2008-08-31

Picadilly Circus ligger inte i Kumla

På en 4 x 30-årsfest igår här i Kumla fick jag reda på att en gammal engelsklärare omnämns i Håkan Nessers bok, Picadilly Circus ligger inte i Kumla. Jag hade honom i tvåan och trean på gymnasiet. En riktigt skön typ.

Kumlas första (och enda?) hippie. Innan han tog jobbet som engelsklärare hade han varit privatdeckare. En inte vidare bra sådan tydligen. Han fick bara ett uppdrag som slutade med att han fick stryk. En kvinna hade anlitat honom för att spana på mannen som hon misstänkte var otrogen. Mannen upptäckte bevakningen och gillade den inte.

Jag fick nu höra att han fått sparken som lärare eftersom det kommit fram att han skrivit och sålt porrnoveller med lärarkollegorna som huvudrollsinnehavare.

Trots det (eller på grund av?) var han en riktigt bra lärare.

2008-08-29

Läsvärt!

Läs artikeln i Folkbladet om Idrottsparken och det nya avtalet. Min kollega Fredrik Bergqvist, BQ kallad, har förtjänstfullt räknat ut vad hyresrabatten blir i reda pengar: 113,5 miljoner kronor.

Samtidigt sparkas 80 personer i hemtjänsten.

Prioriteringar kallas sånt.

Blir väl sömnig snart

Jag lyckades faktiskt vakna klockan 4 i natt trots att jag ett tag inte hade en aning om vad som hände. Var det krig, brann det, jordbävning? Nej, bara väckarklockan.

Barack Obama leverade ett så gott som klockrent tal. Det var inget gåshudstal som hans tidigare utan innehöll med substans och inte minst hårda attacker på John McCain. Precis det han behövde göra.
Studio Ett ringde nyss och frågade om jag kunde vara med och kommentera Obama i eftermiddag. Det går la bra. Kanske får jag kommentera McCains vicepresidentkandidat också som presenteras idag.

Har hunnit få lite gjort på morgonen, men känns skönt att jag har eftermiddagen på mig också. Nu är det snart arbetslunch med allianskamraterna.

Kul att vara med i TV8 igår. Lars Adaktusson var väldigt proffsig och helnöjd efteråt med programmet. Rolf Ekéus fd vapeninspektör och fd Washingtonambassadör medverkade också. Dessutom min partikollega Petter Odmark som är en balanserad och mycket insatt Obama-anhängare.
Det hela går att se på TV8s hemsida, påstår de i alla fall. Jag har inte lyckats få fram något ännu.

2008-08-28

Ursäkta

Jag ber om ursäkt till alla som jag ännu inte svarat på mailen eller på annat sätt. Den här veckan har varit galen och dessutom har internet hemma lagt ner för tillfället.

Jag ska snart upp till Stockholm för en intervju med Lars Adaktusson i TV8. Amerikanska valet står på tapeten. Jag är där som McCain-supporter och Petter Odmark är där som Obama-supporter. Vi har båda varit över och kampanjat för våra respektive kandidater.

Idag har TV4 Nyheterna varit här en bra stund för en lång intervju om samma sak som ovanstående. Kul att känna på skillnaden mellan riksreportrar och de lokala förmågorna. Framförallt ställdes samma frågor ett stort antal gånger, en lite ovan upplevelse. Men jag tror det gick bra.

Igår var jag i Mjölby och hade en himla kul ideologiutbildning. Ett gäng från Motala och Mjölby var där och var väldigt duktiga. Det tar ett tag innan man verkligen kan börja tänka filosofiskt men de fattade galoppen på direkten.

Jag hade planerat att åka till Örebro imorgon, men det bidde inte av. Hade varit väldigt roligt, Örebro är ju den största kommun som fp har en KS-ordförande. Men också skönt att jag nu får en extra dag att jobba här på hemmaplan.

2008-08-26

Tappat kontakt med verkligheten

Det var på många sätt ett mycket märkligt sammanträde för kommunstyrelsen idag.

Vänsterkoalitionen försökte övertala oss att ändå säga ja till kulturhuvudstadsåret. Inget fel med det. Det var bara det att när jag berättade att folkpartiets största invändning är den stora kostnaden och frågade var de tänkte hitta pengarna så fick jag svaret att de inte hade studerat det närmare. De vill alltså skicka in en ansökan om att få arrangera ett 300-miljonersprojekt utan att ens ha tänkt igenom var kommunen ska hitta pengarna. Oansvarigt måste vara dagens understatement.

Det andra var avtalet mellan IFK Norrköping och Norrköpings kommun. Det är ett lysande avtal - för IFK. Tyvärr också det motsatta för skattebetalarna:

* Driften som först skulle skötas av IFK hamnar nu på kommunen.

* Inga hyreshöjningar på tre år.

* Kommande hyreshöjningar rabatteras med 30 %.

* Alla intäkter från andra klubbar och arrangemang som hyr in sig på arenan går till IFK (trots att kommunen är ägare).

* Kommunen står för alla inventarier, exempelvis bardiskar i restaurangen som IFK ska tjäna pengar på.

* Namnrättigheterna värda cirka tre miljoner per år tillfaller IFK trots att inget beslut någonsin fattats om det (och trots att, återigen, kommuen äger arenan).

* All risk hamnar på skattebetalarna, för om IFK trillar ner i Superettan ökar kommunens kostnad från 15 till 22 miljoner per år medans IFKs minskar med motsvarande.

* Det enda som till synes kan vara bra för kommunen är en gratis loge. Men vem har egentligen efterfrågat det? Politiker kan betala för att gå på fotboll precis som vanligt folk.

Socialdemokraterna har tappat kontakten med verkligheten. Det är dyra skrytprojekt samtidigt som de sparkar 80 personer inom hemtjänsten.

NT:s sportchef Mats Willner skriver att han inte köper alla mina invändningar. Det skulle jag gärna ha preciserat. Vilket av det ovanstående har jag fel i och varför?

Inte mycket frihandelsdebatt

Jag såg fram mot en rejäl frihandelsdebatt igår på KF när Patrik Anderssons (m) motion om Fair trade kom upp. Men icke. Jag försökte provocera så mycket jag kunde genom att berätta hur mycket bättre det blivit i världen. Sånt brukar reta upp folk å det grövsta. Min poäng var att eftersom fattigdom, svält och undernäring minskar och välstånd, matproduktion och medellivslängd ökar behöver vi inte hitta på nya verktyg för att lösa de återstående problemen. Vi vet redan vad som minskar fattigdom, det är frihandel inom och mellan länder. Och inte minst demokrati.

Men vänstern var trötta igår tydligen.

Det var fakiskt min enda gång uppe i talarstolen. Känns lite ovanligt att sitta så tyst, men någon gång ska man ju prova på det också.

Jag vill precis som Karin ge en eloge till Elin Melander. Hon tog i från tårna med klassklampsretorik igår på KF. Jag höll inte med om en enda stavelse - förutom full sysselsättning - men det är kul när någon vågar ta ut svängarna.

Demokraternas konvent är inlett. Michelle Obama höll tydligen ett bra anförande i natt. Jag har inte hunnit se det ännu och vet inte heller mycket om henne. Det lilla jag har sett verkar dock imponerande.

I övrigt är det lite nervöst hos demokraterna just nu. De oroar sig över att det är precis jämnt i valet trots att Obama egentligen borde leda med 10-12 procentenheter. Om du frågar väljarna om de vill ha en demokrat eller en republikan (utan att ange en specifik kandidat) så väljer de en demokrat med just 10-12 % övervikt.

Obama underpresterar rejält just nu.

2008-08-25

Namnrättigheterna i Radio Östergötland

Radio Östergötland tar idag upp frågan om namnrättigheterna för Idrottsparken. Både jag och Richard Ståhl (m) framhåller att inget beslut har fattats vare sig av fullmäktige eller kommunstyrelsen. Någonstans i någon korridor eller i ett slutet rum har naturligtvis några kommit överens. Vilka och när det skedde är det dock ingen som talar om.

Direktlänk till inslaget.

Kloka LO

Jag måste ägna lunchen åt att knalla hem och hämta min handlingar till kommunfullmäktige. Suck och stön. Det man inte har i huvet...

Förmiddagen har ägnats åt möten. Först alliansmöte på morgonen, sen ett kort inhopp på en träff med gymnasierektorerna om lärlingsutbildningen, sen möte med NT om bloggarna och efter det genomarbetning av Alliansens förslag till vision.

LO sa lite kloka saker i helgen. I alla fall en klok sak angående kärnkraften:

"Nu har vi en helt ny verklighet där det viktiga är att vi fasar ut koldioxiden och då blir det extremt komplicerat att samtidigt försöka ta bort kärnkraften."

Exakt så har folkpartiet och inte minst Jan Björklund sagt under lång tid. Lägg dessutom till den andra minst lika viktiga delen med höga energipriser. Vi såg för någon vecka sedan hur Holmen tvingades meddela att de lägger ner ett bruk på Wargön. Vi måste ha en långsiktig lösning på energipolitiken i det här landet annars kommer vi långsamt tappa stora delar av basindustrin. Det vore inte minst en katastrof för Norrköping.

2008-08-22

Backa om Kulturhuvudstadsåret

Förmodligen blir det så att folkpartiet tillsammans med centern och moderaterna fäller ansökan till Kulturhuvudstadsåret. Politisk enighet krävs, menar vänsterkoalitionen och har troligen rätt. Om ett par veckor vet vi om det bara är en fint för att sätta press på oss eller om de faktiskt menar det.

ÖstNytt intervjuade mig idag och frågade hur folkpartiet ställer sig. Vi är fortfarande av den åsikten att Norrköping inte har råd med ett 300-miljonersprojekt samtidigt som 80 personer sparkas inom hemtjänsten, svarade jag.

Jag kan bara instämma i Karin Jonssons kommentar angående att socialdemokraterna funderar på att bromsa utbyggnaden av spårvägen för att det kommer gå ut över kärnverksamheterna:

"...varför i hela världen hade man inte den diskussionen när det var tal om att bygga om idrottsparken för 300 miljoner?"

Ensamt på Kommek

Nej då, jag är inte kvar på Kommek längre (som avslutades igår), men trots 3000 deltagare var det lite tomt där. I alla fall på politiker från Norrköping. De enda var den tappra revisionen, men de fattar inte några ekonomiska beslut i kommunen. Med ett underskott på runt 120 miljoner mot planerat resultat så borde kanske vänsterkoalitionens politiker lärt sig lite om hur man sköter en ekonomi.

Ingen skugga ska falla över mina Allianskamrater. Att medverka på en konferens är rätt dyrt och vi har ingen fet budget på o-rådsenheten. Därför utsåg vi tillsammans att jag skulle åka.

Nåja, även sista dagen var bra. Jag gick bland annat på ett seminarium om 2%-målet som stärkte det jag redan tänkte. Himla skönt med såna seminarier.
2%-målet är något som är väldigt bekant för kommunekonomer och politiker, men kanske inte direkt för allmänheten. Det är en tumregel för hur stort överskott en kommun ska gå med. Ett överskott är bra att ha bland annat som en buffert när ekonomin vänder neråt och för att kunna betala investeringar.

Budskapet på seminariet var att 2%-målet är en mycket bra tumregel men måste anpassas efter varje kommuns unika situation. När de ekonomiska tiderna är goda och stora investeringar är planerade bör man ha ett högre överskott än 2%. Till exempel.

Värt att notera är att vänsterkoalitionen under de goda åren istället satsade på ett nollresultat och går följaktligen nu med underskott direkt när ekonomin viker. Dessutom tömmer de alla pengar i kassakistan. Pengar som hade varit bra att ha till viktiga framtida investeringar, inte idrottsparkar.

2008-08-20

Helhetssyn

Gårdagkvällen i Köpenhamn var underbar. I sommarvärme intog jag en whiskyböf på en uteservering på Ströget och sköljde ner den med en Tuborg i sällskap av kamrat Frykman. Köpenhamn är en höjdare!

Efter en invigning med bland annat Mats Odell som talare körde seminarierna igång på Kommek, som går av stapeln för elfte året.

Först ut för mig var ett semiarie om skatteutjämningssystemet som finns mellan Sveriges kommuner. Två av Sveriges mest framstående KS-ordförande i form av Erik Langby från Nacka och Illmar Reepalu diskuterade om nuvarande system är tillväxthämande eller inte. Jag blev lite klokare, men också rätt förvirrad om vem av de två som har rätt.

Sen berättade två duktiga ekonomer från landstinget i Jönköping respektive Luleå kommun hur de styr verksamheterna för att uppnå god ekonomisk hushållning.

Så till sist på dagen ytterligare två KS-ordförande som pratade politiskt ledarskap. Denna gång i form av en trevlig centerpartistisk dam från Sala och den i kommunsammanhang smått legendariske Stig Henriksson från Fagersta. Där har hans vänsterparti sänkt skatten år efter år - och har över 50 procent av rösterna.

Stig pratade mycket om helhetssyn både i rollen som KS-ordförande och för alla förtroendevalda i en kommun. Han predikar på hemmafront hela tiden att alla förtroendevalda har ett ansvar för hela kommunen, inte bara sitt eget område.

Det fick mig att tänka på Norrköpings budgetprocess där varje nämndordförande får en stund framför KS för att förklara varför just de ska ha groteskt mycket pengar. Ingen tanke på någon annan där.

Imorgon kommer Göran Persson till Kommek. Jag tror jag hoppar det.

Till sist. Usain Bolt - wow!

2008-08-19

Köpenhavn

På plats i Köpenhamn efter en smärtfri och till och med trevlig resa med SJ ner till Malmö och sedan byte till Skånetrafiken över till Köpenhamn. Hamnade bredvid en före detta områdeschef i Norrköping, numera förvaltningschef för utbildningsverksamheten i Söderköping, så vi hade en del att prata om. Hon ska ner till samma konferens som jag.

Nehe, när man nu är i i den danska huvudstaden ska man inte sitta och hänga på hotellrummet. Kompis Frykman befinner sig redan på en dansk krog där han enligt uppgift diskuterar folkrörelse och liberalism med ett gäng sossar. Ska se om jag hittar dit.

Söderut

Sjukdomen har, precis som IFK, inlett ett återtåg. Det gör att jag i eftermiddag tror att jag kan hoppa på tåget ner till Malmö där KOMMEK inleds imorgon. KOMMEK är en kommunalekonomisk konferens för tjänstemän och politiker från kommuner och landsting. Proppat med intressanta seminarier - och en hel del mindre intressanta.
Fick ett SMS igår från Niklas Frykman, min kollega från Eskilstuna, som också ska ner till konferensen. Det gör ju det hela ännu roligare!
Det fanns inga hotellrum kvar i Malmö vilket gör att jag bor i Köpenhamn. Det ska också bli kul. Minns inte när jag var där senast, det var länge sen.

Anna Huss skrev igår en intressant debattartikel i NT som jag tycker ni ska läsa. Anna flyttade hit från Kina 1999 och förklarar i artikeln en del skillnader i synsätt och kultur mellan öst och väst. För att kunna motverka diktaturen i Kina är det viktigt att förstå Kina och kineserna.

2008-08-18

Bottenhelg

Jag har ägnat helgen åt att vara sjuk. Är det fortfarande så det får bli arbete hemifrån. Fördelen med mitt jobb är att jag kan jobba hemifrån när jag är sjuk. Nackdelen med mitt jobb är att jag kan jobba hemifrån när jag är sjuk. Vi har KF-grupp ikväll där vi förbereder nästa veckas KF. Jag kan inte medverka men måste förbereda Karin som är vice gruppledare.

IFK Norrköping gjorde ju inget för att pigga upp mig. Jag trodde inte på vinst, men iallafall en poäng på bortaplan. När är det väl IFK Göteborg på hemmaplan härnäst, inte den lättaste motståndaren.

Lars Stjernkvist skriver i bloggen något som jag uppfattar som märkligt när han argumenterar mot NATO-medlemskap:

"Och inte minst Irak-kriget visar vad ett NATO-medlemskap kan få för följder."

Vad för några följder menar han? Långt ifrån alla NATO-länder medverkade i invasionen av Irak. Turkiet som är medlem i NATO vägrade till och med att upplåta baser åt USA inför invasionen. Men kanske menar han något annat.

2008-08-14

I väntan på Jörgen

Min kropp vill inte riktigt anpassa sig efter svensk tid, vaknar tidigt på morgnarna. Nåja, då hinner man uppdatera sig vad som hänt i världen innan man går till jobbet. Idag ska jag inte ner till Rådhuset utan åka ut till Arkösund för en kort konferens med allianskamraterna. Jag ska åka med Jörgen ut.

Vi ska börja med en genomgång av det ekonomiska läget. Kommunens tf ekonomidirektör Classe Magnell är vänlig nog att åka ut och briefa oss. Sen börjar de viktiga diskussionerna om budgeten.

Världens svar på Rysslands aggression känns väldigt tamt. USA börjar agera nu genom att skicka humanitär insats genom militären. Alltid något. När USA och dess allierade invaderade Irak och avsatte en diktator kunde inte protesterna varit större. När Ryssland invaderar en demokrati, då är vänstern knäpptyst och världen tassar fram på tå.

2008-08-13

Änrligen IFK!

Det var en skön vinst igår. Jag hade tänkt gå, men kände mig både trött och lite krasslig så jag höll mig hemma istället. Trots regnet så ångrade jag mig när målen började ticka in på mobilen. Fick hjärtat i halsgropen i slutet när Gefle reducerade.

Trelleborg borta i nästa match, en poäng där skulle sitta fint. Då är en positiv trend inledd.

Angående namnet på Idrottsparken så skriver Lars Stjernkvist sin vana trogen att jag både har rätt och fel. Han håller med om att det är dåligt att alla beslut "inte fattats ännu". Inte ännu? Om beslutet om namnrättigheter inte är fattat ännu borde väl inte IFK Norrköping vara ute och leta namnsponsor. Sanningen är ju beslutet är fattat, men bakom några lyckta dörrar någonstans dit endast ett fåtal vet vad som pågår.

Sen undrar Lasse vilka jag tror har lättast att få ut mest pengar ur arenanamnet från, säg Holmen, IFK eller kommunen? Det torde rimligen vara IFK, även om jag inte tror att det alls är uteslutet att kommunen kan få ut lika mycket pengar.

Men varför innebär det automatiskt att pengarna ska tillfalla IFK och inte norrköpingsborna? Vad är argumentet att pengarna ska gå till IFK, Lasse?
Det rör sig om i runda slängar tre miljoner kronor per år. Det är väldigt mycket pengar sett över 10-20 eller 50 år.

2008-08-12

Namnrättigheterna till Parken

NT.se skriver idag om att IFK Norrköping börjat leta namnsponsor till Idrottsparken. Det finns dock ett litet problem.

Det har aldrig fattats något beslut om att pengarna för namnrättigheterna ska tillfalla IFK Norrköping.

Kommunstyrelsen har inte fattat ett sånt beslut.
Kommunfullmäktige har inte fattat ett sånt beslut.

Någonstans har ju uppenbarligen ett beslut fattats av någon eller några tjänstemän eller politiker i kommunen. Men aldrig formellt.

Jag frågade innan sommaren tf KS-ordförande Eva Andersson när detta (informella) beslut fattats och vem eller vilka som fattade det.
På det svarade inte Eva. Antingen vet hon inte vem som fattade beslutet, vilket är mycket allvarligt. Eller så vill hon inte berätta det, vilket är mycket skumt.

Min åsikt är att pengarna för namnrättigheterna (ca 3 mnkr årligen) ska tillfalla norrköpingsborna, inte IFK Norrköping.

Ge inte upp IFK:s chanser

Det vore ju löjligt att påstå att IFK:s fortsatta chanser att stanna kvar i Allsvenskan ser bra ut. Men samtidigt alldeles för tidigt att ta ut något förlust i förskott. Just nu skiljer det sju poäng upp till näst sista lag, men då har IFK två matcher mindre spelade. Det kan gå snabbt i fotboll. Tre-fyra vinster och vipps är vi förbi.

Ikväll är det Gefle hemma som gäller. En måste-match, som så många innan.

2008-08-11

Tillbaka på brottsplatsen

Då var vardagen igång igen. Jag är tillbaka på Rådhuset och har lett höstterminens första Alliansmöte. Vi turas om att sitta ordförande vid våra måndagsträffar. Kul att träffa kollegorna och höra vad de haft för sig i sommar. Vi pratade bland annat igenom den Allianskonferens vi ska ha i Arkösund torsdag och fredag.

Ska försöka fokusera de första arbetsdagarna på att planera hösten. Inte direkt hoppa in i de små frågorna, vilket ju ofta är lättare sagt än gjort. Det är KF-grupp nästa vecka som ska förberedas - och så vidare.

Missuppfattningar om amerikansk politik

Lars Stjernkvist skriver i sin blogg något i stil med att det ska bli intressant att höra hur jag försvarar ytterligare fyra åt med republikanerna vid makten, och menar John McCain i Vita huset.

Det Lasse skriver står för den stora missuppfattningen om amerikansk politik från svensk synvinkel. Jag vet inte om Lasse missuppfattat och jag är rätt säker på att han vet hur USA styrs, men ändå drar han till med "republikanerna vid makten".

Om John McCain vinner presidentvalet kommer en republikan sitta i Vita huset. På det sättet är en republikan vid makten. Men kongressen, representanthuset och senaten, kommer med mycket stor sannolikhet fortfarande kontrolleras av demokraterna.

Det är inte presidenten som bestämmer i USA, inte själv i alla fall. Och det funkar inte heller som i Sverige där regeringen mer eller mindre säger åt riksdagen hur den ska rösta. Presidenten måste komma överens med kongressen om han vill ha något gjort - och vice versa.

Under Bill Clintons tid var "demokraterna vid makten" bara i två år, då det också var en demokratisk kongress. Resterande sex år hade republikanerna makten i kongressen. Men även då, vid den typen av delad makt så har minoritetspartiet stor makt, i alla fall i senaten. De kan blockera omröstningar om inte majoriteten når upp i sextio av hundra röster.

Dessutom tycker jag inte att man kan titta på amerikansk politik och vara så fokuserad på partierna. Det är personerna som är intressanta. Därför är jag varken republikan eller demokrat. Jag skulle ha röstat på demokraten John Kerry 2004 för jag tyckte han var bättre än Bush. Jag stödjer republikanen McCain 2008 för jag tycker han är bättre än Obama.

2008-08-08

Nere på jorden

Det är förbaskat skönt att kunna flyga direkt till Norrköping. Till Arlanda eller Skavsta är ju inte resan slut bara för att man landar i Sverige. Ser dessutom i tidningen att flygandet till och från Norrköping fortsätter att öka.

Jag kollade igenom folkpartiets medlemstidningen Tidningen NU när jag kommit hem. Visste att de har skrivit om min USA-resa. Rubriken på artikeln gav mig ett rejält garv:

Presidentkandidat fick träffa ledande folkpartist.

Hahaha humorn är på topp i fp!

2008-08-05

Sista dagen i kampanjen

Jag gör idag min sista dag i John McCains presidentkampanj. Ska snart åka ut till kontoret i Henderson och säga hej till medarbetarna och volontärerna. Det är Taco Tuesday och mycket folk på plats. Känns vemodigt att åka hem mitt i kampanjen, men jag har med mig mycket tankar och idéer för bättre väljarkontakt. Det var den huvudsakliga anledningen till att jag åkte över.

Eftersom vi inte kunde boka om flyget så ska vi först åka bil upp till Reno (trodde jag skulle vara där först). Vi tänkte ta en liten avstickare på vägen till ett ställe med det inbjudande namnet Death Valley. USAs varmaste plats, men tydligen också ett fantastiskt landskap. Vi får se om jag överlever och kan visa er några bilder.

På måndag börjar vardagen igen. Möte med övriga alliansen på morgonen, som jag dessutom tror att jag leder. Sen har vi konferens med Alliansen två dagar i slutet av veckan och så kort därefter åker jag till Malmö på en ekonomikonferens för kommun- och landstingsfolk. Det verkar inte bli så många nätter i den egna sängen framöver heller.

På återhörande!

2008-08-04

Men kom igen Tolgfors

Jag har alltid tyckt Sten Tolgfors verkar vara en reko människa och en bra politiker. Det förstnämnda är han fortfarande men det andra börjar jag tvivla så smått på. Mer tondöv politiker får man leta efter. Han upprepar med en dåres envishet att FRA-lagens kritiker har "missuppfattat" den, den leder "inte till massavlyssning av svenska folket, utan ska spana mot yttre hot".

Söte Jesus, vi VET att SYFTET är att ta reda på yttre hot. Ingen seriös debattör infrågasätter det. Vi VET också att FRA-lagen inte tillåter att alla svenskars mail granskas. Men vi VET också att FRA-lagen tillåter att ALLA svenskars mail som passerar gränsen kommer gå genom FRAs datorer. Det är DET som är massavlyssningen. Det är DET som är så farligt och så lätt kan missbrukas!

Det måste Sten Tolgfors ha begripit att vi menar. Eller fattar han inte det?

Bemöt oss istället!

Goddag yxskaft har fått en ny mening.

Jag tycker man ska vara respektfull i debatten, jag tycker att regeringen gör ett strålande jobb i väldigt många frågor, jag tycker att moderaterna är ett bra parti med många bra företrädare och många bra idéér - men jag tycker också att moderaterna på regeringsnivå i den här frågan uppvisat en tondövhet som vi sällan skådat och värst av alla är tyvärr Sten Tolgfors.

2008-08-03

Goda Ostlänksnyheter

Eller ska man skriva Gouda. Nåja. Jan Björklund höll fp-ledarens traditionella sommartal i Marstrand idag. Han pratade bland annat om satsningar på infrastruktur. Folkpartiet jobbar inom regeringen för en satsning både på utbyggd motorväg och höghastighetståg mellan Stockholm-Göteborg-Malmö. Det innebär Ostlänken. Det innebär 45 minuter mellan Norrköping och Stockholm. Björklund är en tuff förhandlare så jag hoppas han lyckas, framförallt verkar det vara Anders Borg som måste övertygas om tågens förträfflighet.

Vi ska dock komma ihåg att alla kommer bli missnöjda när infrastruktursatsningarna kommer i höst. S-regeringen lämnade nämligen ett håll på cirka 90 miljarder kronor efter sig. De utlovade satsningar utan att ha pengar till det. Det är inget som går att ta igen på en mandatperiod.

Kul också att läsa om de nödvändiga satsningar på forskning.

Jan pratade tydligen också om FRA och menade att vi behöver en effektiv underrättelsetjänst. Ja, inte det är inte en speciellt kontroversiellt åsikt. Min uppfattning är att de flesta som är kritiska till FRA-lagen tycker att vi behöver ha en effektiv signalspaning. Det Janne och andra borde bemöta är varför de tycker det är okej att lyssna på ALL trafik som passerar landets gräns. Inser de verkligen inte faran i detta? Inser de inte det farliga i att ge en regeringen och en stat en sådan möjlighet? Jag och alla andra VET att det enligt lagen inte blir tillåtet att spana på svenskar, men risken är ju att det missbrukas.

Bra i alla fall att han är tydlig med att det kommer bli fortsatt diskussion och han att han lovar att lyssna på kritikerna. Det vore väl kass annars.

2008-08-01

The winner takes it all

Igår kväll, vilket var i morse för er i Sverige, medverkade jag i Radio Östergötland. I en trevlig intervju berättade jag om mötet med McCain och om arbetet i kampanjen. Ni hittar en länk till inslaget här, spola fram cirka 16 minuter så kommer ni till intervjun. Efter intervjun spelas en viss ABBA-låt som även är texten som finns längst ner på min t-shirt.