2007-08-29

Passet!

På jobbet inser jag att jag inte har tagit med något pass! Har en liten lucka innan lunch, får smita hem då och hämta det. Frågan är bara var jag har det...

Lasse blir kvar!

Enligt Ekot så blir Lars Leijonborg kvar i regeringen! Ett besked som många länsförbund, bland annat mitt eget, har önskat. Janne Björklund tar såklart över som departementschef och enligt Ekot också titeln som utbildningsminister, men i övrigt är läget som innan. Härlig start på dagen!

Widar tog in min insändare idag, utan några klippningar. All heder åt honom. Han svarar i stället på den vilket jag tycker är ett mycket bättre sätt. Han tycker mitt agerande var märkligt när jag tog upp saken på KF. Däremot verkar han inte tycka att Ottossons agerande är märkligt när han skyller i från sig trots att han sedan mars har haft möjlighet att agera. Jag fick reda på detta samma dag som jag agerade. Att det blev tjafsigt på KF är trist, men enligt min åsikt berodde det på att Ottosson såg chansen att ta billiga politiska poäng och gjorde det.

Nu ska jag ner till jobbet och skriva ut lite papper. Sen är det möten hela tiden fram till vi åker strax efter lunch. På återseende.

2007-08-28

Janne, vilken ledare

Nu avslöjar Politikerbloggen Janne Björklunds betyg från officersutbildning. Högsta betyg rätt över. Omdömen som det här låter väl inte helt fel:

Hans agerande präglas av gott omdöme.

Han har god psykisk stabilitet. Han är konstruktiv även vid konfliktsituationer.

Han driver arbetet framåt mot målen och har mycket god samarbets- och kontaktförmåga.

Han är öppen och ärlig.

Janne själv kommenterar sin tid i Försvarsmakten så här:

Jag är stolt över att ha tjänstgjort i försvaret under det kalla kriget.

Ut i Europa

I morgon åker jag tillsammans med andra heltidspolitiker i Norrköping och Linköping ut på en resa i Europa. Vi flyger ner till Zürich för att sedan åka en herrans massa tåg, och inte minst byta massa tåg. Meningen med resan är nämligen att studera resecentrum/tågstationer. Kommunen står inför en jätteinvestering på mellan 2-4 miljarder kronor i ett nytt resecentrum så det vill till att det blir rätt från början. Med andra ord kan jag tycka att resan är okej. Jag har tidigare tackat nej till att åka till Island på en flummig konferens, som jag tror mest var till för att man skulle få åka på skattebetalarnas bekostnad.

Jag känner mig riktigt stolt över Nerikes Allehanda som publicerade Lars Vilks bilder (som även jag gjorde här i bloggen för ett tag sen). Nu har till och med Irans "president" uppmärksamhet det hela och såklart är det sionisternas fel (aka judarna). Så som NA ska medier vara! Stå upp mitt diktatorer och förtryckare. Underbart att det är svensk tidning som gör det. Med på resan ska boken Londonistan, som handlar just om islamism.

Jag vet inte hur mycket tillgång till internet jag kommer ha. Förhoppningsvis finns det på hotellen. Om inte så vet ni varför det blir tyst här på bloggen till på lördag.

Gomorron

Snuvig morgon. Jag ska som sagt hålla mig hemma större delen av dagen. Widar Andersson kommenterar min fråga till Ottosson igår. Tyvärr smyger sig ett faktafel in:

"Sedan valet förra året har Östgötatrafiken AB dessutom en borgerlig styrelsemajoritet!"

Nej, 31 maj i år byttes majoriteten. Det står på nyhetsplats i Folkbladet. Beslutet om avgiftshöjningarna i kollektivtrafiken togs innan det, alltså av en socialdemokratisk majoritet. Mattias Ottosson (s) försökte nu skylla allt på de borgerliga. Han satt dock med på ett möte redan i mars i år och fick information vad man planerade göra, men sa inte flaska. Sedan dess har han gjort absolut ingenting. Men nu passar det att försöka ta några billiga politiska poäng.

2007-08-27

Urk

Håller på att bli sjuk. Taskig tajming med tanke på att vi ska på resa på onsdag. Har plockat med mig arbete hem och planerar jobba därifrån imorgon. Köpte c-vitaminpiller på konsum, har proppat i mig vitlöl och druckit juice. Inte vet jag om det har någon verkan men känns bra.

Skriver lite om KF i morgon. Pinsamt hur Ottosson försökte ta politiska poäng men bara visade sitt eget misslyckande.

I gång

Måndag morgon började med alliansmöte, som varje måndag, där vi hann med en hel del. Jag har efter det pratat med Widar på Folkbladet om artikeln. Han klippte i den på grund av platsbrist menar han. Men han har inte skrivit till något, vilket faktiskt stämmer. Hans klippning var hur som helst mycket olycklig eftersom den försämrar min artikel avsevärt men knappt sparar någon plats alls. Känns lite bättre nu när jag fått framföra mina åsikter. Widar är bra att ha och göra med och hade förståelse för att jag kände starkt för min text. Hans levebröd är trots allt att skriva.

Nu är det förberedelser för KF som gäller. Vi ska lämna in en spontan fråga, som det heter. Återkommer i ämnet.

Den nya biståndspolitiken är verkligen ett steg i rätt riktning!

2007-08-26

Folk får behålla sina pengar, fy säger Mona

"...enorma skattesänkningar som går rakt ut i de plånböcker som redan innan var fulla..."

-Mona Sahlin till Transportarbetarförbundet.

Istället hade det varit bättre att staten tagit pengarna och låtit låginkomsttagarnas fulla plånböcker bli tunnare?

Kollade på Boro-Newcastle, 2-2 i en rätt dålig match. Newcastle förlorar inte vilket är positivt, men kan knappt passa vilket är mindre positivt.

Gick tillbaka för att jobba ytterligare två-tre timmar och knallade sedan ner till bror för att hjälpa honom skruva upp hans nya TV på väggen. Vi insåg snabbt att inga skruvar fanns medskickade.

Hemma igen nu och ska väl mest slappa. Ska kolla upp några finansiella mål också till alliansmötet imorgon. Kan ju ta det när jag ska sova, borde funka bra som insomningsmedel.

På jobbet

Sitter på jobbet. Ska förbereda KF i morgon och ett möte på eftermiddagen i Alliansen. Försöker lyssna på radiosporten via SR:s hemsida. Den är minst sagt ostabil. Det gick att lyssna på P1, P2 och P3 men inte P4. Påstod att mina inställningar var fel. Jag gick då in på radiosporten där man enligt en knapp kunde "lyssna direkt!". Då kom man till Svensktoppen...

Ska ner till brorsan i eftermiddag. Han har skaffat Canal Plus så nu kan vi kolla fotboll där i stället för på Olearys. Servicen där är den klart sämsta i stan. Varenda gång är det något nytt. Men de visar matcher och har helt okej käk - och det finns ingen annanstans att gå. Därför har vi plågat oss.

Kan inte komma över att Widar ändrade i min artikel. Kan han verkligen få göra det? Var går då gränsen för vad han kan skriva och sätta mitt namn under? Utan att ens fråga mig. Fy fan.

2007-08-25

Svar till Widar

Jag svarar Widar Andersson idag i Folkbladet. Han har dock ändrat min inledning från det som jag skrev på bloggen igår:

Widar Andersson tycker att jag tänker bakvänt när jag vill att kommunens näringslivsdirektör ska ha erfarenhet från näringslivet.

Nu står det i stället:

Widar Andersson tycker på Folkbladets ledarsida igår att jag tänker bakvänt. Han menar att det är bättre om näringslivsdirektören har erfarenhet från kommunen och kan guida företagen i den kommunala byråkratin.

Sånt där tycker jag är trist. Widar ändrar naturligtvis eftersom min inledning var lite för dräpande. Det framgår numera inte ens av inledningen att min kritik bestod i att man borde ta en person med erfarenhet från näringslivet. Hans ändring förstör min insändare och gör mitt svar sämre. Bara för att han själv inte ska få lika tuffa motargument. Oerhört trist. Sånt här gör att man inte direkt blir sugen på att skriva i Folkbladet.

Resten av artikeln ser okej ut:

Hans argumentation bygger på att kommunen inte har några, eller för få, personer med kommunal erfarenhet. Så är inte fallet. Det finns gott om kommunal kompetens inom näringslivskontoret och inte minst inom kommunen. Däremot skulle det behövas fler personer med erfarenhet från näringslivet.

Jag, som har bakgrund som småföretagare, vet att man också måste förstå företagens villkor och behov om man ska kunna hjälpa dem i byråkratin. Det handlar inte heller bara om, som Widar Andersson skriver, att ge företagen konkret handledning. Det handlar om att rensa bland snåriga regler. Då måste man förstå vad som behöver rensas. Att förstå företagen är svårare om man själv inte varit företagare.

Till ekvationen kan vi lägga Svenskt Näringslivs ranking, där Norrköping ligger på föga hedrande plats 153 (av 290), svagt bakåt från året innan. Området där vi ligger näst sista, och tappar kraftigt, är "kommunala tjänstemäns attityder till företagande", plats 246 av 290. Endast slaget av "kommunala regler och byråkrati" på plats 251.
Vi ligger också väldigt dåligt till, plats 237, när det kommer till "kommunens service till företagen".

Jag vill poängtera om att detta inte handlar om den person som blivit utsedd till jobbet som näringslivsdirektör. Han är mycket kompetent. Men som sagt, kommunen behöver inte mer kunskap om kommunen, utan om näringslivet. Norrköping har mycket stor potential. Här bor många kreativa människor och finns många duktiga företagare. De får inte hindras av kommunal byråkrati och krångliga regler.

Nu ska jag borsta tänderna och dra iväg till Linköping. Klüft klarade precis 1.95 i höjdhopp. Inte illa klockan kvart över sju. Själv orkade jag knappt lyfta ögonlocken för att titta.

2007-08-24

Himla trevligt

Knäppingsborg är ett riktigt lyft för Norrköping. Jag och Erik satte på uteserveringen och njöt. Himla mysig miljö och när torghandeln kommer igång blir det ännu bättre stämning. Mycket folk som strosade runt och bra butiker, även om de är få.

I kväll har jag mest kopplat av. Läst lite i No Excuses som närmar sig slutet. Al Gores kampanj är avklarad, är halvvägs inne i John Kerrys nu. Efter den ska jag läsa Times insidereportagebok om Bushs respektive Kerrys kampanjer. Intressant att jämföra perspektiv. Ett par matcher i Starcraft har det blivit också.

Det är väl dags att knya sig snart. Avgång 08.00 till Linköping i morgon.

Knäppingsborg here I come

Ska snart ta mig ner och testa hur det går att fika på Te & Kaffecompaniet vid Knäppingsborg. Dagen har huvudsakligen ägnats åt landsmöteshandlingar men jag har hunnit med en del annat också. Bland annat har jag skrivit ett kombinerat svar till Cete och elingenjör Gustavsson om vattenkraft och avreglering av elmarknaden. Den nya receptionen i Rådhuset invigdes idag och jag smet ner och åt ett par snittar. Ska knalla över till personalkontoret och se om jag kan luska reda på de ansökningshandlingarna för den nya kommundirektören.

Jag tänker bakvänt

Widar Andersson, politisk redaktör på Folkbladet, tycker att jag tänker bakvänt. Det handlar om kommunens nya näringslivsdirektör. Jag har skickat in ett svar som börjar så här:

Widar Andersson tycker att jag tänker bakvänt när jag vill att kommunens näringslivsdirektör ska ha erfarenhet från näringslivet.

Kan också påpeka att Norrköping ligger på plats 246 av 290 när det kommer till "kommunala tjänstemäns attityder till företagande", i Svenskt Näringslivs ranking.

Läser i NT att Hästgymnasiet är igång. Härligt!

Dagen kommer ägnas mycket åt landsmötet. I morgon har vi minilandsmöte i Linköping där folkpartisterna i Östergötland kan påverka oss ombud hur vi ska rösta i de över 500 motionerna. Jag har några motioner ytterligare att läsa igenom och bestämma mig för vad jag ska nämna i min korta presentation.

Mats Turesson har en artikel inne i Corren idag. Det är samma som publicerades i NT för ett litet tag sedan, men väl värd att läsa ändå.

Där kan vi läsa att Alliansen i Linköping inför skriftliga omdömen, så nära betyg man kan komma, från femman redan nästa år. Klockrent!

I går kväll var far på besök för att fira bror som fyllde år. Vi försökte fika på Te & Kaffe-companiet men det var fullproppat och varmt som attan. Härligt område, nyutvecklade Knäppingsborg. Blir nog ett nytt försök till fika där idag. Sen käkade vi på Carl Johan. Jag har inte varit där innan trots att jag hört mycket positivt om stället. Stolen jag satt på var smutsig och höll knappt ihop, men käket var helt okej och sällskapet bra.

2007-08-23

Hushållsnära jobb

Invigningen av Plints nya lokaler var intressant. De berättade om hur efterfrågan på hushållsnära tjänster fullkomligt exploderat, det var det ord de använde, i år efter regeringens skatteavdrag. Nu nyanställer de 80-100 personer i Norrköping som ska fungera som call center för de som ringer och beställer hushållsnära tjänster av bolaget. Fantastiskt!

I Expressen skriver två upprörda personer om varför Tintin är rasistiskt mot afrikaner. Johan Ingerö har ett lysande inlägg där han monterar ner deras argumentation:

Som afrosvenskarna så observant påpekar så ger inte Hergés teckningar en korrekt bild av hur afrikaner ser ut. ... Problemet [för] afrosvenskarna är bara att ingen annan grupp gör det heller.

Han radar sedan upp exempel efter exempel på karikatyrer på olika grupper av människor som inte ritas på ett korrekt sätt.

Slutligen är vi framme vid huvudpersonerna själva. Tintin har ett klotrunt huvud, ett tämligen uttryckslöst ansikte och en helt oefterhärmelig frisyr.

Serierna om Tintin är 70 år gamla. De innehåller gamla fördomar och dumheter. Men det innebär inte att de ska förbjudas idag. Och vi måste också ta det lite lugnt. Det är seriefigurer vi pratar om. Glassen Nogger ligger nära till hands att nämna. Det finns rasism i samhället. Den minskar inte genom att jaga spöken överallt.

Felrekrytering

Lunchen intogs på Skafferiet, en sallad. Lunchlektyr var Fredrik Bastias The Law. Rätt skönt ute. Jag var förbi en sväng nere vid nysatsningen Knäppingsborg där flera nya butiker öppnar idag. Mysig miljö och affärerna verkar ha hög kvalité. De fantastiska ägarna till Stadmuseets restaurang, Knäppingen, ska enligt uppgift öppna fiskrestaurang där i november. Något att se fram mot!

Nås av nyheten, via media (informationen kommer ofta den vägen) att kommunen utsett en ny näringslivsdirektör. Tyvärr är det en person som jobbat i kommunen lika länge som jag har levat, sedan 1978. Jag är inte kritisk till honom som person, tvärtom är han mycket kunnig på många saker, men han kommer inte från näringslivet. Vi behöver inte mer kunskap om kommunen utan om näringslivet om vi exempelvis ska klättra på Svenskt Näringslivs ranking. Idag tillhör vi den sämsta tredjedelen.

Bistånd på riktigt!

Under semestern läste jag William Easterlys "White Mans Burden" om den minst sagt misslyckade biståndspolitiken. Miljard efter miljard öses in och få resultat kommer ut i andra änden. Hans rekommendation är ett underifrånperspektiv. Isället för stora planer, många små insatser. Samma sätt som en marknadsekonomi fungerar.

Precis ett sånt projekt är Kiva.org.

Det är en organisation som letar upp människor i fattiga länder som behöver låna pengar för att utveckla sin affärsverksamhet. Mikrolån, precis som Muhammud Yunus fick Nobels fredspris för. Affärsprojekten redovisas på deras hemsida och så är det bara att välja vad man vill låna pengar till. Naturligtvis är det inte något riskfritt lån, men meningen är att man ska få tillbaka pengarna.

En utmärkt idé som backas upp av flera stora företag som Microsoft, Starbucks, YouTube, Yahoo, Google osv och av Bill Clintons Global Initiative.

Efter att ha tittat igenom affärsmöjligheterna valde jag att låna 25 dollar till Roseline Imeyora i Nigeria. Hon behöver totalt 400 dollar för att kunna köpa in fler kläder att sälja i hennes affär. Just nu fattas 75 dollar för henne. Anledningen till att jag valde henne var att hon bor i Nigera. Afrika är den kontinent som har det allra sämst, där behövs investeringar mest.

Tack mor för tipset!

Mot Sherwoodskogen!

Ska upp på stan och hämta ut skatteåterbäringen. Blir direkt in på sparkontot med stålarna. Känns bra, vi svenskar är ju ett folk utan förmögenhet. Efter lunchen ska jag på invigningen av Plints nya verksamhet. De har utökat arbetsstyrkan med 100 personer, bland annat på grund av deras satsningar på hushållsnära tjänster. Tack regeringen.

Ser på Radio Östergötlands hemsida att Alliansen i Linköping tänker konkurrensutsätta biblioteken. Det kan säkert uppröra en och annan stelnad bibliotikarie som läser böcker till vänster i bokhyllan. Men det kan också innebära fler arbetsgivare och nya spännande möjligheter. Jag drar mig till minnes att bibliotekarier ligger i botten vad gäller utbildning kontra lön.

Folkpartiet skapar nyheter med olika förslag till landsmötet som partistyrelsen har sagt ja till. Kul och viktigt att partiernas medlemmar verkligen kan påverka partitoppen och därmed regeringspolitiken. Nu senast är det drogtest av bilförare. Ja, varför inte. Kan man lika lätt testa för andra droger som alkohol så inte mig emot.

2007-08-22

Saxat från Hax

"är du medveten om att du har angett att du är intresserad av män?"

Carl Bildts dotter Gunnel i en kommentar på sin fars Facebook-sida.

Från Hax blogg. Hahaha! Förutom denna lilla miss så när det kommer till internet är verkligen Carl Bildt en förebild för andra statsråd.

En småpåve i mäklarbranschen

Är det något som gör mig ilsk så är det småpåvar. Såna som struttar runt och utövar någon sorts makt inom sitt lilla revir, mest för att jäklas med folk. Värst är buss/spårvagnschaufförer som vägrar öppna framdörren så man inte kan gå av trots att inte en jäkel ska gå på där.

I dag träffade jag på något liknande inom mäklarbranschen. Var och tittade på en helt okej lägenhet som jag eventuellt kunde vara intresserad av. Mäklaren skröt vitt och brett om hur otroligt fantastisk lägenheten var. En sån här lya kom in ytterst sällan, det kunde han berätta med sin långa erfarenhet. Jag sa att jag hade sett flera stycken bra lägenheter på nätet minst i samma klass. Det kunde han absolut inte hålla med om. I mitt stilla sinne tänkte jag att just han kanske inte fick sälja speciellt många sådana lägenheter.

Jag sa att jag ville att han skulle höra av sig när budgivningen började. Är du intresserad, undrade han. Kanske, svarade jag. Då började han bullra om att så kunde det fan inte vara. Antingen var med eller inte, inne eller ute. Jag meddelade att då skiter jag i det, gav honom pappren och gick därifrån.

Kvällen har tillbringats i Linköping på folkpartiets landstingsgrupp. Det inledes med en oerhört intressant dragning av Lars-Håkan Thorell som berättade om hans revolutionerade forskning som går ut på att kunna förutspå självmordsbenägenhet. En världsunik forskning med ursprung ur Linköpings universitet. Läs artikeln om honom i NT.

Logik?

Sossen Torbjörn Gustavsson, som jag debatterat med i Kanal Lokal någon gång, skriver krönikor i Corren. Idag skriver han om Fredrik Reinfeldt:

"Den som går utan jobb i högerns Sverige räknas inte.

Låt oss se. Valets stora fråga var att skapa fler jobb. Det var Alliansens största fråga, det var moderaternas största fråga, det var partiordförande Fredrik Reinfeldts största fråga, det är regeringens största fråga och det är statsminister Fredrik Reinfeldts största fråga.

För vilka tror Torbjörn Gustavsson alla dessa jobb ska skapas? För de som redan har jobb - eller kanske för de som är arbetslösa?

Trevlig morgon

Som folkpartist är det en riktigt trevlig onsdagsmorgon. Hos Ekot hör jag att folkpartiet vill avskaffa spelmonopolet. Det är verkligen på tiden. Nu gäller det att driva på moderaterna i regeringen. Dessutom skriver Widar Andersson positivt om Janne Björklund på Folkbladets ledarplats:

[D]en tidigare partiledaren Bengt Westerberg, Jan Björklund. Och Björklund berömmer Bengt Westerberg. ... Pressen på de lättrörliga, socialdemokratiska väljarna kommer att öka."

Ser att en energiingenjör vid namn Peter Gustavsson tycker att jag har fel när vill öka produktionen av el. Han vill att vi ska spara i stället. För det första så har basindustrin jobbat väldigt mycket med att spara el, det går inte att göra så himla mycket mer. Sen är detta med elsparande i grunden feltänkt. Tillgång på el och energi driver tillväxt och ett ökat välstånd för alla människor. Det gäller bara att producera energin på ett miljövänligt sätt. Jag ska skriva ett svar till honom.

Min fika med Åsa och Jakob blev flyttat till lunch i dag i stället. I eftermiddag och i kväll ska jag delta på landstingsgruppens möte. Ska bli intressant att höra vad som är på gång nu när de är i majoritet.

2007-08-21

Dagens dummaste fortsätter

Jörgen Norberg - som vi för hans skull kan hoppas bara finns på något partikansli till vänster - fortsätter sina minst sagt snurriga argument i SvD. Han räknar upp massa saker som regeringen gör som han tycker är vänster. Ja, och? Själva poängen med hans inlägg från början var ju att han var arg på regeringen för att den var för vänster och därför tänkte rösta på ett vänsterparti nästa gång.

Om han vill en regering som är mer höger får han rösta på Liberala partiet, eller helt argumentera varför mer högerpolitik är bra för landet. Nej, istället tänker han rösta på vänsterpartiet. Dummare resonemang får man leta efter.

Är åter efter lunch med Mats Turesson. Vi slevade i oss lite kyckling och cashewnötter på thaien bredvid Rådhuset. Han missade KF-gruppen igår så vi gick igenom vad som sagts där. I eftermiddag ska jag träffa Åsa Hildestrand som flyttar till New York till helgen. Jakob Ström, hennes make (även han folkpartist) har fått jobb i FN-skrapan och de kommer befinna sig där i minst tre år. Eller som valberedningens ordförande sa på årsmötet, de kommer flytta till en annan kommun. Jag hoppas att de när det återkommer till Sverige väljer att igen bosätta sig i Norrköping.

Bra och intensiv dag

Det var som sagt fullt upp i går. Delar av kommunstyrelsen var mördande tråkig. Jag tittande runt i rummet och de flesta såg halvdöda ut eller kämpade för att hålla sig vakna. Vi fick en låååång föredragning av någon som pratade i precis samma tonläge och visade PP-bilder som inte kunde se för att de var för små och plottriga.

KF-gruppen var desto bättre. Bra diskussion inte minst om köpet av hamnen. Det var en mycket bestämd grupp som sa nej. Kul att träffa alla efter sommaren. Två folkpartister gjorde dessutom comeback efter lite längre utlandsvistelse. José Kimenga har varit i Östtimor på FN-uppdrag och Linda Lundquist i Tyskland för arbete och utbildning.

Idag är det färre möten men en hel del att göra ändå. Ska skriva ett svar till Bengt Cete bland annat.

2007-08-20

Fullt ös

Nu är det igång igen, det märks. Möten varvas med intensivt arbete. Trots det har jag hunnit utföra två goda gärningar. Jag uppspårade och utdelade ett plåster till en oppositionskollega och hjälpte en trädgårdsarbetare (eller vad det heter) att hålla i en blomma med hon knöt fast en rep. Nu kan jag vara ett riktigt as resten av dagen.

2007-08-19

Vad är det för fel på folk?

Hustrumisshandlaren Bapupa fick ett varmt mottagande av hemmapubliken i Gelfe. Det är bisarrt. Hur kan ett sånt as få något annat än burop och en tegelsten i skallen? Kan inte folk sätta sig in i hur hustrun måste känna sig? Här har hon levt i terror och blivit slagen av mannen som hon har ett barn tillsammans med. Och vad händer - alla stöttar honom och till och med applåderar åt fanskapet. Jag blir matt av ilska.

Till något trevligare. Var hemma hos mor på kvällen och firade bror som fyller i morgon. På grund att KF-grupp och kommunstyrelse större delen av dagen gick det inte att ha middag i morgon. Ska gå över till honom en sväng efter mötet på kvällen. Mycket smaskig creme catalan till efterrätt. Creme brulee från Spanien, typ. Mor hade inhandlat en liten creme brulee-brännare som vi använde med viss framgång.

I morgon är det som sagt möten mest hela dagen. Alliansmöte på morgonen, förmöten inför KS och sedan själva KS med flera tunga ärenden. Direkt efter det KF-grupp, dock med färre ärenden.

BW

Så förkortas Brood War. Expansionen till Starcraft. Jag har spelat ett par matcher idag. Blev så nostalgisk när jag läste och skrev om World Cyber Games för ett litet tag sen. Det gick inge vidare. Första matchen torskade jag, kom inte riktigt ihåg hur man byggde de olika grejorna. Sen efter att den värsta rosten var borta lyckades jag vinna.

Via Dick Erixon ser jag att Nya Wermlandstidningen skriver om de fattiga svenskarna:

Så många som åtta av tio svenskar saknar helt egen förmögenhet – om man bortser från värdet av den egna bostaden. Enligt statistik från Luxemburg Wealth Study så är våra finska grannar dubbelt så rika. Engelsmannens genomsnittliga förmögenhet är fyra gånger större, och italienarens sju gånger.

En idé som tyvärr har förkastats av den borgerliga regeringen vore att man vid försäljningen av statliga bolag skulle låta det kapitalet, eller de aktierna, delas ut till medborgarna.

På SvD.se kommenterar PJ Anders Linder Alliansen uppgång i opinionen:

Trots detta har Alliansen en kanin i hatten, och han heter Jan Björklund. Om några veckor blir det slut på ledarvakuumet i folkpartiet, och om skolministern har använt sommaren väl kan hans nya roll göra stor skillnad, och det inte bara för fp utan för hela borgerligheten. Det vore ytterst välkommet om Björklund tog tillfället i akt den 8 september och använde sitt jungfrutal i Västerås till att slå ett slag för borgerligheten som ideologisk och inte bara skatteteknisk förnyelsekraft – och till att ställa socialdemokratin till svars för bristerna i välfärdstjänsterna i allmänhet och skolan i synnerhet. En vitamininjektion!

En lektion i diktatur

I tiostegsprogrammet ”Så blir du en vänsterdiktator” har nu Venezuelas Hugo Chavez bockat av ytterligare två centrala punkter.Staten ska få större möjligheter att beslagta privat egendom. Och den lag som hindrar Chavéz från att bli omvald en tredje gång ska rivas upp.

Att Chavez kommer att kunna väljas om i oändlighet är något Ung vänster finner helt i sin ordning. På sin blogg tog de reaktionerna på den utannonserade grundlagsändringen som bevis för ”borgerlig hegemoni” i svenska medier.

Expressens ledarsida om vänsters gunstling Hugo Chavez

2007-08-18

Vidrigt Gefle!

Jag visste det. Idrottsklubbar är värdelösa när det kommer till kvinnomisshandel. Så här säger gubbarna i Gefle IF efter att deras spelare Babupa dömts för misshandel av sin fru:

"Föreningen hade redan gjort bedömningen att vi ska hjälpa i stället för att stjälpa familjen."

Ursäkta mig, men hjälpa familjen? Vilken familj? Maken i familjen har misshandlat frun! Det finns inte någon familj att stjälpa. De borde kasta ut aset Babupa ur klubben med huvudet före och i stället stödja frun. Jag kan tänka mig att hon just nu känner sig fruktansvärt uppgiven. Hon vågade till slut gå till polisen och få aset dömt. Men hans kära fotbollsklubb ställer upp för honom ändå.

Gefle IF vill inte förlora en bra spelare, så enkelt är det. Är det något klubbar borde flyttas ner i seriesystemet för är det sånt här. Fy fan.

Fotnötter

Jag håller på med att skriva mer korrekta fotnötter i en rapport jag jobbar på. Missade att ha med tillräckligt många sidhänvisningar. Det blir med andra ord en jäkla bläddrande för att hitta rätt i böckerna. Rapporten kommer ut på en tankesmedja nära dig i mitten eller slutet av september.

Varför måste det vara molnigt och kallt ute för hela tiden? Det är ju i alla fall augusti. Suck.

Jag ska snart slita på mig Newcastle-tröjan och bege mig ner till Olearys. Match mot Aston Villa hemma. Laget känns riktigt bra nu, hoppas det fina spelet mot Bolton sitter kvar i gubbarna.

Kommunistiska bibliotekarier

Herregud, läs detta av Kjell Albin Abrahamsson i Expressen.

Denne Cete

Det blev mycket riktigt en miljöpartist, Bengt Cete, som svarade mig på inlägget om att avreglera elmarknaden och bygga ut vattenkraften. Det är ett ganska märkligt inlägg eftersom det knappt bemöter mina förslag. Han menar att det är elbolagens girighet som gör att de tjänar så mycket pengar. De kunde sänka sina priser bara. Snacka om att leva bland molnen. Ska dom göra det för att Bengt Cete ber dom? Ja, elbolagen tjänar en jäkla massa pengar och det tyder på en alldeles för svag konkurrens. Men Bengt Cete föreslår inte det, han föreslår ingenting. Jag föreslår ökad konkurrens genom avreglering.

Sen börjar han skriva om kärnkraften, som min debattartikel knappt berörde. Vattenkraften vet ingen vad han tycker om.

Summa sumarum. Noll förslag från miljöpartiet om hur vi ska få billigare och miljövänligare el.

2007-08-17

Kommer någon åka kollektivt nu?

Peters var öppet och laxsalladen var utmärkt. Ägarna hade spenderat tre veckor på Öland men ändå lyckats bli lite solbrända. Inte dåligt.

Östgötatrafiken tar ytterligare ett steg mot att minska åkandet, förlåt, jag menar öka säkerheten. Nu införs ombordavgifter vilket innebär att om man, som jag alltid brukar göra, fyller på sitt kort på spårvagnen så kostar det 100 kr. Att köpa en biljett kommer att kosta 20 kr, plus 20 kr för själva biljetten. 40 spänn för en vanlig biljett!

Man vill minska kontanthanteringen ombord efter ett antal rån. Jag förstår verkligen förarnas oro, men resultat kan mycket väl bli minskat åkande och därmed att de istället får sparken. Självklart ska inte förarna tvingas välja mellan rån eller jobb, men det finns andra saker som går att göra. Det går att öka säkerheten genom vakter och så har vi faktiskt - har jag hört - polis i det här landet.

Personligen tror jag detta kommer leda till minskat åkande för min del. Det gör att jag får mer motion, så någonting är väl vunnet.

Föda

Klockan är nästan ett och det börjar kurra i magen. Har jobbat på som en furie senaste timmarna. Fick så mycket energi av det lyckade mötet med Lasse. Undrar om Peters har öppnat igen, kan tänka mig deras laxsallad.

Bra möte!

Jag och Lasse Glänneskog har precis avslutat ett riktigt bra möte om utbildning i partiet. Han har många bra idéer och det kommer bli ett riktigt bra utbildningsprogram för folkpartisterna. Man blir oerhört inspirerad och laddad när man hittar någon att jobba med som gör en mer kreativ och där man kan bolla idéer och tankar. Lasse är lärare och jag har 130 poäng på lärarutbildningen och ett par år som högstadielärare. Dessutom tror vi fullt på att ställa krav är att bry sig. Folkpartisterna kommer få tydliga krav på sig och lära sig förbaskat mycket!

Hyfsat väder

Hyfsat väder ute. Ska förbereda mig lite för mötet med Lasse Glänneskog, en folkpartist i barn- och ungdomsnämnden. Vi ska prata utbildning, inte för kidsen, utan för folkpartisterna.

Inlägget om dagens dummaste väckte tydligen känslor. Bloggen slog rekord i går med nästan 1000 besökare.

Mattias Svensson, en av de vassare pennorna där ute, har startat en blogg. Den kan vara väl värd att läsa. Idag sågar han radions Björn Elmbrant och inledde bloggen med en mycket roligt inlägg om farliga barnvisor:

”Mormors lilla kråka”. En kråka som slinker hit och dit på vägen och slutar i diket underminerar acceptansen för Vägverkets nollvision om att ingen ska dö eller skadas svårt i trafiken.

2007-08-16

Ibland är man dummare än vanligt

Dagens dummaste blev inte han i Svenska Dagbladet, det blev jag själv. Hade bokat in en träff med två unga folkpartister i kväll, men tydligen glömt att skriva upp det i kalendern. Därmed föll det mig naturligtvis ur skallen också. Oerhört klantigt. Jag hoppas verkligen de kan tänka sig att engagera sig ändå.

Så sant som det är tänkt

Tommy tänker och skriver i NU. Läs.

Läser att liberalerna leder i opinionen i Polen. Det landet behöver verkligen en liberal regering.

EM och valallians

Det var en trevlig invigning av EM-möbler i OnOff:s gamla lokaler ute på Ingelsta. De anställda hade skruvat möbler i en månad nu och började enligt utsago bli lite trötta på det. Min kompis, som jag gick lärarutbildningen tillsammans med, är butikschef och hon var extra nöjd över att jag sagt i tidningen igår att jag skulle köpa en ny fin möbel för mina 35 000 kr (från försäljningen av statliga bolag). De öppnar idag kl 16, åk dit och shoppa lite vetja.

På bussen hem såg jag att Extra Östergötland har tagit in min och Eriks insändare om en valallians för Alliansen. Den finns inte på nätet så jag publicerar den nedan.

Nu ska jag se vad jag måste förbereda inför måndagen. Kommer att få lägga en del arbete på annat i helgen. Jag skriver på ett paper för en tankesmedja och ska fixa till fotnötterna innan den är helt klar. Inser plötsligen att det faktiskt bara är torsdag idag. Underbart, då har jag en dag till på mig!

Samarbetet mellan de fyra borgerliga partierna, Allians för Sverige, är oerhört lyckat. Men nu är det dags att ta nästa steg och bilda en valallians inför nästa val.

Att de borgerliga partierna diskuterades sig samman innan valet var inte bara bra för att vinna valet. Det gav också regeringen en rivstart. På bara några dagar efter regeringens bildande presenterades en budget som bland annat kraftigt sänkte skatten för låginkomsttagare och påbörjade den kanske största reformen av skolan någonsin.

De borgerliga partierna gick till val på flera gemensamma program och kommer naturligtvis så att göra även 2010. Men vi tycker att partierna ska fördjupa samarbetet på fler områden. I valet 2006 gick vi fram som enskilda partier. Det vill vi göra även 2010, men i form av en valallians. Det innebär att vi ställer upp med en gemensam partibeteckning, Allians för Sverige. Under den partibeteckningen finns sedan olika listor, en med folkpartister, en med moderater och så vidare. Mandaten i riksdagen fördelas utifrån hur många röster de olika listorna får.

Går vi under samma partibeteckning kommer avstånden mellan partierna minska. Precis som samarbetet 2006 gjorde. Det blir naturligare att samarbeta över partigränserna.

Regeringens rivstart har visat hur viktigt det är med ett djupt samarbete mellan de borgerliga partierna. Att vi nu samarbetar i regering, riksdag och i många kommuner och landsting över hela Sverige fördjupar naturligtvis samarbetet. Men ett valtekniskt fördjupat samarbete kommer både på kort och lång sikt förbättra samarbetet ännu mer.

Mathias Sundin (fp)
Erik Svansbo (fp)

Dagens dummaste

Ibland undrar man hur tidningarna väljer vilka som ska få skriva på deras debattsidor. Att mindre tidningar få ta vad de får kan man förstå, att Svenska Dagbladet släpper fram den här tomten är mycket märkligt. Det är väl för att det är en moderat som nu är besviken på Alliansen. Men han verkar ärligt talat mindre begåvad.

"Alliansen gick till val på skattesänkningar, allt och alla skatter skulle sänkas med hjälp av det enorma budgetöverskott som den goda konjunkturen skapat."

Nej, det var ingen i Alliansen som sa det. Alla skattesänkningar skulle vara och är fullt ut finansierade antingen genom besparingar eller höjningar någon annanstans.

"I stället för en allmän skattesänkning för låg- och medelinkomsttagare så inför man ett ”jobbavdrag”. "

Vadå i stället för? Det var just den sänkningen som Alliansen gick till val på. Inget annat.

"Det finns många, vissa siffror säger en miljon, som inte har något arbete. En följd av den vänsterpolitik som förts under årtionden. Antalet lediga jobb enligt arbetsförmedlingen pendlar runt 20 000. Vilka jobb skall de övriga 980 000 ta?"

Ingen har påstått att en miljon människor i månaden ska få jobb.

"Tyvärr är det så att folk som är långtidsarbetslösa, långtidssjukskrivna eller förtidspensionerade är synnerligen oattraktiva på arbetsmarknaden. Är man 20, byggjobbare och trevlig så kan man välja och vraka mellan jobben. Är man 50 och långtidssjukskriven så är man totalt ointressant för arbetsgivarna."

Just därför har regeringen infört nystartsjobb som underlättar för just dessa grupper att få jobb. Hittills har nystartsjobben varit klart över förväntan.

Nu kommer vi till grand finale i idioti.

"Till nästa val måste jag med sorg i hjärtat allvarligt överväga att rösta på ett vänsterparti, något jag aldrig trodde skulle hända."

Han ägnar hela sin artikel åt att han är så besviken för att regeringen för en politik som är för mycket till vänster för honom. Som reaktion tänker han rösta på partier som för ännu mer vänsterpolitik.

Detta har alltså publicerats på en ledande debattsida i Sverige. Man tar sig för pannan.

OBS, gäller inte bara moderaterna!

Moderaterna är nutidens arbetarparti. Vi ska bli ett större parti som samlar fler människor i det svenska samhället. Vi ska bli partiet som är bäst förankrat i människors vardag. Vi ska bli Sveriges första parti som tar utgångspunkt i de problem människor upplever, inte bara i de problem partiets aktiva just nu råkar tycka är de mest avgörande frågorna.

Moderaternas partisekreterare Per Schlingman till moderater i Loftaholm. Något för andra partier att lära av.

Friskolor

Många oroar sig nu över att de kommunala skolorna helt ska slås ut nu i vissa kommuner. En del vill hindra det. Då måste man tänka sig för väldigt noga. Varför ersätter friskolor kommunala skolor? Jo, eftersom föräldrar och barn väljer friskolorna. Om man hindrar friskolorna från att etablera sig så hindrar man föräldrar och barn att välja de skolor man tycker är bäst. Då sätter man kommunerna före föräldrar och barn. Ett sånt system kan vi inte ha.

Det politiker måste göra är att se till att kommunala skolor är fria att konkurrera på lika villkor med friskolor.

Ett inställt möte på förmiddagen idag gör dagen lite lugnare. I eftermiddag ska jag på invigningen av EM-möbler i Norrköping.

2007-08-15

PUh

Personalutskottet tog inte hela dagen, bara fram till kl 15. Skönt. Vi gick bland annat igenom arbetet med att minska sjukskrivningarna i kommunen, återkommer om det i ett annat inlägg. Tjänstemännen avrapporterade om hur målsättningarna för 2007 höll på att uppfyllas, eller inte, och nästa års målsättningar berördes. Jämställdhetsplanen, som ska uppdateras varje år, diskuterades också. Kerstin Hildebrand från vänsterpartiet funderade på om det också kunde vara okej att kvotera män och inte bara kvinnor. Det kändes konstigt sa hon. Jag sa inget.

Det blev också en längre diskussion om ska eller bör (som jag inte heller deltog i). Ska det stå bör, bör det stå bör, bör det stå ska eller ska det stå ska? Ungefär så gick resonemanget. Nej, kommunpolitik är inte alltid roligt. Men jag kan lova er, diskussionerna är inte på högre nivå i riksdagen. Känns tryggt va?

I den stora världen skriver Tommy Rydfeldt om det lyckade försöket med valfrihet i Halland. Vårdval Halland. De låter helt enkelt folk välja vårdcentral. Chockerande va?! Och folk verkar gilla det. Chockerande va?! Jag lyssnade på ett föredrag om detta på fp:s riksmöte i Örebro i våras. Har också hört att det är på gång till Östergötland.

Noterar att en lärare i Norrköping hade kokain i frysen. Är det sånt som kallas snö?

Några typer i kriminella gänget Original Gangsters (tufft namn...) har hotat Folkbladets chefredaktör. Bra och starkt att inte Folkbladet backar utan istället publicerar hoten.

Durkslaget blir av med serveringstillståndet! Yikes, jag som alltid brukar ta en öl där innan IFK-matcherna (precis som Folkbladets chefredaktör bl.a.).

Kommunstyrelsen ska tillsammans med Linköpings KS åka på resa till Europa för att kolla resecentrum. Jag funderade stilla på vilken flygplats vi kommer åka från. Linköping eller Norrköping. Det är ju känsligt det där. Kompromissen blev Nyköping. Men vi landar i Norrköping!

Martin Ljung, är inte han dö?

Nä, han fyller ju nitti. Jag vaknade imorse till Martin Ljungs underbara sketch om Fingal Olsson. Grattis på 90-årsdagen! Funkade nästan lika bra som att bli arg på Lars Ohly.

Mats Turesson (fp), skriver i NT idag om försvars-, utrikes- och säkerhetspolitik. Läs den, han har många viktiga saker att säga:

Det som oroar mest är bristen på sammanhang mellan vår utrikespolitik, säkerhetspolitik, försvarspolitik och försvarsmaktens resurstilldelning och uppgifter. ... Vi måste också våga riskera något i denna kamp för de värderingar vi tror på. Som politiska beslutsfattare och samhällsmedborgare måste vi acceptera att svenska soldater i dessa sammanhang kan hamna i strid. I Darfur bör vi ta en aktiv roll för att hindra den slakt av människor som pågått där så länge. Är vi eller är vi inte beredda att leva upp till det vi säger oss vilja göra? Att verka för fred och säkerhet i världen. Eller är vi beredda att göra det bara lite grann, om någon annan utför de verkligt farliga uppdragen?

De resultat vi såg igår för riket, om de sämsta behörighetsnivåerna på tio år, är ännu sämre i Norrköping. Vi ligger över rikssnittet och tappar från 2006. Lars Stjernkvist som i vanliga fall gärna poserar i media, syns nu inte till någonstans. Hur Lars ska det hjälpa om du tar bort ytterligare miljoner från grundskolan? En fråga jag ställt många gånger, men aldrig fått något svar.

NT har en lite mer utförlig artikel om min motion till landsmötet. Hittar inget på aftonbladet.se. Mats Turesson ringde nu och meddelade att Rix MorronZoo pratade om förslaget och menade att det var en toppenidé. Nu måste jag kuta för att hinna till min skjuts.

2007-08-14

Aftonbladet ringde

De vill höra lite varför jag tyckte att man ska dela ut de statliga företagen till svenska folket. Har inte sett något ännu på aftonbladet.se men kommer väl i morgondagens tidning. NT har en kort notis på nätet och det kommer mer i morgondagens tidning tror jag. De ringde också och intervjuade mig.

Kom precis hem till en nystädad lägenhet. Min hushållsnära tjänst har städat och fejat. För 500 kr i månaden behöver jag aldrig städa. Money well spent! Använder ServiceTeamet.se, gör det ni också!

Träffade på en studentkompis från lärarprogrammet på stan. Hon hade en liten Melker fyra månader i en barnvagn. Hon berättade om en annan studenkompis som redan hade andra ungen på gång. Förra helgen träffade jag fyra, manliga, studentkompisar. De drack öl och hade inga barn.

Sossarna skolpolitiska talesman, Marie Granlund, är väl ändå ett under av märkliga påståenden. På frågan om sossarna hade något ansvar för att flest elever på tio år inte blir behöriga till gymnasiet svarar hon:

"Nu har ju siffrorna legat ganska likartat under många år, men självklart har vi en del i det här ansvaret, även om de borgerliga också har ett stort ansvar nu när de suttit vid makten i ett år."

Varför kan ingen reporter ställa lite kritiska frågor när någon politiker (förutom undertecknad) kommer med sånt här skitsnack. Okej, så sossarna har "en del i det här" efter tolv raka år vid makten. De borgerliga har "ett stort ansvar" efter ett år. För det första är det inte ett år. Detta är resultat som gäller våren 2007, alltså lite drygt ett halvår.

På detta dryga halvår ska reformer genomföras, lärare utbildas, betygssystem ställas om, nya lärare utbildas, statusen för läraryrket höjas, en ny skollag träda ikraft - och det ska dessutom vända en tioårig negativ trend. Säga vad man vill, men Marie Granlund har då en stor tro på borgerlig handlingskraft.

Reportern undrar vad som har gått snett och vad som ska göras åt det:

"Jag tror att vi måste fortsätta det arbete som vi har påbörjat, men göra mycket mer där."

Bra idé! Tio års negativ trend. Vi gör mer av samma sak, bara i högre takt!

Imorgon är det som sagt en heldag med personalutskottet. Jag är lite allergisk mot heldagar. Nästan oavsett vad man pysslar med så blir det rätt segt på slutet. I utskottet behandlas mycket viktiga frågor. Hela personalpolitiken, eller i alla fall riktlinjerna för det (som kanske någon läser om vi har tur). Det vi verkligen kan påverka är stödet till cheferna.

Lycka till Elfsborg (ni lär behöva det).

Dela ut statliga företag till svenska folket

Idag i Corren skriver jag om en av mina motioner till landsmötet. Att delar av intäkterna från försäljningen av statliga bolag ska delas ut till svenska folket. Svenska staten är nämligen fruktansvärt rik, medan svenska folket saknar förmögenhet:

En genomsnittlig svensk har en förmögenhet som bara är en sjättedel av en genomsnittlig italienare. Detta trots att Sverige har en högre BNP per person än Italien Och 40 procent av svenskarna har ett nettokapital på mindre än 4 000 kr.

Den svenska staten däremot är fruktansvärt rik. Den äger 57 företag med totalt 200 000 anställda till ett värde av ungefär 675 miljarder kronor – eller 75 000 kronor per svensk.

Enligt mitt förslag skulle i ett första steg en svensk genomsmittlig familjs förmögenhet öka med 4000 kronor. I ett land med så fattiga medborgare skulle även denna lilla summa betyda mycket.

Och om vi på sikt delar ut hälften av intäkterna från försäljning av statliga bolag till folket landar vi på drygt 35 000 kronor per person. Eller 140 000 kronor för en familj med två vuxna och två barn.

Det skulle betyda mycket för välbefinnandet för det svenska folket. Det skulle ge många en större frihet och fler möjligheter. Många skulle få mer makt över sina liv – och staten lite mindre.

Det låter väl inte helt fel?

Hela artikeln hittar ni här. Lite störigt är att de har varit inne och pillat en del i texten. Om de fixar stavfel eller tar bort en del för att den är för lång har jag inget emot, men små ändringar som inte passar mitt sätt att skriva är irriterande.

Fem cm

Höstens första riktiga laddning av handlingar har kommit. KS-handlingarna, en ca fem cm tjock bunt. Har inte vågat titta på ärendena ännu. Njuter istället av en prickigkorv-smörgås och har precis skickat en insändare till Extra Östergötland. Erik Svansbo och jag skriver om vår motion till landsmötet om valallians mellan de borgerliga partierna.

Imorgon är det personalutskott hela dagen ute på Getå. Vi ska prata om ett program som ska antas under hösten. Undrar varför det går åt en hel dag. Så det gäller att få lite gjort idag.

Morgon-tv, speciellt med Lars Ohly, är den bästa väckarklockan. Behöver ingen snooze när den där vilden är på tv. I morse argumenterade han kraftigt för att människor inte ska behöva arbeta, hans vanliga inställning. Jag blir heligt förbannad när han hela tiden, utan att skämmas, hoppar på socialförsäkringsministern och anklagar henne för att vilja straffa de svaga. Att det är hennes mål. "Hörru du din förbannade kommunist, som sitter här och representerar en mördarideologi! Ska du prata om moral och rättvisa!" Tänk om Husmark Pehrson sagt det, då hade inte varit den mest anonyma ministern länge till.

IFK lyckades förlora igår i näst sista minuten mot Enköping. Surt. Man får glädja sig åt att Sylvia tvålade till Sundsvall med hela 4-1.

2007-08-13

10 gubbar

Enligt Folkbladet.se spelar IFK Norrköping bara med 10 man idag mot Enköping. Jingblad tyckte väl att 11 man vore för orättvist. Eller så får Folkbladet.se vakna till. 0-0 i halvtid och dåligt spel från IFK tydligen.

Är hemma efter en bra arbetsdag. Koman från förra veckan verkar ha släppt och saker och ting avverkades i rask takt.

Jag köpte lite aktier (fonder) i fredags efter börsraset. Läser på Di.se om börsrally. Kollar gladihågen in på banken och ser att de jäklarna inte har handlat några aktier åt mig. Tack så mycket! När man väl gör en bra affär så blir det bara i teorin.

Imorgon kommer mina hushållsnära tjänster på besök för lite städning. Trevligt, trevligt. Nu ska jag läsa senaste Economist.

Ditt och datt

Åt en trevlig sushi-lunch med Åke Bjurhamn idag. Kul att återse folk när de kommer tillbaka efter semestern.

Ser att Fredrik Reinfeldt öppnar för kommunala nyval. Mycket bra. Bisarrt att oavsett vilken parlamentarisk soppa det blir så måste kommunen styras, eller inte styras, så mandatperioden ut.

Kristdemokraterna vill ha större allianssamarbete även i Europaparlamentet. Mycket bra och helt i linje med min och Erik Svansbos motion till landsmötet. Där föreslår vi en valallians i EU-valet 2009 och riksdagsvalet 2010. Likt fp:s partistyrelse säger de andra partierna nej och hänvisar bland annat till de olika grupperna partierna sitter i parlamentet. Jaha, det är väl bara att sätta sig i samma eller samarbete mellan grupperna. Så, då var det löst.

Igår berättade Lars Ohly att han kan tänka sig högre skatter. En del saker blir man mer chockad av än andra, och andra mindre. Bra i alla fall att han är ärlig att han vill ta bort skattesänkningar för låginkomsttagare. Det vill socialdemokraterna också, men säger det inte lika tydligt.

Rädda basindustrin, bygg ut vattenkraften

Äntligen tillbaka i debatten! Jag har inte haft någon insändare eller debattartikel i någon tidning sedan juni. Känns gött att vara tillbaka. Ämnet för dagen är en av mina motioner till folkpartiets landsmöte. Den handlar om basindustrin som är under hård press i Norrköping och Sverige. Från artikel i dagens NT:

"Vart nionde jobb i Norrköping är kopplat till basindustrin. En industri som håller på att knäckas av höga energikostnader. VD:n för Fiskeby Bruk (numera Graphic Packaging), med anor från 1637, Torbjörn Hansen, förklarade för mig att hela deras vinst raderats ut de senaste åren på grund av stigande elpriser. Vänder inte utvecklingen riskerar de att gå omkull och över 300 människor få sparken.

Det finns två stora bovar i sammanhanget, skatter och bristande utbud.

Stoppat skattehöjningarna har redan den borgerliga regeringen gjort. ... Men vi behöver göra mycket mer än så. ... Mitt förslag är att vattenkraften byggs ut. Då ökar utbudet på el och priserna sjunker. Jag föreslår också en verklig avreglering av elmarknaden. Den är visserligen mindre reglerad än förut, men fortfarande kraftigt reglerad. Det hindrar verklig konkurrens. Avregleras den kommer elpriset sjunka."

Nu är det bara att vänta på upprörda miljöpartister som kommer kräva mitt huvud på ett silverfat. Att vi har fina älvar att titta på är säkert viktigare än koldioxidfri el. FN:s rapporter om global uppvärmning ska lösas - på något annat sätt.

Vi slutade morgonmötet prick 9.30 Jag försöker som mötesordförande vara noga med att hålla tiden. Ett bra möte med samtliga samlade, Anna Nyholm var tillbaka nu också. Jörgen Rundgren rapporterade bland annat från ett möte i Mälardalen där han representerade kommunen. Ämnet var byggandet av Citybanan och förhandlingarna med regeringen.

2007-08-12

Grått

Snacka om grått väder hela dagen. Dessutom varmt och klibbigt. Har läst nästan hela dagen. De nummer av Economist som jag missade under utlandsvistelsen är nu genomlästa. Fantastiskt bra tidning som jag verkligen rekommenderar. Själva namnet på tidningen gör att man tror den bara handlar om massa trist ekonomisk forskning. Men icke. Det är en tidning om politik, forskning, affärsvärlden, litteratur osv. Otroligt allmänbildande och väldigt välskriven.

Efter lite uppehåll har jag tagit mig an resterande delen av Tredje rikets uppgång och fall. Är i augusti 1939, precis innan anfallet på Polen. Vi har mycket att lära av historien. Bland annat att inte falla undan för diktaturer, som vi gör regelbundet för Iran och andra.

Har också hunnit med lite skrivande, kollat på Meet the Press och förberett mig för morgonmötet i Alliansen. Vi har ett möte varje måndag morgon. Imorgon är det jag som sitter ordförande. Tänkte bland annat ta upp budgetprocessen och resor till andra kommuner.

Primitiva

Blir vi människor med några stänkare innanför västen. Efter den mycket lyckade premiären mot Bolton igår (3-1 till Newcastle) hängde jag hemma hos Peter Kjällkvist på kvällen där vi drack något så starkt som läskeblask och spelade kort. Jag var i stor ledning med bara min bror kvar som motstånd. Nu råkar ju tyvärr han vara pokerproffs och två inte helt genomtänkta all-ins från min sida förstörde kvällen.

Hur som helst, det där med stänkare innanför västen. Efter pokern tog jag en taxi hem, hade ingen lust att knalla på de mörka gatorna mitt i natten. Väntades på bilen stod jag i en port och hängde. En kvinna kommer och sätter sig och kissar några meter framför mig. Jag vänder mig bort när jag inser vad hon gör. Hon upptäcker mig och blir väldigt upprörd över att jag "står och tittar". Menar att det var väldigt otrevligt. Ja, va f-n tror hon jag tyckte? Och är man blyg kanske man inte ska pinka mitt på en gata! Bilen dröjde en stund så jag hann tyvärr se en hel del, mest män, som uträttade sina behov mot väggar, stolpar och annat bråte. Ibland inser man att vi inte är långt ifrån andra djur som lever på denna planet.

2007-08-11

Ytterligare en stol

I en av artiklarna kring hamnaffären läser jag att Hans Lundin (s) föreslås bli ny ordförnade för Norrköping Hamn & Stuveri. Man tar sig för pannan denna gråa morgon. Hans Lundin är ordförande i IFK Norrköping, sitter för (s) som ledamot i KF, är dessutom VD för Riksbyggen i Östergötland med intressen i de områden som säljs när Parken byggs om. Han sitter på många stolar - och hans fru på några till. Rita Eklund är ordförande i det bolag som ska sköta Parkens ombyggnad. Jag hoppas hennes bolag inte äger några byggnader i hamnen. Suck.

I eftermiddag blir det Newcastle-premiär på Olearys. Ska bli härligt att se gubbarna igen. Ser ut att vara ett bra lag som nya managern Big Sam fått ihop. Skadeproblemen sen tidigare verkar dock fortsätta. Sen på kvällen har det ryktats om poker.

2007-08-10

Kvällen

Har ägnats åt en rolig bok, No Excuses, av Bob Shrum. Politisk konsult som har lyckats förlora samtliga åtta presidentvalskampanjer han jobbat i. Men han skriver bra och underhållande. Tror jag ska kolla ett avsnitt av Jeeves & Wooster innan jag knyter mig.

Dagens nyhet om riktlinjer för sjukskrivningar är positiv. Jag har länge stört mig på det oerhört slappa förhållningssättet till sjukskrivningar i det här landet. Bara det att vi faktiskt säger "att sjukskriva sig", säger det mesta. Om någon tycker det är jobbigt när killen gör slut kan det leda till sjukskrivning. Bisarrt.

Därmed inte sagt att det inte finns många som verkligen behöver vara sjukskrivna. Det är just därför vi ska ha strängare regler än idag så att vi har råd att hjälpa de som verkligen behöver hjälp.

Dags att gå hem?

Ägnat dagen åt att färdigställa en debattartikel som nu är skickad till Corren. Den handlar om att vi borde dela ut de statliga bolagen till svenska folket. Dessutom en del läsande och några småprojekt avslutade. Nu har musten gått ur mig känner jag. Känt mig väldigt slö denna första arbetsvecka. Nästa vecka är det lite mer möten, då kommer jag nog igång bättre.

Jag tror jag ska läsa lite till och sen ta mig härifrån. Kanske en sväng på stan? Borde inhandla några lampor. Får se.

Mer om hamnen

NT rapporterat att Jörgen Rundgren "rasar" över beslutet. Jag tycker det är ett så himla kul uttryck, rasar. Hur ser det egentligen ut när någon rasar? Blir den personen så arg att han ramlar omkull? Och vad krävs egentligen för att rasa? Jag tror inte jag har fått rasa i en enda rubrik. Det får man ju se som ett nederlag.

Hur som helst. Även Mats Turesson, fp:s näringslivspolitiska talesman kommenterar affären på NT.se:

"Även Folkpartiet sågar kommunens beslut att lägga en kvarts miljard på att köpa hamnen.

Hamnen är mycket viktig för Norrköping, och det breda ägandet av hamnbolaget som funnits har varit bra. Därför är det olyckligt och svagt att Mattias Ottosson (s) inte ens har försökt hitta andra privata ägare när de nuvarande vill sälja, säger Mats Turesson, näringslivspolitiskt ansvarig för folkpartiet i Norrköping."

Läsarna på NT.se håller i en omröstning med oss. 79% tycker inte att kommunen ska köpa hamnen. Få röstande hittills.

Är det vänstervindarna som blåser igen?

Sedan vänsterpartiet gick in i koalition med socialdemokraterna och miljöpartiet har kommunen svängt åt vänster. Vänsterpartiets inflytande har kraftigt stärkts av socialdemokrater med hjärtat långt till vänster som fått övertag av de mer mitteninriktade sossarna. Det började med att en stor affär för kommunala Hyresbostäder stoppades. En affär som en enig styrelse hade beslutat om före valet, men som i sista sekund stoppades efter det. Vi har också sett att inom äldreomsorgen tar nu kommunen över boenden som tidigare drivits på entreprenad av andra vårdgivare.

Nu är det kanske dags för nästa stora vänsteraffär. Igår ringde KS-ordförande Ottosson mig och meddelade att kommunen tänker köpa ut de stora privata ägarna i Norrköping Hamn- och Stuveri AB. Hamnbolaget som i år fyller 100 år. Kommuen har tidigare varit minoritetsägare i bolaget men nu vill Holmen sälja och de andra följer efter. Problemet är att kommunen inte ens har försökt hitta någon annan ägare. Jag skulle ha större förståelse om det var den sista utvägen. Ingen annan kan tänka sig köpa aktierna och Holmen mfl vill verkligen ut. Men så är det inte nu.

Och det är inte lite pengar vi pratar om heller. 243 miljoner kommer affären gå loss på. Detta tas ur kommunens kassakista, vilket innebär minskade ränteintäkter på 10-11 miljoner kr årligen. Dessa ränteintäkter används idag i driften av skolor, äldreboende, vägar osv.

Ja, suck. Dessutom häller regnet ner ute.

2007-08-09

Nu är det klart

På vägen till Parken idag cyklade det förbi en skäggig gubbe som, så att säga, inte hade all luft i slangen, och hojtade till oss när han såg min IFK-tröja. 4-0 till IFK! Jo, säkert, tänkte jag. Vilken dåre. Det blev 5-0. Det är nu 20 poäng ner till Sirius på fjärdeplatsen och helvetet ska frysa om det inte blir Allsvenskan nu.

Dessutom fick man beskåda IFK:s mål nummer 4000 i seriesammanhang (vem håller räkningen?), när Daniel Bamberg gav oss ledningen 1-0.

Seg dag

Det är segt idag också, men har fått en del ur händerna. Inga stora projekt avslutade, men en hel del mindre. Ska bli skönt att kolla IFK ikväll. Vi brukar ta en öl innan på Durkslaget. Det ser ut att bli bra uppslutning idag. Känner mig för en gångs skulle positiv till matchresultatet ikväll. Alltid annars har jag kommit på anledningar till varför IFK kommer torska just denna gång. Men inte ikväll. Så jag förmodar att det blir förlust bara för det. Nä, dags att svida om till IFK-tröja och ge sig av.

Gaming

Igår i Folkbladet läste jag om Norrköpingskillen Johan "toxic" Quick som nyligen har vunnit "VM" i Quake i Dallas. Idag finns en artikel även i NT. Att läsa artiklarna gör att gamla minnen poppar upp. Innan jag flyttade till Norrköping bodde jag i Stockholm där jag hade ett företag som jobbade och utvecklade tävlande i dataspel, gaming.

Bland annat anordnade vi det svenska kvalet för dataspels-"OS", World Cyber Games. Jag ledde också det svenska laget på plats i Sydkorea för the 1st WCG. Snokar runt lite på deras hemsida och noterar att den femte plats vi fick då i medaljligan fortfarande är det bästa som Sverige placerat sig. Måste ha berott på mitt stabila ledarskap! Hittar också det gamla laget med Quake-spelare Cyrus, Fazz och Aim samt Brood War-spelarna Madfrog, Jesse och Kenka. Och inte minst sköna Counter Strike-laget Kompaniet.

Gaming är hur stort som helst i Sydkorea. Prissumman då, 2001, var på 600 000 dollar. Nästan 400 000 personer deltog i kvaltävlingar världen över och 430 stycken fick åka till finalen. Idag är prissumman uppe i 2,5 miljoner och öven en miljon personer kvalar. Numera hålls inte tävlingarna bara i Korea utan flyttas, likt OS, runt i världen. I år är det tydligen Seattle som står som värd.

Sverige har hela tiden legat långt framme inom dataspelsvärlden. Vi är duktiga inom Quake och Counter Strike men har efter Koreas intåg inte haft så himla mycket att säga till inom Starcraft. Själv har jag en förlorad åttondelsfinal i Starcraft-SM som största (och enda) merit.

2007-08-08

Där rök den budgeten

Det dånar i Norrköping. Fyrverkeri vid Augustifesten. Betalat av skattebetalarna skulle jag tro. Visst är det skoj med lite fyrverkeri, men surt förvärvade skattepengar ska gå till annat.

Bloggen dyslesbisk får mig idag att skratta.

Dags att knyta sig.

Stå upp nu!

Statsministern tycker att "enskilda ledamöter" i riksdagen ska besinna sig och inte "sprida osäkerhet" om fastighetsskatten. Jag förstår att han inte vill att "enskilda ledamöter" ska mopsa sig, men jag tycker att det är deras förbaskade skyldighet. De är valda av folket och sitter i Sveriges högsta beslutande församling. Det är riksdagen som bestämmer och ska inte vara nickedockor åt någon regering. Vi ska kunna ha en debatt, även med folk från samma parti. Notera att Reinfeldt inte för fram några sakargument mot ledamöternas åsikter. Bara att de ska sitta still i båten.

Jag har svårt att bedöma de "enskilda ledamöternas" förslag i sak. Men debatten måste få finnas.

Snart dags att röra sig härifrån. Inget möte ikväll. Ska försöka läsa lite motioner istället.

Slö

Som en anakonda efter att ha käkat en antilop, eller vad dom nu äter. Själv åt jag lax på lunchen. Får liksom inget gjort ordentligt. Hattar mellan olika saker. Har i alla fall bokat in en träff med två unga folkpartister som vill engagera sig lite mer. De verkar målmedvetna och duktiga. Fick svar från NT att min debattartikel om basindustrin kommer in. När är ännu oklart.

Mats Turesson (fp) har jobbat med en debattartikel som är ett inlägg i debatten om försvaret som har blossat upp under sommaren. Som tidigare yrkesofficer, de sista åren vid underättelsetjänsten, och allmänt kompetent person har han bra koll och många vettiga åsikter. Hans artikel ruskar om och säger några viktiga sanningar.

Ser att Jytte Guteland blir ny ordförande för sargade SSU. Hon är tydligen "höger". Ja, allt är ju relativt.

Maudan jagar facket och hotar med lagstiftning om deras stridsåtgärder inte blir lite mer rimliga. Jag instämmer fullt ut. Vi kan inte ha en stat i staten. När man säger så, tror många att man ogillar fackföreningar. Det gör jag inte. Däremot ogillar jag maktfullkomliga fackföreningar (eller andra organisationer) som sätter sig över enskilda människor. Att organisera sig tillsammans för något gemensamt man vill uppnå är alldeles utmärkt. Jag är ju själv med i ett parti. Men de som inte vill måste få slippa.

Utbildning

Pratade vi om på mötet. Vi ska få igång lite utbildning i folkpartiet, både i länet och här i Norrköping. Vuxenskolan, som jag var på möte hos, är bra att ha och göra med. De hade ett bland annat ett utbildningspaket för nyvalda som vi kommer köra. Lite grunder, som förmodligen fler än bara politiskt aktiva borde genomgå. Det skadar inte att veta hur vår demokrati funkar och allt kommer man ju inte ihåg från grundskolan.

Ingen sol idag, suck. Men iallafall hyfsat varmt.

Vaknade tidigt

Och kunde inte somna om. Morgonnyheterna var så tråkiga att det borde ha hjälpt. Hur kan man hålla sig vaken till en inslag om myggor? Ska väl ta och pallra mig ner till jobbet. Ett möte klockan 10 annars är det lugnt i kalendern idag. Ska fortsätta skriva lite debattartiklar och läsa motioner. Plus en del annat smått och gott.

2007-08-07

Hemma

Från Linköping. Vi la upp mini-landsmötet den 25 augusti där alla fp-medlemmar i Östergötland kan komma med synpunkter på motionerna till landsmötet. Kom in med tåget vid 21-tiden och ingen spårvagn i sikte de närmaste 20 minuterna. Fick bli en promenad hem, vilket inte gjorde något eftersom Clancy-boken jag lyssnar på är riktigt bra just nu. Brukar lyssna på ljudböcker när jag går nånstans.

På vägen hem på tåget läste jag en intervju med skådisen Kjell Bergkvist. Han sågade Ingmar Bergman med fotknölarna och menade att hans filmer var pretentiöst trams. Och när man frågar folk som gillar honom vilka filmer de sett, har de oftast inte sett så många, om någon, menade han. Jag tycker det är samma sak med Kubricks 2001: A Space Odyssey. Brukar fråga folk som hyllar den vad som egentligen är bra med filmen och väldigt få kan säga det. Men man ska tycka att såna filmer är bra. Själv tyckte jag att "datorn" är lite läskig, men att alla rymdskepp som åker runt till klassisk musik är urbota trist. Men jag är väl för trög.

Upp på stan

För lite motionsläsande och sollapande. Därefter bär det av till Linköping igen. Träff för ombuden till landsmötet under ledning av rutinerade Linnea Darell. Måste komma ihåg att boka hotell. Alla andra hade visst gjort det redan påstod de igår.

God lunch

Intogs på Knäppingen. Den eminenta restaurangen på Stadsmuseet. Tortilla med tomatiserad nånting. Smarrigt. Nu ska jag fortsätta med debattartiklarna och sedan ta mig upp till Wayne's för lite frappe och motionsläsande i solen. Dumt att sitta inne när man lika gärna kan sitta ute.

Mer om ekonomin

Jobb skapas som aldrig förr (i alla fall sedan AMS började mäta) och ekonomin går på högvarv. Är detta bara de borgerligas förtjänst, eller är det bara sossarnas? Vi kan notera en kraftigt förbättrad utveckling efter regeringsskiftet, men naturligtvis hjälps det av en mycket stark världsekonomi. Vad den borgerliga regeringen framförallt har gjort och gör är att kraftigt förbättra och skjuta på den positiva utveckling som världen och Sverige är i. Inte minst så det ska bli långsiktigt hållbart. Moodys ger Sverige högsta betyg idag och säger bland annat:

"Den stora offentliga sektorn och några av värdens högsta skatter är ett fortsatt problem för Sverige, och i en globaliserande ekonomi så är det ofta högskatteländer som får strukturella problem. Men den nuvarande mycket aktiva finans- och arbetsmarknadspolitiken förbereder Sverige på ett sätt som många andra europeiska länder borde vara avundsjuka på."

Detta hade inte hänt om vi hade haft en sosseregering med Mona Sahlin som statsminister. Utvecklingen då hade naturligtvis inte varit katastrofal, men den hade inte varit lika bra som idag. Och den hade framförallt inte rustat Sverige för sämre tider.

I den svenska debatten framställs ofta den borgerliga regeringen 91-94 som katastrofal. Sanningen är betydligt ljusare. Ett exempel är, som bidrar till Moodys positiva bedömning, "
ett pensionssystem som är förberett för ett demografiskt skifte med äldre befolkning". Det arbetet gjordes av den borgerliga regeringen (i samarbete med s) under ledning av Bo Könberg (fp).

Svalt på Rådhuset

Det brukar ta några dagar innan Rådhuset värms upp, hittills är det ganska svalt här. Jag scannar av vad som hänt i världen och ska strax ge mig i kast med några debattartiklar.

Noterar att

...efterfrågan på hushållsnära tjänster går upp kraftigt. Föga förvånande.

...svensk ekonomi får toppbetyg. Den är "hälsosam och välbalanserad".

...det råder olika åsikter om yttrandrefrihetsgrundlagen och tryckfrihetsgrundlagen ska slås ihop. En intressant fråga med tydlig liberal koppling. Den på den tiden världsunika tryckfrihetsgrundlagen drevs igenom 1766 av den svenska liberalismens fader, Anders Chydenius. Få vet detta idag. Vi ledde utvecklingen i världen då, det borde vi göra igen och inte göra grundlagarna sämre och luddigare.

...Mille Millnert, rektor för Linköpings universitet i Folkbladet är "positiv till förslaget" att minska antalet universitet. Men i NT är "tveksam till fem universitet". Millnert tycker såklart samma sak i båda intervjuerna, men de vinklas olika. Sådan är media.

...Newcastle äntligen signat en vänsterback. Nu är det bara att köra! O'Learys på lördag för den som vill hänga på. Newcastle v. Bolton.

2007-08-06

Skönt

Och starkt av IFK att men en gubbe kort hålla undan mot ÅFF på bortaplan och vinna med 1-0. Överraskande att Santos var tillbaka. Som vanligt gjorde han mål. Kunde den killen bara hålla sig frisk så skulle han göra hur mycket mål som helst. IFK funderar ju visst på att inte förnya hans kontrakt, just på grund av skadorna. Men strunt i det. Han gör ju mål ändå, även om det bara är i varannan match. Surt att Thordar missar Mjällby på torsdag pga varning. Kanske vi får se Santos och Omekanda på topp, kan bli spännande. Fin publiksiffra, 8700. Många av dem säkert IFK-fans. Kommunens finansdirre skulle åka dit sa han.

Är hemma igen efter möte i Linköping och ett besök hos min bror. Länsförbundet är på gång igen efter några år av kräftgång. Vi är en liten styrelse som har fått ett kraftigt mandat att förnya och utveckla verksamhet. Grymt skoj.

Sossarna reagerar mot "elittänkande" i Flodströms förslag om att fokusera resurserna till ett färre antalt universitet. Ja, usch. Tänk att vi skulle få elituniversitet. Bättre att vara lite lagom. De säger också att det finns inget som säger att stora enheter ger bättre resultat och forskning. Nehe, men det finns något som säger att små enheter gör det? Dessutom verkar påståendet något märkligt. Om vi satsar mycket pengar och fokuserar resurserna, varför skulle inte det öka chansen till bättre resultat. Och om det egentligen är något annat som måste till - varför har då inte sossarna redan gjort det? Varför ligger våra universitet långt ifrån toppen?

Allt och alla på plats

Blommarna är funna, kollegorna är på plats. De var visst och fikade när jag släntrade in. Har hunnit planera lite för styrelsemötena i september. Vi ska åka bort en dag och jobba lite. Dessutom tackat ja till en inbjudan från Plint som utökar sin arbetsstyrka i Norrköping med 100 personer, bland annat för att de nu inriktar sig på hushållsnära tjänster. Börjar kurra i magen, är väl dags för lite lunch. Dessutom har vi möblerat om lite. Jag har några nya möbler som jag snodde av brorsan när han flyttade och Karin tog mina lila soffor. Det piffade upp hennes rum. Ja, det är ingen lyxtillvaro om ni trodde det. Men bra opposition reder sig själv.

Where have all the flowers gone?

På jobbet undrar jag var alla blommor har tagit vägen. De har stått i korridoren under sommaren för vattning. Nu är de spårlöst borta. Mina kollegor verkar också ha försvunnit, kanske tar de någon extra dag ledigt när det är sol ute. Jörgen är här, iallafall hans väska.

Back to work

Dags att börja arbete på riktigt den här vecka. Inte speciellt många möten inbokade. Ikväll är det länsförbundets styrelse och imorgon träffas vi som är ombud till landsmötet och ska börja prata ihop oss. Jag ska skriva några debattartiklar, har hållit mig lugn hela sommaren. Så lite ringande, mailande och snacka lite sommar med kollegorna i korridoren som jag inte sett till på ett tag.

Tydligen ska det vara sol ute. Får ta med mig motionsläsandet ut och hitta en plats i solen.

Ser att pigga Simon Omekanda får spela från start ikväll borta mot ÅFF. Kul för honom, men jobbigt att Gardar Gunnlagsson fortfarande är skadad. Han syns inte så mycket i matcherna men han gör många mål. Ännu värre är att Thordarsson har problem med sina revben, men han startar säkert ändå.

För åtta minuter sedan, kl 8.15, för 62 år sedan släpptes den första atombomben över Hiroshima. Jag skrev mitt specialarbete på gymnasiet om bomberna och deras effekt. Det finns många skrämmande och märkliga historier. Mönstret från kläder som brände fast i huden och en man som slungades av ett tak och landade säkert flera meter längre ner när en uppvind fånga upp honom.

2007-08-05

Smart kille den där Flodström

Högskoleverkets nya chef verkar klok. Han konstaterar den krassa verkligheten, att Sverige inte har något universitet i världstopp. Ska ett litet land vara med i toppen krävs det att samla resurserna. Därför vill han minska antalet universitet till typ fem:

"Södra Sverige, Västsverige, Linköping/Norrköping, Stockholm/Mälardalen och Norrland."

Extra bra såklart att han pekar ut Linköping-Norrköping och inte heller så konstigt. Det är ett stort universitet som ligger bra till inom vissa områden. Dessutom med två tunga städer som backar upp.

Andra håller med och rektorn för Karlstad universitet pekar på det som är troligt, att antalet utbildningsorter inte kommer minska, men samordnas.

Har varit nere på stan en stund idag och fikat lite, efter att tvätten var hängd. Tittade förbi hemma hos brorsan som börjar få ordning i lägenheten. Den blir riktigt läcker. Fin utsikt över Strömmen (eller ån som mor min säger, får rätta henne konstant). Ska försöka plöja igenom lite fler motioner nu. Börjar bli irriterad på de som skriver motioner på tio A4-sidor. Hur tror de att någon orkar läsa det? När man väl kommer till att-satserna är man minst sagt fientligt inställd.

Newcastle ser ut att börja arta sig (trots alla skador). 1-0 mot Sampdoria, 2-0 mot Juventus. Nya killen Alan Smith gjorde målet idag. Tydligen tufft mittfält med Butt, Geremi och Smith. En vänsterback sägs vara signad. Den delen som verkligen har saknats. Med ytterligare en mittback så känns laget komplett och bredden är tillräcklig. Tyvärr såldes inte Dyer till West Ham. Gillar inte den killen. Hög lön, ständigt skadad. Hoppas nån annan klubb vill ha honom.

Leijonborgs sista tal

Han kommer säkert hålla ett på landsmötet när han avgår. Men som partiledare i världen utanför folkpartiet var det hans sista tal igår i Marstrand. Dick Erixon hyllar honom som en partiledare som vågat utmana och föra idédebatt. Jag instämmer.

En stilla middag

Blev igår till en hel utekväll. Först käk på PappaGrappa, sen hängde vi ett tag på nya trevliga kvarterskrogen Asken. Där döck ett gäng gamla polare från lärarutbildningen upp. Det har gått bra för dem allihopa. De blev klara med utbildningen efter nyår (som jag också skulle blivit om det inte kommit politik i vägen) och har jobb nu allihopa. Tre av dem på Kunskapsskolan, en har redan hunnit bli lagledare. Bra jobbat! Vi pratade bland annat om alla kufiska människor som hade gått utbildningen tillsammans med oss och hoppades att våra barn inte skulle få någon av dem som lärare... Det fanns ju en hel del bra också som tur var. Till exempel vi själva! Efter Asken fick vi för oss att svänga de lurviga på Palace några hundra meter bort, vilket vi också gjorde.

Nu i morse stapplade jag ner i källaren för att tvätta och märker att någon annan redan gör det. Irriterad tittar jag på bokningslistan - jag bokade tid igår - och ser att jag av någon mycket märklig anledning tydligen har bokat först den åttonde. Som tur var fanns det en tid klockan 13 idag. Får lugna mig tills dess.

Nu ska jag läsa lite fler motioner igen. Dom tar aldrig slut. Kommer bli debatt om Systembolagets vara eller icke vara. Ett par motioner vill slå fast att folkpartiet ska värna Bolaget och en restriktiv alkoholpoltik. Folkpartiet i Malmö däremot tycker att försäljningen gott kan läggas ut på licensierade butiker och ändå vara ansvarsfull. Jag håller med de senare.

2007-08-04

Sovmorgon

Man blir trött av att flytta och titta på bio tydligen. Sov länge idag. Inget superspännande verkar ha hänt i världen. Ska ägna dagen åt att läsa landsmöteshandlingar. 500 motioner som ska behandlas och alla ska man ha en åsikt om. Jag ska vara vice utskottsordförande för det sociala utskottet så där måste jag plugga på rejält. Dagen innan själva omröstningarna börjar på landsmötets samlas man i olika utskott. Där blir diskussionen lite djupare och har inte samma tidsbegränsningar som debatten sedan har. Två personer är på plats och försvarar partistyrelsens förslag (de gör rekommendationer för varje motion). Utskottet röstar sedan och utskottets åsikt framförs sedan plenum till övriga landsmötesdelegater.

Bra film

Men störig typ i publiken. Han skrattade enormt högt och väldigt mycket. Dessutom på ställen där det inte var roligt. Tror inte han gjorde det för att jävlas och han verkade inte helt normal. Förbaskat störigt ändå. Efter en stund sa jag till och han lugnade sig lite. Filmen var klockren. Som de tidigare säsongerna av Simpsons.

Käkade mat innan på Deli som ligger vid korsningen Trädgårdsgatan - Gamla Rådstuguggatan. Riktigt schysst käk till humana priser. Åt toast oxfilé för 99 kr. Inom parentes stod (Välstekt 299:-). Verkade märkligt så jag frågade vad som menades. Inte kan det väl kosta 200 kr att få oxfilén välstekt. Jodå, kocken tycker inte man ska äta den välstekt och därför tar han det priset. Underbar kock! Dit ska jag gå fler gånger.

2007-08-03

Pust

Hemma efter en dags flyttande. Brorsan är numera norrköpingsbo. Take that Linköping! Riktigt fräsch, helt ny lägenhet, med en helsikes stor balkong. Ikväll ska vi fira med ett biografbesök. Simpson, eh? Nu ska jag sträcka ut mig en stund.

2007-08-02

Lugnt

Är det idag. Har mest degat framför ett par avsnitt av Jeeves & Wooster, läst lite "No Excuses" och försökt låta bli att tänka vilket uselt väder det är. Nu ska jag svida om och bege mig ner till Bishop för en öl med en partikollega.

Imorrn ska jag hjälpa brorsan att flytta till Norrköping (till samma uppgång som en "B.Ulvan") och på lördag är det traditionell fp-träff i Västervik. Tyvärr har jag hittills inte fått tag i någon att åka med.

Noterar att det fortfarande är nyhetstorka. Ekot rapporterar att "Trafiken minskade med trängselskatt". Tänka sig, det hade man inte kunnat tro.

Hm, har var det nu de sa

Jag har för mig att sossar och andra var så arga när regeringen plockade bort massa konstiga subventioner för bostadsbyggande. Nu skulle det inte byggas några mer hus. Ungefär. Är det då inte konstigt att BNP ökar kraftigt bland annat tack vare att:

"[B]ostadsbyggandet har ökat starkt."

Semesterns bästa läsning

Två böcker om Afrika och bistånd toppar listan över semesterns bästa läsning. Robert Guests, då Afrika-korre för The Economist, The Shackled Continent var svår att släppa. En gripande och klarvaken bild av Afrika och alla dessa ledare som kört kontinenten i botten. Samtidigt läste jag William Easterlys bok om bistånd, The White Mans Burden. Titeln är ursprungligen en dikt av Rudyard Kipling som i USA kom att stå för imperalism som genomfördes för ett nobelt syfte. Det är också Easterlys kritik av biståndet. Han liknar det vid en sorts imperalism där vi i väst i all välmening vill hjälpa, men gör minst lika mycket illa som bra.

De senaste 50 åren har väst gett bistånd till u-länder till ett värde av 2,3 biljoner dollar. En biljon är 1000 miljarder, alltså 2300 miljarder dollar. Det är ofattbart mycket pengar. Man pratar ofta om att det behövs en Marshallplan för Afrika. Hittills har vi gett bistånd motsvarande åtta Marshallplaner. När ledare i väst ondgör sig över att vi inte kan stoppa malaria eller någon annan sjukdom trots att behandlingen bara kostar några kronor per person antyder de att det fattas pengar. Problemet är inte brist på pengar, det är en gigantisk ineffektiv biståndsmaskin där miljarder slösas bort på byråkrati, biståndsprojekt som inte har någon verkan och inte minst hos korrupta regimer. Läs exempelvis dagens SvD.

Easterly vill vare sig minska eller ta bort biståndet. Han vill att det används effektivt. Det finns goda exempel men problemet är att vi hela tiden vill ha stora övergripande planer. Centralplanering funkar precis lika dåligt för bistånd som för allt annat.

I Sverige är debatten totalt fokuserad på biståndets storlek, inte vad pengarna används till. Det är en bisarr debatt med tanke på att det exempelvis inte går att komma fram till om biståndet har haft någon effekt på tillväxten i länder som fått det.

På tiden

NT rapporterar om den nya skollagen som bland annat gör det lagligt för lärare att ta ifrån en elev en mobiltelefon. Som lagen har varit hittills har telefonen kunnat ringa på lektionen och läraren har varit maktlös om inte eleven lytt och stängt av den. De flesta elever gör det, men det finns undantag, det vet alla som jobbat i skolan.

Är det inte fascinerande att socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet är mot detta?

2007-08-01

Det här med Bergman

Varför måste vi gå helt bonkers så fort någon dör? Visst Bergman var hyllad innan han dog, men nu är folk helt vilda. Det ska bildas festivaler och gator ska döpas - till vilken nytta för Ingmar Bergman kan man undra.

Rent!

Så här rent har det aldrig varit i den här lägenheten. Det kan jag lova. De två städarna har gnott igenom den från topp till tå. Fick nästan en allergisk chock av all fräschhet. Medan de har städat (effektivare än jag någonsin skulle kunna göra) har jag jobbat. Jag har gjort det jag är bra på, de har gjort det de är bra på. Dessutom har en småföretagare fått lite hjälp i sin verksamhet. Usch vad dåligt!

Nu ska jag sätta mig i min rena soffa och läsa lite om Bush mot Kerry 2004.

Halvmesyr, säger Birgitta

"Tandlös och halvmesyr. Så skulle nattens FN-beslut om att sända fredsbevarande styrka till Darfur kunna beskrivas. Lagom till att folkmordet fortgått i fem år med 300 000 döda och 2,5 miljoner flyktingar kommer eventuellt en trupp sändas. Men samma löften har vi redan hört i tre år. Diktaturstaten Sudan som understött folkmordet fick tillsammans med sin oljeallierade diktaturvän Kina igenom sina urholkningar av förslaget. Världssamfundet jublar, men sanningen är att resolutionen stympats utan sanktioner och tydligt mandat att använda våld.

Nyckeln i FN-stadgan är kapitel 7 d.v.s. rätten att ta till våld för att skydda. Men kommande fredsstyrkor i Darfur kommer bara att få nyttja denna rätt för att skydda egen och hjälporganisationers personal, förhindra attacker mot civila och genomdriva fredsavtal. De kommer inte att kunna beslagta vapen som pumpas in illegalt i landet. Sudans regering bestämmer vilka länder som får sända soldater. Janjawidmilisens roll, viktiga politiska krav på flygförbudszoner, ekonomiska sanktioner mot Sudans regering och att ställa president Omar al-Bashir inför internationell rätt nämns inte alls."

-Birgitta Ohlsson, utrikespolitisk talesman (fp).

Kaxigt

Läser att Gordon Brown eventuellt kommer utlysa nyval redan i höst. Väldigt tidigt med andra ord eftersom han senast behöver göra det i maj 2010. Kan vara ett smart drag. Bytet av PM har inneburit förbättrade opinionssiffror för Labour och ju längre tid tills nästa val, desto gråare hinner vardagen bli. Ett val nu visar folket att han vill regera på ett eget mandat och trots tre vunna val kan det kännas som en nystart. Inte heller hinner Tories nya partiledare jobba in sitt nya varumärke som Storbritanniens egen Fredrik Reinfeldt.

På plats på jobbet

Så där. På plats på jobbet för första riktiga arbetsdagen på ett tag. Har tittat in här några gånger innan och konstaterat att inget hänt. Visserligen har semestern ägnats mycket åt politik i olika former, mest i bokform, men på ett mer avslappnat sätt. Jag har hållit fingrarna i styr och inte svarat på en enda insändare. Ska inte börja jobba ordentligt fören nästa vecka men eftersom städarna är min lägenhet idag måste jag ju ta vägen någonstans och kan vara bra att få lite gjort också.

Började med att röja bort papper från skrivbordet, nu är det nästan helt rent. Har gömt dom i skåp med luckor. Skönt så man slipper se eländet. Jobbar bättre med ett rent skrivbord, men brukar bara lyckas hålla det så en dag maximalt.

Har plockat in lite böcker i bokhyllan som ska läsas vid senare tillfälle. Ett par om islam, "Londonistan" av Melaine Phillips och "The Trouble With Islam Today" av Irshad Manji. En biografi om Josepeh Schumpeter, en om John Locke, en om Alexis de Tocqueville och en riktig tegelsten om Harry Truman.

Det tog bara fyra år

FN har återigen handlat snabbt och effektivt för att stoppa folkmord. På bara fyra år har man kommit överens om att skicka en fredsbevarande styrka till Darfur. Dessutom kommer det bara ta ett år innan trupperna är på plats. Som alltid blir jag imponerad och känner mig stolt över FN:s handlingskraft. Genom det snabba handlandet har nu många liv räddats.