2008-11-24

Obegripligt dumt

Rektorn på Handelshögskolan i Göteborg tycker att staten ska ta över Volvo och Saab. Jaha, och sen då? Staten kan naturligtvis på det sättet se till att ingen får sparken. Men, sen då? Sen ska staten se till att skapa två framgångsrika bilföretag, hur då?

Han jämför med övertagandet av banker. Det är ju, vilket en rektor på en handelshögskola borde förstå, en rätt stor skillnad. Banker är blodet i ekonomin. Om inte bankerna kan pumpa runt pengar funkar ingenting. Även om Volvo och Saab är väldigt viktiga företag - och konkurser skulle vara mycket allvarligt - så är det inte på något sätt avgörande för ekonomin om dom kan pumpa ut bilar.

Det vi ser nu är en naturlig process. En jobbig process, men livsnödvändig. Gamla företag som inte klarar producera tillräckligt bra varor som kunderna vill ha måste göra om sig - eller lägga ner. Det är riktigt jobbigt för dom som får sparken. Men det verkliga jobbiga är om det inte växer fram några nya jobb. Det är det som staten ska koncentera sig på. Se till att ha sådana villkor att företag kan växa och nya skapas. Det är ju det som är utveckling.

Om någon insnöad (i dubbel bemärkelse) liten kommunpolitiker som jag inte begriper det, det må vara hänt. Men att en rektor på en handelshögskola inte förstår det, det är allvarligt.

Nu är det snart dags för kommunfullmäktige och debatt om trygghetsbostäder.

Inga kommentarer: