2007-05-31

Expressen om Kennerfalk

Expressen är nu, vad jag vet, första mainstreammedia som plockar upp Peter Kennerfalks påhopp på "polacken" Zaremba. Artikeln hittas här.

Kennerfalk tar bort inlägget

Peter Kennerfalk tar bort inlägget och ber om ursäkt. Bra, men saken är därmed inte utagerad. Obehagliga kopplingar finns ju till den rapport som presenteras idag på DN Debatt, som visar att toleransen mot människor som flyttat hit från andra länder ökar. Här är hela hans inlägg för er som inte läst det:

Tala alltid sanning är ingen mening

Tala alltid sanning, säger Tage Danielsson i sin monolog om kärnkraftsolyckan i Harrisburg.

Till skillnad från fackförenings hataren med polskt påbrå som sitter i kapitalets knä och påstår sig vara samhällsdebattör.

Sanningen är nog den att han är en samhällslögnare.

Att få lön och priser av sin arbetsgivare när man driver deras syn på arbetsmarknaden gör nog att vem som helst frestas att ta till vilka lögner och halvsanningar som helst.

Som den dreglande hunden, fastbunden vid hundkojan, väntande på ett köttben från husse fortsätter polacken att sprida sina hemmasnickrade teser om livet på landets arbetsplatser.

Ord som fnask, svartskallar och många andra vokabulär har alltid fyllt hans artiklar.

Men någon annan ambition än att fylla sin plånbok och bankböcker har aldrig denne rabbulist haft.

Att sedan få med sig kultureliten på skiten genom att hans allster görs om till scenkultur visar bara hur viktiga hans arbetsgivares kulturpriser är för den fria konstens företrädare.

"Att inte smörja dörrvakterna innebär att man uppmuntrar till enfaldig sammanhållning och tystnadskultur."

Vem företräder alla de utländska byggnadsarbetare som skadas och förolyckas när de jobbar i företag som inte har kollektivavtal och vem hjälper deras faderslösa barn och änkor?

Ja, inte skribenten med polskt påbrå i allafall, han företräder endast och enbart sin egen plånbok och sin arbetsgivares samhällssyn.

UPPDATERING:
Erik Svansbo har sparat en skärmdump av Kennerfalks inlägg.

2007-05-30

Byt ut "polacken" mot "juden"

Den lokala socialdemokraten Peter Kennerfalk, aktiv i Byggnads, går loss mot "polacken" på sin blogg. Det är inte några fräscha tongångar, snarare mycket otrevliga:

"Som den dreglande hunden, fastbunden vid hundkojan, väntande på ett köttben från husse fortsätter polacken att sprida sina hemmasnickrade teser om livet på landets arbetsplatser. ... Men någon annan ambition än att fylla sin plånbok och bankböcker har aldrig denne rabbulist haft."

Tydligen förtjänar inte författaren och skribenten
Maciej Zaremba att nämnas vid namn, hans ursprung från Polen passar tydligen bättre i Kennerfalks mörkbruna värld. Kastar sten i glashus gör han också:

"Att få lön och priser av sin arbetsgivare när man driver deras syn på arbetsmarknaden gör nog att vem som helst frestas att ta till vilka lögner och halvsanningar som helst."

Kennerfalk har både blivit avlönad och haft sina arbetsgivare i form av Byggnads och socialdemokraterna. Men tydligen står han själv över det han anklagar Zaremba för - men så är ju inte Kennerfalk "polack" heller.

UPPDATERING:
Efter lite funderande och en titt på vad lagen säger så ligger detta nära hets mot folkgrupp. Jag ska ta mig en funderare på att anmäla honom. Det här känns bara för vidrigt.

UPPDATERING II:
Glömde nämna att jag hittade Kennerfalcks vidrigheter hos Hax. Nu har många skrivit om det: Sebastian Weil, Marcus Fridholm, Bloggen Bent, Erik Svansbo, Ministry of Truth och Dyslesbisk.

UPPDATERING III: Obehaglig och tydlig koppling kan göras till rapporten som presenteras på DN Debatt idag.

Hihi Ikea

Det har blivit Ikea-bråk i Australien. Premiärministerns residens har fått möbler för 3,1 miljoner kr, varav 1,1 miljoner för stolar. Oppositionen har utnyttjat läget men de styrande försvarar sig med att inte ska väl premiärministern behöva köpa och skruva ihop dåliga stolar från Ikea.

Ikea svarade med att stolarna duger åt den svenska kungen och:

"Vi skulle tycka att det vore väldigt roligt att också tala med premiärministern. Vi kan till och med erbjuda hjälp med monteringen om han inte är säker på att han klarar den biten."

Hihi.

2007-05-29

Lysande Eskil!

Regeringen föreslår idag att EU:s jordbruksstöd ska tas bort, som första land i EU. Precis en sådan EU-politik ska vi driva. Vi ska våga gå före och ta ledningen. Jag läste också i tidningen att Fredrik Reinfeldt åker runt till bland annat Polen och försöker hjälpa EU:s ordförandeland Tyskland med en ny konstitution. Precis så ska vi jobba i EU. Då får medlemskapet verklig mening.

EU:s jordbrukspolitik är ett perverst monster till system som gör att vi får dyrare mat och fattigare människor tvingas kvar i fattigdom. Ingen vinner på det. Ju fortare det kan monteras ner, desto bättre.

IFKs styrelse bestämmer i Norrköping

Det blev en mycket märklig debatt om Idrottsparken igår. Vårt förslag var ju som bekant att överlåta Parken och tomträtterna omkring Parken till IFK. I det området ligger de riktigt stora möjligheterna. Elfsborg ska exempelvis bygga ett köpcentrum i samband med sin arena för att skapa intäkter utanför fotbollen. Det var precis vad jag framhöll i mitt anförande, att man nu begår ett historiskt misstag när man säljer dessa tomter. De går för alltid fotbollen om miste och begränsar kraftigt fotbollens utveckling på sikt här i Norrköping.

Men det märkliga i debatten var att det inte framfördes några argument mot vårt förslag. Till slut gick Sverker Wadstein (fp) upp i talarstolen och frågade om det inte fanns några argument? Vad var det som var så bra med deras förslag och så dåligt med vårat? Inget, blev svaret. Alliansen förslag var inte alls dåligt sa Mattias Ottosson (s). Tvärtom hade han inget alls emot det. Men IFK:s styrelse sa ju nej. Hans Lundin sa ju nej.

Det är häpnadsväckande att det är IFK:s styrelse som bestämmer i den här stan. Återigen kan vi hänvisa till Borås. Där är kommunen en aktiv och tydlig part i Borås Arena. Den första kalkylen för den nya arenan låg på 270 miljoner, då sa kommunen nej, kom igen med ett bättre förslag. Resultet blev en toppmodern arena för 117 miljoner. Där lyder man inte minsta vink från en stor förening, där tar man ett helhetsansvar för kommunen. Här är det IFK:s ordförande som bestämmer. Det är pinsamt.

Fantastiskt hur som helst att IFK vann igår mot Falkenberg. Vi toppar fortfarande!

Media om Parken-debatten:
NT, 24NT, Folkbladet, Radio Östergötland.

2007-05-27

Jaha, där ser man

Hemma efter en trevlig Mors dag med middag på Kolsva herrgård. Passade på att plåta lite trädgårds- och blombilder i mormors trädgård. Blir ganska läckert.

Appropå miljön. Ni vet ju att när det kommer till klimatfrågan är USA onda och vi i Europa goda, speciellt vi svenskar. Jag läser dock att förra årets så minskade USA:s koldioxidutsläpp med 1,5 procent medan de i Europa ökade med 1,6 procent. Kanske hade Reinfeldt ändå någon poäng när han sa att vi kunde lära oss något av nån annan. Det är ju svårt att tro när vi nu är så bäst som vi är, men lite kanske vi ska lyssna.

2007-05-26

Media om budgeten

Förutom radion och 24NT igår så skriver NT och Folkbladet samt Widar Andersson på ledarplats.

"Alliansen satsar på skolan" skriver NT:

Grundskolan får sammanlagt 111 miljoner kronor mer under de närmaste fyra åren. En särskild löne- och kompetenspott på 162 miljoner ska höja lärarlönerna, men i den ligger också de avtalsenliga höjningarna.

-Genom det tar vi Norrköpings lärare från sista plats till första i löneligan, säger Mathias Sundin (fp).

"Skolan i centrum i Alliansbudget" står det att läsa i Folkbladet:

Satsningarna på skolan utgör tyngdpunkten i den borgerliga alliansens kommunala budget för år 2008-11. ... 111 milj kr mer till grundskolan 2008-11, samt en särskild löne- och kompetenspott för lärarna på 162 milj kr.

"Rundgren vill spräcka Ottosson koalition" skriver Widar:

Alliansen vill satsa stort på grundskolan. Enligt Mathias Sundin från folkpartiet tjänar en högstadielärare i Norrköping 1700 kronor mindre i månaden än vad en motsvarande lärare får i lönekuvertet i Linköping. Ett antal miljoner avsätts därför för att kunna höja lärarnas löner.

Rundgren och hans kollegor gjorde ingen hemlighet av att riktar in sig på att vinna över någon eller några miljöpartister och vänsterpartister i omröstningar om särskilda frågor som t ex vårdnadsbidraget, grundskolesatsningen och den extra slanten till de hemlösa som också finns i den borgerliga budgeten.

2007-05-25

Janne B it is!

Igår hade vi möte i länsförbundets styrelse och nominerade Janne Björklund till partiordförande. Det var inget snack om saken, kommunföreningarna var överens.

Jag slogs för Håkan Lindh som andre vice ordförande, men fick se mig besegrad.

Budgeten presenterad

Idag presenterade Allians för Norrköping och SPI vår budget för 2008 till 2011. Att lyfta lärarna är en viktig del av budgeten. 162 miljoner satsar vi på att öka deras löner från sista plats idag i löneligan, till första plats om fyra år. För en högstadielärare blir det ungefär 2500 kr mer i månadslön, utöver de redan planerade löneökningarna.

Vi säger också nej till vänsterkartellens nedskärning av grundskolan och förstärker istället med 111 miljoner kr.

Jag är personligen extra nöjd med satsningen mot hemlöshet med en "Tak över huvudet"-garanti. Vi tillför där sju miljoner för att bland annat möjliggöra ökade öppettider på Ria-byrån.

Den övergripande viktigaste punkten det ansvar vi tar i budgeten. Vi har ett planerat överskott på drygt 270 miljoner kr över de fyra åren. Det är vår buffert om något inte går som planerat, vilket det alltid gör. Vänsterkartellen har nästan ingen buffert och en investeringsnivå som gör att kommunens kassakista är tom om fyra år. Det är mycket oansvarigt nu när vi står på toppen av en högkonjunktur.

Lyssna på intervjun med mig hos Radio Östergötland och håll koll på NT, 24NT och Folkbladet.

2007-05-24

Pansaröversten och hövdingen

Nej det är inte Bengt Cete som förklarat krig mot äganderätten. Det är gäst och värd på kvällens middag. Värden är landshövding Björn Eriksson och gäster var Polens militärattaché (ni vet, dom som brukade vara spioner...och kanske är än idag...) och Polens ambassadör i Sverige.

Jag har aldrig tidigare ätit middag hos landshövdingen och trodde det skulle vara förbaskat stelt och trist. Så fel jag fick. Trevligt sällskap, lagom lättsamt - lite formellt vill jag att det ska vara - och många väldigt intressant människor. Det var bankirer, en drös VD:ar, forskare, SMHI:s generaldirektör, en museichef, Östsams ordförande och inte minst herrens ställföreträdare på jorden, biskop Martin Lind.

Vid mitt bord satt en man som representerade en intresseorganisation inom jordbruket (gissa själva). Han och jag hamnade i en diskussion om jordbruksregleringar. Han menade att dessa var nödvändiga och dessutom självklara när allt mer spannmålsproduktion går till produktion av energi. Han verkade tro att vi inte skulle producera någon mat alls om vi avreglerade jordbruket. Jag påstod att det skulle vi visst, men framförallt skulle vi börja importera mycket mer mat från fattigare länder, vilket skulle göra dom rikare. Han menade då att jag nog inte var så insatt i frågan. Alltid ett klockrent argument när man har slut på sina egna.

När översten berättade att han var pansarbefäl lyste männen kring bordet upp (det vara bara en kvinna med). De mätte kanonernas storlek och blev allmänt till sig i trasorna. Själv tyckte jag det riktigt häftiga var att här satt jag en och en halv meter från ett pansarbefäl som för bara tjugo år sedan var fi. Hans regemente skulle vid ett krig ha anfallit norra Berlin. Nu satt vi där som vänner och pratade om gemensamma NATO-övningar.

Militärattaché Zbigniew Buzalski, pansaröverste och Jan Owe-Larsson, ordförande i Östsam och pansarkapten i reserven. Vem hade vunnit om de möts på slagfältet...?

Landshövding Björn Eriksson.

Mr. Ambassador, Michal Czyz.

Jag håller med statsministern

Folkpartiet förde igår fram att de vill titta närmare på höjda tak i sjukförsäkringen. Nu tillsätts en sådan regering där det kommer tittas på, men statsministern är avvaktande till fp:s hållning. Jag måste instämma med honom.

"Enligt statsminister Fredrik Reinfeldt klarar de med högre lön att täcka upp för lönebortfall genom försäkringar och avtal på arbetsmarknaden. -Det är bättre att resurserna samlas som ett stöd för dem med lägre inkomster, kommenterar Reinfeldt fp:s ståndpunkt för TT."

Jag tycker uppgörelsen mellan Allianspartierna är bra, där folkpartiet slogs för att taket och ersättningen i sjukförsäkringen inte ska sänkas. Bekämpa fusket och överutnyttjandet först, titta sen om det får effekt. Om inte, då kanske en sänkning kan vara aktuell.

Människor med inkomster på över 30 000 kr i månaden har inga problem med att skaffa privata försäkringar själva eller via sina fackförbund eller arbetsgivare. Det är bättre, precis som Reinfeldt säger, att fokusera de resurser vi ha på de som har allra minst pengar.

Om vi ska höja några ersättningar i sjukförsäkringen så är det för de som tjänar minst.

Humor

Miljardären Steve Forbes är på väg att köpa norska Schibstedt som bland annat äger Aftonbladet, vars ledarsida inte ser vänligt på amerikaner och i synnerhet republikaner och ogillar idén med platt skatt.

Steve Forbes är amerikan och republikan. Han har två gånger ställt upp i presidentvalet som republikansk kandidat där han drev platt skatt som sin huvudfråga. Nu är han ordförande för republikanen Rudy Giulianis presidentkampanj, som säger sig gilla tanken på platt skatt. Hihi.

Dagen

Dagen började med ett besök på Sveriges Radio Östergötland, där jag pratade om en storsatsning i årets alliansbudget. Återkommer till det när radion lagt ut det på nätet.

Dagen i övrigt består av budgetarbete, telefonmöte om nominering av partiledare från Östergötland samt middag på Linköpings slott hos landshövdingen. Polens ambassadör är gäst på middagen och det är extra kul för mig vars morfar flyttade hit från Polen under andra världskriget. Ska ta lite kort och dela med mig.

2007-05-22

Legrain i Sverige

Philippe Legrain heter författaren till årets viktigaste bok "Immigrants - your country needs them". Jag har skrivit om den tidigare. Igår var han i Stockholm och presenterade boken. Jag kunde tyvärr inte närvara eftersom jag var upptagen med kommunfullmäktigegrupp.

Ni kan lyssna på hans anförande på timbro.se och läs också gärna i Widar Anderssons blogg, han var tydligen på plats igår och lyssnade.

EXTRA! EXTRA!

Stoppa pressarna! Dagens största nyhet! Pappersmuggsförbrukningen i regeringskansliet har ökat! (rapporterar Ekot). Suck.

2007-05-20

Skapa ett Demokratiernas förbund istället

Diktaturen Kina lyckades med hjälp av andra diktaturer utesluta Liberala Internationalen ur FN:s råd för frivilligorganisationer. Många i Sverige reagerar starkt på detta, själv är jag visserligen upprörd, men inte ett dugg förvånad. FN gör mycket gott, och mycket dåligt. Den främsta kritik jag har mot organisationen är att den bygger på att alla nationer är lika mycket värda, en demokrati är inte bättre än en diktatur. FN-systemet sätter dessutom nationernas rättigheter för de mänskliga rättigheterna.

Demokratierna borde därför göra gemensam sak och bilda ett demokratiernas förbund. Om detta skrev jag för ett tag sen tillsammans med Dick Erixon och professor RJ Rummel:

"Demokratin i världen gör framsteg och demokratiska ledare har börjat inse att demokrati inte bara är ett nationellt intresse bland andra, utan ett helt avgörande nationellt intresse. I detta finns det största hoppet till att utrota krig, och med det mördandet av oskyldiga människor av skurkregimer och diktaturer, som har visat sig vara betydligt mer dödligt än krig. Ett Demokratiernas förbund skulle vara ett stort steg mot det målet."

2007-05-18

Dom borde ta jobb på JKL

Hamas PR-byrå borde söka jobb på JKL, eller så borde JKL söka jobb hos dom. Hamas är nämligen enormt skickliga på PR och svensk och annan västmedia köper hela tiden deras tricks. Kanske inte alltför sällan för att de själva sympatiserar mer med Hamas än med Israel.

De senaste dagarna har något mycket olustigt utspelat sig som visar hur det hela tiden går till.

I onsdags uppmärksammade Erik Svansbo och bloggen TT-kritik att svensk media fullständigt ignorerar det regn av missiler som Hamas skickade in i Israel. 18 människor skadades. Israel avstod länge från att svara på attacken, men gick tillslut till motangrepp. 2500-3000 av 23 000 människor i staden Sderot har nu flytt från attackerna.

Det var först när Israel gjorde något som svenska medier vaknade och började rapportera. De ställde sig då på Hamas sida. "Israelisk flyganfall får Hamas att reagera", skrev SvD, och gav därmed sken av att det var Israel och inte Hamas som inledde striden. I DN:s artikel låg även där tyngdvikten på Israels insatser, och inte Hamas, men Hamas nämndes i alla fall. Nu när raketattackerna från Hamas fortsätter (bland annat mot en synagoga), så struntar DN, SvD och TT i det och nämner bara vad Israel gör.

Så här går det till nästan hela tiden i rapporteringen av vad som sker i konflikten. Skulden läggs oftast på Israel. Vi sitter här med armarna i kors och ställer oss till doms över Israel. Frågan är vad vi skulle göra om någon sköt raketer in i vårt land? Skulle vi tycka omvärlden var rättvis när de klagade på oss när vi slog tillbaka?

60 höjdare

Nyheter som denna gör mig alltid väldigt glad. Humorparet Filip och Fredrik säljer sitt bolag för 60 millar och blir därmed miljonärer några gånger om. De startade med två tommar händer och två huvuden fulla med galna idéer, de har misslyckats, hånats, blivit bättre och kommit igen. Uppenbarligen är de mer seriösa än de utåt verkar. Att ha byggt upp ett bolag till det värdet är inget som sker av en slump. Stort grattis! Jag önskar fler svenskar fick bli lika framgångsrika.

Alliansen erbjuder guldläge för IFK

Under den rubriken skrev Allians för Norrköping i onsdagens NT:

Allians för Norrköping kommer nu med ett mycket generöst erbjudande till IFK Norrköping som om det antas innebär långsiktig stabilitet, trygghet och inte minst möjlighet för stora framgångar.

Vi erbjuder IFK Norrköping att själva eller tillsammans med andra intressenter ta över AB Norrköpings Idrottspark för en symbolisk summa, till exempel en krona. Vi är också villiga att skicka med 11 miljoner kronor årligen för att lägga en grundplåt för Idrottsparkens utveckling och med denna långsiktiga finansiering ge klubben trygghet. Dessa pengar ska också garantera andra klubbar och föreningar tillgång till Idrottsparken.

I AB Norrköpings Idrottspark ingår också tre byggrätter värda i dag cirka 15-20 miljoner kronor. Dessa följer med i köpet och erbjuder IFK stora möjligheter. Om IFK behåller byggrätterna och bygger bostäder, affärer eller annan näringsverksamhet på dem så skapas en intäktskälla som inte är beroende av hur det går på fotbollsplanen. Många klubbar i Sverige och Europa gör så för att stå på en stabil finansiell grund. Vinner laget Allsvenskan som Elfsborg gjorde förra året så strömmar naturligtvis publik och pengar till, men framgångarna varar inte för evigt, det vet vi. Då är det oerhört viktigt för en klubb med höga ambitioner att ändå ha råd att satsa. Den möjligheten ger vi nu till IFK.

Allians för Norrköping tar också ett ansvar för skattebetalarnas pengar. Det förslag som s, v och mp har lagt fram innebär en kostnad för kommunen på upp till en kvarts miljard kronor och en årlig driftkostnad på 25 miljoner kronor. Pengar som naturligtvis måste tas någon annanstans ifrån.

Vi har redan i dag flera mycket stora investeringar framför oss som kostar väldiga summor. Med den takt som vänsterpartierna föreslår så är kassakistan tom om fyra år. Då är inte ens kostnaden för ett nytt resecentrum för mellan två och fyra miljarder kronor inräknad.

I stället för att kommunen tar på sig allt ansvar i ombyggnaden av Idrottsparken så bör näringsliv, föreningsliv och kommun samverka som skedde i byggandet av multisporthallen på Himmelstalund.

Om kommunen själv bygger blir det dyrare, något som socialdemokraterna i Borås insåg när Borås Arena byggdes. "Jag tror att det kostat betydligt mer", svarar vice ordförande i kommunstyrelsen i Borås, Solveig Kjörnsberg (s), på frågan vad det hade kostat om Borås Stad skulle ha byggt själva. Vi uppmanar kommunstyrelsens ordförande Mattias Ottosson (s) att slå henne en signal.

Alliansens generösa erbjudande kan ge fotbollen i Norrköping en rejäl skjuts framåt och på sikt göra att vi etablerar oss i den absoluta toppen. Vi hoppas att IFK Norrköpings ordförande, socialdemokratiska kommunfullmäktigeledamoten Hans Lundin, sätter sig på rätt stol när han beslutar vilket alternativ han förordar. Nu måste han vara IFK-ordförande i första hand, och socialdemokrat i andra. Klubbvimpeln måste gå före partiboken. Alliansen erbjudande är ett riktigt guldläge för IFK. Ta det!

Jörgen Rundgren (m)

Anna Nyholm (m)

Margaretha Ericsson (kd)

Karin Jonsson (c)

Mathias Sundin (fp)

2007-05-16

Jag instämmer

"Så förutsägbart och trist är Aktuellts inslag om Reinfeldts samtal med Bush. Huvudfrågan vid ett möte mellan en svensk statsminister och den amerikanske presidenten är, enligt Aktuellt politiska uppfattning, Irakkkriget. Varför ska en svensk statsminister, vars land inte har ett dugg med kriget att göra, upprepa en kritik mot Irakkriget som är välkänd sedan länge i USA och Europa?

Det finns annat att prata om. Bush era är snart slut, Reinfeldt förbereder sig inför sitt eget halvår som ordförande för EU på hösten 2009. Då vill Reinfeldt försöka åstadkomma en stor uppgörelse i klimatfrågan mellan EU och USA och kanske även andra världsaktörer. Därför är hans möte med demokraternas Nancy Pelosi minst lika viktigt - kanske ännu viktigare - än det ceremoniella mötet med Bush. Här tjatar medierna om kllimatfrågan dag ut och dag in. När så Reinfeldt försöker ta upp saken vid sitt besök i USA så är det också fel.

Det syntes på Aktuellts Washingtonkorrespondent som medverkade i direktsändning i 21-sändningen att han tyckte hemmaredaktionens vinkel var väl pinsam och ynklig.

Reinfeldt behandlas vare sig sämre eller bättre än Persson. Ibland är nyhetsredaktionernas eget upplägg verkligen bra och välgrundat gentemot de ledande politikernas försök att styra agendan. Men Aktuellts skildring av Reinfeldts USA-besök tillhör definitivt inte den kretsen. Det var dåligt, trist och så förutsägbart att man nästan blir ledsen över enkelspårigheten i det program som annonseras som Sveriges äldsta nyhetsprogram."

- Widar Andersson på folkbladet.se.

2007-05-15

Cete och Stjerna

På debattsidorna svarar jag Bengt Cete idag och på nyhetsplats kommenterar jag vänsterkartellens budget.

Riktig flopp
Även Mathias Sundin (fp) hakar upp sig på investeringskostnaderna.

-De har en otroligt hög takt på investeringarna. Med den takten är kassakistan tom om fyra år. De tar stor risk med skattebetalarnas pengar, säger han.

Mathias Sundins största invändning är annars att barn- och ungdomsnämnden inte får mer pengar.

-Lars Stjernkvist har inte lyckats få en enda extra krona till den nämnd han är ordförande i. Det är en riktig flopp. Han får IG av mig.

Och så insändaren:
All heder åt Bengt Cete (mp) som bekräftar min version av vad som hände senast på kommunfullmäktige när äganderätten diskuterades.

Ingen hånade någon.

Nu kan vi istället rikta fokus mot själva sakfrågan.

Cete menade i sitt inlägg i debatten i KF och i NT att äganderätt är något dåligt. Alltså att du och jag kan äga saker som ingen bara får ta ifrån så där utan vidare.

Den tryggheten saknar många människor i fattigare länder. De har dåligt utvecklade juridiska system och regeringar och statsmakter som struntar i lagarna om det finns några.

Den sydamerikanska ekonomen Hernando de Soto menar att dessa människor har relativt stora tillgångar i form av mark och hus, men äger inget på pappret. När som helst kan staten komma och ta ifrån dem tillgångarna.

Det gör att de inte kan låna något på huset eller marken för att exempelvis köpa en bättre plog, en ny ko eller något annat som skulle göra deras liv bättre. Istället blir de kvar nere på botten utan hopp om framtiden.

Bengt Cete hänvisar då till indianerna och framhåller det som någon form av idealsamhälle.

Vi ska komma ihåg att Bengt Cete är en av Norrköpings ledande politiker, han är en person som kan göra sina ideal till verklighet. Då är det skrämmande att se vilket samhälle han föredrar.

Det är lätt att romantisera de nordamerikanska indianer och ingen kan säga något annat än att de behandlades illa av européerna som kom dit. Men något idealsamhälle var det verkligen inte.

Indianerna bodde i tält, levde fattigt, svalt ofta och dog unga. Även innan européerna kom dit. Precis som många människor i fattiga diktaturer runt om i världen tvingas leva än idag.

Detta är inte den miljöpartistiska drömmen, men det är vad den leder till.

2007-05-13

Frykman skriver kloka saker

Läs.

Janne B i SvD

Läsvärd och helt okej artikel.

Suck, demonstrationer mot Nato

Svensk vänster demonstrerar i Göteborg mot att några Nato-skepp ligger där. Okej, demonstrera mot Nato och USA, visst. Men varför håller svensk vänster ALDRIG några demonstrationer mot diktaturer, bara mot demokratier?

Uppdatering:
Johan Ingerö är inne på samma spår ser jag.

Sköna söndag

Började dagen med att titta på ett par avsnitt av Frasier. Lysande serie, Niles och skådisen som spelar honom, David Hyde Pierce, är fullständigt briljant.

Tog med sedan ner på stan för lunch med Svansbo. Peter och hans stora vovve tittade förbi. Sen ner till Rådhuset för att finslipa lite på ett paper som jag skriver för Timbro och en debattartikel som hör ihop med papret, som borde reta gallfeber på vänstern. Sånt är kul. Dessutom har jag hunnit skriva ett par debattartiklar till lokaltidningarna.

Dags att åka hem och läsa lite deckare och kanske konsumera ytterligare ett par avsnitt av Frasier.

Bronx, hund (t.v.), Peter, husse (t.h.)

Dom gillar att busa. Husse mest tror jag.

Stor vovve.

Svansbo hugger in på en Foccacia.

2007-05-12

Serbien!

Vilken fantastisk låt!

S:t Olofsmedalj

Idag var det dags för Norrköpings kommuns årliga utdelning av S:t Olofsmedalj till de som har varit anställda i kommunen i 25 år. I år var det 349 stycken som anställdes senast 1981, varav ett par hundra var på plats på Louis De Geer. Där fick de ta emot en medalj, klocka, manschettknappat eller halssmycke av kommunfullmäktiges ordförande och kommunstyrelsens ordförande. Efter utdelningen är det middag där kommunstyrelsens ledamöter är bordsvärdar. Själv hade jag två bort på min lott. Dessutom delas en Honoris Causa-medalj ut, som utses av kommunstyrelsen. I år var det två företagare, Marie Börjesson och Rudolf Knopf. Lite bilder från kvällen:

Redo för S:t Olof.

Kommunfullmäktiges ordförande Irene Lindén.

Honoris Causa-medaljörerna Marie Börjesson och Rudolf Knopf, KF-ordförande i mitten.

Tittande på medaljpåsättning, Byggnads ordförande Lars Karlsson, LO:s värstingar.

Bengt Cete himself, han i skägget.

Delar av kommunstyrelsen.

Per Otterheim, rektor på Kungsgård. En av få som valde medalj. Heder åt honom.

Fantastiskt duktige violinisten Martin Wenhov.

Hela gänget.

Cete svarar

Indiankriget går vidare, fast i väldigt snälla tongångar. Bengt Cete (mp) svarade mig i veckan angående debatten om äganderätt och om jag hånat honom i KF. Jag har skrivit ett svar och skickat till NT, kommer väl under veckan. Här är Cetes inlägg:

Varken hån eller flum i fullmäktige
Replik på Mattias Sundin, NT 4/5.

"Då jag, helt utan egen skuld, blivit föremål för en debatt om vad som sades i kommunfullmäktige den 23/4, vill jag först ge Mattias Sundin (fp) helt rätt i hans version av vad som hände denna kväll. Det var så att jag reagerade på att moderaten Robert Tenselius hävdade att markägaren själv var bäst på att bedöma om åkermark ska tas i anspråk för byggnation.

Jag menade att åkermarken är en så värdefull tillgång för hela mänskligheten, i all synnerhet som den totala åkerarealen i världen minskar i snabbt takt, bland annat beroende på de tilltagande klimatförändringarna, att det finns anledning till begränsningar för rätten att bebygga den allra bästa åkermarken.

Jag hänvisade också till de nordamerikanska indianernas ödmjuka förhållningssätt där tanken att äga luften, solen, regnet och marken var okänd.

På detta replikerade Sundin att det var just brist på äganderätt till marken som var det avgörande problemet för människor i fattiga världen och kallade mitt tal för flum, vilket orsakade en del skratt bland vissa ledamöter på högerkanten. Men enskild äganderätt till jord är ingen garanterad väg till välstånd, tvärtom det finns miljontals exempel på småbrukare i fattiga länder som pantsatt sin mark till multinationella storföretag för att köpa utsäde, konstgödsel och gifter och fastnat i skuldfällor som ofta slutat med självmord.

Det tyngsta skälet till de fattiga folkens lidande är dock den orättvisa resursfördelning som gör att vi västeuropéer under vår livstid tär minst femtio gånger mer på jordens resurser än en genomsnittlig bangladeshier.

Sundin menar att min "flumpolitik" leder till skulle leda till svält, misär och död. Men det var inte indianernas ödmjuka förhållningssätt som orsakade svält, misär och död. Det var de vita människornas ankomst och de vita människornas kortsiktiga ekonomiska tänkande som blev indianernas undergång."

2007-05-11

Fortsatta nedskärningar i skolan

Lars Stjernkvists första riktiga budget som kommunalråd får anses vara en riktig flopp. Han är ansvarig för skolan men lyckas inte få en enda krona till barn- och ungdomsnämnden. Istället går mångmiljonbelopp till en kommunal biograf. Man tar sig för pannan.

Dessutom är utrymmet i budgeten rent pinsamt. 2009 i en budget på 5,7 miljarder kr är bufferten 0,5 miljoner kr.

2007-05-10

En statsman lämnar scenen

Europas just nu största statman lämnar scenen. Svenska medier skriver om hur illa omtyckt han är, och det kanske stämmer just nu. Men britterna är nöjda med Blair som premiärminister under hans tio år på 10 Downing Street.

Jag beundrar honom för hans nyskapande, hans fantastiska retorik och för att vågade göra något impopulärt och ändå stå fast vid det. Om det någon gång blir ordning i Irak kommer historien döma honom annorlunda på den punkten, även om medierna just nu sågar honom över Storbritanniens inblandning i kriget.

Hans sätt att svepa till makten på 90-talet och vinna över de konservativa efter 18 års styre samtidigt som han förändrade ett parti och la fast den kurs Thatcher slagit in på, det är imponerande. Och för det kommer han bli ihågkommen.

Det som gör Tony Blair extra bra är naturligtvis hans utmärkta omdöme när det kommer till fotboll. Newcastle United är laget i hans hjärta.

Göran Persson, lobbyist

Igår på gymnasienämnden frågade jag några sossar vad de tyckte om Perssons nya karriär. "Kommentarer överflödiga", blev svaret och ögon himlades. Dom kunde bara inte fatta vad han pysslar med.

Jag tycker, precis som Carl Bildt, att det är bra att grabben har fått ett jobb. Men det är ju uppenbart att hans egen person alltid har och alltid kommer vara viktigare än partiet. Och det blir ju skoj när man läser vad han sa i sitt avskedstal på s-kongressen:

”Lobbyisterna arbetar inte för det nya. Lobbyisterna arbetar för det gamla. Framtidens lösningar har inga lobbyister. Det är gårdagens lösningar som har lobbyisterna.”

Göran Persson den 17 mars i sitt tal till partivännerna på socialdemokraternas extrakongress.

”Jag lockas av att kunna delta i samhällsutvecklingen i en annan roll … Den verksamhet som JKL bedriver blir allt viktigare för företag och organisationer och jag ser fram emot att kunna bidra med min kunskap och mina erfarenheter.”

Göran Persson den 8 maj efter att ha blivit rekryterad till pr-företaget JKL som Senior Advisor.

2007-05-08

Släng ut kräket

Jan kan inte begripa varför Maud Olofsson och Carl Bildt måste sitta och mysa med Irans utrikesminister - speciellt inte när han vägrade ta Maud Olofsson i hand. Att en man inte ska kunna ta en kvinna i hand. Fy fan! När han vägrade att göra det borde Sverige omedelbart avbrutit mötet och kastat ut honom med huvudet före. Det är skymf mot vårt land. Jag skiter fullständigt i hans kvinnoförnedrande traditioner. Åk tillbaka till medeltiden!

Jag såg Fredrik Malm (fp) i morgonsoffan, argumenterandes för något liknande, i något lugnare tongångar. Han skrev om det på DN Debatt förra veckan också. Malm är en riktigt tillgång för Alliansen och fp när det kommer till utrikespolitik. Jag har nog aldrig träffat någon med sånt stort engagemang för demokrati, framförallt i Mellanöstern.

2007-05-07

Guldläge för IFK!

Allians för Norrköping la idag på kommunstyrelsen fram förslaget om att erbjuda IFK Norrköping att ta över Idrottsparksbolaget och de tomträtter, värda 15-20 mnkr, som tillhör bolaget. Dessutom vill vi skicka med 11 mnkr årligen för att garantera en långsiktig, trygg finansiering.

Det här förslaget har huvudsakligen två riktigt stora fördelar mot vänsterkartellens förslag, som innebär att kommunen bygger om Parken för 250 mnkr.

För det första sparar kommunen en herrans massa av skattebetalarnas pengar. 250 mnkr för själva ombyggnaden, plus runt 25 mnkr i minst 25 år. Det blir mycket pengar.

För det andra så ger det IFK möjligheten att tjäna pengar än om de bara får en ombyggd arena. Bygger man bostäder, affärer eller annan näringsverksamhet på tomträtterna kan de bygga upp en verksamhet som genererar intäkter oavsett hur det går på fotbollsplanen. Så gör många fotbollsföreningar i Sverige och Europa.

Det här är ett guldläge för IFK. Tyvärr avvisade vänsterkartellen vårat förslag utan någon som helst vilja till diskussion. Men om IFK visar intresse måste de svänga.

Mats Willner, NT:s sportchef, skriver på hans blogg om förslaget.

Ja, förslaget liknar något ett par herrar skrev för nån månad sen.

Ordning och reda Landskrona

Fantastiskt roligt! "Politiker bannad för 'trikåkalsonger'."

Frågan är bara vad ordföranden skulle göra om Fantomen blev förtroendevald.

2007-05-06

Rätt val för Europa

Nicolas Sarkozy ser ut att vinna det franska presidentvalet. Det är viktigt för Europa, för Frankrike spelar en dominerande roll i EU-samarbetet. En vänstervriden socialist hade försvårat verkliga framgångar för EU. Man ska dock inte överdriva hur bra Sarkozy är. Han har även han fallit in tugget om ökad protektionism och skydd av franska företag. Ska han läsa Frankrikes problem med mycket långvarig och hög arbetslöshet så är det inte mer protektionism som behövs utan mer frihandel. Det groteska jordbruksstödet inom EU kommer nog inte försvinna under Sarkozy heller.

2007-05-05

2007-05-04

Flum i talarstolen

En man vid namn Arne Bengtsson har skrivit både i NT och Folkbladet och anklagat en annan person för det jag sa till Bengt Cete i KF senast det begav sig. Här är mitt svar i dagens NT:

"Det är utmärkt att Arne Bengtsson lyssnar på kommunfullmäktige, men han har fått ett och annat fel i sin insändare.

Han skriver där att Robert Tenselius (m) direkt efter ett inlägg av Bengt Cete, ordförande i kultur- och fritidsnämnden (mp), hånade honom och menade att han flummade.

För det första var det inte Robert som replikerade Cete, det var jag. För det andra var det inget hån. Arne Bengtsson skriver att man ska berömma och visa respekt mot varandra.

Jag håller med, och då är det viktigt att vara korrekt i sin beskrivning av vad som faktiskt hände.

Bengt Cete (mp) gick upp i talarstolen när ämnet äganderätt diskuterades och menade att ägenderätt är något dåligt. Han hänvisade till Nordamerikas indianer och frågade vem som kan äga jorden, himlen och havet.

Jag replikerade honom när han var klar och påpekade att Cete borde läsa den sydamerikanska ekonomen Hernando de Soto som jobbar för FN.

I boken "Kapitalets mysterium", med förord av förra finansministern Allan Larsson (s), beskriver han att bristen på äganderätt är det största problemet för människor i fattiga länder. De har ofta en del tillgångar, som mark och enklare hus, men eftersom länderna saknar fungerande juridiskt system kan de till exempel inte låna pengar på huset eller marken. De får därför inte råd att köpa bättre jordbruksutrustning, borra en bättre brunn och så vidare.

Bengt Cetes drömsamhälle skulle därför leda till svält, misär och död. Efter att ha sagt det kallade jag Cetes inlägg för flum. Det står jag för.

Ibland är det flum och då ska man kalla saker för sitt rätta namn. Däremot har ingen hånat Bengt Cete i KF, det skulle aldrig falla mig in."

Brrrr

Idag är det tydligen någon otroligt viktig nyhet om fästingar som måste spridas överallt. Okej då, gör det, men snälla måste det vara bilder på krypen överallt? I superförstoring! Jag vet redan att dom är svinäckliga, tack! Brrr.

Björklund utmanar Sahlin på debatt!

Skolminister Janne Björklund är den enda minister som fullt ut har greppat sitt uppdrag. Han genomför snabbt Alliansen skolpolitik, han ser till att den får stort genomslag i media - och han bemöter motståndarna.

Nu utmanar han Mona Sahlin på skoldebatt! Fullständigt lysande!

"Bästa Mona,

Vid flera tillfällen sedan du tillträdde som partiledare har du angripit mig och den skolpolitik som förs. Samtidigt aviserar du att socialdemokraterna också ska bli för kunskaper och ordning, "men inte på
Björklunds vis".

Jag föreslår att vi möts i en offentlig debatt om svensk skolpolitik, för att försöka bena ut var vi står och vilka olikheter och skillnader som finns.

Jag ställer upp när som helst och var som helst.

Med vänlig hälsning
Jan Björklund"

2007-05-03

SvD blir roligare och bättre

Jag brukar inte lusläsa alla ledarsidor, men när jag gör det så håller ofta Svenska Dagbladet en hög kvalité. Fram till sista augusti kommer den dock bli ännu bättre - Per Gudmundson har fått jobb där.

Allt var bra utom spelet

En iskall öl på Durkslaget i strålande sol innan match, 11 000 på läktarna, IFK vann med 2-1 vilket innebär serieledning - men själva spelet höll väl ingen vidare kvalité.

Gå till Parken ikväll!

Ikväll är det inget politiskt möte, inget annat heller för den delen, och jag kan göra min säsongspremiär på Parken! Solen skiner ute, hoppas det håller i sig.

Det är derby och Sylvia har hemmaplan. Därför tycker jag nästan det är extra viktigt att gå ikväll. Jag håller på IFK men ser väldigt gärna att Sylvia håller sig kvar i Superettan. Till det behövs ekonomiska muskler. Kan 10 000 personer köpa biljett ikväll hjälper det en liten klubb enormt mycket.

Ullenhag på DN Debatt, igen

Folkpartiets partisekreterare skriver på DN Debatt idag igen. Man kunde ju få hicka för mindre, men denna gång är det tillsammans med de tre andra partisekreterarna. Och till viss del är den ett svar på Ullenhags attack på centern. De skriver att alla fyra partier ska utvecklas för sig och att det i grunden är något bra. Självklart.

Det som står i ingressen gillar jag inte, men det som står i slutet är utmärkt. Vi börjar från början.

"Alliansens partisekreterare vill ta död på spekulationerna om att det borgerliga regeringssamarbetet ska utvecklas till partisammanslagningar eller en valallians."

Så står det i ingressen, men jag hittar det inte i brödtexten. Kan vara DN som vrider till det. En valallians tror jag nämligen är något alldeles utmärkt. Alla partier ställer upp under beteckningen "Allians för Sverige", men med olika listor. Så det är fyra partier, men samarbetet fördjupas ändå.

Okej, slutet då:

"För väljarnas skull hoppas vi att det inför valet 2010 finns två tydliga regeringsalternativ. Vi har vårt, Allians för Sverige. Vår fråga riktar sig nu till Mona Sahlin, Peter Eriksson, Maria Wetterstrand och Lars Ohly: Förmår ni presentera ett gemensamt och hållbart alternativ eller kommer ni att agera som tre olika partier som inte ger några gemensamma svar?"

Igår presenterade (s) och (v) budgetförslag som till stora delar skiljer sig åt. Det kan vara okej, men var finns de gemensamma förslagen, den gemensamma politiken, var finns uttalandet om att vi sitter i regeringen tillsammans?

Oseriös vänster

Skolminister Janne Björklund presenterar idag förslaget om att införa nationella prov i samtliga teoretiska ämnen i nian. Skolan håller på att bli en treämnesskola som han säger, allt annat än matte, svenska och engelska nedvärderas.

Så vad svarar vänstern på detta? Sossarna är försiktigt positiva men menar att det leder till sortering. Ja, bättre att avskaffa alla prov då kanske.

Vänsterpartiet är extremt oseriösa i sitt svar:

"Vad är själva poängen? Är det att ytterligare slå ut och få elever att känna sig värdelösa?"

Ja, självfallet! Det är målet med all vår politik. Kom igen! Det är våra barns framtid det handlar, kan vänstern försöka vara en gnutta seriösa? Men hon fortsätter i samma spår:

"Borgarna menar att om bara vi har lite extra prov och lite extra betyg, så kommer kunskaperna automatiskt. Så är det ju inte. Det som behövs är att lärarna känner att de har tid och möjlighet att hjälpa eleverna."

För det första, nej det menar vi inte. För det andra, vad är motsättningen?

2007-05-02

Nu har (s) en politik

Därför är det dags att verkligen möta dom i debatten. Dessutom råkar det vara så att det är samma politik som dom förlorade valet på, fast med lite nya inslag - höjda skatter. Man tänker återinföra fastighetsskatt, förmögenhetsskatt och ta bort jobbavdraget för låg- och medelinkomsttagare.

AMS-åtgärder och höjda skatter, är det någon som allvar tror att det ger fler jobb?

Anders Borg är på banan, bland annat i DN och Di, men det är ett par dygn försent. Regeringen måste upp på banan, partierna måste upp på banan. Nu finns det en opposition med en politik att bemöta. Regeringen gör ett utmärkt jobb med att genomföra den politik vi gick till val på, men det räcker inte. Vi måste vara minst lika närvarande i debatten som innan valet.

Man får vara nöjd med det lilla

Widar Andersson (s):

"Analytikerna i stockholmspressen lägger denna morgon pannorna i djupa veck inför Mona Sahlins förnyelsetal i Kalmar i går. De tycker sig ha svårt att se vad lite mer exakt den här förnyelsen ska handla om sakpolitiskt. Och så är det. Förnyelsen kommer att komma lite här och där, kanske inte som mest märkvärdigt i de områden där debatten står som hetast. Det Mona gör - till skillnad från sina företrädare - är att hon talar om förnyelsen som något positivt, naturligt och viktigt för socialdemokraterna."

Mona Sahlin pratar om förändring, utan att föreslå någon. Påminner med andra om budgeten där Pär Nuder pratar om jobb, utan att komma med några förslag.

Var är förslagen om fler jobb?

Det står en hel del om jobb och arbetslöshet i sossarnas budgetförslag. Till exempel i rubriken "Fler jobb. Inte ökade klyftor", och "det [finns] goda möjligheter att ta tag i de samhällsproblem vi ser och bekämpa arbetslösheten", och "Vi vill bekämpa arbetslösheten - inte de arbetslösa". Vän av ordning kanske tycker att förslagen inte verkar så konkreta, men lugn bara, det är bara inledningstexten. Nu kommer vi till det konkreta. Under punkten "En ansvarsfull ekonomisk politik" listar man jobbpolitiken:

"betydande satsningar på fler jobb med en offensiv arbetsmarknadspolitik."

Thats it. Mer pengar till arbetsmarknadsutbildningar. Och sen lite extra åtgärder för att hjälpa ungdomar in på arbetsmarknaden. Det sistnämna är helt okej, men, ett stort men infinner sig, inga åtgärder finns för att omforma den svenska ekonomin så att den skapar fler jobb. I n g e n t i n g.

Det socialdemokraterna presenterar i sin budgetmotion är e x a k t samma politik som förts i Sverige de senaste tolv åren. Den ledde till massarbetslöshet och ett mycket stort utanförskap. Kan Pär Nuder förklara för mig varför det skulle bli annorlunda nu?

Minns detta

Socialdemokraterna säger i sitt budgetförslag nej till att slopa förmögenhetsskatten. Då kan det vara på plats att minnas hur det lät för bara två år sedan när Nuder var finansminister. Från DN:

Nuder vill slopa förmögenhetsskatten
"Finansminister Pär Nuder öppnar dörren för slopande av förmögenhetsskatten."

Man ska också minnas att socialdemokraterna redan avskaffat delar av förmögenhetsskatten, för de som är allra rikast. För miljardärerna. Varför gjorde man det? Jo, därför att annars försvinner kapital, och därmed jobb, ut ur landet.

Och detta är såklart anledningen att Alliansen nu tar bort den helt. För att kapital ska återvända till Sverige som nu är investerat och sparat utomlands, det är upp mot 1000 miljarder. Dessa miljarder kommer då istället investeras i Sverige, i nya företag, i utveckling av befintliga företag, i forskning - i sånt som skapar jobb.

2007-05-01

Demonstration för folkmord

Erik har lite bilder från dagens kommunistdemonstration mitt i Norrköping. De bär plakat och banderoller om att stoppa folkmord men står själva för en ideologi som mördat över 100 miljoner människor. Hitler kommer faktiskt först på tredje plats över världens värsta mördare med 21 miljoner. Före honom kommer två kommunister, Stalin med 43 miljoner och Mao Tse-tung med 38 miljoner.

Dessa kommunister har all rätt i världen att uttrycka sina åsikter och demonstrera, men att deras åsikter accepteras med en axelryckning är vidrigt. En ideologi som bevisat gång efter gång att den leder till träldom och folkmord, hur kan det vara accepterat? Hur kan vänstern förknippas med godhet när den har så många människoliv på sitt samvete? Sjukt.
Foto Erik Svansbo.

Lite flaggor från olika trevliga diktaturer som förtrycker människor. Och glöm inte, dessa människor sitter vid makten i Norrköping. Vänsterpartiets kommunalråd är gammal bokstavstroende kommunst. Trevligt va?