) inte får hyra lokaler bara hjälper partiet. Folk blir förbannade och aktiverar sig i partiet av såna anledningar. Det stärker den bild de själva försöker sätta av att ha etablissemanget mot sig.

2007-04-11

Bara misstänkt

Per Gudmundson skriver om terrorister som bara är misstänkta. Mycket underhållande.

Radion kl 15

Jag ska vara med i Radio Östergötland efter kl 15 och diskutera en försäljning av Louis de Geer Konsert och Kongress, som folkpartiet och övriga alliansen röstade för igår på kommunstyrelsen.

UPPDATERING kl. 15.26:
Det blev en ganska förutsägbar debatt. Mattias Ottosson menade att Louis de Geer inte kan säljas för att det går så bra. Jag menade att det alltid finns två argument mot att sälja statliga eller kommunala företag. Antingen går de för bra, eller så går de för dåligt. Med andra ord, det går aldrig att sälja ett kommunalt företag. Ottosson säger att han kan tänka sig sälja, men röstade igår nej till det. Jag påpekade att han tidigare lovade att sälja företaget innan utbyggnaden, men har ändrat sig nu sedan vänsterpartiet hamnat i samma båt.

Framåt eftermiddagen kan ni lyssna på programmet här.

Företagsbesök

Idag ska jag besöka Freudenberg tillsammans med representanter från kommunen. Jag har varit där ett par gånger, mest för att sätta mig in i deras problem med snabbt ökande energikostnader. Träffade VD:n på bokrean för några veckor sedan, ska bli intressant att höra om läget just nu i företaget.

På eftermiddagen måste jag försöka få klar mitt briefing paper som jag skriver om amerikansk politik. Det är egentligen klart men när jag läste igenom det igår blev jag så missnöjd så det krävs lite mer jobb.

Jag ska väl ta och kommentera rättegången om dataintrånget också. Men det får vänta lite.

2007-04-08

Dela ut de statliga företagen till svenska folket

"Sverige är ett av världens rikaste länder. Svenska folket är ett av de minst förmögna. En genomsnittlig svensk har en förmögenhet som bara är en sjättedel av en genomsnittlig italienare. Detta trots att den svenska ekonomin länge gått bättre än den italienska. Förmögenheter i Sverige är dessutom väldigt ojämnt fördelade. Den så kallade Ginikoefficienten sätter ett mått på hur ojämnt fördelade förmögenheterna är ett i land. 0 innebär totalt jämn fördelning och 1 betyder maximalt ojämn. Sverige har 0,89 i Ginikoefficient, USA 0,81. USA har alltså jämnare fördelade förmögenheter än Sverige. Den största anledningen till att det är så är att många svenskar helt saknar förmögenhet. 40 procent av svenskarna har ett nettokapital på mindre än 4000 kr. Det är långt ifrån finansminister Anne Wibbles målsättningen om att varje svensk borde ha en årslön på banken.

Men den svenska staten däremot är fruktansvärt rik. Staten är Sveriges största företagsägare och största ägare på Stockholmsbörsen. De statliga företagen är värda 675 miljarder kronor - eller 75 000 kr per person. En familj med två vuxna och två barn har alltså tillgångar i klass med just en årslön.

Regeringen har beslutat sig för att sälja en del statliga företag och använd pengarna från dessa försäljningar till att betala av på statsskulden. Det är säkert klokt, men den svenska statsskulden är redan under kontroll. Den står idag för cirka 50 procent av BNP och beräknas vara nere i 34 procent redan 2008. En väldigt liten andel. Vi kan alltså utan problem använda en del av pengarna från försäljningen av de statliga företagen och ge direkt till svenska folket. Det skulle betyda oerhört mycket för många fattiga familjer att äntligen få någon form av kapital. Att ha en liten reserv. Att slippa oron att diskmaskinen ska gå sönder och inga pengar finns för att laga den eller köpa en ny. Att ha en reserv av pengar på banken skulle innebära ett mycket bättre liv för många människor - och den svenska staten har råd att ge dem det. För det är ju trots allt svenskarnas pengar."

Ovanstående är texten till en motion som jag nyss skickade in till folkpartiets landsmöte i höst. Jag yrkar att folkpartiet ska förespråka att minst ett av de statliga företag som regeringen beslutat att sälja ska delas ut till svenska folket i form av aktier eller rena pengar.

Lena Askling vill ta över naturen

I Godmorgon världen menade Lena Askling (s) att klimatförändringarna måste stoppas, oavsett om de är skapande av människan eller inte. Jag hoppas innerligt att hon sa fel, men det lät inte så. Min bror föreslog att vi skulle täcka igen vulkanerna.

2007-04-07

Ny uppgift för Stjernkvist

Läser på Radio Östergötlands hemsida att:

"En vanlig vecka äter östgötarna över 136 ton godis, cirka 17 kilo per person."

17 kilo! Per vecka! Tror det har blivit lite fel här. Och enligt SR ÖG ska vi påskveckan äta tre gånger så mycket. 51 kilo godis på en vecka. Något för Lars Stjernkvist att hugga tag i.

Skola i Folkbladet också

Det var inte bara i NT jag hade en artikel utan också i Folkbladet ser jag. En kort insändare som svar till Eva Edgren och Teresa Carlvalho som svarade mig häromdagen. Insändaren i Folkbladet lyder som följer:

"Eva Edgren och Teresa Carvalho skriver i Folkbladet den 4 april att "vi vill bestämt ta avstånd från folkpartiets och regeringsalliansens recept på hur vi ska lösa detta problem". Problemet är alltså skolans problem där vi har de stökigaste klassrummen i västvärlden, mest skolk, flest sena ankomster, grövst språkbruk och sjunkande resultat.

Socialdemokraterna säger nej till följande: Ett nytt betygssystem med fler steg och betyg från år 6, en reformering av gymnasiet, en ny lärarutbildning, en statlig satsning på lärarnas kompetensutveckling, en ny yrkeshögskola, ny intagningsregler till högskolan, en ny skollag som ger lärare rätt att exempelvis beslagta ringande mobiltelefoner - och så vidare. Är det ett vallöfte från (s) att stoppa alla dessa reformer om ni vinner valet 2010?

Och vad är (s) egna förslag? Efter 12 års vanstyre av svensk skola så sammanfattas deras egna förslag i noll konkreta idéer och en himla massa fina ord. Dessutom satt både Eva och Teresa i kommunfullmäktige och röstade för nedskärningar i grundskolan på över 150 miljoner kr de kommande fyra åren. Förklara gärna för mig hur det för oss närmare en skola som verkligen är för alla."

Oärlig artikel av (s)

Jag blev rejält trött när jag läste den senaste artikel om vuxenutbildningen från (s). Inte för att de diskuterar vuxenutbildningen utan för att de, medvetet eller omedvetet, vilseleder en hel del i artikeln. Mitt svar finns här.

2007-04-06

Högst betyg till Jan Björklund

Expressen har satt betyg på alla ministrar efter att de varit i tjänst ett halvår. Högst betyg, fem getingar, får skolminister Jan Björklund (fp). Jag kan bara instämma. På ett halvår har Björklund satt igång en jättelik reformering av skolan. Det händer saker i en takt som det aldrig hänt förut på utbildningsdepartementet.

Ullenhag backar

Ekot rapporterar idag att Erik Ullenhag ångrar debattartikeln där han angrepp centerpartiet. Som bekant skrev ju jag och Niklas Frykman en ganska uppmärksammad artikel där vi kritiserade partisekretarens angrepp.

"Det är klart att den orsakade en viss diskussion, och jag kan väl ärligt säga att den blev fel. Jag tror det kan vara bra som politiker ibland att säga vad som blev rätt och fel," säger Erik till Ekot.

Helt riktigt. Alla kan göra misstag, men alla klarar inte av att erkänna det och be om ursäkt. Bra Erik!

Nu kanske vi istället kan ha en diskussion om det Erik säger sig ha velat ha en diskussion om, sjukförsäkringen, äldrevård, psykiatri och det sociala området.

Appropå miljöhysteri

FN:s klimatrapport presenteras idag. Detta sammanfattar varför jag tycker det är så problematiskt att ta denna rapport som Den Stora Sanningen, från DN:

"In i det sista sitter vetenskapsmännen i FN:s klimatpanel och regeringsutsända från hundra länder och svettas fram kompromisser."

Vetenskapliga rapporter ska inte kompromissas fram av politiker. Men så funkar det i FN. Och när ni läser om rapporten, tänk på detta.

Miljöhysteri dödar

Henrik Alexandersson skriver riktigt bra om miljöalarmismen:

"Oavsett om klimatförändringarna beror på naturliga förändringar i solaktivteten (vilka vissa hävdar) eller är orsakad av människan (vilket andra hävdar) – så kan vi konstatera att klimatet kommer att förändras och att det kommer att få vissa konsekvenser.

Frågan är dock om de fattiga länderna är bäst rustade att möta dessa om de fortfarande är fattiga eller om det skulle gå bättre om de vore lite rikare. Jag tycker att svaret är uppenbart. När länder blir rikare, får bättre infrastruktur, mer tekniska resurser, bättre utbildning och tillgång till ny teknik – det är då de kan möta många problem som i dag är oöverstigliga för dem.

Men klimathysterin drar åt andra hållet. Alarmisterna vill helst inte att så många hushåll som möjligt i Afrika skall få el. De är emot flygfrakt. De vill minska människors resande. De vill inte se fler fabriker och lastbilar. Och miljövänstern ser ett tillfälle att lura nyttiga idioter att protestera mot frihandel, globalisering och fri ekonomi. Alla de politiker som är med på tåget ser en chans att öka sin egen makt genom att få planera mänskligt beteende, vår konsumtion och vårt resande.

Allt detta kommer att drabba fattiga människor i fattiga länder. De kommer att hållas kvar i fattigdom – och kommer därför att vara sämre rustade än nödvändigt vad gäller att möta klimatförändringar, naturkatastrofer, konjuktursvängningar, missväxt och vissa lokala makthavares totalitära tendenser.

Klimathysteri dödar!"

Helt riktigt. Det är inget fel att ta olika miljöproblem på allvar, det vore dumt att inte göra det. Men problemet är att väldigt många av de lösningar som förs fram är gammal klassisk antiglobaliseringspolitik. Vi klarar miljöhot bäst genom att framförallt fattiga människor får bli rikare. Låter vi dem inte bli det dömer vi dem till döden. Med eller utan global uppvärmning.

Lyssna på radio

Idag sänder Ekot ett specialprogram om folkpartiet, troligen med anledning av dataintrångsrättegången som inleds nästa vecka. Min kollega i Eskilstuna, Niklas Frykman, blev intervjuad med anledning av vår artikel om Ullenhag, så han medverkar troligen i programmet på något sätt. 12.40 och 18.00 i P1.

Via Frykis blogg hittade jag en intervju med Jan Björklund i TV8. Vad mästerlig han är!

2007-04-05

Klantigt Pelosi

USA:s första kvinnliga talman blandar och ger. Hon var mycket effektiv och oerhört snabb med att driva igenom de förslag som demokraterna gick till val på. Och att sätta press på Bush att ta hem trupperna från Irak är helt i linje med den politik som demokraterna vann valet på (även om min åsikt är att det vore ett katastroftalt misstag att lämna Irak). Däremot, att åka till Syrien och börja bedriva utrikespolitik är både att gå för långt och gör inget annat än skada. Annars demokratvänliga Washington Post sågar Pelosis diplomati:

"Ms. Pelosi announced that she had delivered a message from Israeli Prime Minister Ehud Olmert that 'Israel was ready to engage in peace talks' with Syria. What's more, she added, Mr. Assad was ready to 'resume the peace process' as well. ... Only one problem: The Israeli prime minister entrusted Ms. Pelosi with no such message. 'What was communicated to the U.S. House Speaker does not contain any change in the policies of Israel'."

Lämna utrikespolitiken åt Condoleeza Rice.

Osynliga och desperata

Innan Alliansen åkte till Mälardalen på turné så sa medierna att de var osynliga. Detta trots att de jobbade för högtryck i regeringen och la stora och små förslag varenda dag. Men medierna menade nog att de fyra partiledarna inte synts tillsammans.

Så i veckan presenterade de tillsammans avskaffandet av fastighetsskatten och igår åkte de alltså på turné i landet (och presenterade samtidigt ett företagarpaket). Då menade istället medierna, i alla fall de på radion, att nu var Alliansen desperata. Damned if you do, damned if you don't.

Jag hinner knappt med!

Nu när vårbudgeten närmar sig så står regeringens förslag som spön i backen. Idag presenterar Lars Leijonborg (fp), Nyamko Sabuni (fp) och Tobias Billström (m) förslag för bättre fungerande integration.

Som grund lägger man en miljard kronor per år för jobb, svenskstudier och kompletterande utbildning. Man ställer också tydligare krav på människor som kommer till Sverige om att delta i svenskundervisning.

Dessutom tillsätter Nyamko Sabuni en utredare som ska se över flyktingmottagande i landet. Som det är nu fungerar det illa, framförallt för ensamkommande barn.

2007-04-04

Grattis LHC!

Fullsatt i fina Cloetta Center, 8500 personer som stod upp sista fem minuterna och klappade oavbrutet. LHC vann klart. Det var bara spännande några minuter när Modo på ett slumpskott gjorde 3-1 och LHC fick en utvisning. Men ett snabbt 4-1 och sen 5-1 fixade biffen.

Mitt första besök i Cloetta Center och min första SM-final i hockey. Skoj!

Tydligt besked (s)

Förra veckan skrev de två SSU:arna Teresa Carvalho och Eva Edgren i Folkbladet om särskolan. Jag bemötte deras inlägg i fredagens tidning, ni kan läsa det här. Idag svarar Teresa och Eva och skiljelinjerna blir tydliga, men de skriver också om mycket annat bludder. Bristen på egen skolpolitik och bristen på lösningar på dagens stora skolproblem saknas fullständigt. Läs bara det här:

"Den centrala frågan i denna debatt handlar också om vem som bär ansvaret att anpassa sig i skolans värld, är det individen eller är det samhället? Svaret på den frågan är för oss enkelt. Vi tycker att det är samhällets uppgift att anpassa sig efter vilka behov som individen har, inte tvärtom."

Jaha? Och vad innebär det i praktiken? Vad är era konkreta förslag? Det är ju bara ord.

De tar tydligt avstånd från betyg och nationella prov och menar att det skulle leda till mer segregering. Har de inte sett hur skolan ser ut idag? Barn slås ut varje dag! Udden riktas mot de svagaste! Och vad är deras egen lösning? Fina ord räcker tyvärr inte. Handling och reform är det som måste ske nu och Jan Björklund har därför satt igång 1900-talets största skolreform.

2007-04-03

Nämen, nu ljuger du Pär Nuder

"Ena veckan tar de bort förmögenhetsskatten, andra veckan fastighetsskatten. Det gör de i stället för de satsningar på välfärden som de tidigare har lovat."

Det säger Pär Nuder till DN.

Men förstår du Pär, vi lovade att satsa på välfärden OCH ta bort förmögenhetsskatten OCH fastighetsskatten. Få frågor var väl så uppmärksammade i valrörelsen som just fastighetsskatten. Du måste förstå Pär att detta är en borgerlig regering och vi försöker hålla de vallöften som vi kommer med.

Och visst är det hemskt att skatten avskaffas, det gör att rika svin som familjen Lindqvist kan bo kvar. Han är pastor, hon är socionom. Riktiga höglöneyrken. Det finns fler sätt att hjälpa människor än att satsa i offentig sektor Pär Nuder.

Fastighetsskatten avskaffas 2008!

Hej och välkomna, nu ska vi göra något som vi tycker mycket om: Infria vallöften, sa Fredrik Reinfeldt när han inledde pressträffen.

Från pressmeddelandet:

"Den statliga fastighetsskatten avskaffas från och med den 1 januari 2008. En kommunal fastighetsavgift införs på 4.500 kronor per bostad för småhus, dock högst 1 procent av taxeringsvärdet, samt 900 kronor per bostad för flerbostadshus, dock högst 0,4 procent av taxeringsvärdet.

Reformens beräknade skattebortfall på 16,3 miljarder kronor finansieras med 10,3 miljarder kronor genom den kommunala fastighetsavgiften. Resterande 6 miljarder kronor finansieras genom att skattesatsen på realisationsvinster höjs från 20 till 30 procent."

Och så det viktigaste:

"Ingen ska betala mer i fastighetsavgift än vad man skulle ha gjort enligt de tidigare reglerna."

Läs mer hos DN, Ekot, SvD osv.

Fastighetsskatten

I eftermiddag kl 16.15 presenteras ett förslag om fastighetsskatten. Spännade! Ni kan se det live på regeringen.se.

Ett nytt försök

Det blev MoDo för LHC i finalen som inleds i Linköping imorgon. Direkt efter slutsignalen igår ringde Bengt Olsson, folkpartist i Linköping, och frågade om jag istället ville hänga med på den första finalmatchen, nu när LHC var ofina nog att vinna så snabbt så matchen i lördags blev inställd. Självfallet är jag intresserad av det, så imorgon bär det av söderut för lite hockey.

2007-04-01

Landshövding Persson

Jag hade min far på besök idag. Han berättade att Nerikes Allehanda har luskat fram uppgifter om att Göran Persson kan bli ny landshövding i Örebro län. Den nuvarande är tydligen inte så populär. Och så får ju Göran nära till Örebro universitet där han är berömd hedersdoktor.

Radio Östergötland rapporterar att apan Enzo som fyller ett år idag har rymt.

Verkar vara något speciellt idag, händer mycket konstigt.