2008-01-30

Djäkneparken

I går kväll var jag på invigningen av Djäkneparksskolan som kommunal friskola. Det betyder att de får aningen större frihet att bestämma saker själva och en två-årsbudget. I nuvarande system som får man inte behålla pengar som finns kvar vid årets slut. Nu kan Djäkneparksskolan om man vill spara pengar år ett som man använder år två.

Internationella studier visar att en viktig faktor för bättre skolresultat är en stor frihet och möjlighet till ansvarstagande för enskilda skolor. Därför har folkpartiet varit mycket pådrivande för att vi ska få kommunala friskolor. Vår vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden drev med stor framgång på under förra mandatperioden. Vi la då också en motion i KF.

Själva invigningen var en riktig höjdare. Man kunde nästan ta på entusiasmen. Proffsig rektor, oerhört duktiga elever som framförde dans och sångnummer och bra korta anförande av Lars-Åke Edwardsson, utbildningsdirre, och kollegan Stjernkvist (s).

Lycka till Djäkne!

1 kommentar:

Berra sa...

Låt oss också hoppas att Djäkne med detta steg kan komma till en situation där betygsättningen av eleverna har något litet samband med hur eleverna presterar vid de nationella proven. Om inte lär Djäkne på sikt få en avhyvling av Skolverket och det är ju aldrig bra för någon skola, fri- eller kommunal- eller mittemellan-skola...:)

ps. Eleverna på Djäkne får idag väsentligt högre betyg än vad deras resultat vid de nationella proven ger vid handen vore relevant...