2007-10-30

Dags att ta klimathotet på allvar!

I NT kan man läsa att ökad temperatur kan leda till ölbrist!

Hur som helst så är jag tillbaka efter ett ganska kort men bra besök på Hamnbrohemmet. Jag träffade chefen Anders Hultman och vi pratade igenom verksamheten. Bland annat var det kul att höra att kommunen nu ska anställa tre så kallade case managers som ska jobba med människor som har dubbeldiagnos, alltså både missbruks- och psykiska problem. Detta var något som vi drev igenom i budgetförhandlingarna hösten 2006 och fick med pengar till i socialnämnden och vård- och omsorgsnämnden. Kul att sedan följa de abstrakta budgetsiffrorna ända fram till verklig verksamhet som hjälper människor.

Jag ska tillbaka till Hamnbro om ett tag och kolla runt i deras lokaler och träffa några av de boende.

I kväll har jag faktiskt inga möten alls inbokade så jag ska ta mig till gymmet för typ andra gången i mitt liv. Hade förvånansvärt lite träningsvärk efter första gången. Försökte strecha ordentligt efteråt och inte ta i alltför mycket. Man vill ju ha lite träningsvärk, men inte så man inte kan röra sig.

För lång dag

Det blev en lång dag i går, KF avslutades inte fören 22.10 - men dagen blev längre än så. Den fortsätter nämligen på torsdag. När alla ärenden inte hinns med på måndagen fortsätter KF på torsdag samma vecka. I går var det ett evinnerligt debatterande och ärligt talat en hel den tjafs om samma saker. Det fanns mycket relevant som sas men allt måste inte upprepas 15 gånger och har man många ärenden kan man inte vika ut sig hur mycket som helst.

På förmiddagen har jag besökt Teknikföretagen som var i Norrköping med en trailer. Där fick vi genomgå en mycket bra (och högteknologisk) workshop. Min grupp var väldigt kreativ och vi fick en mycket bra diskussion. Industrin är oroliga över att inte få tag i tillräckligt kvalificerad personal så mycket handlade om utbildning och skola, min hemmaplan.

Nu på eftermiddagen fortsätter mina besök i verksamheten när jag besöker Hamnbrohemmet där hemlösa har en möjlighet att sova och äta lite mat.

2007-10-29

Lång dag

I dag blir med stor sannolikhet en lång dag, inte minst för att jag vaknade så förbaskat tidigt. Större delen av dagen är fylld med möten och avslutas med ett fullproppat kommunfullmäktige fram till minst klockan 22. Flera ärenden från förra mötet blev bordlagda och ska hinnas med i kväll. Moderaterna har lagt en bra motion om mobbing som sossarna har dribblat med en hel del. Tyvärr ligger den nästan sist på dagordningen så någon ordentlig debatt lär det inte bli.

Det mindre trevliga som jag fick veta igår på IFK-middagen var att det så smått har börjat bildats en firma kring klubben. Vid matchen mot Degerfors hade de gjort upp att slåss med några från Örebro men polisen fick nys om det och eskorterade bussen ända fram. Det var troligen en del av dessa gossar som polisen fick omhänderta på lördagkvällen. Gäller att klubb, polis och de många vettiga fansen samverkar för att hålla dessa dårar borta från matcherna och klubben. Jag fick intrycket från klubben att så är fallet.

Fredrik Reinfeldts vilja att göra Sverige till ett skatteparadis för låginkomsttagare är fullständigt lysande. Briljant både som politik och retorik. Det höga skattetrycket pressar framförallt de med små inkomster. Det är deras frihet som begränsas mest. De är alltså i störst behov av lättnader. Det är hela Alliansens politik som Reinfeldt nu så snyggt satte ord på.

2007-10-28

Det är vi som är Norrköping

En rolig IFK-helg är slut. I går skrek vi oss hesa tillsammans med laget på Tyska torget: "Det är vi som är Norrköping!"


I dag bjöd kommunen på middag för laget och styrelsen. Jag hamnade bredvid assisterande tränare Sulo Vattovaara och hade ett väldigt trevligt samtal. Mycket sympatisk kille som jag hoppas får ta över en egen klubb så småningom. Nu behövs han dock i IFK. Spelarna var väl inte helt pigga och lagkapten Blomberg tackade för middagen med en mycket hes röst. När jag sa hej då åt Magnus Samuelsson på trappan utanför Stadshuset möttes jag av ett rosslande som nog betydde hej och tack.


Med vid bordet satt också två herrar från styrelsen, Fredrik Ohlin och Thomas Djerf med respektive, samt Björn Persson, VD på kommunens eventbolag. Väldigt trevlig kväll som höll på lagom länge. Ska bli härligt att följa IFK nästa säsong i Allsvenskan. Det blir en tuff start, 11 omgångar på sex veckor och en tidig start i början av april eftersom EM tar upp en månad under sommaren.

2007-10-26

Besöken fortsätter

I dag ska jag först träffa Leif Lindberg som är chef på Tekniska kontoret och sedan efter lunch Nirmala Kahrimanovic som är ny chef på byggnadsnämndskontoret. Mellan det ska jag välkomna centerpartiet in till stan. De har en ny lokal på Nygatan som det är invigning av i dag. Karin Jonsson, deras oppositionsråd, är där och fixar det sista nu.

I går hamnade jag på förstasidan igen, denna gång inte i Folkbladet utan i folkpartiets tidning NU. Jag och Niklas Frykman är först ut i en ny serie artiklar om framtidens liberalism. Tydligen tillhör vi den på något sätt vilket ju är smickrande.

Kika gärna in hos Captus Tidning som firar 100 nummer i dag.

2007-10-25

In i dimman

Dimma har dominerat min dag. Först var jag helt dimmig av att gå upp den okristliga tiden halv sex. Dimman skingrades något när jag blev uppretad på att det kostade 250 j***a spänn att stå på parkeringen vid stationen (jag har lånat min mors bil). På tåget var jag dock snabbt inne i dimman igen och halvsov till Nynäshamn där dimman låg tung. Från konferensanläggningen med det i sammanhanget ironiska namnet Utsikten syntes inget annat än dimma. Utförligare rapport i morgon. Nu när jag åkte hem från ett mycket lyckat folkpartimöte (där ingen dimma rådde) var det genom ett dimmigt Norrköping. Och nu ska jag logga av och återvända till dimman.

2007-10-24

Spionresa

I morgon ska jag åka på spionresa - till Nynäshamn... Stockholmarna har hamnkonferens där och tänker smida planer för att konkurrera ut Norrköpings hamn. Jag och Stefan Arrelid (mp) åker upp och spionerar för kommunens räkning.

På kvällen har vi folkpartimöte som jag precis hinner hem till. Inget bloggande i morgon med andra ord. Dags att knyta sig, tåget går 6.28, brr.

Inkompetens

Inkompetens och mitt ansikte dominerar Folkbladets förstasida i dag. Som tur är står inte jag för inkompetensen utan tycker att de som räknat på Idrottsparkens kostnader har varit rätt inkompetenta. Folkbladet har två artiklar där de granskar hur kostnaderna har tredubblats på bara ett och ett halvt år samt en intervju med mig, Ottosson (s) och lite Rundgren (m).

Jag har suttit med budget nästan hela dagen. Det blir alltid så här på slutet. Massa småsaker och detaljer att fixa till samtidigt som de stora frågorna måste falla på plats. Budgeten är i princip klar men slutgiltiga beslut ska fattas, texter komma på plats och ekonomerna jobba igenom ytterligare detaljer. Jag missade därför besöket på Ebersteinska gymnasiet i eftermiddag. Väldigt trist, de där besöken är viktiga. Men det kommer en ny chans nästa år.

I NT skriver de om Ektorpsskolan som får pengar för fyra extra tjänster som de behöver för att få ordning på en del besvärliga elever. De har fått det tufft när grundskolan skärs ner. Lars Stjernkvist sitter emellertid med armarna i kors och ser på, trots uppdrag till skolorna om ökade resultat. Nästa år ska grundskolan skäras ner ytterligare drygt 10 miljoner och de kommande åren med totalt 95 miljoner.

Ser att EU öppnar för ökad arbetskraftsinvandring, utmärkt! Tyvärr, bara av högutbildade vilket migrationsministern reagerar mot, utmärkt!

Linköping är på gång att bli en Rättvisemärkt stad. Illa. Jag röstade mot det här i Norrköpings kommunstyrelse. Varför? Därför.

2007-10-23

Nybyggare

Efter ett mycket bra möte med socialchefen Margaretha Öst i förmiddags så knallade jag raskt upp till Spiralen där kampanjen Nybyggare var på plats. Det är ett projekt inom Almi som riktar sig till invandrare som de erbjuder hjälp att starta företag. Jag var där i drygt en timme och delade ut broschyrer och pratade med människor om att starta företag. Som tack fick jag en fin gul t-shirt med texten "Nybyggare behövs!". Den bär jag med stolthet!

Faruk Muhic, från IFS och Nybyggare, skriver i NT i dag om saken.

Gruppledareträffen i eftermiddags handlade mycket om Idrottsparken. Vänsterkoalitionen är helt plötsligt otroligt öppna för diskussion. De målade in sig i ett hörn före sommaren när de röstade för projekteringen utan att ställa rejält tuffa krav på IFK eller Idrottsparksbolaget. Det visade sig att kalkylerna som vi då tog beslut utifrån inte var något annat än en rejält fuskbygge. 225 miljoner kronor hade fyra månader senare blivit 350 miljoner kr. För ett och ett halvt år sedan var det 125-140 miljoner kronor. Det handlar inte bara om ökade byggkostnader, det handlar om antingen en rejäl inkompetens på de första siffrorna eller att man helt enkelt mörkat.

Folkpartigruppen gav mig ett öppet mandat att förhandla men med inriktningen på det vi hela tiden har tyckt, att IFK ska ta över Parken och vi skickar med de 11 miljoner som idag betalas ut årligen. Sen kan de göra med Parken vad de vill. IFK vill inte ha den lösningen, men med ett ansvar för hela kommunens verksamhet och skattebetalarnas pengar är det så långt vi kan tänka oss att gå. Passar det inte så slipper IFK.

Avtackning av Sverker

Gårdagen gick i ett. På morgonen ledde jag Alliansens möte, sen blev det budgetdiskussion större delen av förmiddagen. Vid halv ett satte Alliansen sig för förmöte inför KS och sedan blev det ett långt KS med massa föredragningar innan vi fick flåsa vidare till KF-grupp på kvällen. Även den drog ut på tiden då vi hade tunga frågor som budget och Idrottspark att behandla. Vi tackade av Sverker Wadstein som slutar i KF-gruppen efter nio år. Han är egenföretagare och det går bra för honom vilket gör att hans tid blir mer och mer begränsad. Speciellt perioden under hösten då vi hade KF-grupp eller KF varje måndag fyra-fem gånger på raken tror jag knäckte honom. Sverker gjorde inte minst under perioden 1998-2002 ett hästjobb som gruppledare. Då var vi fp nere för räkning och vi hade bara tre mandat i KF. Det innebär mycket jobb för varje enskild ledamot.

I dag fortsätter mina besök i verksamheten. Jag ska träffa socialchefen Margaretha Öst i ett förberedande möte inför mitt besök på socialkontoret i Hageby i november. Efter det ska jag upp på stan och träffa Nybyggar-kampanjen som är i Norrköping. Efter lunch är det gruppledarträff och så ska jag skriva kontrakt med köparen av min lägenhet. Känns skönt att få affären klar.

2007-10-21

Första generationen efter muren

I dag går Polen till val och för första gången får en generation födda efter Berlinmurens fall rösta. Tänk vad snabbt det har gått ändå. Polen brottas med en hel del problem fortfarande men är nu både medlemmar i NATO och EU. Nu får de ungdomar som föddes 1989 rösta i fria val. Häftigt.

Jag har inte sett några undersökningar under veckan men tidigare hade de liberala partierna övertaget. Det verkar som om Kjell Albin Abrahamsson tror att valet kommer gå in den riktningen också. Det nuvarande partiet Lag och rättvisa är ingen höjdare och jag hopppas de röstas bort.

På förmiddagen har jag sålt min lägenhet och ska nu ner till Rådhuset och jobba en stund. Vi har KF-grupp i morgon och lite annat jag måste fixa inför veckan. Måste komma ihåg att ringa mormor och tala om att mamma har överlevt resan till Turkiet. Hon blir alltid så orolig när vi reser någonstans och vi far, helt utan hänsyn, runt en hel del.

2007-10-20

Dubbelkul

Per Gudmundson har fått fast anställning på Svenska Dagbladet som ledarskribent och Sofia Nerbrand har fått ytterligare två välförtjänta pris för tidningen NEO. Stort grattis till båda två!

Köpa lägenhet?

Jag har köpt en ny lägenhet och ska följaktligen sälja min gamla. Perfekt för student eller som övernattningslägenhet. En etta med rymligt kök och låg månadskostnad. Kolla annonsen på Blocket.

2007-10-19

Effektiv fattigdomsbekämpning

För ett litet tag sedan hälsade Erik Svansbo och jag på hos Swedfund. Det är ett statligt riskkapitalföretag som jobbar med investeringar i utvecklingsländer. De har sedan starten för 27 år sedan gjort 180 investeringar i 50 länder. Senast i ett företag i Indien som har ca 1000 anställda i ett område som nästan helt saknar arbetstillfällen.

Vi träffade på plats Per Juth som framhöll de stora möjligheter som finns inte minst i Afrika. Det finns en liknande potential där som det fanns i Kina för 30 år sedan. Inte lite, med andra ord. En ny rapport från Swedfund visar att svenska företag är dåliga på att etablera sig på dessa tillväxtmarknader. Rapporten visar att nya tillväxtmarknader står för 48 procent av den globala produktionen. Svensk export och investeringar är dock koncentrerad till Europa och USA. Det enda tillväxtland där Sverige nämnvärt ökat sin marknadsandel sedan 2001 är Litauen.

Det var ett väldigt intressant besök på Swedfund. Så här ska bistånd bedrivas. Ordet bistånd leder ju oftast tanken till att ge pengar eller stöd, här handlar det om att bygga upp ett näringsliv som ger människor jobb, egen inkomst, makt över sitt eget liv och inte minst - att slippa svälta. På 1800-talet samlade människor i London in pengar och skickade till Sverige. Det gjorde säkert en del nytta, men det gav oss inte världens högsta tillväxt som vi hade från 1870-1950. Det var handel och ett fritt och levande näringsliv som gav oss det. Den chansen måste Afrika och andra utvecklingsländer också få. Swedfund gör det på bästa tänkbara sätt, genom att utveckla näringsliv på affärsmässiga grunder. Då uppstår vinster som sedan kan placeras på andra ställen i nya företag och på det sättet göra ännu större nytta.

Fler Swedfund-investeringar:
Sjukhus i Etiopien.
Frukttransporter i Uruguay.
Renare vatten i Egypten.

Läs även Eriks beskrivning av mötet.

John Bauer

Tillbaka från besöket på John Bauer sitter jag nu här och jäser framför datorn. JB har Hotell- och restaurangprogrammet och bjöd på trerätters i den fina restaurangen där eleverna tränar på att laga mat och servera. Svårt att tro att de fortfarande bara håller på och lär sig så gott som det var.

Vi hade i övrigt en mycket bra diskussion om deras skola och om den kniviga situationen som ligger framför alla skolor när elevantalet sjunker och antalet skolor ökar. Det skrivs en del om hur det "drabbar" den kommunala skolan, men det påverkar naturligtvis redan etablerade friskolor också. Jag ser inte det hela som ett problem, utan som en utveckling som måste hanteras. Något som jag driver internt i folkpartiet och som vi kommit överens att driva mot gymnasieutredningen är längre tidsperspektiv när nya skolor söker tillstånd. Om någon ansöker hos Skolverket att få starta en friskola eller öppna fler program i en redan etablerad friskola så kommer besked i bästa fall först i december. Ett drygt halvår innan skolan får öppna. Blir det då överklagande som vänsterkoalitionen gjorde med hästgymnasiet i våras så fördröjs det hela ytterligare. Tid från besked till öppning blir då bara några månader. Detta gynnar ingen. Därför måste hela processen tidigareläggas. Besked från Skolverket måste komma i april-maj lite drygt ett år innan skolan får starta. Då hinner alla anpassa sig till den rådande situationen, vilket alla vinner på.

Nåja, åter till John Bauer. Det är himla roligt att komma ut på skolor och titta hur de jobbar. Inte minst den här typen av skolföretag som är en hel koncern är ofta mycket intressanta. De samarbetar över hela landet, har en genomgående tanke och är ofta mycket fokuserade. De är dessutom fullproppade med människor som brinner för att utveckla skola och lärande. Dreglande kapitalister ala Krosus Sork som vänsterpartierna målar upp är ungefär det sista man tänker på.

Vänsterkoalitionen tömmer ladorna

I förrgår fick jag vänsterkoalitionens budget i handen. Har inte hunnit lusläsa den och jag ska låta bli att kommentera detaljer eftersom det är en hel som jag finner mycket märkligt. Dessa utlåtanden får vänta till jag på måndag hunnit få svar på en del frågor på KS.

De övergripande dragen är dock lätta att se, och de är inte lika illa som i våras - de är värre!

En budget ska byggas på gammalt hederligt bondförnuft; när tiderna är goda sparar man i ladorna så man har när tiderna blir sämre. Vänsterkoalitionen tömmer i stället ladorna och då kommer det bli fattigt och snålt när tiderna blir sämre.

Det planerade resultatet, som bör ligga på lite över 100 miljoner, ligger på noll. Ja just det, noll. Noll kronor i en budget på snart sex miljarder kronor. Det är den buffert de har att använda om något går snett. Det finns också pengar utanstoppade i något som heter "Ofördelat, kommunstyrelsen". Men där ska både kraftiga löneökningar, kostnaden för flygplatsen och Idrottsparken rymmas.

De har också en investeringsnivå som är otroligt hög. Det låter ju kanske inte som ett problem, att investera mycket tyder på utveckling av kommunen. Jo, men inte om det samtidigt tömmer kassakistan. Vi har råd att investera lite drygt 920 miljoner kr under de kommande fyra åren. Allt utöver det måste vi antingen ta från det egna kassakistan eller låna. Vänsterkoalitionen vill investera totalt 1973 miljoner kr. Lite drygt en miljard kr mer än vi kan. Det innebär att denna miljard måste tas från den egna kassakistan som uppgår till drygt 900 miljoner. Då återstår ändå ca 150 miljoner som måste lånas. De egna pengar vi har idag generar naturligtvis ränteintäkter som går in i verksamheten, till exempel för att betala lönen för förskollärare. När egna pengar ersätts med lånade ersätts naturligvis också ränteintäkter med räntekostnader. Dessa måste tas någonstans, till exempel genom att sparka en förskollärare.

Så här kan man inte sköta en ekonomi. Det är inte bondförnuft, det är oförnuft.

Besök på Reko

I förrgår besökte jag Reko som ligger i Ericssons gamla lokaler ute vid Ingelsta. Jag fick en tur runt i anläggningen guidad av chefen Rolf Stark och möjlighet att prata både med de som ingår i åtgärden och tjänstemän som jobbar för kommunen.

Reko är uppbyggt kring ett samarbete med Myrorna. Kläder och andra prylar som folk lämnar till Myrorna kommer in i stora högar (40 ton per dag!). På plats sorteras de upp i olika kategorier, en del på går på export och annat prismärks och skeppas ut till butiker i Sverige för försäljning. Myrorna har anställd personal på plats men framförallt fungerar verksamheten tack vare det stora antalet människor som ingår i den arbetsmarknadspolitiska åtgärden Reko. Detta har ifrågasatts från olika håll, eftersom människorna i åtgärd utför så kallat riktigt arbete och bidrar till att snedvrida konkurrensen. Man ska inte fälla för snabba omdömen men visst är hela upplägget problematiskt ur den synvinkeln.

På kaffepausen fick jag chans att prata med några av tjänstemännen som jobbar åt kommunen i Reko och höra deras synpunkter på verksamheten. Självklart pratade vi en hel del om regeringens politik också. De gillade inte de sänkta ersättningarna i a-kassan men jag uppfattade ändå att de inte tycker det är rimligt att a-kassa blir en permanent försörjning. Samtidigt medgav de att många av människorna gick runt i systemet från åtgärd till åtgärd. Att arbetslösa och trasiga människor ska ha stöttning och hjälp är naturligt, men jag tycker det verkar rimligt att tänka nytt när man ser att resultaten för verksamheten inte är lysande, alltså att för få kommer ut i arbete. Verksamheten kan uppnå andra syften, men då ska det inte kallas arbetsmarknadspolitisk åtgärd. Jag ska inte grotta ner mig för mycket i den här delen innan jag läst deras verksamhetsrapport.

Hur som helst är det kul att prata med människor som brinner så för att hjälpa och stötta andra. Vi hade en bra diskussion och det var lärorikt att få se verksamheten och prata med de som ingår i åtgärden. En del märker man snabbt har ganska stora problem medan andra säkert skulle klara av ett jobb ute på arbetsmarknaden.

En sak som jag tar till mig utifrån diskussionen med tjänstemännen från kommunen var behovet av enklare jobb i arbetslivet. Då måste de också bli billigare att anställa dessa människor och de kan också ofta behöva stöttning i att söka jobben. Nystartsjobb och nyfriskjobb är steg i rätt riktning, det gäller bara att fler få hjälp att nyttja dom.

I dag är det dags för ett nytt besök, denna gång gymnasieskolan John Bauer.

2007-10-18

Jag älskar monopol!

Min bror och jag har nyss varit på Systembolaget och kollade lite sherrysorter. Han bestämde sig för att köpa en. I kassan visar det sig att hans legitimation har gått ut. Jag försöker då köpa vinet i stället för min bror men får inte göra det eftersom jag då skulle "köpa ut" åt honom. Min bror är 23 år vilket han i kassan naturligtvis ser i leget, även om det är utgånget med någon dag. Vi försöker lirka på olika sätt men han i kassan är benhård. Man kan ju undra om han verkligen tror att vi har kokat ihop en evil plan som går ut på att min bror förfalskar ett leg som är utgånget för att köpa ut sherry!

Hade vi nu levt i ett land utan monopol kunde vi gett honom fingret och gått till konkurrenten på andra sidan gatan. Men nu har vi detta härliga monopol som tvingar oss att som små barn stå med mössan i hand och be snällt om att få köpa vin. Suck.

2007-10-17

Besök i kommunens verksamhet

I eftermiddag börjar jag en lång serie besök i den kommunala verksamheten genom ett besök hos Reko. Det är en arbetsmarknadspolitisk åtgärd riktad till person som behöver arbetsträning och arbetspraktik. Enligt kommunens hemsida finns ca 150 personer i denna verksamhet. Detta är en verksamhet som fått hård kritik, bland annat från föreningen SALO.

För mig är det en chans att se verksamheten med egna ögon och lära mig om deras vardag och deras verklighet. Jag kommer ställa kritiska och granskade frågor, lika mycket här som på andra ställen. Jag kommer också försöka sätta mig in i deras vardag och höra vad de har att säga om verksamheten, regeringens politik och annat de vill prata om.

Som vanligt: Arbete mot bidrag

Janne Björklund var utmärkt i hans första partiledardebatt. Han började med att be Mona Sahlin att fråga Ingvar Kamprad, som hon ska träffa, varför han flyttat hela sitt företag, sin förmögenhet och sig själv utomlands. Han tog också upp de 60 000 som skulle bli utan jobb om socialdemokraternas budget gick igenom, som nu får jobb med regeringens politik. Om man ställer dessa bredvid varandra och de håller varandra i handen, så räcker de från Sahlins villa i Nacka till Perssons herrgård i Sörmland. Mona Sahlin meddelade att hon inte ville prata om sin egen politik.

När hon ändå gjorde det var det som vanligt fokus på ersättningar och bidrag. Det absolut grundläggande faktum att fler människor i arbete är bättre för dessa människor, men också helt nödvändiga för allt annat vi vill göra, har inte gått fram till vänsterblocket. Fokus ligger hela tiden på att människor ska ha höga ersättningar när de är arbetslösa, men inte att de ska få en ökad chans att få jobb. Ett förlorat val, hög arbetslöshet, enormt utanförskap och en ny politik som alla (utom vänstern) är överens om leder till fler jobb borde leda till eftertanke och omprövning. Men icke. Mer av detsamma är deras recept.

2007-10-16

Gemensamt KS

Efter lunch hade vi gemensam kommunstyrelse med Linköping, denna gång i Norrköping. Ämnet för dagen miljö samt en rapport om hur utvecklingen förbättras inte minst genom att knyta ihop våra två kommuner arbetsmarknadsmässigt. Miljödelen handlade om en gemensam klimatvision och utvecklingen av ett miljötekniskt centrum. Förutom redovisningarna fick jag vi chansen att prata med våra kollegor i Linköping. Den biten är lättare sedan vi känner varandra bättre från resan i Europa. Förutom det vi lärde oss om resecentrum gav den resan nog en hel del i förbättrat samarbete. Sist men inte minst fick jag chans att prata lite flygplats med min goda kollega Bengt Olsson (fp). Han passade dessutom på att bjuda in mig till hockey. Inte illa!

I kväll har vi styrelsemöte i partiet. Jag har som vanligt varit sen med att skicka ut dagordningen. Är så himla dålig på sådan detaljer. Den har varit klar i över en vecka, men jag har inte kommit mig för att skicka ut den. Min assistent hjälper mig med sånt på jobbet, men det är här partiarbete det får jag sköta själv.

2007-10-15

Väldigt kul!

Precis hemkommen från Stockholm och föreläsningen för Stureakademin. Det var, i alla fall för mig, väldigt roligt - och vilken samling fantastiskt duktiga elever, eller vad man ska kalla dom. Smarta som fan, roliga, trevliga och duktiga debattörer.

Förmiddagen bestod av KS Framtid där vi fick dragningar på hur det går för vår grundskola och äldreomsorg jämfört med andra kommuner i landet. Intressant, men lite segt. Efter lunch gick vi igenom texterna till budgeten.

Jag förstår att det bara kostade fem kr mer att åka första klass på tåget. Skillnaden var minimal för att inte säga obefintlig. Har åkt första klass någon annan gång, då var det i alla fall bra plats för benen har jag för mig. Nu var det precis som andra klass. Nåja.

2007-10-14

Erik om Swedfund

Erik Svansbo skriver om vårat besök på Swedfund. Själv har jag ännu inte fått tummen ur. Mest för att jag inte lagt in bilderna i datorn. Ska bättra mig och skriva nu under veckan.

Helgen

Har varit utmärkt. I fredags hade jag besökt av en gammal kompis från gymnasiet. Vi åt en bit mat på Asken och gjorde sedan stan osäker. Efter en sen frukost på Olearys där det som vanligt var urkass service (ska aldrig gå dit igen om jag kan slippa) gav han sig hemåt och lyckades glömma sina nycklar kvar här. Ska skicka dom till honom i morgon.

Lördag kväll dags för Lichtenstein - Sverige hemma hos Lampan. Efter det vandrade jag över till brorsan och hamnade framför Frankrike - England som spelade semifinal i Rugby-VM. Vi kunde för vårat liv inte fatta reglerna. Visst, hur man gör poäng och så, men alla dessa konstiga sparkar. Till synes helt utan anledning höll de på och sparkade över bollen till motståndarens planhalva. Detta tycktes uppnå föga resultat eftersom de då tog bollen och gick till anfall. Som att tjonga upp bollen i vanlig fotboll utan att själva försöka ta den. Vad är poängen med det? Hur som helst rätt roligt att kolla på. Satan vad de smäller på varandra.

Söndagen har gått i arbetets tecken. Jag tog mig ner till Rådhuset på eftermiddagen där jag först smidde lite planer tillsammans med Erik för att sedan ägna tiden åt min föreläsning i morgon och budgettexter. Nu verkar allt vara fixat och tågbiljetten till i morgon är inhandlad. Jag tog första klass, det vara bara fem kronor dyrare än andra. Sweet. Nu dags att gå hem.

Det ljusnar i Polen

Det liberala partiet i Polen går kraftigt framåt och är nu större än det styrande konservativa partiet. Det är utmärkta nyheter även om alla polska partier inte direkt håller sig till sin ideologi. Det verkar vara en minst sagt händelserik kampanj. I en debatt mellan nuvarande premiärministern och den liberale oppositionsledaren så kom det fram att premiärministern hotade honom med pistol i en hiss för några år sedan. En annan partiledare och tidigare president har vi flera kampanjtillfällen uppträtt berusat. Polsk riksdagskampanj.

Vadå lägsta?

Rubriken på SvD.se säger att "Stödet för Alliansen lägsta på tre år." När jag tittar på siffrorna har jag dock mycket svårt att få till något sådant, eftersom Alliansen ökar väldigt svagt och vänsterblocket ligger stilla. Även fast ökningen för Alliansen är minimal (0,3 %) så är det ändå högre än förra mätningen och då är detta rimligen inte det lägsta stödet på tre år. Möjligen räknar de med att kd har 3,9 procent och därmed inte skulle klarar riksdagsspärren. Det är sant om det är val i dag, men det mäter inte opinionsstödet.

Folkpartiet fortsätter hur som helst att röra sig uppåt, från 6,7 i augusti till 8,4 i dag.

2007-10-13

Seriöst regeringsalternativ...

"Jag ser mig lite som en storasyster som håller pojkarna i öronen."

Mona Sahlin om Peter Eriksson (mp) och Lars Ohly (v).

2007-10-12

Wow Sudden!

I natt nådde Mats Sundin poäng 917 och mål 390 i Toronto-tröjan. Därmed är han bäst någonsin i klubbens långa och anrika historia. Totalt har han gjort 1251 poäng, 525 mål och 726 assist, på 1236 NHL-matcher i Quebec och Toronto.

Sörping

I går var Niklas Frykman på besök för intervju med Fia Björklund från fp-tidningen NU. Precis som Niklas skriver fick vi breda ut oss rejält och höll med varandra om det mesta. Ämnet kan väl sägas vara folkpartiets utveckling. Niklas pratade bland annat om hur oförankrade utspel från partiledningen har bidragit till en fortsatt bild av oss som ett veligt parti. Det är ett intressant resonemang som jag inte riktigt tänkt på tidigare.

På eftermiddagen hade vi budgetmöte i Alliansen. Vi slog fast ett par viktiga principer och jag tycker vår budget går från klarhet till klarhet.

I dag ska jag jobba vidare med min föreläsning för Stureakademin på måndag och i eftermiddag ska Allians för Norrköping besöka Alliansen i Söderköping. Vi vill höra lite hur de resonerar kring vårdnadsbidrag och lite annat smått och gott.

Jag noterar

...också att regeringen är på helt rätt väg när det gäller den så kallade straffrabatten. Alltså om du begår ett större brott, säg misshandel, och en massa mindre, snatteri, nån mindre stöld, lättare narkotikabrott osv så bakas de mindre brotten ihop och strafftiden kortas ned. Var för sig kanske de skulle ge ett år, men med rabatten mycket kortare. Det var något jag reagerade mot när jag satt som nämndeman, men så var deras praxis sa de. Det gick i alla fall helt mot mitt rättstänkande, även om jag vet att det också finns goda argument för rabatten. Som dock inte riktigt biter på mig.

...att Mats Odell (enligt Carl Bildt) fick regeringens inofficiella fredspris eftersom han lyckats få oppositionen att bli överens i en fråga. Inte illa!

...att Gunnar Hökmark är på väg att få Europaparlamentet att börja styra upp WTO.

Har ni missat Per Gudmundsons lustmord av miljöpartistiska riksdagsmotioner så se för bövelen till att läsa det nu.

2007-10-11

Mer elevstyre

Trots intervjuer med både mig och gymnasienämndens ordförande Eva Fornefors körde inte Östnytt någon uppföljning på rektorns vidlyftiga tolkningar av lagarna. Folkbladet kör en artikel där jag konstant är felciterad. Det tydligaste exemplet är denna fråga:

Så 17-åringar vet inte själva vad som är bäst för dem i skolan?
- Nej, det vet personalen. Vi har inget emot att en elev väljs som ordförande, men utslagsrösten ska alltid följa en lärare, säger Mathias Sundin.

Jag vet mycket väl att jag inte svarade på det sättet. Jag började inte med att säga nej, utan jag sa i stället att utbildare lärare och rektorer är de som bäst vet hur man sköter en skola.

Jag sa inte heller som det står sist i artikeln att jag förväntade mig att gymnasienämnden skulle fatta ett sånt beslut. Bara att vi i Alliansen skulle lägga fram ett sånt förslag. I frågan på exempel på frågor som eleverna inte ska bestämma i sa jag inte att det "gäller i princip alla frågor", utan att det inte spelar någon roll vilka frågor det är, det är principen som är viktig, att elever inte ska kunna rösta ner sina lärare.

I NT kör de också en artikel där bara rektor och en elev får uttala sig. De berör inte heller direkt själva sakfrågan, utslagsrösten, utan koncentrerar sig på att en elev är ordförande. Det har jag inget mot, så länge som utslagsrösten ligger kvar på rektor.

I Folkbladet skriver jag, Fredrik Franzén och Iris Bustamante Cortés om ordningsbetyg.

2007-10-10

Elevstyre i nämnden

Hela dagen har jag suttit i gymnasienämnden där jag omedelbart på morgonen tog upp frågan om Hagagymnasiets rektors agerande där hon överlåter ordförandeklubban och därmed utslagsrösten på en elev. Eftersom det ska vara lika antal elever och personal i dessa skolkonferenser så får eleverna trots allt fortsätta bestämma om elever och personal inte är överens. Precis mot vad regeringen beslutat.

Rektorn tror att hon hittat utrymme för det i gymnasieförordningen där det står att hon kan överlåta ordförandeskapet på en annan ledamot. Norrköpings kommuns jurist vågar dock inte säga att så är fallet. Rektorn agerar alltså utan att veta exakt vad lagen säger, men hon vet att det går precis mot var regeringen demokratiskt beslutat. Det är inte fostran i demokrati hon sysslar med då.

På nämnden la en enig allians ett förslag som skulle hindra rektorn att överlåta utslagsrösten på en elev, men att det ska vara fortsatt okej att låta elev vara ordförande. Vänsterkoalitionen var dock inte beredda att fatta ett sånt beslut utan skickade det på återremiss. Om rektorns agerande passerar genom något juridiskt kryphål och är okej så tycker vänsterkoalitionen att hennes agerande är toppenbra och de stödjer det till 110 %, meddelade de vid nämnden.

Ni kan kolla på Östnytt i kväll och se hur de rapporterar om saken.

2007-10-09

Intervjun i Östnytt

Precis hemkommen från tv-studion hos SVT i Norrköping. Jag medverkade i direktsändning och kommenterade ett inslag om lokal styrelse med elevmajoritet. Den förra regeringen tillät och den lokala vänsterkoalitionen införde styrelser på två av gymnasieskolorna där eleverna hade majoritet och kunde rösta ner sina lärare och rektor. Ett av de första beslut som Janne Björklund tog som skolminster var att förbjuda denna verksamhet.

Det var helt riktigt. 17-åringar ska inte kunna bestämma över välutbildade och rutinerade lärare och rektorer. Det är utslag av det flum som tagit över mer och mer av skolan och orsakat väldigt mycket skada.

Nu visar sig det sig dessutom att rektorn på Hagagymnasiet struntar i den nya regeringens bestämmelse och ändå låter eleverna ha utslagsröst i styrelsen. Är det vad hon kallar demokrati? Vi har gymnasienämnd i morgon och jag ska självklart ta upp detta.

Inslaget kan ni se här. För min intervju står den hyfsat märkliga ingressen:

"Mathias Sundin (fp) sitter i gymnasienämnden i Norrköping. Han tycker att skolorna med elevdemokrati ska ta bort den."

Skratta eller gråta? Jag väljer det första.

Alliansen tar igen och fp ökar

I Demoskop finns en tydlig trend sedan augusti som fortsätter i den senaste mätningen. Avståndet mellan blocken minskar med 6,5 %. Folkpartiet spelar som vanligt en stor del i den överflyttningen av väljare tillbaka till Alliansen. Jag säger som vanligt eftersom vi har stått för cirka hälften av alliansblockets väljarrekryteringen från främst socialdemokraterna sedan valet 2002. Det spelade en avgörande roll för maktskiftet 2006.

I den här mätningen ser vi att folkpartiet ökar med hela 4,4 % sedan augusti. Samtidigt tappar moderaterna 0,8, centern 0,7 och kristdemokraterna 0,3. Det blir totalt 1,8 %. Låt oss säga att samtliga dessa väljare gått till folkpartiet. Då återstår det ändå 2,6 procent av folkpartiets uppgång som troligen är hämtade från främst socialdemokraterna och miljöpartiet.

Det ska sägas att det är omöjligt att veta hur väljarna rör sig om man inte ser hela undersökningen på djupet. Men utifrån historiska väljarströmmar så är mitt scenario troligt.

Folkpartiet når nu de siffror vi låg på under lång tid i valrörelsen, knappt 10 %. Valresultatet blev tillslut 7,5 %.

Hittat hos Fredrik Malm.

Kaffepaus

Första timmen har vi gått igenom regeringens budget och dess inverkan på vår kommunala ekonomi. Det är en väldigt trevlig läsning för hela KS även vänsterkoalitionen jobbar hårt för att hitta negativa saker. Skatteintäkterna ökar kraftigt tackvare fler i arbete och även statsbidragen ökar med upp mot 40 mnkr under perioden, jämfört med de siffror vi hade i våras.

Vi ska nu efter fikat få genomgång av löneavtalen som kommer kosta den offentliga sektorn väldigt mycket pengar. Utan de stora ökade skatteintäkterna skulle det innebära kraftiga nedskärningar, nu slipper vi nog det mesta av det.

Jag läser i SvD att miljöpartiet går till hårt angrepp på vänsterpartiet. Läs bara det här som Peter Eriksson säger om Lars Ohly:

"Och jag blev uppriktigt chockad när jag fick höra att han grät när Berlinmuren föll. En sådan lyckodag för Europa. Då är det något som är lite konstigt."

Tänk nu på att det är dessa kommunister som miljöpartiet samarbetar med i Norrköping i koalition med socialdemokraterna. De är inte vettigare är än vad Lars Ohly är.

Det trista för Peter Eriksson, hur vettiga synpunkter han än har om Lars Ohly, är att han är beroende av honom.

Budgetberedning och Östnytt

Hela förmiddagen är vikt åt budgetberedning tillsammans med övriga KS. I eftermiddag blir det lite smått och gott i allmänhet och i kväll kl. 19.10 medverkar jag i direktsändning i SVT:s Östnytt. Ska prata om skoldemokrati. Nu ska jag försöka bära alla budgethandlingar samtidigt bort till Rådssalen.

2007-10-08

Sök Stureakademin!

Nästa måndag ska jag upp och föreläsa på Stureakademin. Den utbildning som jag själv gick 2004. Det är en ära att få återvända som föreläsare och utbildningen var mycket viktig när jag själv formade många av mina åsikter. Min förutfattade mening var att utbildningen skulle bestå av 20 nyliberaler och så jag. Så fel jag hade. Debattens vågor gick höga och klimatet var väldigt öppet. Exempelvis kunde jag efter det året tydligt formulera varför jag inte var nyliberal, utan liberal i största allmänhet. Så här skriver jag på Timbros hemsida:

"Stureakademin har betytt oerhört mycket för mig. Förutom all intressant litteratur, alla intressanta diskussioner och alla suveräna föreläsare så hjälpte det mig i min egen process, där mina egna åsikter formades. Jag kan ta en fråga, vilken som helst, fundera på den filosofiskt, komma fram till en åsikt och framförallt väga den åsikten mot den verklighet vi lever i. Och politiskt nörd som man är så var det julafton att få så många bra böcker – helt gratis!"

Nästa år kan chansen bli din att få gå denna utmärkta utbildning. Är du ungefär mellan 20-25 år kan jag verkligen rekommendera den. Sista ansökningsdag är 1 december. Läs mer här.

I dag KS

Kommunstyrelsen är dagens höjdpunkt, eller hur man nu väljer att se det. Vi ska fatta beslut i ett antal ärenden om bland annat ny kommundirektör och en herrans massa remissvar till regionförbundet Östsam. Jag som inte suttit i Östsam undrar stilla om de gör något annat än att producera en jäkla massa program. Är det sedan någon som sedan faktiskt följer programmen? Jag vet att de gör mer än så, men pappersbunten borde kunna bli mindre.

På morgonen har vi haft Alliansträff i vanlig ordning. Jörgen kom lite sent eftersom hans tårta var försenad. Han fyllde år i går och vi hittade lagom till hans födelsedag på att han skulle köpa en tårta till oss andra. Jag hoppas regeln avskaffas till min födelsedag.

2007-10-07

Vad vill Sahlin egentligen?

Efter en knapp timmes debatt har jag fortfarande ingen aning om vad Mona Sahlin och socialdemokraterna vill. Eller, jag vet vad hon vill, men inte hur hon tänker göra det. Hon vill ha lägre arbetslöshet, bättre skola, bättre sjukvård, mindre orättvisor och högre skatter. Men hur då?

Det enda konkreta var svaga hänvisningar till den politik som socialdemokraterna förde under 12 år. Det vet vi ledde till ett stort utanförskap och hög arbetslöshet. Sahlin tyckte inte det var något misslyckande, bara den delen om att människor som stod längst från arbetsmarknaden inte fick stöd. Hur hon skulle hjälpa dem fick vi inte veta.

I socialdemokraternas budget kan vi i stället se lite av vad socialdemokraterna vill. De vill höja skatten för alla med en lön över 19 000 kr med 250 kr i månaden. Det är 3 000 kr om året. Inte några småpengar. Om deras budget gick igenom i riksdagen skulle 60 000 av de jobb som skapas försvinna.

Men jag undrar still vad hon egentligen har utmanat Fredrik Reinfeldt på debatt för. Har man ingen egen politik att prata om, varför ska man då debattera?

Såg jag nu en potentiell statsminister i Mona Sahlin? Nej, mindre än någonsin tror jag. Om man inte efter 12 år med flera stora misslyckande som stort utanförskap och en skola med sämsta resultaten på tio år inte kan prestera några nya idéer då ska man inte bli statsminister. Att då hävda att den gamla politik man förde ändå var rätt hyfsad, då kan man inte känna in samhällsproblem och finna lösningar på dessa. Och det är en statsministers viktigaste uppgift.

För avsluta positivt tycker jag att debatten hölls i en mycket bra ton av båda två. Jag har absolut inget mot känslor eller en hård debatt, men det är också viktigt att låta den andra redovisa sina ståndpunkter. Det levde båda upp till och det är bra för demokratin.

10 kilo mindre!

I juni vägde jag 87 kg, precis 20 kg mer än när jag gick ut gymnasiet. Den toppningen fick mig att tänka till. Det kunde helt enkelt inte fortsätta så här. Därför började jag äta annorlunda. Mindre pasta, bröd och potatis. Jag skar bort nästan allt godis och blev efter några veckor av med sockersuget. Nu knappt fyra månader senare har alltså 10 kg försvunnit. I morse prickade jag 77 kg. Jag har försökt ställa om mitt ätande på ett sätt som jag kan hålla resten av livet, inte bara under en bantningskur. Nu är jag inte alls hungrig på samma sätt som tidigare. Jag äter inte extremt nyttigt utan framförallt mindre. Färre snabba kolhydrater gör att hungern inte alls slår till lika snabbt. Känns så klart oerhört skönt. Man känner sig fräschare och helt naturligt lättare.

Dagen har gått i en hyfsat stilla lunk. Knallade ner till jobbet på förmiddagen och jobbade ett par timmar. Sedan Arsenal - Sunderland hemma hos brorsan. Efter det satt Erik och jag och planerade vårt lilla företagsprojekt i Afrika. Återkommer om det när jag skriver lite om Swedfund.

Nu väntar jag på debatten mellan Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin. Det ska bli intressant vad hon har att komma med och hur hon försvarar höjd skatt för låginkomsttagare. Hittills har jag inte kunnat se en statsminister i Mona Sahlin, som jag kunde göra i Göran Persson, trots våra olika åsikter. Sahlin uträttade nada som minister, men hon är duktig på att prata och framstå som vanlig medelsvensson. Men vill vi ha en medelsvensson som statsminister?

Anders Borg förklarar regeringens politik i DN i dag. Det är något regeringen måste göra oftare. Bra jobbat Borg.

2007-10-05

Mer av det som ledde till utanförskap

Debatten och kritiken mot regeringens budget har varit stor och hård. Den borde nu bli skoningslös mot socialdemokraterna.

Alliansen vann valet på att vi presenterade andra idéer för hur man kommer tillrätta med arbetslösheten. Det är den politiken vi nu har genomfört vilket lett till att 400 personer per dag går från utanförskap till jobb. Ungefär hälften beror på konjunkturen och hälften på den nya politiken.

Socialdemokraterna omprövade inte sin politik före valet utan föreslog mer av detsamma. De förlorade. Nu i deras första tunga budget efter valet är fortfarande receptet mer av detsamma och lite kryddat med skattehöjningar för de med allra lägst inkomster. En handelsanställd kommer få höjd skatt med ca 250 kr i månaden.

Det välbekanta receptet innehåller höjda bidrag, mer pengar till AMS-åtgärder och pengar till folk som inte jobbar. Allt det som nu gör att svenskar kommer i arbete vill man bryta med och återgå till det gamla. Är det var Pär Nuder kallar rättvis politik? Att människor åter ska hamna i utanförskap.

I stället för lägre arbetslöshet - högre.
I stället för starkare statsfinanser - svagare.
I stället för lägre skatt för låginkomsttagare - högre.
I stället för mindre utanförskap - mer.

Är detta rättvisa?

Att socialdemokraterna inte vill föra samma politik som regeringen förstår jag, det vore ju lite dumt att som opposition erkänna den politik man kritiserar. Men att man inte tänker något nytt alls utan kör precis det som ledde ner i skiten, det är för mig obegripligt och inte minst oansvarigt.

Dessutom blir jag väldigt konfunderad när först Mona Sahlin är mycket kritisk för regeringens sparplaner på försvaret och sedan föreslår betydligt större besparingar själva. Sahlin ville ha partiledareöverläggningar om försvaret. Oppositionen måste väl ändå kunna vara konsekvent mer än en vecka i streck?

Och en sista fråga: Vad är egentligen oppositionen? Det är tre oppositionspartier men inte någon gemensam opposition. Lars Ohly (v) har talat om att det inte blir något djupare samarbete och han kritiserar idag socialdemokraterna. Det finns i dag bara ett samlat block, och sen tre partier som spretar åt olika håll. Till valet måste de formera sig, annars är de lika oansvariga i den frågan som vänsterpartiet är i budgeten.

Ojoj

Enligt Ekot storsatsar sossarna på Komvux:

De vill också satsa två miljarder kronor mer på forskning än regeringen, och 600 miljarder på Komvux.

Ny lägenhet

Jag har precis fått meddelandet att säljaren antog mitt bud på en lägenhet. Ska skriva kontrakt i eftermiddag. Det är en tvåa, jag bor i en bra etta idag men vill ha lite större. Vill dessutom bo mer centralt vilket jag också uppfyller nu.

Det var en mycket givande dag i går på Swedfund och väldigt trevligt på kvällen hos Axess. Återkommer med lite bilder.

2007-10-04

Från budget till bistånd

Förmiddagen har bestått av en enda lång budgetmangling. Vi har gått igenom investeringsbudgetens förändringar. Mest handlar det om ökade kostnader här och där. Inte mycket som går åt andra hållet. Det är väldigt dyrt att bygga i Sverige i dag, speciellt om det är stål vi pratar om. De jäkla kineserna köper allt stål som finns.

Lunchen intogs i min brors sällskap på Sams krog. Rotmos och fläskkorv med senap. Inte dumt! Vågen visade 77,5 kg i morse. Med andra ord är det snart 10 kilo ner från i juni. Såg ett kort från den tiden, jag var rätt mycket rundare då.

Nu efter lunch är det tåget till Stockholm som gäller. Där ska Erik och jag till Swedfund och sedan till Axess där det ska pratas anti-amerikanism. Återkommer i kväll eller i morgon.

2007-10-03

Vilken fest...

Jag, Erik, Lampan och Mickis var på fotboll igår. Det blev en urbota trist och kall föreställning. Början var perfekt med 1-0 efter bara några minuter och festen väntade runt hörnet. Då bestämde sig IFK för att sluta spela och snart stod det 1-2. Man kan tycka att det borde tända laget, men icke. Viljan verkade stundtals vara noll och intet. Och varför kunde ingen utnyttja de vidöppna kanterna? Vi hade tänkt stanna kvar efteråt och fira Allsvenskan men spelarnas totala ointresse fick oss att istället raskt marschera hem efter slutsignalen. Här betalar man 120 spänn för att frysa häcken av sig och spelarna orkar inte ens bry sig. Då får dom fira själva.

Dagen är mötesfri förutom ikväll. Ska se till att få en del smått och gott gjort. Har en del jag behöver läsa in också.

2007-10-02

Ny kommundirre

Jag har träffat Åsa Byman Falk, nya kommundirektören, vid ett tillfälle förra veckan och hon verkar riktigt bra. Hon kommer från jobbet som kommundirektör i Enköping och innan det näringslivschef i Härnösand och kommunchef i Tibro.

Åsa sökte inte jobbet utan blev headhuntad som det heter på ren svenska.

I grunden är hon grundskollärare så jag hoppas hon kommer ha stor förståelse för skolan och lärarnas speciella situation.

Vem är förvånad?

Sida får svidande kritik av Riksrevisionen för mycket undermålig hantering av biståndprojekt i Afrika. Från Riksrevisionen hemsida:

Riksrevisionen har granskat 15 projekt i Namibia, Sydafrika, Tanzania och Kenya. Inget av de granskade projekten går fritt från kritik. I merparten av projekten är räkenskaperna i oordning och flera av felen är väsentliga. Granskningen visar att det förekommit oegentligheter i 5 av 15 projekt och att det finns allvarliga indikationer på oegentligheter i ytterligare två projekt.

I 10 fall av 15 fanns väsentliga fel i projektens räkenskaper. I 75 % av de granskade projekten saknas tillräckliga underlag för att det ska vara möjligt att tillfredsställande bedöma vilken verksamhet som bedrivits. Bristerna är i hälften av fallen stora.

Det är så här biståndspengar hanteras över hela världen. Det fanns naturligtvis undantag och projekt som utförs på ett utmärkt sätt. Men med tanke på att västvärlden pumpat in 2,3 biljoner dollar (2300 miljarder) de senaste 50 åren i bistånd och så lite har hänt som kopplats till biståndet krävs det bara lite sunt förnuft för att förstå att mycket slösas bort.

På torsdag ska Erik Svansbo och jag besöka Swedfund, ett svenskt statligt riskkapitalföretag som under 27 år har investerat pengar i utvecklingsländer. Ska bli oerhört spännande. Bistånd är en av de absolut mest intressanta och viktigaste frågorna tycker jag.

Praktisera i KF också

Sverigedemokraterna har skickat in sin första motion till kommunfullmäktige. De vill att alla ledamöter ska praktisera en dag i äldreomsorgen. Det blir ju ganska pinsamt med tanke på att (sd) inte ens behagar praktisera i KF. Deras ledamot har en närvaro på 30 procent och har inte synts till sedan 26 mars. Deras väljare har saknat representant i viktiga frågor som köp av hamnen, vårdnadsbidrag, nedskärningar i grundskolan, ordningsbetyg, Idrottsparken med mera.

Borde inte Östros avgå också då?

Vänsterpartiet kräver att Mats Odell ska avgå eftersom han använt Carnegie som rådgivare i försäljningarn av statliga företag. Thomas Östros går inte lika långt men är mäkta upprörd över att Odells agerande.

Frågan som bloggen Departementet ställer sig är vilken relation Östros själv som statsråd hade till Carnegie. Jo, de var rådgivare bland annat i värderingen av statliga företag.

I logikens namn, borde inte vänsterpartiet kräva Östros avgång också?

Björklundeffekt

Folkpartiet har nu ett högre väljarstöd i opinionen än vad vi fick i valet. 8,0 % hos Novus Opinion mot 7,5 % i valet. Vi är det enda alliansparti som ligger över valresultatet och i övrigt innehåller inte undersökningen några glädjeämnen. Avståndet till oppositionen ökar svagt. Som Janne Björklund sa på landsmötet att om han måste välja mellan ett starkt folkparti och en allianvinst så väljer han det senare.

Krönika i Folkbladet

Jag ska vara oregelbunden krönikör för Folkbladet under presidentvalsåret och börjar i dag med att svara på frågan "Kan en kvinna eller svart man vinna valet?" Orkar ni inte läsa så är svaret kort och gott ja.

2007-10-01

Monday, monday

Ingen typisk måndag, var inte speciellt seg i morse trots att jag somnade tämligen sent. Måndagsmöte i Alliansen och sen budgetträff under förmiddagen. Fick en del gjort. Nu ska jag försöka strukturera eftermiddagen. Har en massa saker, stora och små. Gäller bara att komma igång ordentligt, annars blir det lätt att man hoppar mellan uppgifter och egentligen inte får så mycket gjort.

Noterar att...

...Nerikes Allehanda fångar problemet med FN:

Så länge en diktatur och en tvivelaktig demokrati kan stoppa insatser för att möjliggöra att fler människor ska kunna få uppleva FN:s deklarationer om mänskliga rättigheter, är FN mest ett spel för galleriet.

FN lever på sina vackra visioner, men faller på sin oförmåga att sätta dem i verket. Märkligt nog tillåts denna tingens ordning få fortsätta år ut och år in utan att reformarbetet tar ett steg framåt.

Om inte FN förmår att skydda utsatta människor kan man fråga sig vad vi ska ha organisationen till. FN:s deklaration för mänskliga rättigheter måste framstå som ett hån för de modiga demonstranterna i Burma.

Därför förespråkar jag att man inför ett Demokratiernas förbund.

...intresset för entprenörsutbildning ökar. Det är rekordmånga UF-företag (Ung Företagsamhet) som kör igång i Östergötland i år. Kul!